Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Yleinen keskustelu / Vs: Huijausta!
« Uusin viesti kirjoittanut Paulus 16.09.23 - klo:16:04 »
Sain tänään  Osuuspankin nimissä lähetetyn huijausviestin. Selvä juttuhan tämä on, kun viestissä on sanottu, että kyseessä on petostoimenpide.  ???

Hauska juttu sinänsä, kun minulla ei ole moneen vuoteen ollut mitään tekemistä OP:n kanssa.

Jälleen viesti OP:n nimissä. Mistähän ne niitä kaappauksia tekisi, kun minulla ei tosiaan ole OP:n kanssa mitään tekemistä.
92
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 16.09.23 - klo:15:42 »
Kyllä on Luther väärässä tuossa avioliitosta. Eli että avioliitosta ei saisi haluta iloa.

Pitää muistaa, että Luther ei ole mikään Raamatun henkilö tai profeetta, vaan hän on voinut höpistä välillä mitä sattuu. Luther kirjoitti mm. juutalaisistakin kauheuksia.

Itse olen luterilainen, mutta Luther ei ole mikään erehtymätön Paavi. Lutherin mielipiteet ovat vajavaisia.
93
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 15.09.23 - klo:18:43 »
Seksuaalisuus on osa Jumalan luomistyötä.
Olisi sitten kummallista, jos sen olemassaolo pitäisi kieltää.
Eli jos kieltää osan itsestään, arvelisin, että se ei ole kovin terveellistä.

Toinen sitten ihan yllä olevasta kommentista erillinen ajatus.
Eräs nuori kaveri minun entisessä ja pian nykyisessä työpaikassani kommentoi vanhempiensa elämää:
"olen tullut siihen päätelmään, että ihminen ei ole moraalisesti kykenevä elämään avioliitossa".

Ymmärsin mitä hän sillä tarkoitti ja mielestäni hänellä oli todella hyvä huomio.

94
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 15.09.23 - klo:09:54 »
Jotenkin tuntuu tai muistelen, että suhde tällaisiin "lihallisiin" ja käytännöllisiin asioihin, kuten avioliitto ja seksuaalisuus, on hieman vaihdellut VT:n heprealaisista ajoista ja kirkkoisien kirjoituksista nykyaikaan.

Esimerkiksi VT:n kirjoituksissa suorastaan tunnutaan kannustavan lihallisistakin puolista iloitsemiseen (suoraviivaista ja mutkatonta), kun taas muistelen että joku/jotkut kirkkoisät suhtautuivat kai välillä seksuaalisuuteen aika välttäen (tyyliin vain lapsien tekemiseen liittyen se on hyväksyttävää). Samoin esimerkiksi ortodokseilla ymmärtääkseni on vahva askeettinen virtaus, johon eivät turhat nautinnot kuulu (tai ehkä kilvoittelijat pyrkivät poispäin liiallisista aistinautinnoista keskittyen hengenelämään?).

Nykyäänkin muistan lukeneeni kommentteja, joiden mukaan tätä todellisuutta usein hengellisissä piireissä hieman kaunistellaan ja unohdetaan ihmisen "eläimellisemmät puolet". Vaikka toisaalta onhan tämä ymmärrettävää, kun yhtenä isona teemana on lihan ja hengen taistelu. Helposti siis varmaan pyritään unohtamaan kokonaan nämä osat luodusta todellisuudesta (vaikka langenneestakin) tai silottelemaan ne häiritsemästä pois silmistä.

Varmaan tästä on kirjoitettu tutkimuksia ja kirjojakin, haeskelin aihepiiriin liittyviä kirjoja ja tuli vastaan ainakin yksi suomenkielinenkin, täytyy ehkä hankkia se joskus (Taivaallista seksiä: kristinusko ja seksuaalisuus). Mikä sitten on se viimeinen totuus ja Jumalan näkökulma verrattuna inhimillisiin ja historiallisiin näkökantoihin? Nämä jututhan ovat kuitenkin vain tätä tilapäistä maailmaa ja aikaa, tulevassa ylösnousemuksessa olemme kuin enkelit taivaassa - pitäisikö sitten keskittyä nykyelämään vai siirtää katse jo tulevaan?

