Puimatanner

Puimatanner => Laki ja evankeliumi => Aiheen aloitti: Oloneuvos - 04.07.19 - klo:02:02

Otsikko: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Oloneuvos - 04.07.19 - klo:02:02
Raamatun kääntäjien eräs tärkeimpiä tavoitteita oli, että lukijoille tahdottiin antaa mahdollisimman tarkka ja alkutekstiä noudattava Jumalan sana jokaisen omalla kielellä.

En osaa alkukieliä, mutta olen luottanut, että yliopistoissa alkukieliin perehtyneet veljemme ovat kääntäneet kielellemme Raamatun oikein ja tietoisina siitä, että Jumalan Sanaan kätketyt aarteet ovat löydettävissä vain silloin, kun Jumalan Henki auttaa avaamaan niitä lukijalle.

Elämme jonkin sortin uusapostolista aikaa. Uusapostoleilla näyttää olevan oikeus jakaa uutta ilmoitusta seurakunnalle, samaa oikeutta mitä oli alkuseurakunnassakin Jeesuksen apostoleilla. Eräät uusapostolit opettavat Raamattumme olevan vanhentunut ja homehtunut kirja. Heidän mielestä Jeesuksen ajan apostolit eivät ymmärtäneet vielä koko evankeliumia, mutta nyt se ilmoitettu uusapostolien kautta. He ovat saaneet uutta ja tuoretta ilmestystietoa Jumalan Hengen vaikutuksesta. Sellaista mitä alkuseurakunta ei saanut kokea!

Itse koen suurena ongelmana, kun Raamatun lauseita tai yksittäisiä sanoja irrotetaan esimerkiksi Raamattumme (KR33/38) käännöksestä ja yksittäisille alkukielen sanoille annetaan merkityksiä, joita kielenkääntäjämme eivät käyttäneet. Tälläkin foorumilla uusia oppeja puolustetaan alkutekstin sanoja selittäen.

Mitä olen sanomassa? Sitä että meillä on luotettavia alkukieleen perustavia Raamattuja, joihin saamme luottaa. Älkäämme olko tyhmiä vaan luottavaisia siihen, että Jeesus on luvannut avata ja selittää meille kirjoitukset. Hän kyllä avaa Kirjoitukset, kun nöyrrymme sitä pyytämään,,,

Ai niin, taisin jo kirjoittaa mielipiteeni, mutta kirjoitathan omasikin.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Paulus - 04.07.19 - klo:05:53
Tässä me aamuvirkut (=torkut)  ;) pohdimme jälleen perimmäisiä kysymyksiä. Palasin ajatuksissani keskusteluun, jossa on sivuttu tätä aihetta. Ehkäpä jälleen on aika kerrata niitä:
http://puimatanner.net/index.php?topic=711.msg26923#msg26923
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Soltero - 04.07.19 - klo:13:50
Raamattu on ainoa Jumalan ihmiskunnalle antama kirjallinen ilmoitus Hänen olemuksestaan ja tahdostaan.
Se on syntynyt pitkän ajan kuluessa,
kun Jumalan käyttämät ihmiset ovat merkinneet ylös tärkeimpiä tapahtumia, jotka Hän haluaa kaikkien ihmisten tietävän ja muistavan
vuosituhannesta toiseen.
Raamattu ei siis ole ihmisten luomaa uskonnollista kirjallisuutta, mutta ei myöskään taivaasta tipahtanut, valmis julistus.

Nykyään on trendikästä selittää, että jokainen aikakausi tarvitsee uuden raamatunkäännöksensä, koska kielitiede, historiantutkimus, arkeologia, sosiaaliantropologia, uskontotiede, teologia yms. tuottavat koko ajan uutta tietoa.

En usko siihen.
Tietysti hyvin vanhoista käännöksistä voi tulla aluksi pieniä väärinkäsityksiä, koska yleiskieli muuttuu ja sanoille ja ilmaisuille annetaan uusia merkityksiä.
Raamatunhan ei ole tarkoitus olla vanhanaikaista, juhlavaa ja elämälle vierasta sanailua, vaan Jumalan Pyhää Sanaa. 
Jumala puhuu ihmiselle sillä tavalla, että tämä ymmärtää ja voi uskoa kuulemansa ja lukemansa.

Mutta koska Pyhän Hengen läsnäolo on välttämätöntä, jotta Raamatun voi kokea Jumalan puheena, modernit käännökset, hienot kommentaarit ja selitysteokset ovat vain  yritelmiä selittää Sanaa inhimillisistä lähtökohdista.
Halutaan olla humaaneja ja auttaa hiukan Jumalaa.

