Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Laki ja evankeliumi / Vs: Valtava ahdistus kalvinismista
« Uusin viesti kirjoittanut KeNi 23.04.18 - klo:20:18 »
Ehkä tähän ketjuun sopii luontevasti kuvata lyhyesti omaa hengellistä polkua ja sitä mistä tänään olen vakuuttunut ja millaiset seikat (joitakin niistä) siihen ovat vaikuttaneet. Oma taustani on pitkälle helluntaiherätyksessä ja myöhemmin vapaa skr:ssa, jossa edelleen olen ainakin nimellisesti mukana, mutta huomaan että uskonnäkemyksissäni koko lailla kaukana, etäällä noista.

Monenlaista ahdistusta ja vastausta vaille jääneitä kysymyksiä noiden em. herätysliikkeiden parissa olen joutunut käymään. Tai kysymyksiini on ehkä tullut liiankin selkeitä vastauksia ja ratkaisuehdotuksia, joiden mukaan en ole pystynyt toimimaan.

 Reilu 10 vuotta sitten osallistui ns. sielunhoitoterapia koulutukseen, mihin liittyi henk.kohtainen sielunhoito/hengellinen ohjaus. Ko. sielunhoitaja oli sairaalateologi, jonka kanssa kävin paljon mielenkiintoisia keskusteluja ja koska seurustelen paljon kirjojen kanssa, joten niitäkin keskustelu sivusi. Sain joitain vinkkejä kirjoista joihin en aiemmin ollut perhetynyt ja niistä oli iso apu.

Keskeisimmät löydöt, jotka omalle hengelliselle elämälle ovat olleet merkittäviä noiden kirjojen ja niiden uskonnäkemystä edustavien opettajien kautta olen tehnyt ovat liittyneet nimenomaan lain ja evankeliumin erottamiseen yhteen merkittävään Raamatun tulkinnan avaimeen. Muita aivan keskeisiä; ristinteologia, kristinuskon paradoksaalinen luonne, uskon vanhurskaus, evankeliumin salaisuus- luonne.. Tietysti tämä kamppailu jatkuu näiden kanssa jatkuvasti edelleenkin. Ts. löytöjä tarvitsee tehdä päivittäin..Evankeliumi löytää minut vain syntisenä..Ja evankeliumihan on itse asiassa henkilö, Jeesus Kristus..

Itselleni merkittäviä opettajia on useita, mutta jos yhden haluan mainita, niin hän on Rovasti Olavi Peltola. Hänellä on myös kotisivut, missä on paljon opetuksia. Tarvetta on ollut sukeltaa paljon teologisiinkin kysymyksiin. Siihen liittyen olen saanut paljon ajatuksia ja herätteitä mm. Suomen teologisen instituutin sivuilta ja mm. Iustitia- kirjasarjojen sisällöistä.

12
Laki ja evankeliumi / Vs: Valtava ahdistus kalvinismista
« Uusin viesti kirjoittanut Natanael 23.04.18 - klo:17:38 »
Itse lähestyn asiaa toisin päin tai en siis mene jonkun tunnustuksen mukaan, vaikka tutkin niitä. Tutkin ymmärtääkseni erilaisia ajatteluja.
Pääpaino on kuitenkin siinä miten Raamattu opettaa tai opettaisi, jos ymmärtäisi.


Sen jälkeen, kun heitin romukoppaan kaikki, päätin aloittaa nollasta. Alkaen siitä onko Jumala olemassa vai ei.
Tarvitsin riittävät perustelut itselleni monestakin asiasta. Sellaiset, mitkä riittää minulle.
Aika pian huomasin uskovani monestakin opista toisin kuin lähiympäristö.
Sen verran realisti olen, että ajattelen, etten voi ainoa ihminen maailmassa, joka ajattelee jostain uskon opin kohdasta tietyllä tavalla.
Jos olen ainoa, todennäköisesti olen väärässä.

Joissakin jutuissa on pitänyt etsiä pitkään ja ihmetellä miten suurin osa uskovia lukee Raamattua ihan kummalla tavalla.

