Kirjoittaja Aihe: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?  (Luettu 55918 kertaa)

Anton

  • Vieras
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #420 : 18.10.20 - klo:00:38 »
Kiitos Soltero, kun selvensit ajatustasi. Ja kiitos ja siunausta myös Taistolle.

Poissa papi

  • Viestejä: 42
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #421 : 18.10.20 - klo:00:52 »
Huomaan että tämä on aika kuuma puheenaihe. Luulen näin äkkiseltään, että tässä on suuria asioita pelissä. Tarkoitan sillä sitä, kun raamattu pitää seurakunta yhteyttä erittäin tärkeänä ja saatana tekee kaikkensa estääkseen meitä sinne menemästä ja olemasta konkreettisessa yhteydessä toisiimme. Niinkuin raamattusta luemme, se varsin monissa kohdin todistaa uskovien yhteyden ja yhteisten kokoontumisien puolesta. Esim  Hep :23-24 "käykäämme esiin totisella sydämellä, täydessä uskon varmuudessa, sydän vihmottuna puhtaaksi pahasta omastatunnosta ja ruumis puhtaalla vedellä pestynä; pysykäämme järkähtämättä toivon tunnustuksessa, sillä hän, joka antoi lupauksen, on uskollinen;  ja valvokaamme toinen toistamme rohkaisuksi toisillemme rakkauteen ja hyviin tekoihin; älkäämme jättäkö omaa seurakunnankokoustamme, niinkuin muutamien on tapana, vaan kehoittakaamme toisiamme, sitä enemmän, kuta enemmän näette tuon päivän lähestyvän".
Tässä kehoitetaan meitä olemaan aktiivisia, käykää esiin, valvokaa toisianne, rohkaiskaa toisianne ja älkää jättäkö seurakuntakokoustanne.  Ei siis vain takapenkissä passiivisesti arvostellen. Lukekaa tarkasti koko asiayhteys sieltä tarkemmin.

Niinkuin itsekin aiemmin kirjoitin miten vaikeaa on sopeutua vajavaisiin seurakuntiin. Niin Paavalikin monissa kohdin moitti eri seurakuntia todella surkeista käyttäytymisistä. Ei siin mitään uutta. Silti Paavali rakasti seurakuntia ja niiden jäseniä, opettaen kärsivällisesti heitä.

On suuri kiusaus jäädä kotiin netin pariin ja ihmistä eroon, niinkuin Soltero aiemmin mainitsi.
Minäkin vuosia sitten, kun nettiä ei vielä ollut, kiersin "parempia seurakuntia" ympäriinsä löytämättä täydellistä. Kymmenen vuotta meni ja kerran vuodessa kävin omassa seurakunnassa toteamassa, ettei täällä Erkkikään voi olla. Niin raamatun vastaista opetusta. Sitten kerran PH muistutti tuon em. jakeen kautta, ettei tule jättää omaa seurakuntaa. Siis menin ja parin kuukauden kuluttua (minusta riippumatta) puheenjohtaja erotettiin ja minut valittiin paremman puutteessa vanhimmistoon jäseneksi. Seurakunta lähti nousuun, vaikka se ei ollut minun ansiota, mutta ehkä vain se, että joku noudattaa Jumalan kehoitusta voi olle sysäys eteenpäin.

Silti voin tarvittaessa jättää seurakunnan ja kirkkokunnan, jos se ajautuu riittävän kauas raamatun opetuksista ja PH antaa siihen sydämmessäni varmuuden.

Niinkuin raamattu sanoo, että lopun aikana luopumus lisääntyy ja monien sydän kylmenee. Miksi, koska me kaikki mukaudumme tämän ajan hengen mukaan. Jos minä 30 v. sitten olisin elänyt näin velttoa hengellistä elämää kuin nyt, niin olisi omatunto soimannut. Nyt olen
 mukautunut tähän vapaaseen, villiin hengellisyyteen ja paaduttanut omantuntoni. Yritän tehdä parannusta.

