Kirjoittaja Aihe: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)  (Luettu 91431 kertaa)

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6331
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #360 : 10.07.22 - klo:18:22 »
Olen kuullut Aapeli Saarisalosta usein, mutta en ole pysähtynyt ottamaan selvää, kuka hän oli.
Joskus ajoitin hänet Kansanlähetyksen alkuaikoihin, mutta hän on toiminut kauan sitä ennen.
Vaikuttava elämäntarina hänellä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aapeli_Saarisalo

Tajusin, että sekoitan hänen Uuras Saarnivaaraan, josta tosin en tiedä myöskään kuin nimen. :-\

Poissa Stiina

  • Viestejä: 1074
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #361 : 11.07.22 - klo:13:29 »
Samoin minäkin sotken ko. kuuluisuudet ja samaistan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuras_Saarnivaara

Sellainen mielikuva on Saarnivaarasta jäänyt, että oli ns. "erittäin tiukkapipoinen". Piti valita kuolemakin ennemmin kuin väistää, todistaessaan.

En vieläkään, vaikka vanhus ole varma pystyisinkö valitsemaan marttyyrikuoleman, jos saisin mahdollisuuden "sormet ristissä" perääntyä. Toivon armoa, ettei koeteltaisi!

Poissa Paulus

  • Viestejä: 6773
  • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #362 : 16.07.22 - klo:16:57 »
Minulla on melkoinen ongelma kristillisen kirjojen kanssa. Niitä on nimittäin hyllyissä semmoinen määrä, että se alkaa jotenkin vaivata. Ja sekin ajatus vaivaa, että mitä jälkipolvi niille sitten aikanaan tekee.

Isälläni oli aikoinaan melkoinen määrä hengellisiä kirjoja, hän oli kova lukemaan. Kun sitten sukupolven vaihdos tuli, niin monista kirjoista luovuin turhankin helposti sisältöön perehtymättä. Se on jälkeenpäin harmittanut.

Nyt on sitten sama ongelma itsellä edessä. Voi olla, että pärjäilen vielä vuosia, mutta liika tavara alkaa jo kuitenkin vaivata.

Olen joskus haaveillut ja kirjoitellutkin seniorikylästä, jolla olisi jonkinlainen kristillinen tausta, mutta ajatus on sen verran utopistinen, että se tuskin toteutuu minun elinaikanani. Nuo hengeliset kirjat joutaisivat tämmöisen seniorikylän kirjastoon. Tästä asiasta lienen kirjoittanutkin toisaalla esim. Missä haluaisit asua-ketjussa.

Vanhat kirjat ovat aika iso ongelma. Asiaa on käsitelty tämän päivän Iltasanomissa: https://www.is.fi/asuminen/art-2000008790090.html

Juuri parasta aikaa ahkeroin kirjojen kanssa. Minulta saisi ilmaiseksi monien kuuluisienkin kirjailijoitten tuotteita. Mainitsen muutamia: Aapeli Saarisalo. Urho Muroma, Osmo Tiililä, Vilho Rantanen, K.A. Pohjakallio, Tapio Puolimatka, William Uotinen, C.O. Rosenius, Frank Mangs, Gustav Johansson, Uuras Saarnivaara, Erkki Leminen ja muutamia muita.
« Viimeksi muokattu: 16.07.22 - klo:17:09 kirjoittanut Paulus »
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa Paulus

  • Viestejä: 6773
  • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #363 : 23.07.22 - klo:11:37 »
Jatkoa edelliseen vielä…

Löysin vanhan kirjan, josta minulla ei ollut aikaisemmin mitään mielikuvaa. Teksti on fraktuuraa, jota välttävästi osaan lukea.

Kirja on kooste Fredrik Gabriel Hedbergin julkaisuista "Kristillisiä Sanomia" vuosilta 1856-1857. Se lienee vanhin painotuote, mitä tästä huushollista löytyy. Painopaikka on Frenckellin kirjapaino Turussa.

Kristillisiä Sanomia on ilmestynyt kerran viikossa, ilmestymispäivä on joka viikon perjantai. Koosteen sivumäärää en laskenut, mutta kirjan paksuus kansineen on n. 21-22 mm. Sivun leveys on n. 148-220 mm.

Jokainen lehden numero on ainoastaan 4-sivuinen, joten kirjaan ei ole tarvittu muuta sidontatekniikka kun arkkien taittaminen ja niiden yhdistäminen. Toki kirja on sitten sidottu näistä 4-sivuisista, mutta en halua tutkia sitä enempää, koska se edellyttäisi kirjan hajottamista. Luultavasti 4-sivuiset arkit ovat vain selästään liimattuina yhteen kirjaksi. Sitten on laitettu kovat kannet, minkä ansiosta se on säilynyt tähän asti.
« Viimeksi muokattu: 23.07.22 - klo:11:46 kirjoittanut Paulus »
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa Stiina

  • Viestejä: 1074
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #364 : 23.07.22 - klo:17:58 »
Paulus tuo saattaa olla jollekin arvokas tuo sinun kirjasi ja muutkin vanhat kirjat. Kysy vaikkapa lut. järjestöjen kirjastovastaavilta! (SLEY)   :)

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1165
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #365 : 23.02.23 - klo:13:26 »
Yksi tuttavani sanoi joskus, että ilman seurakuntien kirjamyyntiä Suomessa olisi paljon enemmän Jumalan tuntemista. Taisi olla oikeassa?

