Puimatanner

Puimatanner => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Paulus - 08.01.14 - klo:21:37

Otsikko: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 08.01.14 - klo:21:37
Tämä ketju on jaettu ketjusta "Pelastus ilman uudestisyntymistä" -KnutL

Kun Raamattu kertoo, että ihmiset uskoivat julistetun sanan vaikutuksesta, se tarkoittaa samalla osallisuutta Pyhästä Hengestä. Pyhän Hengen tuleminen tai saaminen uskon syntymisen jälkeen tarkoittaa Pyhällä Hengellä täyttymistä.

Milloin usko mielestäsi syntyy?

Tuossa lihavoidussa menevät käsitteet sekaisin. Kovin yleistähän se on ja on aiheuttanut paljon sekaannusta kristikunnassa. Se tekee mahdolliseksi myös "voideltujen" harhaopettajien suosion.

Mutta miten usko syntyy? Se on hyvä kysymys. Sana sanoo, että usko tulee kuulemisesta. Ei mistä tahansa kuulemisesta, vaan siitä, että ihminen "sydämellään" uskoo evankeliumin. Silloin tapahtuu uudestisyntyminen ja se taas merkitsee Pyhän Hengen tulemista sydämeen. Se merkitsee Hengellä kastamista.

Mielestäni Room. 8:9 on kivijalka, jota ei millään olettamuksilla voi ohittaa. Samoin 1. Kor. 12:13.

Tämän hetkisen käsitykseni (ja oman ja monien muiden kokemusten mukaan) pelastavan uskon tuleminen on kaksivaiheinen. Ihminen käsittää jossakin vaiheessa, että evankeliumin kutsu on häntäkin varten ja ilmaisee sen jollakin tavalla, vaikka olisikin asiasta vielä epävarma. Hän voi ilmaista asian käden nostolla tai jollain muulla tavalla. Hän on usein vielä ns. jumalaton, koska ei ole vielä uudestisyntynyt. Jumalan maailmasta tätä seurataan tarkasti ja jos motiivi on vilpitön, Jumala lahjoittaa pelastavan uskon ja Pyhän Hengen. Jos tälle prosessille pitäisi asettaa jokin aikamäärite, niin se olisi luultavasti sekunnin murto-osasta useampaan vuoteen.

Jos luemme Korneliuksen tapauksen, mikä on kerrottu Ap. t. 10. ja 11. niin hän ja hänen perhekuntansa olisivat nykymittapuun mukaan monin paikoin olleet jo kastekelpoisia. Heillähän oli usko Jumalaan, mutta eivät olleet kuitenkaan uudestisyntyneitä. Siinä on erikoinen tapaus sikäli, että Pyhä Henki tuli ennen vesikastetta, kun useimmissa tapauksissa oli päinvastoin.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 08.01.14 - klo:22:14
Milloin usko mielestäsi syntyy?
Kaiken kattavaa vastausta ei varmaan voi tehdä.
Tässä yksi yritys määritellä uskon syntymistä:

Ensiksi Jumala kutsuu ihmistä eri tavoin. Hän vaikuttaa ihmisessä synnintunnon, halun päästä eroon joistain asioista tai vain kaipuun paremmasta. Ihminen alkaa ajatella, että jotain tarttis tehdä ja alkaa etsiä - jotakin. Hän siis alkaa tehdä parannusta eli kääntyä eli muuttaa mieltään - tämä ei siis ole vielä uskoontulo.

Jossain vaiheessa ihminen näkee syntisyytensä. Siinä tilanteessa luettu tai kuultu evankeliumi antaa oivalluksen, jonkinlaisen kipinän tai toivon, että Jeesus on vastaus syntiongelmaan ja syntyy tarve tai halu päästä eroon synnistä tai elämän tyhjyydestä.

Tuohon kyselyyn ja tarpeeseen Jeesus synnyttää uskon Häneen. Tuossa hetkessä ihminen siis uudestisyntyy ja hänen sydämeensä painetaan Pyhän Hengen sinetti merkiksi siitä, että ihminen on Jumalan oma.

Sydämeen jo aiemmin kirjoitettu laki saa nyt päällensä armoistuimen, sen, jolta Jumala ilmestyy. Uskoon liittyy mielestäni erityisesti tarve vapautua synnistä ja saada anteeksianto.


 En oikein usko sellaiseen irralliseen päätökseen kuin 'alanpa uskoa Jumalaan'.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 09.01.14 - klo:02:57
Ensiksi Jumala kutsuu ihmistä eri tavoin. Hän vaikuttaa ihmisessä synnintunnon, halun päästä eroon joistain asioista tai vain kaipuun paremmasta. Ihminen alkaa ajatella, että jotain tarttis tehdä ja alkaa etsiä - jotakin. Hän siis alkaa tehdä parannusta eli kääntyä eli muuttaa mieltään - tämä ei siis ole vielä uskoontulo. Jossain vaiheessa ihminen näkee syntisyytensä. Siinä tilanteessa luettu tai kuultu evankeliumi antaa oivalluksen, jonkinlaisen kipinän tai toivon, että Jeesus on vastaus syntiongelmaan ja syntyy tarve tai halu päästä eroon synnistä tai elämän tyhjyydestä. Tuohon kyselyyn ja tarpeeseen Jeesus synnyttää uskon Häneen. Tuossa hetkessä ihminen siis uudestisyntyy ja hänen sydämeensä painetaan Pyhän Hengen sinetti merkiksi siitä, että ihminen on Jumalan oma. Sydämeen jo aiemmin kirjoitettu laki saa nyt päällensä armoistuimen, sen, jolta Jumala ilmestyy. Uskoon liittyy mielestäni erityisesti tarve vapautua synnistä ja saada anteeksianto. En oikein usko sellaiseen irralliseen päätökseen kuin 'alanpa uskoa Jumalaan'.

Tässä vierelläni on henkilö, jonka uskoontulo oli juuri tällainen kaksivaiheinen. Hän oli hengellisessä tilaisuudessa, "otti sanan vastaan" ja "uskoi". Siis aivankuin Samarian herätyksessä. Mutta hän kuuli vain lain ja ajatteli mielessään, että nyt elämän täytyy sitten muuttua eikä hän voi enää mennä esim. tansseihin eikä meikata (se oli vielä luomuaikaa). Olisi  monessa seurakunnassa varmaankin katsottu jo kastekelpoiseksikin. Vähän aikaa meni raskaassa yrittämisessä, kunnes tuli Pyhä Henki kotona yksin ollessa kielilläpuhumisineen. Ei ollut enää ajatustakaan siitä, että olisi tarvinnut itse muuttaa itsensä. Uudestisyntyminen on armon kirkastumista liittyypä siihen sitten valtavia tunnekokemuksia tai ei.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 09.01.14 - klo:08:42
Tähän ketjuun voi laittaa omia ajatuksia siitä miten usko syntyy?
Voit laittaa myös omakohtaisen kertomuksen uskoontulostasi.

Leikkasin alustuksesti muutaman viestin toisesta ketjusta.
http://puimatanner.net/index.php?topic=194.0



Tätä ketjua tullaan moderoimaan tavallista tiukemmin ja poistamaan siitä asiaankuulumaton sinänsä hyväkin keskustelu.
 
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 11.01.14 - klo:01:08
Kuuntelin muutaman osan mielenkiintoisesta luentosarjasta. Raamattua opettaa italialainen Danilo Valla.

Tässä hän puhuu (puhe tekstitetty) siitä miten usko syntyy ja mitä sillä hetkellä Jumala lahjoittaa ihmiselle.

http://www.tv7.fi/vod/player/?program=23803

seuraavan osan alussa Danilo jatkaa hieman aiheesta
http://www.tv7.fi/vod/player/?program=23804
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 11.01.14 - klo:18:24
Tein Vallon opetuksessaan piirtämän kaavion ja lisäsin oheen siihen hänen esittämänsä ajatukset uudestisyntymisestä.

Tässä tilanne ennen uudestisyntymistä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 11.01.14 - klo:18:27
Tässä kaaviona esitetty ajatus siitä kuinka Jumala on lähestynyt ihmistä Pyhän Hengen kautta.
Pyhä Henki on osoittamut synnin, vanhurskauden ja tuomion.
Ihminen on ymmärtänyt olevansa syntinen ja  tarvitsevansa pelastusta.
Ihminen ymmärtää, että hän pääsee Jumalan luokse ristillä kuoleen Jeesuksen kautta.


Nämä kaaviot on siis kopioitu Danilo Vallan opetuksesta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 11.01.14 - klo:18:46
Olipa kova prosessi lopulta tulla uskoon helluntaikodin lapsena. Kastettiin kun tytöt ovat jo sen ikäisiä sanoi saarnaaja. En ollut aito maailman enkä uskon puolella, minua revittiin molempiin suuntiin vuosikaudet. Kunnes lopulta sain rauhan Jumalassa karseiden vaiheiden jälkeen. En ole missään koskaan kertonut uskoontuloani.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 11.01.14 - klo:18:53
Tuossa puhutaan uskosta, jonka Herra kirjoittaa ihmisten sydämiin:

"Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton;
 en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta, ja jonka liittoni he ovat rikkoneet, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra.

 Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.

 Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: 'Tuntekaa Herra'. Sillä he kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra; sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejänsä."
  (Jer. 31: 31-34)

Tarkoittaakohan tämä vain juutalaisia, jotka aikanaan tulevat tunnustamaan Jeesuksen Messiaaksi, vai kaikkia Uuden liiton ajan ihmisiä?
Eivät kai kuitenkaan kaikki juutalaiset koskaan käänny Jeesuksen puoleen?

Jossain vaiheessa siis evankelioiminen loppuu, koska kaikilla on jo usko, kaikkein pienimmilläkin (vauvoilla?).
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 11.01.14 - klo:19:40
Olipa kova prosessi lopulta tulla uskoon helluntaikodin lapsena. Kastettiin kun tytöt ovat jo sen ikäisiä sanoi saarnaaja. En ollut aito maailaman enkä uskon puolella, minua revittiin molempiin suuntiin vuosikaudet. Kunnes lopulta sain rauhan Jumalassa karseiden vaiheiden jälkeen. En ole missään koskaan kertonut uskoontuloani.

Voitko kertoa sen verran, että suoritettiinko kaste ennen kuin sait rauhan?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 11.01.14 - klo:19:41
Kyllä kastettiin ennen uskoontuloa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 11.01.14 - klo:19:47
Kyllä kastettiin ennen uskoontuloa.

Sait siis raamatullisen kasteen. Olen tullut siihen tulokseen yksinkertaisesti Uutta Testamenttia lukemalla.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 11.01.14 - klo:19:51
Kyllä kastettiin ennen uskoontuloa.

Sait siis raamatullisen kasteen. Olen tullut siihen tulokseen yksinkertaisesti Uutta Testamenttia lukemalla.

