Kirjoittaja Aihe: Ajatus kasteesta  (Luettu 1363 kertaa)

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Ajatus kasteesta
« : 12.12.23 - klo:15:06 »
Kuuntelin radiosta keskustelua mika oli osana A Daily Walk sivujen ohjelmaa.

https://adailywalk.org/

Siina tuli esiin mielenkiintoinen ajatus. Joskus kaste nahdaan johonkin tiettyyn seurakuntaan liittymisen osana, ja siksi kasteelle menevia opetetaan sen seurakunnan opetuksen mukaisesti.

Puhuja mainitsi, etta kun Pietari ja opetuslapset kastoivat tuhansia ihmisia jotka olivat juuri kuulleen evankeliumin ja ottivat sen vastaan, ei heita ikaankuin arvioitu minkalaista heidan elamansa ja vaelluksensa jne. oli silla hetkella.

Hengellinen kasvu oli ikaankuin jatetty Jumalan varaan.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #1 : 12.12.23 - klo:15:37 »
Täytyy myöntää, etten ole kovinkaan syvällisesti perehtynyt erilaiseen ajatteluun kasteesta tai sen merkityksestä. Tiedän kyllä että eri kirkkokunnilla on erilaisia kasteita ja että minut on kastettu lapsena (hyvä niin), vaikka varsinaisesti tulin uskoon paljon myöhemmin aikuisena.

Mutta voihan kasteesta kenties ajatella juuri todella hengellisesti, että kyseessä on merkki etenkin Jumalan ja Paholaisen suuntaan. Eli hänet on kastettu, hän kuuluu Jumalalle. Vaikka varsinainen uskonelämä ja kasvu sitten voinee riippua monesta seikasta ja siitä ajatella eri tavoilla (mikä johtuu mistäkin ja miten).

Olen välillä yrittänyt "ajatella hengellisesti", mutta en ole kovin lahjakas tajuamaan näitä asioita mitenkään laadukkaasti tai syvällisesti. Vaikeata on saada selkoa, kaikki on kuitenkin näkymätöntä ja mahdollisuuksia on monia, mutta onneksi Jeesus on selkeä.

Raamatussahan ei kasteteologiaa paljon ole, muistaakseni suurin piirtein vain käsketään kastamaan. Teologiaa ja ajattelua taas sitten on varmasti paljonkin, enkä oikein tiedä mikä osa on Pyhän Hengen johdattamaa ja mikä ihmisperäistä. Eri kirkoilla tuntuu olevan hyvin eri näkemyksiä, mistä se sitten voisi johtua... Jumala ilmeisseti sallii kuitenkin kaikenlaista vaihtelua, eikä tätä ole niin tarkasti säännelty tai ohjeistettu Raamatussa.
« Viimeksi muokattu: 12.12.23 - klo:16:09 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #2 : 13.12.23 - klo:04:07 »
Hyvä pointti. Kasteteologiaa Raamatussa ei paljonkaan ole. Ja juuri siihen minäkin viittasin. Apt. 2:41ssä on että noin 3000 henkilöä otti Pietarin sanan vastaan ja heidät kastettiin.
Tuskin heitä kovin yksityiskohtaisesti haastateltiin että miten he asiat käsittävät.

Poissa Kahvipapu

  • Viestejä: 15
  • Kristuksen tähden houkka
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #3 : 13.12.23 - klo:05:27 »
Minua ei kastettu lapsena. Kun varkki-ikäisenä itse halusin kasteelle, ymmärsin siitä lähinnä sen, että kristityn kuuluu olla kastettu ja minä halusin olla kristitty. Sittemmin olen omaksunut varsin luterilaisen tai voisi ehkä sanoa vanhakirkollisen kasteteologian.

Kasteesta ei tosiaan Raamatussa paljon sanota. Siihen yhdistetään uudestisyntyminen ja syntien anteeksisaanti, kuten Nikean uskontunnustuksessakin ("tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi"). Vapaissa suunnissa toki voidaan vedota siihen, että tämä yhteys johtuu kasteen tunnustusluonteesta - uskontunnustus on siis kasteessa se, mikä pelastaa. Toisaalta Raamatussa ja varhaisessa kirkossa kasteeseen ei aina liity tunnustuskaan, kuten perhekuntakasteissa ja varhaiskristillisissä lapsikasteissa (esim. Ireneus ja Origenes). Mene ja ota sitten selvää. Olen ottanut kirkkohistoriasta lisätukea oman näkemykseni muodostamiseen, koska on tuntunut, että Raamatussa asia jää vähän avoimeksi.

Kasteopetusta ei aluksi ollut, sitten sitä olikin jo vuosia, ja nykyään sitä on muodollisesti yhden leirin verran joko etu- tai jälkikäteen. Se on mielestäni vähän sekundaarinen seikka. Pääasia, että kaste ja opetus kuuluvat yhteen, ja opetus on viime kädessä elämänmittaista. Kastetta ei mielestäni ole syytä viivytellä.
Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi (1. Kor. 1: 25).