Lisäisin vielä, että kuinka vihaisia ja jopa katkeria voimme olla tosia uskovia ja itse  Jumaalaakin kohtaan. Ja tietysti olemme oikeassa, vai olemmeko.

Anteeksi suora sanaisuuteni. En haasta riitaa tai provosoi. Olen suorasanainen ja vielä savolainenkin.

Poissa papi

  • Viestejä: 42
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #422 : 18.10.20 - klo:00:59 »
Tarkennus edelliseen kommenttiini. Raamatun kohta oli; Hepr. 10:22-25

Poissa Taisto

  • Viestejä: 2279
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #423 : 18.10.20 - klo:12:26 »
Papi, tervetuloa joukkoon. Ja hyvä että "varoitit" meitä savolaisuudesta. Minun sukujuureni ovat isän puolelta savolaiset ja äidin puolelta pohjalaiset, tämä kontrasti on opettanut minulle savolaisuudesta jotakin. Joten osaan ainakin vähän suodattaa jonkun "laisuuden" niin ettei se häiritse  ;)
« Viimeksi muokattu: 18.10.20 - klo:12:52 kirjoittanut Taisto »

Poissa Taisto

  • Viestejä: 2279
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #424 : 18.10.20 - klo:12:51 »
Mietit siis seurakuntien jäsenkatoa, tai kokouksissa käyntien vähäisyyttä. Asiassa voi olla monta puolta.

Helluntaipastori Esa Hyvönen kirjoitti tästä aiheesta oman näkemyksensä: "Helluntailaisina olemme olleet osa maailman nopeimmin leviävää herätysliikettä. Meidän näkökulmamme on muuttunut.  Muiden Pohjoismaiden helluntailiikkeiden tavoin kasvu hiipui Suomessa 1980-luvun aikana. Olemme olleet kasvun tasanteessa jo lähes 40 vuotta".

Hän arvelee, että voi käydä niin että monen seurakunnan elinkaaren loppuvaihe on alkanut ja "aikaikkuna on auki" ehkä 15-20 vuotta ja sitten "viimeinen rukoushuoneella sammuttaa valot".

Hän ei suoraan mainitse että syynä laskuun voi olla Suomen helluntailaisuuden jakautuminen perinteisiin ja hellutaikirkkolaisiin, mutta sanoo kuitenkin että "haaste on löytää toinen toisemme yhteisen etumme nimissä".

Mutta onko tuossa ratkaisu asiaan? Minun mielestäni ei - mutta mitä mieltä sinä olet näistä ja yleensäkin väkimäärien vähenemisistä: onko vika "organisaatioissa", vai meissä sivuun vetäytyneissä?

Poissa Soltero

  • Viestejä: 2461
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #425 : 18.10.20 - klo:13:43 »
Sillä ei varmaan ole merkitystä, kuinka paljon ihmisiä kuuluu johonkin hengelliseen liikkeeseen. 
Tärkeintä on, että uskoon tullaan ja uskossa vaelletaan,
vaikka siteet johonkn seurakuntaorganisaatioon löystyisivät
tai siteitä ei edes olisi.

Ev.lut. kirkon herätysliikkeiden ja vapaiden suuntien evankelioinnin välityksellä on tietysti tullut valtavasti ihmisiä uskoon, ja he ovat liittyneet ko. liikkeen paikallisseurakuntaan.
Nykyään tieto muistakin vaihtoehdoista on enemmän esillä mm. netin kautta.
Olisiko myös vapaiden suuntien perhekeskeinen sisäänpäinsuuntautuneisuus myös vähenemässä?
Sellainenhan kuuluu vahvasti ajan henkeen, joka korostaa yksilökeskeisyyttä ja valinnanvapautta.

