Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: Uutiset, plokien kommentointia, lehtijutut ym.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 01.04.23 - klo:16:10 »
Löysin tämän vanhan ketjun, jonka voisi ottaa taas käyttöön. Seuraava viesti arvokeskustelun (http://puimatanner.net/index.php?topic=949.msg61584#msg61584) jatkoksi:

Arvoista vielä vähän, Kotimaa-lehden pääkirjoituksessa (https://www.kotimaa.fi/artikkeli/vaarat-ja-oikeat-kristilliset-arvot/) Freija Özcan korostaa lähimmäisen rakastamista ja nuhtelee joitakin kristittyjä, jotka kenties lukevat Raamattua kirjaimellisemmin ja perinteisemmin. Onhan esimerkiksi homoseksuaalisen käyttäytymisen kieltoja monessa kohtaa Raamatussa, tämän ottamisen vakavasti sitten Özcan kai tulkitsee kautta rantain yleiseksi "seksuaalikielteisyydeksi".

Lainaus
Syy tähän kristillisten arvojen rappioon on yksinkertaisesti se, että viime vuosina sanaparia on käytetty ahkerasti kun on vastustettu aggressiivisesti muutosta kuten tasa-arvoista avioliittoa, aborttia tai translakia. Äänekkäät vastustajat ovat vedonneet kristillisiin arvoihin. Niinpä niiden nyt ymmärretään tarkoittavan heteroseksuaalia avioliittoa ja seksuaalikielteisyyttä. Ehkä tällainen kaventuminen ei ollut tarkoitus, mutta niin siinä on käynyt.

Eikö voisi kuitenkin sanoa, että nämä muutokset ("vastustettu aggressiivisesti muutosta") menevät vastoin Raamattua ja kirkkojen perinteitä, toisin sanoen Jumalan tahtoa, kuten se on ymmärretty? Aborttia ja translakia Raamatussa ei tosin ole mainittu. Kriittisesti tätä voisi nimitellä vaikka "luopumiseksi" tai "maailmallisuudeksi" tai verrata konservatiivien ("säädökset") ja liberaalien ("rakkaus") tulkintoja. Jeesushan itsekin antoi uusia ohjeistuksia verrattuna vanhaan, mutta hän teki sitä eri auktoriteetilla ja osaamisella ja näkemyksellä kuin keskiverto ihminen, joka vain haluaa uudistaa ja tulla toimeen maailman virtausten kanssa.

Oma näkemykseni asiaan olisi se, että lähimmäisen rakastaminen on tärkeätä, mutta Raamatussa on muitakin tarkentavia käskyjä ja ohjeita, joita ei voi poispyyhkiä vain "rakkaudella." Käskyjen pitäminen on rakkautta, Jeesus jossakin kohtaa mainitsi.

Toki voihan olla, että konservatiivisemmin ajattelevat ovat väärässä ja historia on kehittynyt siihen pisteeseen, että Jumala vaikka voisi muuttaa nämä ohjeet ja käskyt (esim. heteroavioliitosta), kuten kävi ruokasäädösten kohdalla. Mutta tietääkseni tästä ei ole mitään tietoa, profetiaa tai vastaavaa ilmoitusta, joten itse pitäytyisin Raamatun opetuksiin.

Yksi esimerkki, jota olen tosin myös miettinyt, on orjuuden kielto: se on vain jotenkin tapahtunut historiallisena kehityskulkuna, vaikka Raamatussa orjuus on normaalia ja sallittua, joskaan ei käsky tai määräys sinänsä. Muutosta siis tapahtuu eri syistä, eikä kaikkea ole Raamatussa.
2
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 01.04.23 - klo:15:51 »
Aloin vastaamaan Korpimalle eilen illalla, mutta kesken kiireessä...
3
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 01.04.23 - klo:14:41 »
Siirsin viestin vanhaan ketjuun "Uutiset, plokien kommentointia, lehtijutut ym.": http://puimatanner.net/index.php?topic=957.msg61595#msg61595
4
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 31.03.23 - klo:16:44 »
Onhan kristittyjä epäilemättä moneen lähtöön, mutta onneksi Raamatussa on yhteistä ja olennaista ohjeistusta. Toki sitten heti tulee tulkinnallisia erimielisyyksiä eli ihmisten oma ajattelu vaikuttaa siihen, miten Raamattua ja Jumalan tahtoa tulkitaan.

Perusteluita voi löytää moneen tilanteeseen, eikä ole aina helppo sanoa, miten Jumala on ajatellut asiat. Eli sitten teologiaa (ihmisten ajattelua) löytyy moneen lähtöön. Kuppikuntia ja erimielisyyksiä syntyy pienestä ja suuresta helposti, toisaalta totuus on myös jotakin - ja usein ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri he ovat oikeassa.