Olisin halunnut mennä kasteelle vasta sitten kun löysin armollisen Jumalan henkilökohtaisesti. Mutta en ole kastetta pyytänyt enää myöhemmin.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Tosikko - 11.01.14 - klo:21:56
Olipa kova prosessi lopulta tulla uskoon helluntaikodin lapsena. Kastettiin kun tytöt ovat jo sen ikäisiä sanoi saarnaaja. En ollut aito maailman enkä uskon puolella, minua revittiin molempiin suuntiin vuosikaudet. Kunnes lopulta sain rauhan Jumalassa karseiden vaiheiden jälkeen. En ole missään koskaan kertonut uskoontuloani.

Ei mitenkään tavaton tarina, mutta harva uskaltaa sitä näin julkisesti tunnustaa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 11.01.14 - klo:22:28
Ei ole  hyvä asia tottua uskonasioihin  joista ei tule kuitenkaan omakohtaisia. Paljon riippuu vanhemmistakin ja heidän taidollisuudestaan ohjata lastaan.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 12.01.14 - klo:05:40
Olisin halunnut mennä kasteelle vasta sitten kun löysin armollisen Jumalan henkilökohtaisesti. Mutta en ole kastetta pyytänyt enää myöhemmin.

H-seurakunta kastoi Sinut siis vastoin omaa oppiaan. Olet tehnyt hyvin, kun et ole lähtenyt ottamaan uutta, "oikeampaa" kastetta.

Tuskin toimin mitenkään Raamatun Hengen vastaisesti, jos kehoitan lulemaan Room. 2:25-29 siten, että sovellat kolmea käsitettä hieman eri tavalla:

ympärileikkaus = kaste
juutalainen = kristitty
laki = evankeliumi
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 12.01.14 - klo:11:57
Ei ole  hyvä asia tottua uskonasioihin  joista ei tule kuitenkaan omakohtaisia. Paljon riippuu vanhemmistakin ja heidän taidollisuudestaan ohjata lastaan.

Nykyisen ymmärrykseni mukaan olit kastettaessa jo opetuslapsi, vaikka et ollutkaan vielä Jumalan lapsi. Olen ihan vakavissani sitä mieltä, että Jumalan lapsi on aina opetuslapsi, mutta opetuslapsi ei aina ole Jumalan lapsi.

Kieltämättä tämä ajatus voi tuntua harhaopilta, mutta kyllä se mielestäni Raamatusta nousee.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 12.01.14 - klo:12:02

ympärileikkaus = kaste
En osaa tehdä tuollaista yhdistämistä näiden jakeiden perusteella. Jos tuo lauseke kirjoitettaisiin muotoon ympärileikkaus = henkikaste, se sopisi paremmin yhteen.
Lainaus käyttäjältä: Room.2:28-29
Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu; vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta.
Jos jatkettaisiin kasteessa toisissa ketjuissa ja pidetään tämä otsikon aiheessa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Tosikko - 12.01.14 - klo:16:16

ympärileikkaus = kaste
En osaa tehdä tuollaista yhdistämistä näiden jakeiden perusteella. Jos tuo lauseke kirjoitettaisiin muotoon ympärileikkaus = henkikaste, se sopisi paremmin yhteen.
Lainaus käyttäjältä: Room.2:28-29
Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu; vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta.
Jos jatkettaisiin kasteessa toisissa ketjuissa ja pidetään tämä otsikon aiheessa.

Pakanasta tuli juutalainen ympärileikkauksessa, joten tavalla kaste on avain kristilliseen seurakuntaan.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 13.01.14 - klo:07:45
Ei ole  hyvä asia tottua uskonasioihin  joista ei tule kuitenkaan omakohtaisia. Paljon riippuu vanhemmistakin ja heidän taidollisuudestaan ohjata lastaan.

Nykyisen ymmärrykseni mukaan olit kastettaessa jo opetuslapsi, vaikka et ollutkaan vielä Jumalan lapsi. Olen ihan vakavissani sitä mieltä, että Jumalan lapsi on aina opetuslapsi, mutta opetuslapsi ei aina ole Jumalan lapsi.

Kieltämättä tämä ajatus voi tuntua harhaopilta, mutta kyllä se mielestäni Raamatusta nousee.

Hmm..en osaa ajatella noin. Se ei oikeastaan ole verrattavissa edes lapsikasteeseen sillä olin iässä jolloin eroitin oikean ja väärän. Raamatusta olen ymmärtänyt, ensin usko ja sitten kaste. Mutta kasteesta enemmän kasteketjussa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 13.01.14 - klo:12:52
(Missähän on se kasteketju, jossa kasteesta kuuluisi keskustella?  Alan haeskella.  Kopioin tämän sitten sinne.)

Se on täällä:
http://puimatanner.net/index.php?topic=126.75
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 13.01.14 - klo:13:11
Tuo ensimmäinen kysymys on mielenkiintoinen. Miten usko syntyy?

Asiaa kannattaisi katsoa kahdesta eri näkökulmasta, ihmisen ja Jumalan. Kun ihminen tekee ns. tahdon ratkaisun, niin se ei mielestäni vielä merkitse uudestisyntymistä. Ei ainakaan minulle merkinnyt, koska siinä vaiheessa sisimmässäni alkoi ankara kamppailu. Ihminen voi siis uskoa ja epäillä samanaikaisesti.

Mainitsin täällä jossain naishenkilöstä, jolla tuo kamppailu kesti 2,5 vuotta. Pelastava usko syntyy mielestäni siinä vaiheessa, kun Jumala lahjoittaa ihmiselle uskon. Siinä tapahtuu se, mitä kuvaillaan monella eri termillä: Uudestisyntyminen, uskoontulo, henkikaste = Pyhän Hengen saaminen, Jumalan lapseksi tuleminen.

Pyhällä Hengellä täyttyminen tulisi käsitteellisesti pitää tästä erillään, vaikka saattaa tapahtua samanaikaisestikin.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 13.01.14 - klo:14:34
Tuo ensimmäinen kysymys on mielenkiintoinen. Miten usko syntyy?

Asiaa kannattaisi katsoa kahdesta eri näkökulmasta, ihmisen ja Jumalan. Kun ihminen tekee ns. tahdon ratkaisun, niin se ei mielestäni vielä merkitse uudestisyntymistä. Ei ainakaan minulle merkinnyt, koska siinä vaiheessa sisimmässäni alkoi ankara kamppailu. Ihminen voi siis uskoa ja epäillä samanaikaisesti.

Mainitsin täällä jossain naishenkilöstä, jolla tuo kamppailu kesti 2,5 vuotta. Pelastava usko syntyy mielestäni siinä vaiheessa, kun Jumala lahjoittaa ihmiselle uskon. Siinä tapahtuu se, mitä kuvaillaan monella eri termillä: Uudestisyntyminen, uskoontulo, henkikaste = Pyhän Hengen saaminen, Jumalan lapseksi tuleminen.

Pyhällä Hengellä täyttyminen tulisi käsitteellisesti pitää tästä erillään, vaikka saattaa tapahtua samanaikaisestikin.

Onko täyttyminen mielestäsi vain joillekin tapahtuvaa vai kaikille kuuluvaa, suorastaan välttämtöntä?

"Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä."  (Ef. 5:18)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 13.01.14 - klo:16:39
Tuo ensimmäinen kysymys on mielenkiintoinen. Miten usko syntyy?

Asiaa kannattaisi katsoa kahdesta eri näkökulmasta, ihmisen ja Jumalan. Kun ihminen tekee ns. tahdon ratkaisun, niin se ei mielestäni vielä merkitse uudestisyntymistä. Ei ainakaan minulle merkinnyt, koska siinä vaiheessa sisimmässäni alkoi ankara kamppailu. Ihminen voi siis uskoa ja epäillä samanaikaisesti.

Mainitsin täällä jossain naishenkilöstä, jolla tuo kamppailu kesti 2,5 vuotta. Pelastava usko syntyy mielestäni siinä vaiheessa, kun Jumala lahjoittaa ihmiselle uskon. Siinä tapahtuu se, mitä kuvaillaan monella eri termillä: Uudestisyntyminen, uskoontulo, henkikaste = Pyhän Hengen saaminen, Jumalan lapseksi tuleminen.

Pyhällä Hengellä täyttyminen tulisi käsitteellisesti pitää tästä erillään, vaikka saattaa tapahtua samanaikaisestikin.

Onko täyttyminen mielestäsi vain joillekin tapahtuvaa vai kaikille kuuluvaa, suorastaan välttämätöntä?

"Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä."  (Ef. 5:18)

Pyhän Hengen kaste on kertaluontoinen tapahtuma.
Mielestäni Pyhällä Hengellä täyttyminen alkaa uudestisyntymisestä.
Kun Jeesus tulee asumaan sydämeen (niin kuin jo pyhäkoulussa opetetaan), eikö ole ilmiselvää, että täyteys alkaa samalla hetkellä.

Tuota Hengellä täyttymiskehoitusta ei ole tuossa muodossa muualla.


Lainaan tuon edellä sivulla linkkaamani puhuja opetuksia.
Hän opettaa, että uudestisyntymisen yhteydessä tapahtuu 7 totuutta Pyhältä Hengen vaikutuksesta ja 7 totuutta Jeesukseen liittyen.
(muistaen, että meillä on yksi Jumala)


Totuudet Jeesuksessa

1. Vanhurskauttaminen (Roomalaiskirje)
2. Pyhittäminen (Korinttolaiskirjeet)
3. Vapautus - orjuudesta, saatanalta, maalimasta (Galatalaiskirje)
4. Yhteys (Efesolaiskirje)
5. Ilo (Filippiläiskirje)
6. Täydellisyys (Kolossalaiskirje)
7. Kirkkaus, kunnia Kristuksessa (Tessalonikalaiskirje)


Totuudet Pyhässä Hengessä

1. Vakuuttaminen. Vakuutumme, että tarvitsemme anteeksiantoa Joh.16:7-8
2. Voitelu Pyhässä Hengessä 1.Joh.2:20 tulemme kuninkaalliseen sukuun, meistä tulee profeettoja eli voimme puhua Jumalan puolesta ja meistä tulee pappeja eli voimme rukoilla Jumalaa
3. Pyhän Hengen Kaste 1.Kor.12:13 Upotettu PH:een
4. Uudestisyntyminen 2.Kor 5:17 - ei enää vanhaa ihmistä
5. Pyhä Henki tulee asumaan meihin 1.Kor.12:13
6. Pyhän Hengen täyteys Ef.5:18
7. Pyhän Hengen sinetti Ef.1:13-14


Nämä kaikki edelliset kuuluvat siis heti alkuun, uudestisyntymään - pyhityskin:
Hepr. 10:14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 13.01.14 - klo:16:58
Niin minäkin ymmärrän, että Pyhä Henki on kailla uskovaisilla.
Ilmenemismuodot tai ainakin niiden nimitykset vain vaihtelevat ihmisen, omaksutun oppirakennelman ja aikakausien mukaan.

Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 13.01.14 - klo:16:59
Nämä kaikki edelliset kuuluvat siis heti alkuun, uudestisyntymään - pyhityskin:
Hepr. 10:14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.