Jossakin Kettusen kirjassa (taisi olla Kätketty ja vaiettu: Suomalainen hengellinen häpeä) muistaakseni oli mainittu jossakin käsitellyssä tapauksessa että kun mies keskittyi hengellisiin asioihin niin intiimielämä jotenkin kuihtui tai tuli vaikeammaksi. Tässä saattaa siis olla jonkinlaista vetoa eri suuntiin: "matalan" biologisen ja ylevän hengellisen elämän voi nähdä vastakkaisiksi. Vaikka eihän nykymaailmassa tietenkään aivan niin ole, vaan elämme nykyisissä biologisissa ruumiissa, joilla on tarpeita ja Paavalikin kehotti siihen, että aviopuolisot tyydyttävät toistensa tarpeet, ettei Saatana pääse sotkemaan.
95
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 14.09.23 - klo:17:51 »
Tämä kohta oli mielenkiintoinen Lutherin Avioliitosta-kirjassa (s. 118), kommenttina kohtaan 1 Kor 7:29-31:

Lainaus
Tämä on yhteinen oppi kaikille kristityille siitä, että heidän tulee nähdä ikuinen aarteensa, joka heillä on uskon kautta, ja halveksia tätä elämää niin, etteivät uppoa siihen liian syvälle joko sen tuoman nautinnon tai vaivan vuoksi. Heidän tulee olla maan päällä kuin vieraita, jotka käyttävät kaikkea vain vähän aikaa hyödykseen, eivät huvikseen.

Tätä tarkoittaa se, että niiden, joilla on puolisot, tulee olla kuin heillä ei heitä olisi: sitä, että he olisivat koko sydämestään mieluummin naimattomia, mutta että puoliso on heille tarpeen synnin välttämiseksi. Se, joka ei pyri vain siihen, mikä on tarpeen, vaan haluaa saada avioliitosta myös iloa, hänellä ei ole puolisoa, vaan hän on puolisonsa vallassa. Näin kristittyjen tulee suhtautua myös kaikkeen muuhun, mitä heillä on: täyttää sillä vain tarpeensa, ei tyydyttää halujaan ja ruokkia Aadamia.

En voi pitää Lutheria joka suhteessa oppi-isänä. Yllä olevassa tekstissä on viisauttakin, mutta että puoliso olisi tarpeen vain synnin välttämiseksi ja että avioliitosta ei saisi iloita - outoa.

Näyttäisi, että Luther yleisti Paavalin neuvon tietyssä tilanteessa, siis vainon lähestyessä ja siis selitti koko avioliiton tuon tilannekohtaisen neuvon mukaan. Eli siis mielestäni melko epäviisaus ajatus Lutherilta.
96
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut xyz 14.09.23 - klo:13:29 »
Laitan tähän sen korinttilaiskirjeen kohdan, johon puheena oleva Lutherin kommentti liittyy:

Sen vain sanon, veljet, että aika on lyhyt. Olkoot tästä lähtien nekin, joilla on vaimo, kuin heillä ei vaimoa olisikaan, ja ne, jotka itkevät, kuin eivät itkisi, ja ne, jotka iloitsevat, kuin eivät iloitsisi. Olkoot ne, jotka ostavat, kuin eivät omistaisi mitään, ja ne, jotka käyttävät hyödykseen tätä maailmaa, kuin eivät siitä hyötyisi, sillä tämän maailman muoto on katoamassa.

Mitä tarkoittaneekaan olla kuin vaimoa ei olisikaan, ainakin tuosta voi oppia, ettei pidä olla liiaksi kiinnittynyt tämän maailman asioihin. Tuntuu, että ainakin oma turvallisuudentunteeni perustuu liikaa siihen, että asiani ovat ulkoisesti hyvin.
97
Yleinen keskustelu / -
« Uusin viesti kirjoittanut xyz 14.09.23 - klo:13:16 »
-
98
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 14.09.23 - klo:12:14 »
En voi pitää Lutheria joka suhteessa oppi-isänä. Yllä olevassa tekstissä on viisauttakin, mutta että puoliso olisi tarpeen vain synnin välttämiseksi ja että avioliitosta ei saisi iloita - outoa.