Hieman tätä samaa tunnistin itsessäni, kun mietin miten kristityn "tulisi äänestää". Vähän tällä tavoin: "Minähän olen miettinyt asioita, joten kaikkien tulisi tietysti äänestää kuin minä." Aikamoista jyrämäisyyttä ja oma napa ensin -ajattelua voi siis olla. Ehkä järkevämpi tapa ajatella on tunnistaa että ihmisiä (kristittyjäkin) on erilaisia ja heidän arvoperustansa ovat yhtä arvokkaita kuin omani. Vaikka en olisikaan samaa mieltä. Kaikesta ei ole Jumalan käskyä.

Kristinusko ja arvot ovat kyllä kai vähän anakronismi, sillä arvo-käsite on niin tuore. Raamatussa ei ole "arvoja", vaan esimerkiksi Jumalan käskyjä. Ja esimerkiksi lähimmäisenrakkautta voinee ajaa erilaisilla arvoilla ja vaikka politiikoilla, miten sitten asiat näkeekin. Minkälainen tuomio sitten tästä tulee viimeisellä tuomiolla (ja kuka osaa parhaiten), en osaa sanoa.

Lisäys: tuli mieleen vielä Bruce Charltonin litmus-testit (haku blogista tuolla sanalla: https://charltonteaching.blogspot.com/search?q=litmus+test=), joissa hän esittelee omia tulkintojaan nykymaailman arvoista (totuus ja Jumalan tahto vs. vastakohta). Yksi ensimmäisistä hakutuloksista, joka tuli vastaan on hänen kritiikkinsä seksuaalista vallankumousta ja älykkyystutkimuksen kriitikkoja kohtaan (linkki: https://charltonteaching.blogspot.com/2013/08/iq-research-sexual-revolution-and.html). Tässähän selkeästi seksuaalinen vallankumous on Raamatun seksuaalietiikkaa vastaan, lisäksi Raamatun ulkopuolelta hän esittää myös minusta järkeviä pointteja siitä että älykkyystutkimus on vain arkijärjen systematisointia ja sen kriitikoilla on epätotuudelliset ideologiset motiivit. Tämä tuo esille sen, että usein erilaiset (vaikka kommunistiset) ideologiat pyrkivät jopa tuhoamaan kristinuskon maailmasta, vainoa esiintyy. Joidenkin ihmisten näkökulma maailmaan (sisältäen arvot) on siis hyvin ideologinen ja tällä areenalla kristittykin joutuu osin toimimaan. Toisaalta luin joskus tekstiä, jossa kristinuskokin oli esitetty vain yhdeksi ideologiaksi. Onneksi näin ei ole ja uskoakin voi olla.
5
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 31.03.23 - klo:14:18 »
Pauluksella on pointti. Kristittyjen ei tarvitse olla eri mieltä posmodernismin esille tuomista "arvoista". Osataan riidella ilman niitäkin. ???

Mutta joo Korpimalla hyvä viesti siihen, miten haastellista on tavallaan seistä oman vakaumuksensa puolesta.
Se kai tulee näkyviin ihan päivittäisessä elämässä. Jotenkin tuo tuli mieleen. Eli ihminen ristiriitainen jo ihan yksin ollessaan. 

Se on totta että yleinen mielipide on hirveän polarisoitunut ja sanaan kristinusko todella liitetään vaikkapa rasismi, äärioikeistolaisuus, natinalismi jne.  Eli ihmiset kuuntelevat ja antavat median vaikuttaa käsityksiin ihan kritiikittömästi.

Todella hajanaisia ajatuksia minulta. ::)
6
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Paulus 30.03.23 - klo:20:56 »
Joskus tuntuu siltä, että pahin kristittyjen yhteyden este on "kristillisyys".   :-\ :-\ :-\
7
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Opo 30.03.23 - klo:19:59 »
Tää ihmisten erilaisuus haittaa ohjetta kristityille olla yhtä. Erityisesti vieraan jumalan  palvonnasta eroon pääseminen on vaikeaa, aikansa kestää. Ja oman kodin perintö kaikella lailla seuraa elämässä, siitäkään ei ole helppo päästä eroon, jos tarvetta vaikka olisi. Jotkut sopeutuvat helpommin kuin toiset. Kuinka näennäistä yhteispeli usein onkaan.
8
Yleinen keskustelu / Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Uusin viesti kirjoittanut Korpima 30.03.23 - klo:18:39 »
Kotimaa-lehden kolumnissa (Jyri Komulainen) pohditaan kristillisiä arvoja: https://www.kotimaa.fi/artikkeli/kolumni-kristilliset-arvot-yhdistetaan-kaikinpuoliseen-konservatiivisuuteen-ja-jopa-ahtaaseen-kansallismielisyyteen/ .