Lisään vielä tämän:
1. Kor. 1:30. Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi,
31. että kävisi, niinkuin kirjoitettu on: "Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra".
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 13.01.14 - klo:17:14
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:13:23
Ei ole  hyvä asia tottua uskonasioihin  joista ei tule kuitenkaan omakohtaisia. Paljon riippuu vanhemmistakin ja heidän taidollisuudestaan ohjata lastaan.

Nykyisen ymmärrykseni mukaan olit kastettaessa jo opetuslapsi, vaikka et ollutkaan vielä Jumalan lapsi. Olen ihan vakavissani sitä mieltä, että Jumalan lapsi on aina opetuslapsi, mutta opetuslapsi ei aina ole Jumalan lapsi.

Kieltämättä tämä ajatus voi tuntua harhaopilta, mutta kyllä se mielestäni Raamatusta nousee.

mielenkiintoinen näkökulma, tällaista en ole koskaan kuullut. Tuo on aivan selvää kun ajattelee Jeesuksen maanpäällistä toimintaa ja Häntä seuranneita ihmisiä. Omalukunsa sitten on toimiiko se samoin nyt Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen?
Voipa hyvin toimiakin.

Itsekin muistan hyvin lapsuudesta tilnateita joissa Jumala antoi ymmärrystä ja suojeli pahasta. Mutta silti sanon tulleeni selkeästi uskoon vasta 23 vuotiaana.

Lapsuudesta muistan kuinka joku poika kertoi minulle Jeesuksesta ja vastasin uskovani kaiken mitä hän sanoo.
taisin jopa rukoilla hänen sanojensa perästä sen uskoontulo rukouksen. Jumala varmasti muistaa jokaisen ihmisen pienetkin rukoukset ja johtaa niiden seurauksena eteenpäin tavalla tai toisella.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:13:28
Tuo ensimmäinen kysymys on mielenkiintoinen. Miten usko syntyy?

Asiaa kannattaisi katsoa kahdesta eri näkökulmasta, ihmisen ja Jumalan. Kun ihminen tekee ns. tahdon ratkaisun, niin se ei mielestäni vielä merkitse uudestisyntymistä. Ei ainakaan minulle merkinnyt, koska siinä vaiheessa sisimmässäni alkoi ankara kamppailu. Ihminen voi siis uskoa ja epäillä samanaikaisesti.

Mainitsin täällä jossain naishenkilöstä, jolla tuo kamppailu kesti 2,5 vuotta. Pelastava usko syntyy mielestäni siinä vaiheessa, kun Jumala lahjoittaa ihmiselle uskon. Siinä tapahtuu se, mitä kuvaillaan monella eri termillä: Uudestisyntyminen, uskoontulo, henkikaste = Pyhän Hengen saaminen, Jumalan lapseksi tuleminen.

Pyhällä Hengellä täyttyminen tulisi käsitteellisesti pitää tästä erillään, vaikka saattaa tapahtua samanaikaisestikin.

Onko täyttyminen mielestäsi vain joillekin tapahtuvaa vai kaikille kuuluvaa, suorastaan välttämätöntä?

"Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä."  (Ef. 5:18)

Pyhän Hengen kaste on kertaluontoinen tapahtuma.
Mielestäni Pyhällä Hengellä täyttyminen alkaa uudestisyntymisestä.
Kun Jeesus tulee asumaan sydämeen (niin kuin jo pyhäkoulussa opetetaan), eikö ole ilmiselvää, että täyteys alkaa samalla hetkellä.

Tuota Hengellä täyttymiskehoitusta ei ole tuossa muodossa muualla.


Lainaan tuon edellä sivulla linkkaamani puhuja opetuksia.
Hän opettaa, että uudestisyntymisen yhteydessä tapahtuu 7 totuutta Pyhältä Hengen vaikutuksesta ja 7 totuutta Jeesukseen liittyen.
(muistaen, että meillä on yksi Jumala)


Totuudet Jeesuksessa

1. Vanhurskauttaminen (Roomalaiskirje)
2. Pyhittäminen (Korinttolaiskirjeet)
3. Vapautus - orjuudesta, saatanalta, maalimasta (Galatalaiskirje)
4. Yhteys (Efesolaiskirje)
5. Ilo (Filippiläiskirje)
6. Täydellisyys (Kolossalaiskirje)
7. Kirkkaus, kunnia Kristuksessa (Tessalonikalaiskirje)


Totuudet Pyhässä Hengessä

1. Vakuuttaminen. Vakuutumme, että tarvitsemme anteeksiantoa Joh.16:7-8
2. Voitelu Pyhässä Hengessä 1.Joh.2:20 tulemme kuninkaalliseen sukuun, meistä tulee profeettoja eli voimme puhua Jumalan puolesta ja meistä tulee pappeja eli voimme rukoilla Jumalaa
3. Pyhän Hengen Kaste 1.Kor.12:13 Upotettu PH:een
4. Uudestisyntyminen 2.Kor 5:17 - ei enää vanhaa ihmistä
5. Pyhä Henki tulee asumaan meihin 1.Kor.12:13
6. Pyhän Hengen täyteys Ef.5:18
7. Pyhän Hengen sinetti Ef.1:13-14


Nämä kaikki edelliset kuuluvat siis heti alkuun, uudestisyntymään - pyhityskin:
Hepr. 10:14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.

jaaha Knutilla on taas ihan uusi oma oppinsa. mutta mielenkiintoinen .
voisitko selittää tätä hieman yksinkertaisemmin ja kansantajuisesti.
minusta sinulla on sellainen tyyli että jätät puolet sanomatta jotta toinen jäisi epäröiväksi siitä mitä oikein tarkoitat.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:13:33
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.

niin , se on aika hassua että Raamattukin käskee "täyttykää Hengellä" vaikka toki tiedämme ettei ihminen itse voi täyttyä Hengellä.

mistä sitten vedät johtopäätöksen että toisen henkilön tarkoitus on ajaa "omaa voimaa" ja toisen olla Raamatullinen jos he kumpikin käyttävät samoja sanoja ?

Jokaisella foorumilla paasataan kovasti "kaikkia niitä toisia vastaan" vaikka en muista kovinkaan paljon saarnoissa kuulleeni vastaavia kommentteja joista "noita toisia" syytetään  ???
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 18.01.14 - klo:14:42
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.

niin , se on aika hassua että Raamattukin käskee "täyttykää Hengellä" vaikka toki tiedämme ettei ihminen itse voi täyttyä Hengellä.

mistä sitten vedät johtopäätöksen että toisen henkilön tarkoitus on ajaa "omaa voimaa" ja toisen olla Raamatullinen jos he kumpikin käyttävät samoja sanoja ?

Jokaisella foorumilla paasataan kovasti "kaikkia niitä toisia vastaan" vaikka en muista kovinkaan paljon saarnoissa kuulleeni vastaavia kommentteja joista "noita toisia" syytetään  ???
Nämä keskustelupalstojen kommentit toisten puheenvuoroihin eivät olekaan saarnoja.
Näissä voidaan kuitenkin arvioida saarnoja ja muuta opetusta,
joko oman tai toisten ryhmittymien.
Omien kokemusten ja mielipiteiden esilletuominen foorumilla ei ole "paasaamista toisia vastaan", vaan keskustelun herättämistä.

Jotkut eivät edes paneudu erilaisiin näkemyksiin, vaan jumputtavat itsessään tiukasti istuvaa oppia, kirkollista, herätysliikeläistä, lahkolaista, omapäistä jne.

Jotkut loukkaantuvat, jos heidän mielipiteitään ei noin vaan hyväksytä,
ja alkavat joko ilkeillä, itkeä tai sitten he entisestään ylpistyvät.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:14:54


Pyhän Hengen kaste on kertaluontoinen tapahtuma.
Mielestäni Pyhällä Hengellä täyttyminen alkaa uudestisyntymisestä.
Kun Jeesus tulee asumaan sydämeen (niin kuin jo pyhäkoulussa opetetaan), eikö ole ilmiselvää, että täyteys alkaa samalla hetkellä.

Tuota Hengellä täyttymiskehoitusta ei ole tuossa muodossa muualla.


Lainaan tuon edellä sivulla linkkaamani puhuja opetuksia.
Hän opettaa, että uudestisyntymisen yhteydessä tapahtuu 7 totuutta Pyhältä Hengen vaikutuksesta ja 7 totuutta Jeesukseen liittyen.
(muistaen, että meillä on yksi Jumala)


Totuudet Jeesuksessa

1. Vanhurskauttaminen (Roomalaiskirje)
2. Pyhittäminen (Korinttolaiskirjeet)
3. Vapautus - orjuudesta, saatanalta, maalimasta (Galatalaiskirje)
4. Yhteys (Efesolaiskirje)
5. Ilo (Filippiläiskirje)
6. Täydellisyys (Kolossalaiskirje)
7. Kirkkaus, kunnia Kristuksessa (Tessalonikalaiskirje)


Totuudet Pyhässä Hengessä

1. Vakuuttaminen. Vakuutumme, että tarvitsemme anteeksiantoa Joh.16:7-8
2. Voitelu Pyhässä Hengessä 1.Joh.2:20 tulemme kuninkaalliseen sukuun, meistä tulee profeettoja eli voimme puhua Jumalan puolesta ja meistä tulee pappeja eli voimme rukoilla Jumalaa
3. Pyhän Hengen Kaste 1.Kor.12:13 Upotettu PH:een
4. Uudestisyntyminen 2.Kor 5:17 - ei enää vanhaa ihmistä
5. Pyhä Henki tulee asumaan meihin 1.Kor.12:13
6. Pyhän Hengen täyteys Ef.5:18
7. Pyhän Hengen sinetti Ef.1:13-14


Nämä kaikki edelliset kuuluvat siis heti alkuun, uudestisyntymään - pyhityskin:
Hepr. 10:14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.

jaaha Knutilla on taas ihan uusi oma oppinsa. mutta mielenkiintoinen .
voisitko selittää tätä hieman yksinkertaisemmin ja kansantajuisesti.
minusta sinulla on sellainen tyyli että jätät puolet sanomatta jotta toinen jäisi epäröiväksi siitä mitä oikein tarkoitat.
Ei tämä minulle mikään uusi oppi ole. Tuossa edellä lainasin samalla tavalla ajattelevan erään Raamatun opettajan puhetta, joten ei se ihan omakaan ole. Raamatusta löytyvät kaikki nuo totuudet. Jos voisit tarkentaa mihin viittaat, niin koetan vastata. En ymmärrä sitäkään mikä puoli jäi sanomatta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:18:06
Arvelen, että suurin vaikeus helluntailaistyyppisesti ajatteleville ymmärtää edelläkirjoitettua on tämä: Sata vuotta sitten eräässä Raamattukoulussa _oppilaat_ päätyivät tutkimuksissaan siihen, että Pyhän Hengen kasteen merkki on kielilläpuhuminen. Mielestäni heidän olisi pitänyt päätyä siihen, että kielilläpuhumisen armolahja on edelleen olemassa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:18:14
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 18.01.14 - klo:18:41
Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.

