Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 08.06.23 - klo:15:06 »
Tosiaan, onhan näköjään kaikenlaista jo tuon Wikipedian uuspakanuus-artikkelin perusteella. Ehkä pitäisi sanoa, että en ole itse huomannut tai pannut merkille. Olen elänyt suojattua elämää? Tai vain en ole seurannut.

Mutta en tiedä mitä motiiveja tai syitä tuohon pakanuus/new age/yms. -linjan valitsemiseen liittyy. Voisi kuvitella, että jos kerran uskoo yliluonnolliseen ja henkiin/hengellisyyteen jossakin mielessä, niin Luojakin voi olla luonteva uskomus. Ja kristinuskolla on varmastikin parhaimmat dokumentaatiot, perinteet ja kirjoitukset. Verrattuna vaikka islamiin.

Vastakulttuurisuus tai erikoisemman vaihtoehdon etsintä tulee mieleen, mutta enpä tiedä miten asiat menevät todellisuudessa. Syitä voi löytyä monia, ihminen on monipuolinen olio.

Kristinuskosta voi olla kiitollinen, ei tarvitse palvoa puita tai ympäristöä (tai idoleita/demoneita). Pyhä Luoja on löytynyt, totuus ja hyvä pohja maailmaan suhtautumiselle. Valtaisan hieno juttu, kun tätä taas vähän päässä pyörittelee ja ihmettelee.
2
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 08.06.23 - klo:14:02 »
Tosin länsimainen ihminen puhuu hengellisyydestä. Joskus kysytään, että miten ilmaiset hengellisyyttäsi. Siihen sitten voi kukin vastata täysin omalla tavallaan. Ja New Age jutuissa on osittain palattu täysin primitiivisiin "hengellisyyden' ilmauksiin.

Uuspakanuuskin on jo käsite.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuspakanuus

Joskus taisi täällä olla juttua ryhmästä, joka harrasti varhaissuomalaista pakanauskontoa.

Eli siitä ihmisen älyn ja ihmisen luoman teknologian palvomisesta on sitten kuitenkin lipsahdettu primitiiviseen "hengellisyyteen". ???

Eli silloin ollaan kierretty koko 360 astetta ympäri.

3
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 08.06.23 - klo:11:13 »
Idoleihin liittyen tuli vastaan seuraava tarina Pachamama-nimisestä demonista/idolista (https://www.joshuatcharles.com/blog/2020/4/24/pachamama-is-a-demon-testimony-from-missionaries).

Ilmeisesti tämä idoli oli otettu mukaan johonkin katolisen kirkon tilaisuuteen Vatikaanissa (kuva linkin takana), josta seurasi kritiikkiä. Lopuksi lähestyssaarnaaja kertoo kohtaamisestaan Perussa pakanallisten palvojien kanssa. Katolisuus on siellä paikoin yhdistynyt pakanallisiin palvontamenoihin (hedelmällisyyden idolin palvonta, seksiorgiat).

Tällaista voi siis olla vielä maapallolla. Tulee vähän yllätyksenä, kun Suomessa ei tällaista juuri näy. En ole juuri perehtynyt lähestystyöhön.

Lainaus
Mutta nämä ovat huolestuttavia päiviä. Viittaan erityisesti siihen, että paavi Franciscus siunasi ja toivotti tervetulleeksi pakanallisen epäjumalan - demonin - Vatikaaniin ja itse Pietarinkirkkoon lokakuussa 2019 osana Amazonin synodia.

[...] Lyhyesti sanottuna on selvää, että Pachamama ei ole pelkkä "kulttuurinen symboli". Hän on maan jumalatar, pakanallinen epäjumala, "Äiti Maa", jota esikristilliset pakanat palvoivat.

