Kirjoittaja Aihe: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat  (Luettu 3244 kertaa)

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1232
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #15 : 10.12.22 - klo:13:13 »
Yksi vanki antoi minulle kirjeen missä yksi vanki pyysi joitakin sanomisiaan anteeksi ja sanoi, että hän haluaa ottaa loppuohjelman vakavasti ja opetella olemaan satuttamatta toisia ihmisiä.

Tämä on mielenkiintoinen pointti etenkin näihin valtahierarkioihin liittyen. Vanhassa testamentissahan Jumala kurittaa Israelia ja Juudaa, mutta hänellä on tietysti siihen oikeus. Samoin valtiollisesti esimerkiksi poliisilla on väkivaltamonopoli ja armeijalla oikeus voimankäyttöön myös.

Sen sijaan väkivalta muita ihmisiä vastaan ilman asemaa on yleensä rikos, poislukien itsepuolustus.

Mielenkiintoista minusta on että Raamatussa ei esimerkiksi perhe- tai parisuhdeväkivaltaa mainita kai juuri missään, ei myöskään mainita avioeron syyksi. Tämä on kuitenkin vieläkin valitettavan yleistä ja varmaan myös historiassa. Toisaalta näkökulma saattoi ehkä olla se (spekuloin), että perheen päällä eli miehellä oli oikeus kuritukseen auktoriteettina.  Nykyään asiaa ei nähdä enää näin. Tietysti voivathan sekä miehet että naiset olla väkivaltaisia.

 Perheväkivallankin yhteydessä pitäisi varmaan ottaa vastuu toiminnastaan ja olla halua sen muuttamiseen, kukaan ei sitä voi tehdä toisen puolesta (joskin esim. rukoilla voi).
« Viimeksi muokattu: 10.12.22 - klo:13:38 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6422
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #16 : 10.12.22 - klo:15:29 »
Eilen juuri luin erään kaverin rikosrekisteriä ja luin että hän oli saanut kolme vuotta vankeutta rikottuaan määräystä pysyä tietyn etäisyyden päässä puolisosta. Toisessa vankilassa viikonloppuvuorossa ja joskus kun tuuraan iltavuoroa, olen todennut että hyvin paljon kavereita heitetään putkaan kun on rikkonnut tuomarin asettamaa määräystä pysyä pois kotiväkivallan uhrista. Siinäkin tapauksessa heidät pidätetään, jos molemmat osapuolet olivatkin päättäneet tavata toisiaan. Joskus nainen käyttää tilannetta hyväkseen ja saa sillä kaverin pidätetyksi. ( Se iso vankila toimii muutaman kunnan pidätysputkana, jos niillä on sellit täynnä poliisilaitoksella)

Osavaltion vankiloissa työntekijä joutuvat hyvin pian edesvastuuseen jos käyttää väkivaltaa vankia kohtaan. George Floydin tapaus aiheutti lisää lainsäädäntöä asian tiimoilla.
"Voiman käyttö" , "using force" on sallittua kun on tilanne, missä turvallisuus on uhattuna.
Meille opetettiin, että siinä tapauksessa voi vaikka kiskaista tulensammuttimen seinältä ja jämäyttää sillä väkivaltaista henkilöä.
« Viimeksi muokattu: 10.12.22 - klo:15:42 kirjoittanut sandia »

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1232
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #17 : 27.12.22 - klo:16:09 »
Tämän ketjun teemaan liittyen muistelin aiemmin, että sananlaskuissa oli jokin sopiva kohta/jae, ja äskettäin löytyi ainakin yksi kun selailin.

Sananlaskut 24:21:

"Pelkää Herraa, poikani, ja kuningasta.
Vältä niitä, jotka hankkivat kapinaa,
sillä yhdessä hetkessä he kukistuvat.
Millainen onkaan heidän rangaistuksensa!"

Mitenkähän kuitenkin pitäisi suhtautua esim. Davoksen rahamiehiin tai World Economic Forumiin (esim. Francis Bergerin postaus
Remember, They're the Good Guys, https://www.francisberger.com/blog/remember-theyre-the-good-guys), EU:hun tai vastaaviin globalisteihin, joilla ei välttämättä ole kansallisvaltioiden asukkaiden hyvä mielessä? Liian naiivi tuskin kannattaa olla. Valtaa ja hallitsijoita on nykymaailmassa moneen lähtöön.
« Viimeksi muokattu: 27.12.22 - klo:16:21 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6422
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #18 : 28.12.22 - klo:14:05 »
Mielenkiintoinen kysymyksenasettelu. Mitenkä uskovana suhtautuu tuollaisiin kaikenlaisiin liittoutumiin. Pitääkö niitä kunnioittaa niinkuin sen maan hallintoa missä asuu??
En todellakaan ole Ilmestyskirjan tuntija, mutta eikö siellä jotenkin viitata tuollaisiin liittoutumiin ja niitä pidetä antikristillisenä? Tai siis täysin Jumalalle vihamielisenä.