Kun Kristus saa tulla sydämen asuntoon (=henkikaste), hän saa siellä yleensä (alussa) pääsyn (melkein) kaikkialle, mutta useinkin hallitusvalta on näennäistä. Kun aikaa kuluu, niin Hänen valtansa kovin usein pienenee ja joskus Hänen annetaan asua vain jossakin sivuhuoneessa. Silloin Hänellä ei ole sananvaltaa siihen, mitä "kodissa" tapahtuu. Kun vieraita kutsutaan, Häntä saatetaan esitellä vieraille ja kutsutaan mukaan jopa kahvipöytään, mutta vieraitten mentyä, Hänen on palattava pieneen huoneeseensa.

Hengellä täyttyminen voi olla eri asteista, mutta kaikissa tapauksissa se merkitsee muutosta edelliseen nähden. Kovin harvoin toteutuu se, että Hän saisi määrätä kaikesta, mitä "katon alla" tapahtuu. Jeesus on sitkeä asukas, joka ei vähästä muuta pois, vaan kärsii hiljaa toivoen suunnan muutosta. Silti Hänet voidaan irtisanoa ja seuraukset ovatkin sitten surulliset.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 18.01.14 - klo:18:50
Hengellä täyttyä voi lukiessa Raamattua eli syödä ravinnokseen Jumalan sanaa, Pyhä Henki avaa luettua jolloin sen vaikutus tuntuu ja näkyy uskovan elämässä, jolloin hän voi rohkaista muita, ylistää Jumalaa ja rukoilla Hengessä jopa laulaa Pyhässä Hengessä, hän siis elää ja vaikuttaa Jumalan Hengessä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 18.01.14 - klo:18:53
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.

niin , se on aika hassua että Raamattukin käskee "täyttykää Hengellä" vaikka toki tiedämme ettei ihminen itse voi täyttyä Hengellä.

mistä sitten vedät johtopäätöksen että toisen henkilön tarkoitus on ajaa "omaa voimaa" ja toisen olla Raamatullinen jos he kumpikin käyttävät samoja sanoja ?

Jokaisella foorumilla paasataan kovasti "kaikkia niitä toisia vastaan" vaikka en muista kovinkaan paljon saarnoissa kuulleeni vastaavia kommentteja joista "noita toisia" syytetään  ???

Toivon, että ymmärrän kysymyksesi oikein. Olen tullut siihen tulokseen, että Hengellä täyttymistä opetetaan ja koetaan pääsääntöisesti siten, että meidän tulee tehdä jotain hartiavoimin ja "tosissaan" edistyäksemme pyhityksen tiellä.

Melko pitkän kokemukseni johdosta rohkenen väittää, että vilpittömältä näyttävän ponnistelun takana on pohjimmiltaan halu tulla joksikin. Mieluummin suureksi, jota katsotaan ylöspäin ja pidetään jonakin. Luultavasti tämä ei ole harkittua vaan ikäänkuin alitajuista, mutta liian monet lankeemukset ja katastrofit  puhuvat tämän käsitykseni puolesta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:01
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.

niin , se on aika hassua että Raamattukin käskee "täyttykää Hengellä" vaikka toki tiedämme ettei ihminen itse voi täyttyä Hengellä.

mistä sitten vedät johtopäätöksen että toisen henkilön tarkoitus on ajaa "omaa voimaa" ja toisen olla Raamatullinen jos he kumpikin käyttävät samoja sanoja ?

Jokaisella foorumilla paasataan kovasti "kaikkia niitä toisia vastaan" vaikka en muista kovinkaan paljon saarnoissa kuulleeni vastaavia kommentteja joista "noita toisia" syytetään  ???
Nämä keskustelupalstojen kommentit toisten puheenvuoroihin eivät olekaan saarnoja.
Näissä voidaan kuitenkin arvioida saarnoja ja muuta opetusta,
joko oman tai toisten ryhmittymien.
Omien kokemusten ja mielipiteiden esilletuominen foorumilla ei ole "paasaamista toisia vastaan", vaan keskustelun herättämistä.

Jotkut eivät edes paneudu erilaisiin näkemyksiin, vaan jumputtavat itsessään tiukasti istuvaa oppia, kirkollista, herätysliikeläistä, lahkolaista, omapäistä jne.

Jotkut loukkaantuvat, jos heidän mielipiteitään ei noin vaan hyväksytä,
ja alkavat joko ilkeillä, itkeä tai sitten he entisestään ylpistyvät.

niin, tarkoitin että missä te tapaatte tällaista saarnaamista  jossa selkeästi erotatte tuon ns lakihenkisyyden joka pinnistää sitä hengellä täyttymistä. Siis miten erotatte kenen seurakunnassa puhutaan Raamatullisesti aiheesta "täyttykää Hengellä" ja kenen seurakunnassa pinnistellään.
 Paulus sanoi että "saa sen vaikutelman". Mistä luulette että voitte luottaa omaan vaikutelmaan vai saako sen vaikutelman aikaan vain oma ennakkoasenne. Milloin siis se puhuja eri kirkkoissa saarnaa aiheesta Raamatullisesti ja millon pinnistellen jos otsikko olisi vaikka molemmissa sunnuntaikokouksissa sama ?

Ja edelleen kysyn että missä sen vaikutelman edes saa kun en itse ole sellaista vaikutelmaa saanut pitkään aikaan ainakaan muualla kuin karismaattisissa hypetyksissä. Mutta siellä nyt ei ainakan puhuta pyhityksestä tai Hengellä täyttymisestä edes, siellä paasataan vaan että "ota, vaadi, julista".
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:17
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.

Tssä hieman perustelet selvemmin. Tuon ketjun lainaaminen on hankalaa kun se on jo taas niin pitkä niin yritän tähän vain kopioida pätkiä.

Lainaus
Kun Jeesus tulee asumaan sydämeen (niin kuin jo pyhäkoulussa opetetaan), eikö ole ilmiselvää, että täyteys alkaa samalla hetkellä.

Tätä ehkä yrität tuossa selittää mutta en ole koskaan kuullut tällaisia termejä käytettävän että "täyteys alkaa".
Miten täyteys voi alkaa. Mielestäni ihmine joko on täynnä tai ei. Siksi ajattelen mieluummin että tänään olen täynnä ja kuukauden kulutta en. Varsinkaan jos en rukoile vaan harrastan maailmallisia touhuja.

Selitykseni yksinkertaisesti : Koska Jeesus on elämän lähde niin en voi olla täynnä jos harrastan  muusta lähteestä juomista kuin Hänestä. Siis ihan niin kuin joisi vettä. Taivaassa virtaa elämän virta ja siitä juodaan aina silloinkin kun vihdoin pääsemme sinne. eikö paljoa enemmin ole siihen tarve täällä maanpäällä.

Vaikka vedoten Sanaan "ilman minua te ette voi mitään tehdä".  Se että Jeesus asuu minussa on mielestäni tuota mitä sanot että "Pyhä Henki tulee ihmiseen".
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:28
Silti on paljon opetusta, että ihmisen tehtävänä on tavoitella
mahdollisimman suurta Hengen täyteyttä, jonka saa  sinnikkäällä pyhittäytymisellä kieltäymysten ja kuuliaisuuskilvoittelun tuloksena.

Tuota lihavoitua opetetaan monin paikoin. Vaikka ei ihan noilla sanoilla, niin kuitenkin opetuksesta tulee tuollainen mielikuva, Hengen täyteydestä ja pyhityksestä tulee olemuksensa irvikuva. Suuri MINÄ hallitsee edelleen, vaikkakin hengellisyyden kaapuun pukeutuneena. Hengellä täytetty ihminen voi olla seurakunnan hiljaisimpia, vähäisimpiä ja huomaamattomimpia.

niin , se on aika hassua että Raamattukin käskee "täyttykää Hengellä" vaikka toki tiedämme ettei ihminen itse voi täyttyä Hengellä.

mistä sitten vedät johtopäätöksen että toisen henkilön tarkoitus on ajaa "omaa voimaa" ja toisen olla Raamatullinen jos he kumpikin käyttävät samoja sanoja ?

Jokaisella foorumilla paasataan kovasti "kaikkia niitä toisia vastaan" vaikka en muista kovinkaan paljon saarnoissa kuulleeni vastaavia kommentteja joista "noita toisia" syytetään  ???

Toivon, että ymmärrän kysymyksesi oikein. Olen tullut siihen tulokseen, että Hengellä täyttymistä opetetaan ja koetaan pääsääntöisesti siten, että meidän tulee tehdä jotain hartiavoimin ja "tosissaan" edistyäksemme pyhityksen tiellä.

Melko pitkän kokemukseni johdosta rohkenen väittää, että vilpittömältä näyttävän ponnistelun takana on pohjimmiltaan halu tulla joksikin. Mieluummin suureksi, jota katsotaan ylöspäin ja pidetään jonakin. Luultavasti tämä ei ole harkittua vaan ikäänkuin alitajuista, mutta liian monet lankeemukset ja katastrofit  puhuvat tämän käsitykseni puolesta.

ahaa nyt taidan ymmärtää mitä tarkoitat. Muistan nuoruudessa lukeneekin sen tyyppisiä kirjoja ja nyt tulee mieleen sellainen kuin "voisitko rukoilla tunnin". Siitä tosiaan jää sellainen vaikutelma että kun jaksan yhä pidempään niin pyhityn yhäenemmän.

mutta sanoisin kuitenkin että se oli minulle lopulta suuri siunaus. siis siinä mielessä että opin ettei rukous ole rankkaa puurtamista vaan siihen liittyvä Jumalan etsiminen tuo siunausta.
koska siinä juuri tekee tuota "olla yhteydessä Jeesukseen", "seurustella Jeesuksen kanssa" "ruokkia itseään Jumalan Sanalla" tai "juoda elämän lähteestä". Kaikki nämä siis vain toteutuu siinä puitteessa että vietän aikaa rukouksessä pyrkiäkseni rukoilemaan tunnin :)

Lopulta nyt vuosien kuluttua tuosta voin todeta lukeneeni Raamatun monta kertaa läpi, voin verrata sitä muistista heti saarnaa kuunnellessa "onko tämä Raamatun mukaista". Minun ei tarvites olla "kaikenmaailman opintuulien riepoteltavana".

Ymmärrän kyllä pointtisi että pyrin "tulemaan joksikin suureksi". Se tuntuu olevan ihmisluonnossa ihan nuoruudenkin ansiosta, ja sitten vain ilmenee tavalla tai toisella.
Samaahan nyt paasataan karismaatisissa piireissä nuorille ja sanotaan "tämä on herätystä".

En siis pitäisi kovin suurena haittana jos intoutuu liikaa pyhityksestä. Vanha testamentti tuo esiin lukemattomissa kohdissa kuinka "ihmsiet etsivät Jumalaa ja Hänen tahtoaan". Olisi aika outoa ettei sitä tarvitsisi nykypäivänä tehdä.