[...] Kysyimme paikallisilta, mitä tapahtui. He sanoivat, että kaupunki juhlii El Dia de Santiagoa. He sanoivat, että se on juhla, joka näyttää katoliselta, mutta on kaikkea muuta. He kuvailivat tapahtumaa, jossa katoliset juhlat sekoittuivat pakanallisiin inkojen rituaaleihin. He kuvailivat viikon mittaisia koko kaupungin laajuisia orgioita ja juhlia kirkossa ja sen ulkopuolella. Festivaali on sekoitus katolisia ja pakanallisia rituaaleja.
4
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 07.06.23 - klo:15:26 »
Juu, hyvä huomio! Länsimaissa pistetään luottamus ihmisen omaan rationaalisen ajatteluun, tieteeseen ja teknologiaan sekä joissakin piireissä transhumanismiin (tai vaikka tekoälyyn). Tosiaan nämähän ovat tavallaan ihmisen omia luomuksia ja kehitelmiä Jumalan antamista aineksista ja järjellisesti toimivasta maailmasta (atomit ja alkuaineet, luonnonlait).

Tämä on varmaan valistuksen ajan perintöä ja jatkumoa.

Luottamusta ei siis laiteta mihinkään ulkoiseen, eikä palvota tehtyä patsasta tai "merenneitoa", vaan omiin kykyihin ja tekoihin. Tästä ihmiskeskeisestä materialismista on matkaa kristilliseen näkemykseen todellisuudesta.
5
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 07.06.23 - klo:14:19 »
Varmaan länsimaissa se on korvattu äärettömällä uskolla oman itseen ja ihmisen kykyyn hallita lähes kaikkea.
Arvelen, että tästä johtuu heidän paniikinomainen pelko, että sillä vallalla ihminen tuhoaa maapallon ja siis oman elämän ehdot. Aika rankka paikka noin psyykkisesti.
6
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 06.06.23 - klo:22:33 »
Vähän mietin myös, mistä tämä idolijuttu oikein tulee. Onko se biologista vai hengellistä laatua? Tai (myös) kulttuurista?

Paavalin kirjoittaman kohdan löysin (1. Kirje korinttilaisille 12): "Veljet, haluan teidän olevan selvillä Pyhän Hengen lahjoista. Muistattehan, kuinka ollessanne vielä pakanoita vastustamaton voima ajoi teitä mykkien epäjumalien luo. "

Eli jonkinlainen tunnistettava ilmiö tämä on, mutta en varsinaisesti tunnista tätä itsessäni ennen uskoontuloani. Mutta ainakin ulkomailla näköjään vielä yleistä.
7
Yleinen keskustelu / Vs: Hallitusneuvottelut
« Uusin viesti kirjoittanut pax 06.06.23 - klo:21:37 »
Luulis kyllä että keskusta olisin ollut hyvinkin valmis Kokoomuksen kanssa tekemään oikeistopolitiikkaa, jos eivät olisi kokeneet niin surkeaa vaalitappiota varmaan tilanne olisi ollut toinen.
Keskustan kannatus mennyt alas kuin lehmän häntä. agraarikulttuuri on hiipumassa sekö syynä.
8
Yleinen keskustelu / Vs: Hallitusneuvottelut
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 06.06.23 - klo:20:39 »
Muistaakseni luin joitakin aikoja sitten, melko pian vaalien jälkeen, että keskustalaiset ja demarit eivät halua yhteistyöhön kokoomuksen kanssa.
Siitä tuli mieleen, että voi hurja jos monipuolujärjestelmäkin voi muuntautua kahtia jakautuneeksi valtataisteluksi. ???
9
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä luonnossa tapahtuu..
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 06.06.23 - klo:20:36 »
Kuulin eilen illalla kivitaskun raksuttamista.
Tänään on ilmassa savun hajua mikä tulee Kanadan valtavista metsäpaloista tänne asti.
10
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 06.06.23 - klo:20:34 »
Juu mietin vastaavaa ollessani Etelä-Koreassa huhtikuussa. Siellä on paljon krisittyjäkin, mutta mm. sitten on uskontoja joiden kohteena on juuri patsaat. Ja niiden uskontojen periaatteet ovat usein melko armottomia. Buddhalaisuus on yleistä ja erään tv sarjan kautta opin myös konfutselaisuudesta, mikä sinänsä ei näytä olevan uskonto, vaikka ehkä toimii uskonnon tavoin.

Heidän tapansa kumartaa toisilleen kyllä lisää ikäänkuin ainakin pinallista tuntemusta toisen ihmisen kunnioituksesta.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10