Poissa pax

  • Viestejä: 1718
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #4 : 13.12.23 - klo:06:59 »
Ymmärrän kasteen kuuluvan uuden elämän alkuun kun on kohdattu Jeesus Kristus syntien anteeksiantaja. Johanneksen kasteen ottivat ne jotka tunnustivat syntinsä ja tekivät parannuksen.
Jeesus opetti näin, joka uskoo ja kastetaan se pelastuu.
Vanha on mennyt ja uusi on tullut tilalle.

On tapahtunut erikoisia asioita kasteen yhteydessä, joku on parantunut ja toinen täyttynyt Pyhällä Hengellä ja alkanut puhua uusin kielin.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #5 : 13.12.23 - klo:13:33 »
Kaivelin nyt jo vuosia sitten lukemastani Michael Heiserin Unseen Realm (PDF ladattavissa linkin takaa) -kirjasta seuraavia kohtia, jotka käsittelevät kastetta (luvusta 38, "Choosing sides"):

Lainaus
Kuka tahansa sotaveteraani, joka on kokenut taistelun, kertoo teille, että sota on kauhea asia. Jos joutuu tällaiseen konfliktiin, on valittava puolensa. Monet nykyaikaiset ihmiset, erityisesti kehittyneissä maissa, haluavat ajatella, että diplomatia ja puolueettomuus tarjoavat valistuneemman tien. Mutta jotkut sodat - ja jotkut viholliset - eivät tarjoa tätä vaihtoehtoa. Kun vihollinen ei halua muuta kuin tappiosi ja tuhosi, puolueettomuus tarkoittaa kuoleman valitsemista.

Näkymättömässä maailmassa raivoaa sota Jahven kuviksi luotujen ihmisten sieluista. Neutraalius ei tule kysymykseen. Olemme nähneet Paavalin kirjoituksista erityisesti, että Jahven valtakunnan hallinnan eteneminen oli esitetty reviirisotana, jossa hän joutuu vastakkain vihamielisten jumalallisten olentojen kanssa. Tämä hengellinen konflikti näkyy dramaattisimmin kahdessa epätodennäköisessä paikassa. [...]


Miten tämä liittyy kasteeseen? Tähän kysymykseen vastaaminen keskittyy  jakeessa 21 oleviin kahteen termiin, siihen, että kaste on "pyyntö (appeal) Jumalalle hyvän omantunnon (conscience) puolesta Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kautta".

Näitä kahta lihavoitua sanaa on tarkasteltava uudelleen jumalallisen neuvoston (divine council) maailmankuvan valossa. Jakeessa 21 [1. Pietarin kirje 3:21] oleva sana, joka useimmiten käännetään "pyynnöksi" (appeal) (eperotema), on parhaiten ymmärrettävissä tässä "lupaukseksi" (pledge), mikä merkitys sillä on muuallakin.

Samoin sana "omatunto" (suneidesis) ei viittaa oikean ja väärän sisäiseen ääneen. Pikemminkin sana viittaa lojaalisuuden määräytymiseen, joka on käyttö, joka esiintyy myös muissa yhteyksissä ja kreikkalaisessa kirjallisuudessa.

Kaste ei siis ole se, mikä tuottaa pelastuksen. Se "pelastaa" siinä mielessä, että se heijastaa sydämen päätöksen: lupauksen uskollisuudesta ylösnousseelle Vapahtajalle. Itse asiassa kaste on Uuden testamentin teologiassa uskollisuusvala, julkinen vakuutus siitä, kuka on Herran puolella hyvän ja pahan välisessä kosmisessa sodassa.

Mutta sen lisäksi se on myös muistutus lyödyille langenneille enkeleille. Jokainen kaste on toisinto heidän tuomiostaan evankeliumin ja Jumalan valtakunnan myötä. Varhaiset kristityt ymmärsivät tämän raamatunkohdan typologian ja sen yhteyden takaisin langenneisiin enkeleihin ja Mooseksen kirjan 6. lukuun. Varhaisiin kastekaavoihin kuului luopuminen Saatanasta ja hänen enkeleistään juuri tästä syystä.

Kaste oli - ja on edelleen - hengellistä sodankäyntiä. (Suom. DeepL.com.)
« Viimeksi muokattu: 13.12.23 - klo:14:10 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #6 : 13.12.23 - klo:15:16 »
Mina en oikein osaa keskustella kasteesta.
Se mita yritin ilmaista on, etta apostolit kastoivat 3000 sielua yhdessa tilanteessa (tuo on sana mika on Raamatussa tuossa kohden). Tuskin kovin tarkasti kerkesivat pohtimaan onko henkilo "sopiva, "valmis" kasteelle.

Siina ohjelmassa todettiin, etta jattivat kastetun ihmisen hengellisen kasvun Jumalalle.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #7 : 13.12.23 - klo:15:32 »
En itsekään tosiaan tiedä tai tajua kovinkaan paljoa aiheesta. Enkä nyt tiedä onko siihen syvällinen perehtyminen kaikkein olennaisinta, jos ei ole erityistä tarvetta. Tuo Heiserin kirja tuli vain mieleen tuomaan "hengellistä näkökulmaa" asiaan.

Hengellinen kasvu tosiaan ja sen vastuukysymys on myös oma aiheensa.