Lain ja evankeliumin suhde oli tosi iso kamppailu.
Sitten päädyin Pyhän Hengen kasteessa eri linjoille kuin helluntaisukuni.
Sitten myös Pyhän Hengen täyteydessä ja voitelussa ja armolahjojen toiminnassa.
Väärät karismaattisuuden ilmenemät saivat kyytiä jo 30 vuotta sitten.
Viime vuosina olen ihmetellyt lopun ajan tapahtumia, Israelin asemaa.
Useamman vuoden olen hämmästellyt miksi VT on käytännössä heitetty seurakunnissa romukoppaan. Sitä tapaa lukea VT:ia, minkä opin lapsuuteni seurakunnassa ei enää juurikaan ole.
13
Laki ja evankeliumi / Vs: Valtava ahdistus kalvinismista
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 23.04.18 - klo:17:24 »
Niin tuo arminiolaisuus...............kalvinismi asetelma on kanssa sellainen rajoittava tekijä. Kummassakin on ihmisen nimet tuossa ja heidän ajattelunsa rajoittaa Jumalan sanan opettelua.

Yllä kertomani kriisin jälkeen en ole uskaltanut alkaa oikein lukea mitään hengellistä tai teologista kirjaa. Tajusin niin perusteellisesti niiden rajallisuuden.
Luin kristinuskon historiaa käsitteleviä opuksia paljon ja luin siitä miten nää kaikki kismat kehittyivät.
Kristuksen tuntemisesta tai siis Imitation of Christ, Tuomas Kempiläinen, on lähes ainoa kirja Raamatun ohella mitä olen lukenut.
Toi kriisi oli 90 luvun loppupuolella.14
Laki ja evankeliumi / Vs: Valtava ahdistus kalvinismista
« Uusin viesti kirjoittanut Natanael 23.04.18 - klo:17:16 »
Armionilaiset uskovat siis näin ja helluntailaiset mukana, ainakin teoriassa

Arminiolaisuus
(Remonstranssi, 1610)

.
Osittainen syntiturmelus
Ehdollinen armonvalinta
Yleismaailmallinen sovitus
Vastustettavissa oleva armo
Ehdollinen pyhien kestävyys


Kalvinistitaustaiset ja osa tuntemistani baptisteista uskoo näin:

Kalvinismi
(Dortin kaanonit, 1619)
 
Täydellinen syntiturmelus
Ehdoton armonvalinta
Rajoitettu sovitus
Vastustamaton armo
Ehdoton pyhien kestävyys


Käytännössä kun helluntailainen huomaa oman mahdottomuutensa, hän hylkää ajatuksen osittaisesta syntiturmemuksesta. Siihen asti hän on yrittänyt pinnistellä ja ponnistella ollakseen hyvä uskovainen.

Sitten on toinen ongelma, jos uskotaan, että pelastus on täysin Jumalan työtä, sehän tarkoittaa myös sitä, että Jumala on jättänyt sen työn tekemättä niiden kohdalla, jotka joutuvat kadotukseen. Eikö se ole ihan sama kuin yhden lajin kalvinismissa, mutta sanottuna toisin.

Tuo ehdollinen pyhien kestävyys aiheuttaa jatkuvaa hämminkiä niiden kohdalla, jotka eivät opi riittävän uskovaisille tavoille. Käytännössä se näkyy siten ollaan muka luopioita tämän tästä ja sitten uudistutaan jne.
Oikeastaan tuon tiimoilta pitäisi avata ketju nimellä "valtava ahdistus helluntailaisuudesta".
Henkilökohtaisesti olen elänyt tuon vaiheen jo ohi, mutta apua ei tullut helluntailaisuudesta suunnasta.
15
Laki ja evankeliumi / Vs: Valtava ahdistus kalvinismista
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 23.04.18 - klo:17:05 »
Kiitos palautteesta evlutkristitty. Itse asiassa kokosin kaikki viestini tästä ja lähetin Leif Nummelalle. Hänhän tuppaa olemaan Suomessa sellainen joka ottaa kantaa erilaisiin virtauksiin Raamatun pohjalta. Ehkä hän innostuisi tutkimaan asiaa.
16
Yleinen keskustelu / Vs: Tasa-arvoinen avioliitto
« Uusin viesti kirjoittanut sandia 23.04.18 - klo:16:57 »
Natanael: Mitä sillä on väliä, vaikka jotkut tuomitaan Raamatun mukaan helvettiin?
Raamatunhan piti olla vain satukirja. Saduissa tapetaan kaikenlaisia pahiksia.


Helvetti on olemassa myös kilpailevassa uskonnossa eli islamissa. Mielikuvana se on kammottava: ikuinen piina ja kidutus, joiden toteuttamisen paholaishenget hoitavat! Monelle herkkäuskoiselle, jotka eivät kykene suhtautumaan kriittisesti näihin kammottaviin uskonnollisiin mielikuviin, käsitys helvetistä saattaa olla todellinen painajainen.