Niin, onhan muistaakseni Vanhan testamentin puolella kohtia joissa sanotaan jotain siihen suuntaan, että hyvä vaimo on Herran lahja ja ilon lähde.

Löysin ainakin kohdan Sananlaskut 5:18-20:

Lainaus
Olkoon sinun lähteesi siunattu, iloitse vaimosta, jonka nuorena sait,
rakkaasta peurasta, suloisesta kauriistasi. Olkoot hänen rintansa ilosi vuodesta vuoteen, hänen rakkautensa elämäsi riemu ja hurmio.
Miksi, poikani, viehättyisit vieraaseen naiseen, miksi hyväilisit vieraan povea?
(https://www.raamattu.fi/raamattu/KR92/PRO.5)

En ollut tuota aiemmin oivaltanut, mutta luin kommentin jonka mukaan voi olla että lähde viittaa tosiaan... no, miehen tietyissä tilanteissa lähdemäiseen kehon osaan. Öhöm. :-X

Samoin seuraava kohta (Saarnaaja 9:9) viittaa siihen, että nautintokin on sallittu, ei pelkkä askeesi:

Lainaus
Nauti elämästä rakastamasi vaimon kanssa kaikkina turhina elinpäivinäsi, jotka Jumala on antanut; se on osasi tässä elämässä auringon alla, kaiken vaivannäkösi keskellä. (https://www.raamattu.fi/raamattu/KR92/ECC.9)

Muistaakseni jossakin kommentoitiin jotenkin siihen tyyliin, että tuo Paavalin kirje korinttilaisille olisi tosiaan (pääasiassa?) suunnattu vain tietyssä vaikeassa tilanteessa eläville korinttilaisille. Erottelukykyä ja tulkintakykyä sitten vaatii, mitkä osat ovat sidonnaisia tuohon tilanteeseen ja mitkä ikuisia hengellisiä totuuksia. Lutherin tulkinta on yksi mahdollinen, vaikka aika pidättäytyvä suhteessa noihin VT:n kohtiin yllä.
99
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 13.09.23 - klo:15:29 »
Löysin tuohon yhteen kohtaan liittyen vielä seuraavan ketjun: "Mitä käytännössä tarkoittaa, että mies on perheen pää?" https://puimatanner.net/index.php?topic=1359.msg57055

Samaan aihepiiriin liittyen Sigma Frame -blogissa oli tänään kristityn naisen kirjoitus "A Christian Woman’s View of Submission" (https://sigmaframe.wordpress.com/2023/09/13/20631/). Varsin mielenkiintoinen juttu: pääpointti oli että naisen täytyy "kävellä hengessä" eli valita joka päivä sopiva asenne (vastustaa lihaa, joka haluaa hallita miestään). Samoin miehen tulee valita pään asema tietoisesti, eikä valua laiskuuteen.

Lainaus
Lihallisen luonnon oletusvaihtoehto naiselle on hallinta.  Se, miten tämä hallinta ilmenee, vaihtelee naisen persoonallisuuden ja yhteiskunnallisten odotusten mukaan, mutta kaikilla naisilla on napit asetettu valvontaan.

Tätä ei opeteta miehille, mutta niin pitäisi tehdä, koska miehillä ei ole tätä hallinnan vähimmäisasetusta.  Miehillä on vakio-asetuksena se, että he eivät hallitse, eivät hallitse naista.  Se on vakio-asetelma, joka miehen on voitettava Hengessä olemalla naisen pää rakkaudessa.

Miesten pitäisi hallita, mutta he eivät hallitse.  Naisten ei pitäisi hallita, mutta he hallitsevat.  Tällainen on langennut syntinen luonto. (Suom. DeepL.com.)

Ei tuo päänä oleminen varmaankaan aina tule luonnostaan mieheltäkään - ja vaatihan se itseluottamusta ja tiettyä jämäkkyyttä, rukousta myös. Oppimista varmasti siinäkin. Vaikea sanoa, miten itse osaisi.
100
Yleinen keskustelu / Vs: Kristillinen seurustelu/parisuhde/avioliitto/seksuaalisuus
« Uusin viesti kirjoittanut pax 13.09.23 - klo:15:10 »
Aika paksua juttu Lutherilta, meinaa tukka nousta pyst😖
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]