Joskus kävin jossakin muistaakseni vapaaseurakunnan "uskon peruskurssilla", jossa joku pappi taisi mainita jotain sellaista, että kasteen jälkeen vastuu siirtyisi seurakunnalle ja papille. Hän siis tunsi olevansa vastuussa kastetuista.

Ev.-lut.-seurakunnassa tällaista "papin kaitsemista" tai yhteisöllisyyttä ei varmaan useinkaan pahemmin ole ihmismuodossa (kai?), mutta varmasti Jumala tietää mitä tekee. Toisaalta kehottaahan Paavali osallistumaan seurakunnan kokoontumiseen, eli kasvua voi tapahtua kuitenkin tämän yhteydessä myös.

Ehkä kastetut muodostivat siis kuitenkin seurakuntia tai liittyivät olemassa oleviin - tai mitä heille sitten tapahtuikaan? 3000 uutta ihmistä on kuitenkin aika iso joukko, mitä heidän kanssaan pitäisi tehdä? Riittävätkö ihmiskaitsijat? Enpä tiedä.
« Viimeksi muokattu: 13.12.23 - klo:15:58 kirjoittanut Korpima »

Poissa pax

  • Viestejä: 1718
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #8 : 14.12.23 - klo:17:30 »
Kasteen täytyy olla tärkeä kun Jeesus halusi myös kasteen.

Poissa Kahvipapu

  • Viestejä: 15
  • Kristuksen tähden houkka
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #9 : 15.12.23 - klo:05:41 »
Kristuksen kaste on perinteisesti ymmärretty vähän erisisältöiseksi kuin kristillinen kaste. Kristuksen on ajateltu samastuneen kasteessaan syntiseen ihmiskuntaan ja ottaneen syntitaakkamme harteilleen. Toisin sanoen: Kristus pukeutui kasteessaan meihin ja meidän synteihimme; me pukeudumme kasteessa Kristukseen ja Hänen viattomuuteensa.
Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi (1. Kor. 1: 25).

Poissa pax

  • Viestejä: 1718
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #10 : 15.12.23 - klo:07:35 »
Varmaan näin saattaa olla mitä sanot. Jeesus sanoi estelevälle Johannekselle; näin sopii täyttää koko vanhurskaus.

Poissa Magda-sisko

  • Viestejä: 120
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #11 : 19.12.23 - klo:13:49 »
Jeesus otti Johanneksen kasteen, mitä seurasi suuri ihme: Jumala todisti Pojastaan ihmiskorvin kuultavasti.

Sen jälkeen Jeesus kastoi itse, tai paremminkin opetuslapset kastoivat hänen seurassaan (Joh. 3:22 ja Joh. 4:1-2).

Kun fariseukset kuulivat hänen kastavan useampia kuin Johannes, hänen täytyi paeta Juudean maaseudulta Galileaan. Se seikka, että joutui kastamisesta vainotuksi, puhuu kasteen merkityksellisyydestä. Silti siitä ei juurikaan kuule puhuttavan edes vapaissa suunnissa.

Minut on kastettu upotuskasteella uskoon tulon jälkeen, mutta sen tarkoitus on jotenkin peitossa minulta. En tiedä, mitä se on elämääni tuonut. En tiedä olisinko vähemmän pyhä, jos en olisi ottanut kastetta.

Ehkä pitäisi suhtautua asiaan niin kuin juutalaiset lakiin: minä teen niin kuin sana sanoo, vaikka en ymmärtäisikään sitä.
Jos joku luulee jotakin tietävänsä, ei hän vielä tiedä, niinkuin tietää tulee. - Paavali

Poissa xyz

  • Viestejä: 220
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #12 : 19.12.23 - klo:14:29 »
Uskon luterilaisen lapsikasteen pätevyyteen, koska useiden tuntemieni luterilaisten kristillisyys on esimerkillistä. En voi uskoa, että heidän kasteensa olisi vääränlainen. Jos taas tapaan vapaasuuntaisen, joka fanaattisesti puolustaa omaa kastekäsitystään... ei vakuuta.

Poissa Kahvipapu

  • Viestejä: 15
  • Kristuksen tähden houkka
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #13 : 20.12.23 - klo:14:11 »
Itsekään en jaksa paasata kasteasioista kumpaankaan suuntaan. Siitä on kyllä mukava keskustella, jos se onnistuu fiksusti niin kuin täällä Puimatantereella tuntuu onnistuvan! Parhaimmillaan oppii jotain uutta. Minulle pääasia on, että kristitty on jossain vaiheessa kastettu. En tee asiasta sen vaikeampaa.
Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi (1. Kor. 1: 25).

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Ajatus kasteesta
« Vastaus #14 : 20.12.23 - klo:14:57 »
Muistakseni olen lukenut, että takavuosina kastedebatti on ollut ankaraakin Puimatantereella. Ja sille on/oli varattu jokin erityinen ketju, ettei se valtaisi joka paikkaa (tjsp.).

Säännöistä löytyikin lisätietoja ja linkkejä kasteeseen liittyen: http://puimatanner.net/index.php?topic=46.msg33800#msg33800