Helvetin samoin kuin sen vastakohdan taivaan olemassaolosta ei kuitenkaan ole minkäänlaista todistetta. Kukaan edesmenneistä ei ole tullut kertomaan, minkälaista siellä on. Eli ihan puhdas uskonnollinen myytti, jolla pelottelun keinoin koetetaan saada ihmiset uskon piiriin!

Boldaamani ajatusketju perustuu siihen olettamukseen, että ei ole olemassa mitään ihmisen objektiivisen havainnoinkyvyn ulkopuolella, että siis ihmisellä on aivojensa varassa kyky tyhjentävästi määrittelemään todellisuus.

Minusta tuo jos mikä on myytti.

Tosin en tajuu miksi tää juttu on avioliittoa koskevassa ketjussa.
17
Siitä Jeesuksen taivaaseen noususta kertovat evankeliumien kirjoittajista vain Markus ja Luukas, hekin aika lyhyesti. Miten Matteus ja Johannes olisivat vaienneet näin valtavasta tapahtumasta, jos he olisivat sen todella nähneet?

Ja miten Johannes jättää mainitsematta tällaisen todisteen Jeesuksen jumaluudesta?

Kyllä meille on kerrottu aivan riittävästi. Kaikkia epäuskoisia on turha edes yrittää saada uskoviksi. Siihen eivät minkäänlaiset todisteet riitä. Ihminen saa ihan vapaasti jäädä epäuskoonsa.
18
Natanael: "Miten pelokkaat opetuslapset olisivat yhtäkkiä tulleet niin rohkeiksi, että olisivat käyneet varkaissa haudalla, jota sotilaat vartioivat?"


Oletko tullut ajatelleeksi, minkälaisen vihan vallassa Jeesuksen opetuslapset ovat olleet tämän julman teloituksen jälkeen?

Siitä Jeesuksen taivaaseen noususta kertovat evankeliumien kirjoittajista vain Markus ja Luukas, hekin aika lyhyesti. Miten Matteus ja Johannes olisivat vaienneet näin valtavasta tapahtumasta, jos he olisivat sen todella nähneet?

Ja miten Johannes jättää mainitsematta tällaisen todisteen Jeesuksen jumaluudesta?
19
Yleinen keskustelu / Vs: Tasa-arvoinen avioliitto
« Uusin viesti kirjoittanut Paulus 23.04.18 - klo:15:08 »
Nyky-yhteiskunnassa, kun vanhukset eivät auta lapsiaan lastenhoidossa, he ovat muuttuneet tarpeettomiksi. Samoin kaikenlaiset sairaat ja raihnaiset.

No, yhteiskuntahan on menossa siihen suuntaan, koska eutanasian kannatus on nousussa.

Evoluutio on vahvojen laki.

Kummallista, että Natsi-Saksan rodunjalostusta on parjattu. Sehän oli käytännön evoluutiota.
20
Tuossa oli kyseessä ihan oikeasti eläneet ihmiset.
Ylipapit, vartijat, maaherra ja opetuslapset.

Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia oli evankeliumin kirjoittamisaikaan useita satoja. Uskoontulleita kymmeniä tuhansia.
Samaan aikaan Jerusalemissa asuvia ja muita tuon kertomuksen kuulijota oli vielä enemmän.

Kirjallisuudenlaji itsessään ja kertomuksen luonne, jossa osallistetaan hallintoportaita todistaa, että kertomus on historiallinen. He keksivät epätoivoisen selityksen Jeesuksen ruumiin varastamisesta. Varmaankin siellä porukalla oli mietitty monenlaisia muitakin selitysmalleja ja tuon ylipapit näkivät sitten parhaaksi esittää.

Miten pelokkaat opetuslapset olisivat yhtäkkiä tulleet niin rohkeiksi, että olisivat käyneet varkaissa haudalla, jota sotilaat vartioivat?
Pietari oli juuri kieltänyt Jeesuksen.
Opetuslapsista sanottiin, että he olivat koolla lukittujen ovien takana, juutalaisten pelosta.

Missä opetuslapset olisivat säilyttäneet Jeesuksen ruumista?
Olisivatko opetuslapset olleet valmiita kuolemaan ruumisvarkauden tehtyään? Eli olisivat loppuun asti pitäneet kiinni huijauksestaan?
Entäpä ne uskovat, jotka eivät olleet silloin lähimainkaan?

Kyllä tuollaiseen väittämään ylösnousemuksesta oli ylipappien ja hallinnon pakko reagoida, koska sen tiesivät käytännössä kaikki.
Tuo ruumiin varastamisselitys oli heidän mielestään paras vastaus.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10