Jo pelkät kokoukset ja rukoustilaisuudet ovat nimenomaan sitä varten.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:33
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.


Sä käytätkin tuttua terminologiaa joltain foorumilta josta taisin saada potkut kun en käyttänyt samoja termejä.
 :-\

Aika noloa tehdä riitoja uskovien keskeen vain väitelläkseen termeistä.

Jos sinä tykkäät sanoa että uskoon tulo on henkikaste niin ihan sama mulle mutta jos sen perustella väitetään esim hellarien olevan harhaoppisia kun käyttävät näistä tapahtumista erilaisia termejä niin se on kyllä pelkkää lahkolaisuutta.

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 18.01.14 - klo:19:35
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:38
Kukaan meistä ei voi vannoa tietävänsä mitä ihmisessä tapahtuu kun hän tulee uskoon tai täytyy Pyhällä Hengellä. Luulen että jokainen meistä vain käyttää niitä termejä jotka kokee parhaiten sopivan siihen mitä sisimmässään tuntee tai kokee kun kohtaa Jeesuksen ensimmäistä tai sadatta kertaa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:19:42
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?

anteeksi että vastaan vaikka et minulta kysy. Mutta kyllä ihminen on kokonaan uskossa kun on kokonaan tullut uskoon. siis uudesti syntynyt.

tuo ettei anna Jeesuksen kokonaan hallita taitaa olla sitä ettei kuulu kokonaan Jeesukselle.
siis jos Jeesus sanoisi sinulle "mene Japaniin töihin" etkä tottele niin olet kyllä kokonaan uskossa mutta et kokonaan Hänen hallinnassaan. :)

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 18.01.14 - klo:19:43
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?

Kun ihminen ottaa vastaan pelastuksen Jeesuksessa Kristuksessa hän on heti pyhä ja vanhurskautettu Jumalan edessä sen lunastustyön perusteella minkä Jumala Jeesuksessa teki. Pelastus on varma. Ihminen alkaa kasvaa uskossa ja kuten edellä kirjoitin on itsestään kiinni kuinka paljon on täynnä Jumalan Henkeä uskontiellään. Raamattu kehoittaa todella paljon uskovia pitäytymään Kristuksessa, pyhittymään, lukemaan Jumalan sanaa, rukoilemaan..siten voidaan vaetaa Hengessä ja täyttyä myös.
Jumala jakaa myös armolahjoja uskoville.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:19:55
Lainaus
Kun Jeesus tulee asumaan sydämeen (niin kuin jo pyhäkoulussa opetetaan), eikö ole ilmiselvää, että täyteys alkaa samalla hetkellä.

Tätä ehkä yrität tuossa selittää mutta en ole koskaan kuullut tällaisia termejä käytettävän että "täyteys alkaa".
Miten täyteys voi alkaa. Mielestäni ihmine joko on täynnä tai ei. Siksi ajattelen mieluummin että tänään olen täynnä ja kuukauden kulutta en. Varsinkaan jos en rukoile vaan harrastan maailmallisia touhuja.
Täyteys ei voi alkaa ennen kuin ihminen tulee uskoon. Kun Jeesus tulee ihmissydämeen asumaan, minusta olisi erikoista ajatella, ettei täyteys alkaisi, koska Jumala ottaa silloin asunnoksi ihmisen.
Lainaus
Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen
Ei tuota virta mihinkään katoa vaikka ei rukoilisikaan tai jos harrastaa maailmallisia touhuja.
Lainaus
mutta joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan, se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan, tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään".
Ihminen voi saastuttaa lähteestä virtaavan veden, mutta lähde on olemassa niin kauan kuin se on olemassa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:20:03
jahha, toivottavasti ilmaiset sen jotenkin että milloin puhutaan lämpöenergiasta ja milloin vakavammista asioista  :o

siis , toki lähde on olemassa mutta virtaavan veden määrä vaihtelee ja ehkä tarkoitit alkamisella että alkaa eikä että "virta rupeaa nousemaan" ?

noh, jos veden määrä vaihtelee niin kai se virta sitten voi noustakin  ???

Minulle tuo sana "sen veden lähteeksi" ei ole koskaan selvinnyt :(

paitsi jos ajatellaan että rukoilemalla voi saavuttaa jotain eli kun rukoilen niin se virta rupeaa virtaamaan tai toimimaan lähteenä :) !

siis kiittäminen tuottaakin tulosta eikä ole pelkkää hypetystä :)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:20:09
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?
Vastaan esikuvan avulla. Heti Gilgalissa (Golgatalla) tapahtuneen (sydämen) ympärileikkauksen jälkeen Joosua tapasi Herran sotajoukon päämiehen (siis Jeesuksen) joka oli juuri tullut (sydämeen). Koko luvattu maa oli israelilaisten jo silloin, vaikka edes Jeriko ei ollut vielä valloitettu. Pyhitys on maan haltuun ottamista. Toisin sanoen Hengellä täyttymistä. Kokonaan valloitetun maan alueella ei viholliskansat asu. Kielilläpuhuminen ei ole Hengellä täyttymistä - se on armolahja. Jokainen uudestisyntynyt saa heti Pyhän Hengen kasteen. Se ei ole uudestisyntymästä erillinen.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:20:10
Lainaus
Tuota Hengellä täyttymiskehoitusta ei ole tuossa muodossa muualla.

se että kehoitusta ei mainita muualla ei mielestäni tarkoita ettei se liity muuhun tilanteeseen.

jos minun kokemustani kysyttäisiin siis kokemustani, niin sanoisin täyttyneeni monta kertaa.

lisäksi Raamatussa mainitaan :

Ap. t. 2:4
Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.

Ap. t. 4:31
Ja kun he olivat rukoilleet, vapisi se paikka, jossa he olivat koolla, ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja puhuivat Jumalan sanaa rohkeasti.

Ap. t. 13:52
Ja opetuslapset tulivat täytetyiksi ilolla ja Pyhällä Hengellä.

3 eri kertaa joissa mielestäni on samat henkilöt paikalla
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:20:18

Minulle tuo sana "sen veden lähteeksi" ei ole koskaan selvinnyt :(
Jeesuksen lupauksen mukaisesti lähde eli Pyhä Henki on jokaisen uskovan sydämessä. Elämän veden virta alkaa lähteestä, joka on Pyhä Henki ihmisen sydämessä.
Lainaus
paitsi jos ajatellaan että rukoilemalla voi saavuttaa jotain eli kun rukoilen niin se virta rupeaa virtaamaan tai toimimaan lähteenä :) !
Armoa ei voi saavuttaa. Armo saadaan lahjaksi. Jokainen uskova on saanut armon ja sen seurauksena Pyhän Hengen (lähteen).
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:20:24
Lainaus
Tuota Hengellä täyttymiskehoitusta ei ole tuossa muodossa muualla.

se että kehoitusta ei mainita muualla ei mielestäni tarkoita ettei se liity muuhun tilanteeseen.
muualla se on esim tässä muodossa
Lainaus
Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 18.01.14 - klo:20:26
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?

Uudestisyntymässä ihmisestä tulee kokonaan Herran oma. Mutta se ei tarkoita sitä, että hänen elämässään kaikki alueet olisivat kokonaan Herran . Ihminen on kokonaan Herran hallinnassa vasta silloin kun koittaa se hetki, jolloin sanotaan: "Kantajat, olkaa hyvät."
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:20:26
unohdin kirjoittaa "vertauksen" joka tuli mieleen :

jos 2 vuotias lapsi luulee että bensa menee vesisäiliöön niin ei Isä sano hänelle ettet ole lapseni koska et käsitä auton perusteita. eli ymmärrys termeistä tai muista prosesseista ei mitenkään liity pelastukseen  :D
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 18.01.14 - klo:20:29

Minulle tuo sana "sen veden lähteeksi" ei ole koskaan selvinnyt :(
Jeesuksen lupauksen mukaisesti lähde eli Pyhä Henki on jokaisen uskovan sydämessä. Elämän veden virta alkaa lähteestä, joka on Pyhä Henki ihmisen sydämessä.
Lainaus
paitsi jos ajatellaan että rukoilemalla voi saavuttaa jotain eli kun rukoilen niin se virta rupeaa virtaamaan tai toimimaan lähteenä :) !
Armoa ei voi saavuttaa. Armo saadaan lahjaksi. Jokainen uskova on saanut armon ja sen seurauksena Pyhän Hengen (lähteen).

jos käytän sanaa "saavuttaa" en liitä sitä ajatukseen pelastuksesta vaan kontaktista.
kuten jos otan kännyn esiin ja painelen nappeja saavutan kontaktin toiseen ihmiseen.
armoksi voit sanoa sitä että tuo känny tai radioaallot edes ovat olemassa mutta kyllä minun jotain pitää tehdäkin :) kuten rukoilla tai näppäillä numeroita :)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 18.01.14 - klo:20:44
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?

Uudestisyntymässä ihmisestä tulee kokonaan Herran oma. Mutta se ei tarkoita sitä, että hänen elämässään kaikki alueet olisivat kokonaan Herran . Ihminen on kokonaan Herran hallinnassa vasta silloin kun koittaa se hetki, jolloin sanotaan: "Kantajat, olkaa hyvät."
Paavali kirjoittaa tästä:

"Miten siis on? Olemmeko me parempia? Emme suinkaan.
Mehän olemme edellä osoittaneet, että kaikki, niin hyvin juutalaiset kuin kreikkalaiset, ovat synnin alla,
 niinkuin kirjoitettu on: "Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan,
 ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa;
 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.

 Heidän kurkkunsa on avoin hauta, kielellänsä he pettävät, kyykäärmeen myrkkyä on heidän huultensa alla;
 heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta.
 Heidän jalkansa ovat nopeat vuodattamaan verta,
 hävitys ja kurjuus on heidän teillänsä,
 ja rauhan tietä he eivät tunne.
 Ei ole Jumalan pelko heidän silmäinsä edessä."  (Room. 3: 9-18)

Vaikka olisi kuinka kokonaan Jeesukselle jättäytynyt, on silti kelvoton.
Vain Jeesuksessa me olemme kokonaan vanhurskaita Jumalan silmissä, koska Hän katsoo Poikaansa, eikä meidän liha-henki-yhdistelmiimme.

Emme saavuta korkeaa vanhurskauden astetta kuuliaisesti tottelemalla, kilvoittautumalla ja puristautumalla pyhiksi, eheiksi ja jaloiksi saviastioiksi.

Kaikki on jo tehty meidän puolestamme.
 
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 18.01.14 - klo:20:52
Uskoontulon pitäisi olla niin mullistava asia elämässämme ettei se jää taka-alalle koskaan, varsin kuka meidät pelasti ja otti vielä omakseen. Jos olisit meressä uimataidottomana tai voimasi menettäneenä ja painuist jo pohjaan ja joku näkisi sen ja tulisi luoksesi pelasten sinut, et ikinä lakkaisi puhumasta tästä ihmisestä joka sinut pelasti, uskon että kertoisit siitä sopivassa ja sopimattomassa hetkessä.