Anton

  • Vieras
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #426 : 18.10.20 - klo:14:21 »
En jaksa kiinnostua joidenkin liikkeiden kasvuista tai hiipumisista. Sekin liikehdintä on usein vaan  sitä, että niihin siirtyy uskovia toisista liikkeistä tai vastaavasti uskovia siirtyy niistä pois toisiin liikkeisiin. Joskus tällaista liikehdintää on jopa mainostettu "herätyksinä", johon en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Onhan se tietysti hyvä, että Kristusta tavalla tai toisella julistetaan, vaikka sitten johonkin liikkeeseen kuuluvan paikallisseurakunnan kautta. Mutta koko keskustelu perustuu usein noihin liikkeisiin, ja sen kautta koko seurakunnan olemassaolo nähdään usein liikkeiden kautta. Ihan kun seurakuntaa ei olisi olemassa, jos ei olisi jotain liikettä.

Seurakunta on siellä, missä kaksi tai kolme on koolla Jeesuksen nimessä. Toki Jumalan tahto on rakentaa ja järjestää seurakunta tietyn mallin mukaisesti, mutta se on rakennus eikä perusta (kuvainnollisesti). Rakennuksen voi aina purkaa ja aina rakentaa uudelleen. Rakennuksia tulee ja menee. Niiden katoaminen ei ole seurakunnan loppu.

Jumala voi joskus sallia rakennuksen purettavan, jos se ei enää palvele Hänen tarkoitusperiään. Uskon että monet työmuodot, jotka perustuvat johonkin vuosikymmenten takaiseen kulttuuriin ja perinteisiin, ovat sellaisia joiden katoamista Jumala itkee paljon vähemmän kuin niiden rakentajat. Jos Hän edes itkee sitä ollenkaan. Ehkä Hän joskus jopa itse purkaa ne.

Seurakunnat tuntuvat olevan jotenkin tosi hitaita ymmärtämään, mitä Jumala missäkin ajassa tahtoo. Kaukoidän kristityt ovat vuosikymmenten ajan kehoittaneet meitäkin valmistautumaan vainoihin ja vaikeisiin aikoihin, mutta me ollaan silti vaan pyöritelty ohjelmia ja koitettu pitää tekohengityksellä herätysliikkeitä elossa. Edes tämän vuotiset poikkeustilat ei ole saanut heräämään, ainakaan siinä mittakaavassa kun ehkä pitäisi.

Poissa papi

  • Viestejä: 42
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #427 : 18.10.20 - klo:16:05 »
Anton on oikeassa siinä, ettei oikeaa herätystä juurikaan ole, vaan sama porukka kiertää ympyrää. Sen huomaa seurakuntien "virallisista" jäsen määristä, jotka jatkavat kasvuaan, vaikka osa porukkaa on jo siirtynyt viereiseen seurakuntaan. Ennen oli vapaakirkollisten ja helluntailaisten välillä sääntö, ettei voinut kuulua yhtäaikaa useampaan seurakuntaan. Nykyään voi jäädä jäseneksi johonkin näistä ja liittyä toiseen "villiin" porukkaan, joka ei piittaa päällekkäisyyksistä. Siksi monissa esim. 100 jäsenen seurakunnissa on vain 20 aktiivista jäsentä. Muut ovat siirtyneet nettiin tai toiseen seurakuntaan. Näin ollen paperilla saadaan näyttämään uskovien kokonais määrän nousua, joka kuitenkin on harhaa.

Useammilla paikkakunnilla ovat helluntailaiset ja vapislaiset jakaantuneet moneen kertaan synnyttäen pieniä porukoita mitä kuka milläkin nimellä. Yleensä se menee niin. että liberaalit lähtevät konservatiivisistä seurakunnista tai aktiivi porukka lähtee kaavoihin kangistuneesta tervaskannokosta eli ikiroudasta.
Näinhän se luterilaisuuskin on jakaantunut viidesläisiin tms.

Joidenkin tutkimusten perusteella seurakunnan elinikä on 30-40 vuotta. Sen jälkeen se alkaa näivettyä. Siksi pitäisi siinä vaiheessa pyyhkiä pöytä ja alkaa uudisrakentaa vanhoille hyvikiksi havaituille perustuksille.