Linkitin täällä jossakin keskustelussa (linkki viestiin: http://puimatanner.net/index.php?topic=949.msg60958#msg60958) evankelisluterilaisen arkkipiispan puheenvuoron, jossa hän muistaakseni ei korostanut "kristillisten arvojen" olemassaoloa ja painotti suhdetta ja elämistä Kristuksen yhteydessä. Jostain olen taas lukenut, että totuus, kauneus ja joku kolmas (en nyt muista mikä) olisivat tällaisia.

Lisäksi luin Uusi Tie -lehdestä (8-9/2023) hiljattain J. J. Aleksi Markkasen kolumnin, jossa oltiin minusta oivaltavasti sitä mieltä, että "Neutraalia maaperää, eräänlaista arvojen ei-kenenkään maata, ei yksinkertaisesti ole olemassa. Kaikki maa on merkitty arvojen viireillä."

Muistelin, että Timo Eskolalla oli myös aiheesta sanottavaa ja löysin Perusta-lehdessä ilmestyneen jutun "Timo Eskola: Jälkikristillisyyden syvetessä arvokonflikti kärjistyy" (https://www.perustalehti.fi/2022/06/jalkikristillisyyden-syvetessa-arvokonflikti-karjistyy/). Teksti ainakin vilisee nykyajan termejä feminismista wokeen ja gender-ideologiaan sekä postmoderniin.

Onhan tässä miettimistä, etenkin kun kristitty ihminen on tavallaan sekoitusta kaikenlaisia vaikutteita ja arvojakin, eikä kaikista asioista selvästikään ole yksimielisyyttä. Maailma vaikutteineen ja ideologioineen vaikuttaa jotenkin kristittyynkin (vaikka vastarintaa lisäten), eikä Raamatusta nähdäkseni löydy suoria tai helppoja vastauksia kaikkiin arvokysymyksiin.

Tämä näkyy varmaankin myös vaalien äänestyskäyttäytymisessä ja siinä että kristittyjä poliitikkojakin löytyy eri puolueista. Sosiaalipsykologi Jonathan Haidt muistuu myös mieleen, hän käsitteli liberaalien ja konservatiivien moraalien kulmakivien eroja, jotka näkyvät varmaan kristityissäkin (blogikirjoitus aiheesta: https://worldaccordingtomatti.blog/2019/02/19/moraalin-kulmakivet-jonathan-haidt-the-righteous-mind-2012/). Luomakunnassa ja ihmisissä on eroja.
9
Raamattupiiri / Vs: Aabrahamin usko
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 28.03.23 - klo:13:51 »
Tuohon viimeiseen kommenttiini laitan jatkeeksi tämän Raamatun lauseen. 1.Kor 17:1
Jumala ilmestyi Aabrahamille pitkän ajan päästä siitä kun Aabraham oli lähtenyt Harranista Jumalan sanan perusteella Kanaanin maahan. Nyt oli aikaa kulunut että Saaralla ja Aabrahamille ollut luvattua lasta ja he tulivat yhä vanhemmiksi.
Jumala sanoi Aabrahamille:
"Minä olen Jumala, Kaikkivaltias, vaella minun edessäni ja ole nuteeton. Ja minä teen liittoni meidän välillemme, minun ja sinun, ja lisään sinut ylen runsaasti."

Tuo ensimmäinen lause on pysähdyttävä.
Se että Jumala ilmestyy ja sanoo: "Minä olen Jumala, Kaikkivaltias", jo sisältää kaikki syyt seurata Häntä.

Mooseksellekin Jumala ilmaisi itsensä sanomalla "Minä olen".
Ja Paavalille Herra ilmestyi sanomalla:" Saulus, Saulus miksi vainoat minua"


10
Raamattupiiri / Vs: Aabrahamin usko
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 27.03.23 - klo:14:22 »
Eilen luin enemmän Aabrahamista. Hänen elämänsä on todella merkittävä Raamatussa. Paavali puhuu siitä paljon Galatalaiskirjeessä.

Huomasin että Herra sanoi tämän Aabrahamille:"Minä olen Herra joka toin sinut Kaldean Uurista, antaakseni sinulle tämän maan omaksesi."

Jumlala ei ainakaan Raamatun mukaan ollut puhunut Aabrahamille vielä Ur'issa, vaan hänen isänsä oli päättänyt muuttaa sieltä Harraniin. Silti Herra sanoo tuossa, että hän oli kaikessa siinä mukana ja johti Aabrahamin perhettä.
Herra näytti ilmestyvän Aabrahamille vasta Harranissa kun isänsä oli kuollut.

Siitä eteenpäin hän teki matkaa sen takia että Jumala oli ilmaissut itsensä hänelle ja hän totteli Herraa.

Galatalaiskirjeen 3. luvussa on paljon Aabrahamista.

Jotenkin samastun siihen, että Aabraham tuli niin vakuuttuneeksi Jumalasta, että hän teki sen perustaksi omien valintojensa suhteen.






Sivuja: [1] 2 3 ... 10