Kuitenkin Pyhä Henki ilmoittaa uskovalle Raamattua lukevalle,
mitä mikin teksti tai sen osa merkitsee hengellisesti, vaikka jotkin yksityiskohdat vaatisivatkin hiukan ponnistelua esim. vanhahtavien sanojen takia.
Ansiokkaasti laadittuja selittelyteoksia ja yhä uudenaikaisempia käännöksiä tarvitsevat lähinnä ne, joilla ei ole henkilökohtaista uskoa,
vaan jotka yrittävät löytää Raamatusta vain juutalaista tai kristillistä uskonnontulkintaa
tai historiatietoja.

Mutta uudestisyntynyt Raamatun lukija voi varmasti lukea ja sisäistää Jumalan ilmoituksen, vaikka teksti olisi vanhentunutta kieltä.
Pyhä Henki on vaikuttanut Raamatussa kuvattuihin tapauksiin, niiden muistiinmerkitsemiseen, erilaisten käsikirjoitusten kaanoneiksi valitsemisiin ja kokoamisiin, eri kielille kääntämisiin jne.

Jo Mooses sanoi Jumalan Sanasta, joka oli silloin lain ja säädösten muodossa:
"Tämä ei saa olla teille mikään tyhjä, merkityksetön sana.
Se on teidän koko elämänne."  (5. Moos. 32:47)

"Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut;
ja siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla sanoilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti.

Mutta luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää,
koska se on tutkisteltava hengellisesti."
(1. Kor. 2: 12-14)

Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: sandia - 04.07.19 - klo:16:10
Kauhistuneena kuuntelin Suomessa vierailleen David Herzogin juttua mitä tarkoittaa Isä meidän rukouksen "maan päällä niinkuin taivaassa" kohtaa. Hän ensin oli ottanut tuon lauseen kontekstista: tapahtukoon sinun tahtosi maan päällä niinkuin taivaassa. Ja siis liikkuessaan ympäriinsä ja pitäessään hengelliseltä kuulostavia puheita, hän kehittänyt uuden idean pelkästää sanoista: maan päällä niinkuin taivaassa".

Hän on sitten laittanut nuo sanat merkitsemään sitä, että Jumalan tahto on että olosuhteet maan päällä tulee olemaan niinkuin taivaassa uusapostolien luomityön kautta. David Herzoghan opettaa, että niillä uskovilla jotka eivät ainoastaan ole täyttyneet Pyhällä Hengellä vaan ovat saaneet erityisen kirkkauskokemuksen, kykenevät käskysanalla luomaan maan päälle nyt taivaan kaltaista paratiisia. Ja siitä seuraa tietystä asiat kuten rikkaus, terveys, laihtuminen, nuorena pysyminen yms.

Oli kyllä mielekiintoista seurata, että  Suomessa kristilliset piirit olivat ottaneet selvää tyypista ja jopa Leo Meller piti ihan hyvän puheen ja varoitti tästä, missä on se Kingdom Now juttu mukana. Eli juuri se että tänne nyt tulee tuo ihmeellinen uusi taivaan kaltainen elämä, siis tähän yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Helluntailainen henkilö, Leevi Launonen( jos muistan nimen oikein) ja KLn Leif Nummela. Ja ai joo myös se yksi seurakunta varoitti Herzogista. One way mission tai jotain.

Hänen juttunsa oli kauheaa puppua. Ja yhä on. Tosin ei näillä  seuduilla kukaan edes ole kuullut hänestä, mutta ilmeisesti hänellä silti on jengiä sen verran ympärille että voi hyötyä siitä ja pitää tuota yllä.

Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Paulus - 04.07.19 - klo:18:01
Olen lukenut "arvovaltaisen opettajan" (=johtajan) kirjoittavan, ettei varoittaminen ole yksityisten henkilöitten (=seurakuntalaisten) tehtävä, vaan että se on seurakuntien valtuuttaminen henkilöiden tehtäväaluetta. Tavallisen seurakuntalaisen tehtävä on ainoastaan rukoilla asian vuoksi.