Jos kaiken ottaa kritiikittömästi vastaan, mitä kirjoissa kirjoitetaan, niin sekaisin menee elämä.

Jos sellaisia kirjoja ylipäätään jaksaa lukea, se kertoo siitä, että elämä on jo sekaisin. Tietenkin vaihtoehtona voi olla se, että berealaisten tapaan lukee tutkien, oliko asia niin (Ap. t. 17:11).

Tai sitten on on vasta uskoon tullut eikä vielä osaa erottaa paskoja kirjoja hyvistä. Monet vasta uskoon tulleet eivät ollenkaan osaa epäillä, että seurakunnan kirjamyynnissä voisi olla mitään huonoa materiaalia.

Tässä yllä on minusta hyvin tiivistetty kristillisten kirjojen ongelmia. Itsekin vielä vähän aikaa sitten optimistisesti ajattelin, että kristilliset kirjat - mikä loistava mahdollisuus! Pyhä Hengen johdossa vuosikausia tai -kymmeniä oppineet ja pyhittyneet viisaat kirjailijat jakavat hengen viisautta meille amatöörimäisemmille tapauksille - ja hyvyys lisääntyy.

Mutta mm. tämän ketjun luettuani vaikuttaa tosiaan siltä, että kristillisistä kirjoista (muista kuin Raamatusta) voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Hieman kurjaa. Tai sitten pitää olla jo osaaja ja analyyttisesti asioita erotteleva hengen ihminen, jotta ei mene sekaisin huonoista opetuksista.

Toisaalta olen nyt lukenut Bo Giertzin Kalliopohja-teosta (historiallinen romaani) vähän yli kolmasosan sivulle 194 asti ja tähän mennessä voisi suositella. Uskon asiat, kriisit ja ongelmat sekä uskovien realistinen/vaillinainen ihmisyys havainnollistuvat kaunokirjallisuudessa mukavasti. Lisäksi lainassa kirjastosta on E. V. Rope Kojosen teos Luominen ja evoluutio - miten usko ja tiede kohtaavat. Tieteellisempää, mutta kohtuullisen populaaria tekstiä (olen päässyt sivulle 86).
« Viimeksi muokattu: 23.02.23 - klo:13:39 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6331
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #366 : 25.02.23 - klo:15:50 »
Hengelliset kirjat ovat aina jonkun ihmisen tulkintaa Raamatusta.
On paljon hengellisesti rikkaita kristillisiä kirjoja, mutta sitten en paljon sellaisia, mitkä vetää jollain tapaa jotain omaa tulkintaa niin paljon, että jos ottaa totuutena, joutuu kummallisille vesille.

Itse asiassa on ihmeellistä miten paljon kuitenkin juuri uskovien ajatukset Jeesuksesta ovat samoja vaikka heidän teologinen ja seurakunnallinen taustansa ovat erilaiset.
Jatkuvasti ihmettelen, miten tuntemieni karismaattisten uudestisyntyneiden kokemukset ja ymmärrys Jeesuksesta ja Raamatusta ovat samoja kuin minulla. Ja se taas on sama kuin tuntemani venäläisen baptistin kokemus. Pyhä Henki on opettajamme. :)

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1165
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #367 : 28.02.23 - klo:13:18 »
Sain luettua tuon Bo Giertzin Kalliopohja-romaanin loppuun asti. Täytyy sanoa, että historiallinen tausta- ja ihmiskuvaus jäi omassa lukemisessani vähälle huomiolle ja kiinnitin enemmän huomiota teologisiin pointteihin. Mutta herätti myös jonkin verran ajatuksia ja havainnollisti selkeästi uskonnonharjoittamisen ja sielunpaimenen ongelmia ja mahdollisuuksia.

Olisi ollut ehkä hyvä tehdä kirjaa lukiessa luettelo sen teologisista opetuksista ja havainnollistuksista. Näihin voisi joskus palata kertausmielessä. Rakenne hieman muistutti kristillisten opetusten ja romaanikerronnan vuorottelua, mutta toimi vähintään kohtuullisen hyvin.

Lisäksi luin Kirjasilta.net-sivustolta Riston Siltalan kirjan Savesta astiaksi tietokoneen ruudulta (linkitetty joskus aiemmin tässä ketjussa). http://www.kirjasilta.net/santala/savesta/savesta.html Mielenkiintoisesti kuvaa ihmisen ja uskovan muokkautumista. Tällaista varmasti voi tapahtua ja tapahtuu jatkuvasti, mutta tässä(kin) voisi olla hyödyllistä nähdä useita käytännön esimerkkejä ihmisten muovautumisesta. Voisi selkeyttää opetusta.