Jumala antaa uskovalle kaiken ihanuuden aarreaitoistaan mitä on varattuna, minulle on aivan sama termit ja sanamuodot. Itse olen kokenut Pyhän Hengen rikkauksia elämässäni.

Tuntuisi aika höpöltä miettiä vaikka kahvipaketista miten sen hyödyttäisi parhaiten, mistä se kuuluu avata, onko varmasti tuoretta, saako sen avata nyt vai mikä on oikea ajankohta, paljonko kahvia litraan vettä..ei muuta kuin paketti auki ja kahvinkeittoon.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:20:59

Minulle tuo sana "sen veden lähteeksi" ei ole koskaan selvinnyt :(
Jeesuksen lupauksen mukaisesti lähde eli Pyhä Henki on jokaisen uskovan sydämessä. Elämän veden virta alkaa lähteestä, joka on Pyhä Henki ihmisen sydämessä.
Lainaus
paitsi jos ajatellaan että rukoilemalla voi saavuttaa jotain eli kun rukoilen niin se virta rupeaa virtaamaan tai toimimaan lähteenä :) !
Armoa ei voi saavuttaa. Armo saadaan lahjaksi. Jokainen uskova on saanut armon ja sen seurauksena Pyhän Hengen (lähteen).

jos käytän sanaa "saavuttaa" en liitä sitä ajatukseen pelastuksesta vaan kontaktista.
kuten jos otan kännyn esiin ja painelen nappeja saavutan kontaktin toiseen ihmiseen.
armoksi voit sanoa sitä että tuo känny tai radioaallot edes ovat olemassa mutta kyllä minun jotain pitää tehdäkin :) kuten rukoilla tai näppäillä numeroita :)
okei, nyt ymmärrän vähän toisin sanomasi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ihminen ei voi 'käynnistää' lähdettä eikä edes pumppua. Ihminen ei voi saada virtaa virtaamaan. Ihminen voi vain rakentaa patoja, liata vettä ja saastuttaa sitä. Hyvässä mielessä ihminen voi olla kanavana viemässä elävää vettä eli julistaa evankeliumia.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 18.01.14 - klo:21:59
Minulta ei kysytä mutta kommentoin.
Jumala sanoo että lähestykää minua niin minä lähestyn teitä ja monissa kohden Raamattua kehoitetaan valvomaan omaa tilaa, rukouksella, Raamatun lukemisella ja kaikin tavoin pyrkimään lähelle Jumalaa, se on käynnistämässä Jumalan virtoja ja Pyhällä Hengellä täyttymistä. Jokainen voi miettiä mikä on tuolle vastakohta joka saattaa helposti vallata uskovankin.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 18.01.14 - klo:22:20
Minulta ei kysytä mutta kommentoin.
Jumala sanoo että lähestykää minua niin minä lähestyn teitä ja monissa kohden Raamattua kehoitetaan valvomaan omaa tilaa, rukouksella, Raamatun lukemisella ja kaikin tavoin pyrkimään lähelle Jumalaa, se on käynnistämässä Jumalan virtoja ja Pyhällä Hengellä täyttymistä. Jokainen voi miettiä mikä on tuolle vastakohta joka saattaa helposti vallata uskovankin.
Juu, tuollaisia kehotuksia on. En siltikään usko, että Jumalan virrat ovat ihmisen käynnistettävissä.
Lainaus käyttäjältä: Jeesus
sanoi "Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen"
Tuo on Jeesuksen lupaus, josta pääsee osalliseksi uskon kautta. Ei siinä ole ehtona tehdä jotain tekoja. Luonnollinenkin lähde tuottaa vettä riippumatta siitä olenko vesiastian kanssa liikkeellä vai en.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 19.01.14 - klo:19:14
Lainaus
Hyvässä mielessä ihminen voi olla kanavana viemässä elävää vettä eli julistaa evankeliumia.

kyllä mutta usein hänen täytyy kuitenkin avata suunsa ja sanoa jotain ........

jotkut näyttää olevan kauhean allergisia puheelle tekemisestä, alkaa tuntua että Lydian katsantokanta on lähinnä omaani. turha tässä on väitellä kahvipaketin oikeasta avaamistekniikasta tai se ei tule koskaan edes avatuksi :(

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 19.01.14 - klo:19:40
On hieno ihanne ja tavoite, että olisimme jo ihmisinä Jeesuksen kirjeitä ja tuoksuja,
mutta onko sellaisia oikeasti olemassakaan?

En ole koskaan enkä milloinkaan tavannut niin auvoista ja seestynyttä
ja kirkasotsaisen enkelimäistä ihmistä, että hän olisi olemuksellaan ilmaissut:
tulkaa Jeesuksen luo.

Tiedän kyllä hyvin lämpimiä, rakkaudellisia, sävyisiä ja lempeitä ihmisiä,
mutta he eivät ole uskossa.

Joten vaikka olisi kuinka yrmeä ja tiukkahuulinen olemukseltaan, suu kannattaa kaikesta huolimatta joskus avata ja kertoa evankeliumia-
itselle luontaisella tavalla.

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Kurjenmiekka - 19.01.14 - klo:19:47
niin , se salaisuus taitaakin olla siinä että Jeesus vaikuttaa siinä "sivussa" eli jos joku saa toimia Jeesuksen todistajana niin Jeesus itse Henkensä kautta vaikuttaa siinä toisessa ihmisessä kuulemista ja ymmärtämistä.
Nimenomaan kohtaa tuota ihmistä ja hänen sydäntään. ei siinä puhujassa välttämättä tai edes koskaan "loista mitään näkyvää"-- se kai aiheuttaa näitä erimielisyyksiäkin kun tästä puhuttaessa toiset uskovat luulee että puhutaan oikeasta loistamisesta.

Mielestäni Saalemin johtaja piti hyvän saarnan tänään , näkyy varmaan UskoTV:llä arkistossa.
kertoi kuinka lapset leikki srk-kokousta ja sen seurauksena eräs lapsista tuli uskoon.
tuskin pitivät mitään palavaa saarnaa tai erityisemmin "loistivat" mutta Jeesus puhui kuitenkin pienen sydämeen eli lapset olivat todistajia leikin lomassa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 19.01.14 - klo:20:27
En ole koskaan enkä milloinkaan tavannut niin auvoista ja seestynyttä
ja kirkasotsaisen enkelimäistä ihmistä, että hän olisi olemuksellaan ilmaissut:
tulkaa Jeesuksen luo.

Minulla oli täti, jonka en muista milloinkaan puhuneen hengellisistä asioista, mutta kenellekään ei tainnut jäädä epäselväksi se, mistä hänen tyyneytensä ja ystävällisyytensä kumpusi. Vielä liikuntakyvyttömänä vanhuksenakin hän ajatteli vain toisten parasta. Täti oli tullut nuorena tyttönä uskoon ja eli yli 90-vuotiaaksi. Tätini ei omistanut eläessään juuri mitään ja palveli aina muita saaden siitä vähäisen elantonsa. Täti asui meillä ja auttoi taloudenpidossa koko lapsuuteni ajan, koska äitini sairasteli paljon miltei koko elämänsä ajan.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 19.01.14 - klo:20:31
En ole koskaan enkä milloinkaan tavannut niin auvoista ja seestynyttä
ja kirkasotsaisen enkelimäistä ihmistä, että hän olisi olemuksellaan ilmaissut:
tulkaa Jeesuksen luo.

Minulla oli täti, jonka en muista milloinkaan puhuneen hengellisistä asioista, mutta kenellekään ei tainnut jäädä epäselväksi se, mistä hänen tyyneytensä ja ystävällisyytensä kumpusi. Vielä liikuntakyvyttömänä vanhuksenakin hän ajatteli vain toisten parasta. Täti oli tullut nuorena tyttönä uskoon ja eli yli 90-vuotiaaksi. Tätini ei omistanut eläessään juuri mitään ja palveli aina muita saaden siitä vähäisen elantonsa. Täti asui meillä ja auttoi taloudenpidossa koko lapsuuteni ajan, koska äitini sairasteli paljon miltei koko elämänsä ajan.
Hienoa, että tuollaisia ihmisiä on tai ainakin on ollut olemassa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 19.01.14 - klo:21:17
Hienoa, että tuollaisia ihmisiä on tai ainakin on ollut olemassa.

Jäi sanomatta, että täti "unohti" silloin tällöin pieniä hengellisiä kirjasia milloin mihinkin. Muistan kuinka isäni, siis tädin veli, hermostui näistä kirjasista. Myöhemmin myös isäni tuli uskoon. Luulen, että on osittain tätini "ansiota", että kirjoittelen tässä.

Olen sitä mieltä, että puhuminen hengellistä asioista vaikuttaa usein päinvastaista kuin mihin pyritään. Puhuminen ei siis aina ole paras tapa edistää evankeliumin asiaa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 20.01.14 - klo:06:59
Minulta ei kysytä mutta kommentoin.
Jumala sanoo että lähestykää minua niin minä lähestyn teitä ja monissa kohden Raamattua kehoitetaan valvomaan omaa tilaa, rukouksella, Raamatun lukemisella ja kaikin tavoin pyrkimään lähelle Jumalaa, se on käynnistämässä Jumalan virtoja ja Pyhällä Hengellä täyttymistä. Jokainen voi miettiä mikä on tuolle vastakohta joka saattaa helposti vallata uskovankin.
Juu, tuollaisia kehotuksia on. En siltikään usko, että Jumalan virrat ovat ihmisen käynnistettävissä.
Lainaus käyttäjältä: Jeesus
sanoi "Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen"
Tuo on Jeesuksen lupaus, josta pääsee osalliseksi uskon kautta. Ei siinä ole ehtona tehdä jotain tekoja. Luonnollinenkin lähde tuottaa vettä riippumatta siitä olenko vesiastian kanssa liikkeellä vai en.

Kun Jumala sanoo lähestykää minua niin minä lähestyn teitä, näen siinä ainakin itse selkeästi sen että Jumala lupaa ilmestyä niille jotka häntä etsivät. Uskon että tuo jae on juuri uskoville joka harhautuvat huuhailemaan kauemmas Jumalasta ja siellä ei Hengen virrat yleensä virtaile. Eli ihminen myös itse voi päättää täyttyykö Hengellä. Toki Jumala vaikutta senkin Henkensä kautta että ihminen haluaa lähestyä yhä uudelleen ja uudelleen Jumala vaikka välimatkaa olisi jostain syystä tullut.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Veera - 20.01.14 - klo:09:16
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?

Kun ihminen ottaa vastaan pelastuksen Jeesuksessa Kristuksessa hän on heti pyhä ja vanhurskautettu Jumalan edessä sen lunastustyön perusteella minkä Jumala Jeesuksessa teki. Pelastus on varma. Ihminen alkaa kasvaa uskossa ja kuten edellä kirjoitin on itsestään kiinni kuinka paljon on täynnä Jumalan Henkeä uskontiellään. Raamattu kehoittaa todella paljon uskovia pitäytymään Kristuksessa, pyhittymään, lukemaan Jumalan sanaa, rukoilemaan..siten voidaan vaetaa Hengessä ja täyttyä myös.
Jumala jakaa myös armolahjoja uskoville.

