Kirjoittaja Aihe: Jeesuksen sukujuuret ja kuninkuus Vanhassa ja Uudessa testamentissa  (Luettu 51 kertaa)

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 5707
Hieno otsikko, mutta tuo tuli mieleen, kun aloin lukea Matteuksen evankeliumia sunnuntaina. Se alkaa  Jeesuksen sukuluettelolla, lieneekä tuo oikeia termia.
Vertasin sitä Pietarin, Stefanuksen ja Paavalin saarnoihin Apostolien teoissa.
Olen jatkuvasti vaikuttunut miten Jeesuksen "juuret" ovat niin selvästi näkyvillä VTssa.

En kerkeä enempää nyt kirjoittaa, mutta yksi kysymys tuli eteen. Kun Isrealilaiset palasivat Babyloniasta ja rakensivat uuden temppelin, jatkuiko heidän kuningaskuntansa? Siis jatkettiinko perittyä kuninkuutta??

Poissa Malakia

  • Viestejä: 281
En kerkeä enempää nyt kirjoittaa, mutta yksi kysymys tuli eteen. Kun Isrealilaiset palasivat Babyloniasta ja rakensivat uuden temppelin, jatkuiko heidän kuningaskuntansa? Siis jatkettiinko perittyä kuninkuutta??

Ei ollut paluun jälkeen enää kuninkaita, mutta maaherroja oli. Serubbaabel oli heistä ensimmäinen. Ylin hallitsija oli Meedo-Persian hallitsija, joista kunigas Kyyros oli se joka antoi juutalaisille "paluukäskyn" Jerusalemiin rakentamaan Jumalalle uutta temppeliä.

Serubbaabel tosin oli kuningaslinjasta mutta ei sii ollut kuninkaana.

Ylipappina toimi samaan aikaan Joosua/Jeesua.

Meedopersian jälkeen jonkin aikaa alue kuului Makedonian hallintavaltaan ja se hajosi Aleksanteri Suuren kuolemaan.

Sitten hallitsija oli Egypti, jota muistaakseni, kuitenkin hallitisi kreikkalaislähtöiset hallitsijat. 323-198 eKr.

Seuraavaski Juudan alue kuului syyrialaisvallan alle, ja sen johtajista surullisin kuuluisa oli Antiokus Epifanes IV, joka hyökkäsi voimakkaasti juutalaisten jumalapalvelusta vastaan. Josta seurasi ns.Makkabilaissodat.

Sitten aluetta hallitsi Seleukidi-suku, kreikkalaisia. 198-167 eKr.

142-63 eKr. aluetta hallitsi juutalainen Makkabin-suku ( hasmonit ).

Alueen todellinen hallinta 63 eKr. kuului Roomalle, vaikka Hasmonien suvun jäsenet saivat toimia nimellisinä hallitsijoina siihen saakka kunnes Herodes Suuri 37-4 eKr. nousi valtaan, hän oli taustaltaan idumealainen, eli edomilainen. Herodes oli Rooman käskyläinen.

-------------

Viimeinen virallinen kuningas Israelissa siis oli Mattanja, eli Sidkia.Poissa Korpima

  • Viestejä: 503
Hyvin löytyy tietoa, hienoa! Itselleni ovat nämä kysymykset aika vieraita, ei oikein historia tai sukulinjat uppoa aivoon.

Poissa pax

  • Viestejä: 1318
Daavidilla on erityinen asema Jeesuksen sukuluettelossa ja suvussa. Daavidilla kuuluisa suuri lankeemus josta syntyi Salomo ja näin suku jatkui josta Jeesuskin syntyi Jumalan Poikana.
En ole kuullut saarnaa aiheesta muistaakseni mutta olisi mielenkiintoista kuulla kun joku oikein paneutuu aiheeseen.

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 5707
Kiitos Malakia, tuota juuri jäin ihmettelemään, Kuningasten kirjat ja Aikakirjat kertovat kuninkaista ennen pakkosiirtolaisuutta.
Eli hommat olivat todella muuttuneet sen jälkeen. Seuraava kuningas Daavidin sukujuurista taisikin sitten olla Jeesus?
Tosin eihän koskaan ollut maallinen kuningas.

En oikeint tiedä mitä tää kaikki tarkoittaa, mutta uusi huomio minulla, että kuninkaat loppuivat tiettynä aikana historiasta.

Olivatko edomilaiset Eesaun jälkeläisiä. Toisen mielenkiintoisen huomion löysin sunnuntaina oliko se Obadjan profetiasta. Se koski sitä miten Eesaun jälkeläiset, joo taitaa olla sama kuin edomilaiset sortivat Israelia, siis Jaakobin jälkeläisiä.
Pitää tutkailla lisää myöhemmin
« Viimeksi muokattu: 21.09.23 - klo:13:58 kirjoittanut sandia »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 5707
Siis Apostolien tekojen alussa Pietarin, Stefanuksen ja Paavalin puheet osoittivat minulle miten VT on todella olennainen osa koko Jeesuksen elämää, kuninkuutta.