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 494
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #428 : 03.11.20 - klo:14:35 »
Voisi luulla, että yksi syy siihen, miksi luterilaisuus ei ole menestynyt siinä mielessä, että se olisi tavoittanut paljon ihmisiä, jotka olisivat siihen kääntyneet, vaikka heitä ei olisi sen piirissä kasvatettu, on sen melko pessimistinen tai synkkä ihmiskäsitys. Mutta tutkivatko hyvin useat ihmiset sellaisia uskonnäkemyksiä, jotka heille oman maansa valtauskonnon tähden eivät ole tuttuja, pyrkien mahdollisimman viileään harkintaan?

Muutama esimerkki luterilaisen näkemyksen synkkyydestä tässä alla. (Pessimistinen ihmiskäsitys itsessään tai sinänsä ei vaadi uskonnollista tai hengellistä puolta, mutta se on tietenkin mukana Lutherin näkemyksessä.)

Lutherin Isosta katekismuksesta:

Lainaus
"Maailmassa ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta kuin vihaa ja kateutta, vihollisuutta, väkivaltaa ja vääryyttä, luottamuksen pettämistä, kostoa, kirousta, moittimista, panettelua ja pöyhkeää ylpeilyä, johon liittyy ylenpalttista koreilua, kunnianhimoa sekä maineen ja vallan tavoittelua. Kukaan ei halua jäädä vähäisimmäksi, vaan jokainen tahtoo istua kunniapaikalla ja kaikkien silmien edessä."

https://www.tunnustuskirjat.fi/ik/1pyynto.html#kuudes

Lutherin Vähästä katekismuksesta:

Lainaus
"Me teemme näet joka päivä paljon syntiä emmekä ole ansainneet mitään muuta kuin rangaistuksen."

http://tunnustuskirjat.fi/vahakatekismus.html

Monet ihmiset uskovat siihen, minkä piirissä heidät on kasvatettu tai mihin heidän lähipiirissään uskotaan. Se ei viittaa lainkaan siihen, että olisi ensin itse tutkittu mahdollisimman paljon eri uskonsuuntien, maailmankatsomusten tai näkemysten perusteluja, jonka jälkeen vasta olisi päädytty uskomaan niin kuin uskotaan. Hyvä varmaan olisi, jos itse kullakin, joka haluaa tutkia eri uskonvaihtoehtoja, olisi mahdollisuus käydä läpi mahdollisimman laajasti eri uskonsuuntien tai uskontojen tai näkemysten argumentit tai perustelut näkemyksilleen (ja niiden vastustajien vasta-argumentit), jonka jälkeen ihminen voisi punnita niitä toisiaan vastaan ja muodostaa oman näkemyksensä perustelujen, evidenssin, oman harkinnan ja elämänkokemuksen valossa. Muussa tapauksessa ihminen monesti uskoo vain niin kuin hänet on kasvatettu uskomaan.

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 494
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #429 : 03.11.20 - klo:15:26 »
Saan kyllä kiinni siitä huolesta, että jos alettais tekemään jotain kummallista ja raamatun vastaista jolla kiitettäviä tavoitella jotain ilmapiiriä. Mutta käsitin viestistä että puhuja oli vain toivonut ilmapiirin olevan otollinen, siinä ei kai ole mitään väärää että sellaista toivoo. Minäkin toivon aina, että ilmapiiri olisi mahdollisimman hyvä.
Tuossa tilaisuudessa, josta kirjoitin, kyseessä oli selvästi tietyn tunnetilan tavoittelua. Kyllähän se hyvältä puhujalta usein onnistuu, mutta mutta... tunteet ovat tunteita, ne kestävät jonkin aikaa mutta sitten kokouksen jälkeen tunnetila "lässähtää" ja sitä jää ihmettelemään, että mitäs tästä nyt oikein jäi käteen? Eipä paljon mitään.