Lueskelin myös samalta sivustolta Wilcoxin Kallista hunajan pisaraa alusta. http://www.kirjasilta.net/wilcox/hy/hy.html Jotkin kohdat tuntuivat kyllä menevän reippaasti yli hilseen. Tai luetun ymmärrykseni on vähän heikkoa. Tai olin vain väsynyt. No, ehkä jatkan kuitenkin jossakin välissä.
« Viimeksi muokattu: 28.02.23 - klo:13:55 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6331
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #368 : 02.03.23 - klo:13:13 »
Kallis Hunajanpisara on kuuluisa vanha hengellinen kirja. Merkkasi minulle paljon, kun tulin uskoon. Kun muutin USAhan, otin se mukaani. Otin joitain muitakin kirjoja.
Ja Lukion fysiikan kirjan. :)

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1165
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #369 : 03.03.23 - klo:12:48 »
Sain luettua tuon Kalliin hunajanpisaran (linkki: http://www.kirjasilta.net/wilcox/hy/hy.html). Jotenkin tuntuu, että suuri osa kirjan sisällöstä ei oikein sisäistynyt kovin hyvin. Runollinen/vanhahtava ilmaisutapa ehkä haittasi, vähän kuin jotakin korkeampaa matematiikkaa. Hyviä ohjeita uskonelämään silti varmastikin pullollaan. Mutta ehkä kertaus auttaisi, saatan lukea sen uudemman kerran jossakin välissä.

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6331
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #370 : 03.03.23 - klo:13:51 »
Kaivoin Kalliin Hunajanpisaran eteen ja luin sitä hieman. Onhan se jännä tapa tavallaan kirjoittaa. Ikäänkuin tietää erilaiset ihmistyypit ja sitten kirjoittaa ikäänkuin tietäisi mitä heidän ajatuksissaan liikkuu.
Mutta kyllä se melko hyvin osuu siihen, miten ihmismieli lähes huomaamattaan luottaa johonkin itsessään Jumalan edessä.

Sillä voi ikäänkuin peilata itseään sen suhteen, että onko minussa tuota.

Olisi muuten jännä tutkimus se, että miten kristillisten kirjojen sisällykset ovat muuttuneet ajan ja kulttuurin myötä.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1165
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #371 : 13.06.23 - klo:18:46 »
Lainasin tänään kirjastosta ekumeniikan dosentin ja kirkkoherra Sammeli Juntusen teoksen Universumi vailla merkitystä? Yuval Noah Hararin teosten analyysiä ja kritiikkiä.

Lähinnä sisällysluettelon ja kolmisenkymmentä sivua olen lukenut. Luettavia (ei liian vaikeata tekstiä) ajatuksia isoista kysymyksistä.

"... pureutuu käsitykseen ihmisen älykkyyden evoluutiosta, moraalin ja instituutioiden luonteesta, uskonnoista, ihmisen tietoisuudesta, onnellisuudesta sekä keinoälystä."

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1165
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #372 : 17.01.24 - klo:15:55 »
Toisesta ketjusta:

Yllaoleva keskustelu muistutti minua A.W. Tozerin kirjasta The Knowledge of the Holy.
Se on varmaan suomennettukin.

Tutkiskelin joskus asiaa ja taisi olla niin, ettei tätä Tozerin kirjaa ole suomennettu. Joitain muita Tozerin kirjoja kylläkin on suomeksi. Itse ostin tuon kirjan Amazonista, mutta merkinnät olivat tuossa ostamassani Kindle-versiossa huonoja. Eli huonon version hankin.

Selailin hieman kirjaa alusta ja varmasti pitää paikkansa idea, että siirrymme kohti omaa mentaalista kuvaamme Jumalasta. Eli ajatuksistamme Jumalan piirteistä on väliä. Tozer huomauttaa, että voi olla että vasta ankaran itsetutkiskelun jälkeen saatamme tietää, mitä todella ajattelemme Jumalasta. Hän on myös sitä mieltä, että nykykristittyjen käsitys Jumalasta on rappeutunut ja vailla sopivaa arvonantoa. "Matalat näkemykset Jumalasta tuhoavat evankeliumin kaikille niille jotka pitävät niitä."
« Viimeksi muokattu: 17.01.24 - klo:16:04 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6331
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #373 : 17.01.24 - klo:17:39 »
Hanen tyylinsa on joskus hieman karkeaa, mutta kun luin yllamainitun kirja, keskityin niihin Jumalan ominaisuuksiin, mitka tulivat esille kirjassa ja mita niista Raamatussa sanotaan.

Luin hyvin monta hanen kirjoittamaa kirjaansa ennenkuin koin, etta se alkaa olla toistoa.

Poissa Natanael

  • Viestejä: 4474
  • Matkalla
Vs: Kristilliset kirjat (hartaus, teologia, kommentaarit yms.)
« Vastaus #374 : 17.01.24 - klo:18:42 »
Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi.

Aika usein taitaa käydä, että ihminen yrittää tehdä Jumalasta itsensä kuvan.