Käsitykseni mukaan "johtajat" ovat perin kehnosti hoitaneet tämän tehtävänsä.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: peneriktus16 - 04.07.19 - klo:22:32
Kun ne johtajatkin on ite joskus ihan pihalla.
Sitte on se toinen Mauno Mattilalainen ääripää joka ei uskalla pihalle mennä ettei tartu väärät henget.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: sandia - 05.07.19 - klo:16:48
En ole saanut tuollaista kuvaa Mattilasta.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: peneriktus16 - 05.07.19 - klo:17:07
Koitapa joskus lukea hänen seuraajiensa kommentteja jotka kyselevät: Mihin seurakuntaan uskaltaa enää mennä? yms.
En tiedä mitä Mauno haluaa, mutta tuollainen on hänen työnsä hedelmä ainoana oikeaoppisen.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: sandia - 05.07.19 - klo:17:13
Toihan on ihan älytöntä. Kai ihmisillä pitäisi olla sen verran itsessään kykyä erotella oikea ja väärä ? Miten he muuten erottelevat sitäkään mitä Mattila sanoo. Vai onks porukkaa niin laiskaa, ettei viitti itse lukea Raamattua ja tehdä päätöksia omilla aivoillaan ja Pyhän Hengen johdossa. Ei ihme, että heitä on helppo viedä harhaan.
Eihän tuo kerro mitään hänestä, vaan muista, jotka eivät siis kai vieläkään osaa seisoa omilla jaloillaan. Tai eivät vaan viitti.

Kattelin suomalaisia Burger Kingin tilausjonossa. Nappia painamalla saatiin maittava monituhatkalorinen safka käteen. Se on niin helppoa. Mutta ei hengellinen elämä toimi samoin ehdoin. Nyt yksi tyyppi onkin hoksannut ottaa Raamatun käteen ja lukea sitä ja on sen kertonut netissä. Nyt kaikki tarrautuu kertomasi mukaan tähän kaveriin niinkuin Burgerin Kingin tilausnappiin.

Oon mä sen verran kuunnellut Mattilaa, etten todellakaan voi tulla tuollaiseen johtopäätökseen hänestä. Hänhän on vaan esimerkki siitä, että pitää itte lukea Raamattua ja etsiä totuutta ja sitä kautta arvioida.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Paulus - 05.07.19 - klo:18:40
Oon mä sen verran kuunnellut Mattilaa, etten todellakaan voi tulla tuollaiseen johtopäätökseen hänestä. Hänhän on vaan esimerkki siitä, että pitää itte lukea Raamattua ja etsiä totuutta ja sitä kautta arvioida.

Onpa tullut jonkun verran seurattua ja olenpa tainnut miehen tavatakin. Jotain selkeitä esimerkkejä olis hyvä mainita siitä, mistä häntä kritisoi.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: sandia - 05.07.19 - klo:20:18
Mikäli muistan oikein, hänkin oli mennyt mukaan epäterveeseen karismaattisuuteen. Usein kun ihminen tajuaa sen vieneen hänet suohon, hylkää koko uskon, katkeroituu ja uhriutuu. Mattila teki jotain muuta. Hänen puheensa eivät todellakaan heijasta suuttumusta ja katkeruutta, vaan sitä että hän ottanut selvää asioista Raamatun valossa.

Siinä hän taasen on hyvä esimerkki suunnasta, mikä näyttäisi melko terveeltä tilanteessa missä tajuaa jotenkin olevan suossa.

Kuten mun "mentor" ilmaisi nuorisorikollisille, kun tajuaa olevansa menossa alaspäin, on parempi suostua ottamaan se kolaus vastaan, minkä kokee tiputtuaan kyydista  kuin että jatkaa alasmenoa menee päin seinää  8)
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: peneriktus16 - 05.07.19 - klo:21:49
Tässä keväällä hän revitteli juttuja one way missionista ja Tapani Suonnosta. Jotka hän kyllä on kait poistanut.
Tapani suontokin on varmasti tehnyt virheitä enkä ole teologisesti kaikesta ihan samaa mieltä kanssaan, mutta hänkin on varmasti yksi Suomen tervehenkisimmistä saarnaajista ikinä. No oikeaoppisen käy heti hänen kimppuunsa, koska ovat hyväksyneet lapsena kastetut esim.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Mice - 06.07.19 - klo:13:16
On.
Otsikko: Vs: ONKO RAAMATTUMME LUOTETTAVA ?
Kirjoitti: Oloneuvos - 10.07.19 - klo:04:02
On.

On! Se tuli lyhyesti ja ytimekkäästi. 

"Olkoon teidän puheenne: 'On, on', tahi: 'ei, ei'. Mitä siihen lisätään, se on pahasta" (KR38).
tai
"Kun myönnätte, sanokaa vain: 'Kyllä', kun kiellätte, sanokaa: 'Ei.' Enempi on pahasta" (Biblia)

Nuo paikat koskettavat vannomista (mitä se sitten Jeesuksen aikana tarkoittikaan), mutta Paavali tekee Jeesuksen sanoista seuraavanlaisen päätelmän. "Jumala sen takaa, että puheemme teille ei ole "on" ja "ei". Sillä Jumalan Poika, Kristus Jeesus, jota me, minä ja Silvanus ja Timoteus, olemme teidän keskellänne saarnanneet, ei tullut ollakseen "on" ja "ei", vaan hänessä tuli "on" (2.Kor. 1:18-19).