Minun mielestäni on väärin "mestaroida" toisten sieluilla, ja sitä sitten pidetään hengellisenä kokemuksena tai Jumalan kosketuksena. Sitä se ei ole. Vaan jos siihen lähtee mukaan, niin sitten seuraavissa kokouksissa tavoitellaan hieman voimakkaampaa tunnekokemusta, kun se entinen ei kauaa pysynyt päällä. En tiedä, onko tuo muuta kuin vahingollista, loppujen  lopuksi.

Mielestäni siinä, että uskonnollisessa tai hengellisessä kokouksessa koetaan positiivisia tuntemuksia, ei ole sinänsä mitään yliluonnollista. Ei tarvitse olla edes kristillinen tai uskonnollinen kokous, vaan voi olla kyseessä esim. poliittinen kokous, urheilukilpailutapahtuma tai musiikkikonsertti ja niiden yhteydessä koettu hurmos tai hyvä yhteisesti jaettu fiilis. Ihminen on laumaeläin, ja kun ihminen kokoontuu yhdessä muiden samanmielisten kanssa urheilun, musiikin, politiikan tai uskonnon merkeissä, siinä yhteydessä stimuloituu oksitosiinia, jonka miellyttävältä tuntuvat vaikutukset kestävät lyhyen ajan, sillä yleensä fiilis katoaa nopeahkosti, kun on palattu kotiin joukkotapahtumasta.

Jos Jumalan "kosketus" määritellään emotionaaliseksi kokemukseksi, se kokemus välttämättä on koettuna todellisuutena lyhytkestoinen. Jos sen kokemuksen muiston varassa silloinkin, kun se jo aikoja sitten on haihtunut, uskova ihminen voi kestää arjen vaikeuksien keskellä, niin silloin sillä emotionaalisella kokemuksella olisi ehkä jokin pysyvämpi merkitys tai siunaus. Mutta onko monenkaan uskovan hengellinen hyvinvointi tai jaksaminen sen varassa, mitä hän tunteissaan koki joskus päiviä, viikkoja, kuukausia tai vuosia sitten? Raamatussa kehotetaan monin paikoin "katsomaan" itsensä ulkopuolelle, ei omiin menneisiin kokemuksiin tai nopeasti haihtuviin tunnetiloihin. Esim.: "Silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen." (Hepr. 12:2)

Poissa papi

  • Viestejä: 42
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #430 : 03.11.20 - klo:22:23 »
Voisi luulla, että yksi syy siihen, miksi luterilaisuus ei ole menestynyt siinä mielessä, että se olisi tavoittanut paljon ihmisiä, jotka olisivat siihen kääntyneet, vaikka heitä ei olisi sen piirissä kasvatettu, on sen melko pessimistinen tai synkkä ihmiskäsitys. Mutta tutkivatko hyvin useat ihmiset sellaisia uskonnäkemyksiä, jotka heille oman maansa valtauskonnon tähden eivät ole tuttuja, pyrkien mahdollisimman viileään harkintaan?

Muutama esimerkki luterilaisen näkemyksen synkkyydestä tässä alla. (Pessimistinen ihmiskäsitys itsessään tai sinänsä ei vaadi uskonnollista tai hengellistä puolta, mutta se on tietenkin mukana Lutherin näkemyksessä.)

