Kirjoittaja Aihe: Tekoäly  (Luettu 879 kertaa)

Poissa Soltero

  • Viestejä: 2501
Vs: Tekoäly
« Vastaus #15 : 17.06.24 - klo:09:51 »
Tekoälyllä tuotettu hengellinen puhe on syntetisoitu lukemattomista netissä julkaistuista puheista.
Oikea saarna on uudestisyntyneen, raamatullisen uskovan pitämä.
Siinä miljoonien (?) saarnojen joukossa, joista tekoälyn tekemä koostuu,
on taatusti myös epäraamatullisia ja vääräuskoisia esityksiä.
Siksi tekoälyn tuottama saarna on epäluotettava, suorastaan väärää oppia levittävä.
Tekoäly voi yhdistellä hengellisiä, jumalallisia, raamatullisia ja hurskaita sanoja sujuvan kristillisen
tekstin kaltaiseksi, mutta Pyhän Hengen läsnäolo puuttuu.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1517
Vs: Tekoäly
« Vastaus #16 : 17.06.24 - klo:10:35 »
Tosiaan tekoälyn jutut voivat olla peräisin vaikka jostain huumorilla kirjoitetusta sosiaalisen median kommentista.

Jossain oli muistaakseni, että Googlen hakutuloksessa tekoäly suositteli pizzaan liimaa ainesosaksi... Vastaavia mokia on ilmennyt paljonkin. Mitäköhän saarnan "reseptiin" voisi yhdistyä jostain lähteestä...?

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1517
Vs: Tekoäly
« Vastaus #17 : 19.06.24 - klo:09:54 »
Minusta tekoäly on pelottavaa, tekoälyssä ei asu Jumalan Henki.

Tämä pelottavuuskin on mahdollisuus, luin äsken seuraavan (https://time.com/6266923/ai-eliezer-yudkowsky-open-letter-not-enough/) tekoälyn riskeistä (haa, kirjoitin vahingossa ensin tehoälyn, mikä sopii tähän ;) ):

Lainaus
Jos haluat kuvitella vihamielisen yli-inhimillisen tekoälyn, älä kuvittele elotonta "kirjaälykästä" ajattelijaa, joka asuu internetissä ja lähettää pahantahtoisia sähköposteja. Kuvittele kokonainen muukalaissiivilisaatio, joka ajattelee miljoonia kertoja ihmisen nopeudella ja joka on aluksi rajoittunut tietokoneisiin - maailmassa, jossa on olentoja, jotka ovat sen näkökulmasta katsottuna hyvin tyhmiä ja hyvin hitaita. Riittävän älykäs tekoäly ei pysy pitkään tietokoneiden rajoittamana. Nykymaailmassa voi lähettää DNA-säikeitä sähköpostitse laboratorioihin, jotka tuottavat proteiineja pyynnöstä, jolloin aluksi internetiin rajoittunut tekoäly voi rakentaa keinotekoisia elämänmuotoja tai siirtyä suoraan postbiologiseen molekyylituotantoon.

(Suom. DeepL.com.)

Mielenkiintoinen on tuossa mainittu käsite "alignment" ("linjaus"). Se siis tarkoittaa, että "superälykkään" tekoälyn pitäisi esimerkiksi suhtautua suopeasti ihmiselämään.

Siitä tulee mieleen Bruce Charltonin blogikirjoitukset, joissa hän on käsitellyt sitä, että nykymaailman johtajat eivät ole hengellisessä sodassa "Jumalan ja luomakunnan" puolella. Tämäkin on eräänlainen linjaus: Jumala vs saatana/maailma. Toki esimerkiksi minulle tällaiset näköalat ovat vähän vaikeita tajuta koko mittavuudessaan. Kenen analyysit maailman tilasta ovat luotettavia ja oikeita?

Tekoälyjutuissakin on vaikea tietää, kuinka luotettavia ihmisten kommentit ja asiantuntemus on. Enkä itse oikein osaa arvioida kovin pitkälle. Ja tulevaisuuden arviointihan on tunnetusti vaikeaa.