Tässä hyvä vastaus Solteron kommentteihin (sekä tuohon lainattuun, että viestiin 58). Pyhittymisessä ei ole kyse suoritteista.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Veera - 20.01.14 - klo:09:19
Toinen ongelma on myös osittain käsitteellinen. Se mikä tapahtuu uudestisyntymässä on Pyhän Hengen kaste. Silloin saadaan myös Pyhän Hengen sinetti. Uskonelämässä myöhemmin voidaan täyttyä Hengellä eli Kristus saa ihmisen. Pyhän Hengen täyteys ei ole siis mitään lisää, koska Pyhä Henki saadaan uudestisyntymässä täydellisesti. Valitettavasti ja todellisuudessa Jeesus ei silloin saa vielä ihmistä kokonaan.
Onko siis niin, että vasta erityisen jälkeenpäin tapahtuneen Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen ihminen on kokonaan Herran oma?
Että siihen asti on vielä toinen jalka lavealla tiellä?
Miten uskovien enemmistö, joka ei koskaan koe täyttymistä kielillä puhumalla jne?
Eivät kokonaan uskossa koskaan?

anteeksi että vastaan vaikka et minulta kysy. Mutta kyllä ihminen on kokonaan uskossa kun on kokonaan tullut uskoon. siis uudesti syntynyt.

tuo ettei anna Jeesuksen kokonaan hallita taitaa olla sitä ettei kuulu kokonaan Jeesukselle.
siis jos Jeesus sanoisi sinulle "mene Japaniin töihin" etkä tottele niin olet kyllä kokonaan uskossa mutta et kokonaan Hänen hallinnassaan. :)
Hyvin ilmaistu tämäkin Kurjenmiekalta. Jeesuksen seuraaminen on kulkemista tiellä (tai Tiellä).
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Veera - 20.01.14 - klo:09:44
Hengellä täyttyä voi lukiessa Raamattua eli syödä ravinnokseen Jumalan sanaa, Pyhä Henki avaa luettua jolloin sen vaikutus tuntuu ja näkyy uskovan elämässä, jolloin hän voi rohkaista muita, ylistää Jumalaa ja rukoilla Hengessä jopa laulaa Pyhässä Hengessä, hän siis elää ja vaikuttaa Jumalan Hengessä.

Nostan tämänkin viestin. Elämä Jumalan yhteydessä ei ole puurtamista. Raamatun lukeminenkaan ei ole sitä, vaan lähteellä olemista ja sen vedestä ja ravinnosta elämistä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 20.01.14 - klo:12:27
Elämä Jumalan yhteydessä ei ole puurtamista. Raamatun lukeminenkaan ei ole sitä, vaan lähteellä olemista ja sen vedestä ja ravinnosta elämistä.

Tuohon on helppo yhtyä, mutta useinkaan ei siihen, miten tätä opetetaan.

Niissä piireissä, joissa armon kasvattavaan vaikutukseen ei uskalleta luottaa, tämä tuodaan hyvin ihmiskeskeisesti esiin, jolloin kaikki riippuukin lopulta siitä, mitä ihminen itse jaksaa. Siitä seuraa, että lopulta vain "hengelliset" aktiviteetit tekevät mahdolliseksi pelastumisen. Omat kokemukseni vahvistavat käsitystä, että tämä ei ole kovinkaan harvinaista.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 20.01.14 - klo:12:39
Tässä keskustelussa on useammankin kerran mainittu, että on ihmisestä itsestään kiinni,
kuinka paljon hänellä on Pyhää Henkeä.
Eikös tuo ajattelu ole kaiken ihmislähtöisyyden ja suorituskeskeisyyden äiti?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 20.01.14 - klo:13:11
Tässä keskustelussa on useammankin kerran mainittu, että on ihmisestä itsestään kiinni,
kuinka paljon hänellä on Pyhää Henkeä.
Eikös tuo ajattelu ole kaiken ihmislähtöisyyden ja suorituskeskeisyyden äiti?

Mielestäni perusvirhe on siinä, ettei ymmärretä, että Pyhä Henki on persoona. On harhakuvitelma, että Häntä voisi olla vähän tai paljon. Silti Hän voi hallita ihmistä enemmän tai vähemmän. Ihminen voi taipua tai olla taipumatta siihen, että Kristus saa hänessä muotoa. Kun ihminen tahtoo itse hallita ja olla ohjaksissa, niin Jumalan Henki ei saa hänessä tilaa. Tämä taitaa olla lähinnä suurten ja voimakkaiden ongelma. Pienet ja itsessään heikot sen sijaan ovat Hänelle otollisia siksi, että he tarvitsevat armoa jokaiselle päivälle.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 20.01.14 - klo:14:41
Elämä on valintoja joka päivä, valitseko lihan vai hengen mukaan siitä paljon riippuu onko Hengellä täyttymistä jopa päivittäin tai joskus ja jouluna jos valinnat ovat lihallisia. Ei se Hengellä täyttyminen voi olla runsasta jos ravinto on jotakin muuta kuin Jumalan sana ja seura myös. Olet mitä syöt. Raamattu kehoitta tavattoman paljon pitämään huolta hengellisestä elämästä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 20.01.14 - klo:15:32
Elämä on valintoja joka päivä, valitseko lihan vai hengen mukaan siitä paljon riippuu onko Hengellä täyttymistä jopa päivittäin tai joskus ja jouluna jos valinnat ovat lihallisia. Ei se Hengellä täyttyminen voi olla runsasta jos ravinto on jotakin muuta kuin Jumalan sana ja seura myös. Olet mitä syöt. Raamattu kehoitta tavattoman paljon pitämään huolta hengellisestä elämästä.
Joo näin minäkin ymmärrän siinä mielessä, että jos ei lue Raamattua, rukoile ja tekee ja katselee kaikenlaista turhaa, hengellinen elämä tietysti kuihtuu.
Silloin ei koe Herran läheisyyttä eikä siunausta.
Tällaisia vaiheita minulla ainakin on ollut.

Mutta en ole silti varma siitä, saako hyvää ja Raamatun mukaista elämää elävä hurskas uskova isompia annoksia Pyhää Henkeä, ikään kuin palkkioksi kuuliaisuudestaan.

Useimmiten minulla on niin päin, että kun tunnistan ja myönnän suunnattoman syntisyyteni,
joka joka tapauksessa riippuu minussa loppuun asti tiukasti kiinni, ja menen aivan ansiottomana, tyhjänä ja ennen kaikkea likaisena Jeesuksen ristin juurelle, saan
kokea voimakkaasti olevani Pyhässä Hengessä ja Herran oma.

Ehkä joku pitkälle pyhittynyt ei joudu tällaista kokemaan, jos hän on tosiaan kasvanut Kristuksen kaltaiseksi, kuten Raamattu myös kehottaa.
Sellainen ihminen saa varmaan kättensä puhtauden kautta Hengen lahjoja.
Mutta meikäläinen joutuu aivan oikeasti pysyttelemään armon kerjäläisenä ristin juurella-
 ja Jeesus kuulee ja auttaa minuakin!
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 20.01.14 - klo:16:16
Elämä on valintoja joka päivä, valitseko lihan vai hengen mukaan siitä paljon riippuu onko Hengellä täyttymistä jopa päivittäin tai joskus ja jouluna jos valinnat ovat lihallisia. Ei se Hengellä täyttyminen voi olla runsasta jos ravinto on jotakin muuta kuin Jumalan sana ja seura myös. Olet mitä syöt. Raamattu kehoitta tavattoman paljon pitämään huolta hengellisestä elämästä.
Joo näin minäkin ymmärrän siinä mielessä, että jos ei lue Raamattua, rukoile ja tekee ja katselee kaikenlaista turhaa, hengellinen elämä tietysti kuihtuu.
Silloin ei koe Herran läheisyyttä eikä siunausta.
Tällaisia vaiheita minulla ainakin on ollut.

Mutta en ole silti varma siitä, saako hyvää ja Raamatun mukaista elämää elävä hurskas uskova isompia annoksia Pyhää Henkeä, ikään kuin palkkioksi kuuliaisuudestaan.

Useimmiten minulla on niin päin, että kun tunnistan ja myönnän suunnattoman syntisyyteni,
joka joka tapauksessa riippuu minussa loppuun asti tiukasti kiinni, ja menen aivan ansiottomana, tyhjänä ja ennen kaikkea likaisena Jeesuksen ristin juurelle, saan
kokea voimakkaasti olevani Pyhässä Hengessä ja Herran oma.

Ehkä joku pitkälle pyhittynyt ei joudu tällaista kokemaan, jos hän on tosiaan kasvanut Kristuksen kaltaiseksi, kuten Raamattu myös kehottaa.
Sellainen ihminen saa varmaan kättensä puhtauden kautta Hengen lahjoja.
Mutta meikäläinen joutuu aivan oikeasti pysyttelemään armon kerjäläisenä ristin juurella-
 ja Jeesus kuulee ja auttaa minuakin!


Juuri tuossa mielestäni on se juju, olla nöyrällä ja särkyneelläkin mielellä Jumalan edessä, syntisyytensä tuntien, Jumala lohduttaa ja siunaa Hengellään.
Eli ei minunkaan mielestäni Pyhää Henkeä saa siten enemmän palkkiona jostakin hyvästä ja onnistuneesta vaelluksesta.
Jumala vauin haluaa että me riipumme hänessä ja omalta puoleltamme pidämme yhteyttä..
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Veera - 20.01.14 - klo:20:20
Tässä keskustelussa on useammankin kerran mainittu, että on ihmisestä itsestään kiinni,
kuinka paljon hänellä on Pyhää Henkeä.
Eikös tuo ajattelu ole kaiken ihmislähtöisyyden ja suorituskeskeisyyden äiti?

Mielestäni perusvirhe on siinä, ettei ymmärretä, että Pyhä Henki on persoona. On harhakuvitelma, että Häntä voisi olla vähän tai paljon. Silti Hän voi hallita ihmistä enemmän tai vähemmän. Ihminen voi taipua tai olla taipumatta siihen, että Kristus saa hänessä muotoa. Kun ihminen tahtoo itse hallita ja olla ohjaksissa, niin Jumalan Henki ei saa hänessä tilaa. Tämä taitaa olla lähinnä suurten ja voimakkaiden ongelma. Pienet ja itsessään heikot sen sijaan ovat Hänelle otollisia siksi, että he tarvitsevat armoa jokaiselle päivälle.