Lutherin Isosta katekismuksesta:

Lainaus
"Maailmassa ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta kuin vihaa ja kateutta, vihollisuutta, väkivaltaa ja vääryyttä, luottamuksen pettämistä, kostoa, kirousta, moittimista, panettelua ja pöyhkeää ylpeilyä, johon liittyy ylenpalttista koreilua, kunnianhimoa sekä maineen ja vallan tavoittelua. Kukaan ei halua jäädä vähäisimmäksi, vaan jokainen tahtoo istua kunniapaikalla ja kaikkien silmien edessä."

https://www.tunnustuskirjat.fi/ik/1pyynto.html#kuudes

Lutherin Vähästä katekismuksesta:

Lainaus
"Me teemme näet joka päivä paljon syntiä emmekä ole ansainneet mitään muuta kuin rangaistuksen."

http://tunnustuskirjat.fi/vahakatekismus.html

Monet ihmiset uskovat siihen, minkä piirissä heidät on kasvatettu tai mihin heidän lähipiirissään uskotaan. Se ei viittaa lainkaan siihen, että olisi ensin itse tutkittu mahdollisimman paljon eri uskonsuuntien, maailmankatsomusten tai näkemysten perusteluja, jonka jälkeen vasta olisi päädytty uskomaan niin kuin uskotaan. Hyvä varmaan olisi, jos itse kullakin, joka haluaa tutkia eri uskonvaihtoehtoja, olisi mahdollisuus käydä läpi mahdollisimman laajasti eri uskonsuuntien tai uskontojen tai näkemysten argumentit tai perustelut näkemyksilleen (ja niiden vastustajien vasta-argumentit), jonka jälkeen ihminen voisi punnita niitä toisiaan vastaan ja muodostaa oman näkemyksensä perustelujen, evidenssin, oman harkinnan ja elämänkokemuksen valossa. Muussa tapauksessa ihminen monesti uskoo vain niin kuin hänet on kasvatettu uskomaan.

Tuohon toiseksi viimeiseen lauseeseen:: "Hyvä varmaan olisi, jos itse kullakin, joka haluaa tutkia eri uskonvaihtoehtoja, olisi mahdollisuus käydä läpi mahdollisimman laajasti eri uskonsuuntien tai uskontojen tai näkemysten argumentit tai perustelut näkemyksilleen (ja niiden vastustajien vasta-argumentit), jonka jälkeen ihminen voisi punnita niitä toisiaan vastaan ja muodostaa oman näkemyksensä perustelujen, evidenssin, oman harkinnan ja elämänkokemuksen valossa."
Jospa tuon pystyisi tekemään, että voisi arvioida eri uskon suuntia ja seurakuntia.

Itse paljon suomen seurakuntia kiertäneennä olen tullut huomaamaan, että saman suuntauksen tai kirkkokunnan, eri paikkakuntien seurakuntien välillä on huimat erot.

Jossain helluntai seurakunnasa on tosi villi karismaattinen meno ja ehkä viereisellä paikkakunnalla hyvin maltillinen ja/ tai raamattukeskeinen meno. Sama juttu on Vapaaseurakuntien välillä.
Pari kolme vuosikymmentä sitten nämä kaikki olivat aika tasapaksuja, ja siten tiesi mitä tulee saamaan kun niihin meni millä paikkakunnalla tahansa.

Vähän samaa oli havaittavissa Ev.lut. porukoissa. Esim. Kangasniemellä aikaa sitten oli hyvä meininki. Kappalainen kiersi maakuntaa "tupakokouksissa" ja piti kirkollisesta jäykkyydestä poiketen hyvin evankelioivia ja ihmisläheisiä puheita. Sano vaan kahden kesken, että täällä voi vähän irroitella, kun kirkkoherra ei ole kuulemassa. Oli hyvin pidetty pappi.
Sitten taas Lohjalla oli ihme touhua. On hengellistä joogaa ja jotain kulhojen ympärillä hymistelyä, hiljaisesti odotellen sisäistä rauhaa.

Ev.lut viidesläisten oppi on huomattavan poikeavaa pääkirkon opeista. Olen käynyt monta kurssia Kansan raamattuseurassa Lohjalla. Esim. kursseja evankelioinnista, Pyhästä Hengestä ja armolahjoista. Todella hyvätasoista ja mielestäni raamatullista opetusta, johon näin vapaasuuntailaisena hyvin yhdyn.

Paljon olisi esimerkkejä, jos puhuisin näistä uudemmista seurakunnista, joita on paljon ympäri suomea.