Rooman oli tavallaan tuollainen itseensä muita nielevä maailmanvalta, ja silti Jeesus sanoi että antakaa keisarille mikä keisarin on... ???

Poissa wiivi

  • Viestejä: 74
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #19 : 28.12.22 - klo:15:09 »
Lainaus
Jokaisen tulee olla alamainen sille esivallalle, jonka alainen hän on. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta. Ne esivallat, jotka ovat olemassa, ovat Jumalan asettamia. Joka siis nousee esivaltaa vastaan, nousee Jumalan säädöstä vastaan, mutta ne, jotka nousevat vastaan, tuottavat itselleen tuomion. Eivät viranomaiset ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä on hyvää, ja sinä saat siitä kiitoksen. Se on Jumalan palvelija sinun hyväksesi. Mutta jos teet pahaa, niin pelkää, sillä esivalta ei kanna miekkaa turhaan. Se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka tekee pahaa. Siksi tulee olla alamainen, ei ainoastaan rangaistuksen vaan myös omantunnon tähden. Sen vuoksi te verojakin maksatte, sillä viranomaiset ovat Jumalan palvelijoita, kun he toimivat juuri tässä tehtävässä. Antakaa kaikille se, mikä kuuluukin antaa: kenelle vero, sille vero, kenelle tulli sille tulli, kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia, sille kunnia. (Room 13:1-7)

Lainaus
..."Antakaa siis keisarille, mikä keisarin on ja, ja Jumalalle, mikä Jumalan on." (Matt 22:21)

Mitenkähän noita asioita tulee soveltaa käytäntöön, jos vallassa on jumalatonta väkeä? Silloinkin varmasti
pyrittävä aina antamaan Jumalalle, mikä on Jumalan. Jossain Raamatussa sanotaan myös, että ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä. Varmaan omatunto kertoo, mikä on oikein.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1232
Vs: Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat
« Vastaus #20 : 28.12.22 - klo:17:58 »
En todellakaan ole Ilmestyskirjan tuntija, mutta eikö siellä jotenkin viitata tuollaisiin liittoutumiin ja niitä pidetä antikristillisenä? Tai siis täysin Jumalalle vihamielisenä.

En itsekään paljoa ymmärrä Ilmestyskirjasta, mutta selailin sitä vähän ja löysin seuraavan kohdan (Ilmestyskirja 17:12):

Lainaus
Kymmenen sarvea, jotka näit, tarkoittavat kymmentä kuningasta, jotka eivät ole vielä nousseet valtaan mutta saavat myöhemmin kuninkuuden yhdessä pedon kanssa, kuitenkin vain hetkeksi aikaa. Yksissä tuumin he antavat valtansa ja voimansa pedon palvelukseen.

Nuo kaikki käyvät taisteluun Karitsaa vastaan, mutta Karitsa voittaa heidät, sillä hän on herrojen Herra ja kuninkaiden Kuningas. Hänen kanssaan saavat voiton hänen uskollisensa, kaikki kutsutut ja valitut.

Kuninkaat mainitaan myös myöhemmin, kohdassa 21:19:

Lainaus
Sitten näin, että peto ja maailman kuninkaat sotajoukkoineen olivat kokoontuneet yhteen käydäkseen taisteluun ratsastajaa ja hänen sotajoukkoaan vastaan.

Mutta peto otettiin kiinni, samoin väärä profeetta, joka pedon nimissä oli tehnyt tunnustekoja ja johtanut harhaan sen merkin ottaneet ja sen kuvaa kumartaneet ihmiset. Ne molemmat heitettiin elävinä tuliseen järveen rikinkatkuisten lieskojen keskelle.

Tuli mieleen, että ainakaan tässä tapauksessa ei pitäisi olla esivallan (kuninkaiden), vaan Jumalan puolella. Ilmestyskirjan symboliikan soveltaminen konkreettisiin tilanteisiin voi sitten olla vähän vaikeampaa, ainakin jos sitä yrittää omalla päällä tehdä...
« Viimeksi muokattu: 28.12.22 - klo:18:30 kirjoittanut Korpima »