Tämän kaiken kerron vain siksi, kun olen huomannut miten vaikea on löytää "hyvää" seurakuntaa.
Mielenkiinosta kierrän aina kaikki paikkakunnan seurakunnat läpi, missä asunkin. Lohjalla, pienessä kaupungissa niitä on 12 kpl. Nyt asun hetken aikaa muualla ja täällä sama juttu.


Poissa papi

  • Viestejä: 42
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #431 : 03.11.20 - klo:22:34 »
Vielä lisäisin tuohon edelliseen, että jos kaikkien oppisuuntien tai seurakuntien näkemyksiä ja argumentteja alkaa etsimään netistä, hukkuu loputtomaan suohon.

Seurakuntien omilta kotisivuilta löytyy jotain suuntaa antavaa tietoa, joskus toive ajattelua, joka käytännössä ei toimi.

Pahinta on etsiä totuutta foorumeilta. Siellä on paljon katkeraa liioittelevaa vuodatusta.
Ja tietysti toisinkin päin, ylistetään loputtomasti ja väitellään kiivaasti.

Elä tässä sitten kristillisesti!!

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 494
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #432 : 03.11.20 - klo:23:36 »
Uskonpuhdistuksen hajaannuksen jälkeisiin eroavaisuuksiin eri "kuppikuntien" kesken on kenenkään ihmisen mahdotonta perehtyä, kun niitä "kuppikuntia" on kymmeniä tuhansia, mutta mitä tulee wanhoihin kirkkoihin ja niiden keskeisiin käsityksiin, perusteluihin ja oppeihin, ei ole ylivoimaista perehtyä halutessaan niihin.

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 494
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #433 : 03.11.20 - klo:23:54 »
Uskonpuhdistuksen hajaannuksen jälkeisiin eroavaisuuksiin eri "kuppikuntien" kesken on kenenkään ihmisen mahdotonta perehtyä, kun niitä "kuppikuntia" on kymmeniä tuhansia, mutta mitä tulee wanhoihin kirkkoihin ja niiden keskeisiin käsityksiin, perusteluihin ja oppeihin, ei ole ylivoimaista perehtyä halutessaan niihin.

Onko täällä paljon sellaisia kristittyjä, jotka ovat sitä mieltä, että "oikea" kristillinen usko on ollut kadoksissa (wanhojen kirkkojen keskuudessa) vuosisatojen ajan, ja vasta uskonpuhdistuksen aikoihin tai sen jälkeen se on palautettu jonkin "kuppikunnan" keskuudessa sekä opillisesti että henkilökohtaisen "oikean" uskon ulottuvuuden suhteen?

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 494
Vs: Millaiseen seurakuntaan haluaisit kuulua?
« Vastaus #434 : 04.11.20 - klo:00:17 »
Mielenkiinosta kierrän aina kaikki paikkakunnan seurakunnat läpi, missä asunkin. Lohjalla, pienessä kaupungissa niitä on 12 kpl. Nyt asun hetken aikaa muualla ja täällä sama juttu.

Kävin vuosisadan ekalla vuosikymmenellä tutustumassa toimintaan ja ajatteluun ainakin seuraavissa "kuppikunnissa": korkeakirkollisessa, lakipietistisessä, evankelisessa, yhteiskristillisessä, liberaalissa, hurmahenkisessä tai karismaattisessa ja evankelispietistisessä "kuppikunnassa". Kävin myös roomalaiskatolisessa kirkossa muutamia kertoja ja luin esim. sen kirkon katekismuksen. Ortodoksisuuden piiristä luin esim. Filokaliaa ja joitain opillisia esityksiä. Luterilaisuus on minulle kaikista tutuinta. Kalvinismista tiedän perusasiat. Mikään edellä mainituista ja muistakaan "kuppikunnista" ei ole vakuuttanut sillä tavalla, että olisin hypännyt kunnolla "piiriin" mukaan.