Uskon, että Pyhä Henki kosketti minua tätä lukiessa. Koin iloa ja myös yhteyttä Hengessä. Siunausta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 20.01.14 - klo:21:10
Minulle oli käännekohta elämässäni - ei se, että tiedostin olevani syntinen - vaan se, että ymmärsin olevani täysin pilalla. Sen voi sanoa olevan eräs merkittävimmistä "kokemuksista" uskon elämässäni. Sen merkitys näkyy päivittäin siinä, että Jumala hyväksyy minut ristin työn tähden, eikä siksi, että olen yhdessä ja toisessa asiassa onnistunut olemaan kuuliainen hänelle.

Lisään tähän vielä sen, että olin ollut uskossa hyvän matkaa yli 40 vuotta, kun sain tuon kokemuksen, tai olihan siinä niitä useampikin. Näin jälkeenpäin ymmärrän, ettei uskonelämäni olisi ehkä kestänyt aikaisemmin niin järkyttäviä asioita. Olinhan elänyt illuusiossa, että synti on voitettavissa tahdon voimalla.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 20.01.14 - klo:21:40
Minulle oli käännekohta elämässäni - ei se, että tiedostin olevani syntinen - vaan se, että ymmärsin olevani täysin pilalla. Sen voi sanoa olevan eräs merkittävimmistä "kokemuksista" uskon elämässäni. Sen merkitys näkyy päivittäin siinä, että Jumala hyväksyy minut ristin työn tähden, eikä siksi, että olen yhdessä ja toisessa asiassa onnistunut olemaan kuuliainen hänelle.
Mitä on olla syntinen?

a) uskova voi joskus langeta johonkin syntiin ("seitsemästi vanhurskas lankeaa ja nousee jälleen")
b) ihminen voi elää synnissä, harjoittaa syntiä jatkuvasti; tällöin ihminen taitaa olla synnin orja

Kumpaan näistä kahdesta liittyy se, kun uskova sanoo olevansa "syntinen" tai "täysin syntinen" tms.?
Vai onko näiden kahden lisäksi vielä jokin kolmas tapa "olla syntinen"?

Ettei vain olisi kyse siitä suomalaisesta kolmen S:n uskovaisuudesta:
Synti, Syyllisyys, Synkistely.

Kun joku uskova sanoo olevansa syntinen, niin entäpä jos hänelle esittää samantien
kysymyksen: mitä syntiä olet nyt tehnyt tai teet? Miksi et tee siitä parannusta?
Osaako tuo uskova edes sanoa, mistä synnistä on kyse; onko synti käsitteenä
hänelle jotenkin epäselvä?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 20.01.14 - klo:22:00
Mitä on olla syntinen?

a) uskova voi joskus langeta johonkin syntiin ("seitsemästi vanhurskas lankeaa ja nousee jälleen")
b) ihminen voi elää synnissä, harjoittaa syntiä jatkuvasti; tällöin ihminen taitaa olla synnin orja

Kumpaan näistä kahdesta liittyy se, kun uskova sanoo olevansa "syntinen" tai "täysin syntinen" tms.?
Vai onko näiden kahden lisäksi vielä jokin kolmas tapa "olla syntinen"?

Syntikäsityksemme on usein varsin pintapuolinen ja se estää näkemästä synnin hirvittävyyttä. Syntinen on lain rikkoja. Ja lain rikkomisesta seuraa rangaistus, koska Jumalan laki on pyhä ja ehdoton. Se edellyttää, että rakastan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäni niinkuin itseäni.

Kun tässä valossa näen itseni, niin suorastaan ryven synnissä joka päivä. Ellei ole muuta tietä kuin se, että luovun kaikesta synnistä, minun käy todella huonosti. Jonkun on kärsittävä synnistä tuomio. Tuomion kärsijä on syntinen itse tai Kristus, joka on kantanut synnin ristinkuolemallaan.

"Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan" (2. Kor. 5:19).
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Veera - 21.01.14 - klo:08:39
Minulle oli käännekohta elämässäni - ei se, että tiedostin olevani syntinen - vaan se, että ymmärsin olevani täysin pilalla. Sen voi sanoa olevan eräs merkittävimmistä "kokemuksista" uskon elämässäni. Sen merkitys näkyy päivittäin siinä, että Jumala hyväksyy minut ristin työn tähden, eikä siksi, että olen yhdessä ja toisessa asiassa onnistunut olemaan kuuliainen hänelle.

Lisään tähän vielä sen, että olin ollut uskossa hyvän matkaa yli 40 vuotta, kun sain tuon kokemuksen, tai olihan siinä niitä useampikin. Näin jälkeenpäin ymmärrän, ettei uskonelämäni olisi ehkä kestänyt aikaisemmin niin järkyttäviä asioita. Olinhan elänyt illuusiossa, että synti on voitettavissa tahdon voimalla.

Synti ja turmelus ihmisessä on kuin pohjaton pata. Olen kokenut samalla tavalla kuin Paulus tämän asian. Kukaan ikinä ei voi voittaa syntiään eikä taipumusta siihen tahdon voimalla. Jos sitä yrittää (kokemusta on), se on kuin piikkilankaviidakossa tarpoisi.

Tällainen syntisyys ei ole kovinkaan tietoista, vaan sen käsittää, kun Pyhä Henki sen todeksi näyttää. Näin kävi omalla kohdallani. Herran Henki on äärimmäisen hienotunteinen, Hän ei särje heikkoa saviastiaani, vaan lähestyy ”armo etunenässä”, että kestän totuuden itsestäni.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 21.01.14 - klo:19:11
Kun tässä valossa näen itseni, niin suorastaan ryven synnissä joka päivä. Ellei ole muuta tietä kuin se, että luovun kaikesta synnistä, minun käy todella huonosti.
Eikö tässä ole vakava ristiriita? Et pysty luopumaan kaikesta synnistä - teet siis syntiä, ja joudut lain alle.
Kuitenkin sanot olevasi armon alla?

Onko niin, että raja hyvän ja pahan välillä ei kulje ihmisten välistä, niin että toiset ovat hyvällä puolella
ja toiset pahalla (siis toiset ovat hyviä ja toiset pahoja), vaan se raja kulkee jokaisen ihmisen
sydämen läpi? (mm. Tapio Puolimatka on tätä mieltä)

Siis meidän sydämessämme on jotakin pahaakin, ehkä taipumus pahaan (sama asia kuin perisynnin käsite?).
Ja tämä pätee vaikka olisimme kuinka uskovaisia?

Onko synti pohjimmiltaan sitä, että koetamme tai haluamme pärjätä ilman Jumalaa joissakin asioissa,
tai kenties täysin ilman Jumalaa? Luulemme siis itseämme liian suuriksi tai liian hyviksi, eli elämme itsepetoksessa?

Tuntuu vaikealta saada kunnolla käsitystä siitä, mitä synti on... Jossakin kohden (mm. 1. Johanneksen kirje)
sanotaan aikalailla toisin kuin minä tässä olen miettinyt, esim. "Ei yksikään Jumalasta syntynyt tee syntiä".
Tästä sanankohdasta tosin moni puhuja / kirjoittaja on esittänyt tulkinnan, että se osa meissä joka
on Jumalasta syntynyt, ei tee syntiä. Mutta johtuvatko nämä tulkinnat siitä, että ei pystytä hyväksymään
Jumalan sanaa?

Vielä yksi näkökulma: luulen että monet nimittävät omaa vajavaisuuttaan synniksi. Koska olen
vajavainen (ja jokainen ihminen varmasti sitä on), niin teen väistämättä väärin joissakin asioissa --> olen syntinen.
Onko tämä ollenkaan oikea päättely, näkeekö Jumala asian näin?

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 21.01.14 - klo:19:52
Olemme alusta loppuun asti täysin synnin turmelemia, vaikka emme tekisikään pahoja julkisyntejä.
On vain pieni aste-ero kaikkein hurskaimman evankelistan ja kapakoissa juopottelevan huoran  syntisyyden välillä.
Ilman turvaamista Jeesuksen vanhurskauttavaan vereen molemmat joutuvat ikuiseen kadotukseen.

Hurskainkaan ei voi odottaa pelastusta puhtaan vaelluksensa takia, koska hän ei voi mitätöidä omaa syntistä ihmisyyttään. 
Yksi väärä katse, rakkaudeton ajatus ja ilkeä sana riittää kadotustuomioon.

Mutta Jumala näkee uskovat Jeesuksen Kristuksen uhrityön kautta puhdistettuina ja täysin kelpaavina.
Ihmisen kelvollisuuspyrkimykset ja pyhittäytymisponnistelut ovat sielulle miellyttäviä, mutta ne hämärtävät näkemyksen siitä, mikä meidät oikeasti pelastaa:  Jeesuksen veri.

"Niin en nyt enää tee sitä minä, vaan synti, joka minussa asuu.
 Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei;
 sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen.

 Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen tekijä en enää ole minä, vaan synti, joka minussa asuu.
 Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni;"  (Room. 7: 17-21)

"Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla
 ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa."  (Room. 3: 23-24)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 21.01.14 - klo:20:49
Olemme alusta loppuun asti täysin synnin turmelemia
Olen jyrkästi eri mieltä. Jumalako ei siis voi saada yhdenkään ihmisen elämässä mitään aikaan?

Jos uskovan sydämessä on sekä hyvää että pahaa, niin onko paha aina ehdottomasti
voitolla ja elämäämme määräävä tekijä?

"synnin turmelemia" - onko synti tässä nyt nimityksenä vajavaisuudelle tai
heikkoudelle, jotka ovat eri asia kuin synti? Vai tarkoitatko että teemme isompia
ja pienempiä vääriä tekoja niin paljon, että olemme todella loppuun saakka
täysin turmeltuneita?

Onko siis synti sellainen hieman abstrakti käsite, jolla kuvaamme omaa huonouttamme,
vai onko synti aina jokin yksittäinen teko? Tarkoitan, että mitä sana synti ylipäätään
heprean / kreikan kielessä tarkoittaa, onko meillä ehkä siitä väärä käsitys...

Olivatko vaikkapa apostolit täysin synnin turmelemia? Miten sitten on mahdollista,
että heidän kauttaan tapahtui paljon Jumalan tekoja?
Lainaus
Hurskainkaan ei voi odottaa pelastusta puhtaan vaelluksensa takia
Tässä olen samaa mieltä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 21.01.14 - klo:21:19
Kun tässä valossa näen itseni, niin suorastaan ryven synnissä joka päivä. Ellei ole muuta tietä kuin se, että luovun kaikesta synnistä, minun käy todella huonosti.
Eikö tässä ole vakava ristiriita? Et pysty luopumaan kaikesta synnistä - teet siis syntiä, ja joudut lain alle.
Kuitenkin sanot olevasi armon alla?

Jos joku sanoo pystyvänsä luopumaan kaikesta synnistä, hän valehtelee. Mutta ajatellaan, että jospa se olisi edes teoriassa mahdollista, niin hänhän ei enää tarvitsisi lainkaan Vapahtajaa.

Olen tavannut joitakin uskovaisia, jotka väittävät olevansa päiviä, jopa viikkoja tekemättä syntiä. Jostakin syystä he ovat olleet aika häijyjä ihmisiä ja heidän käsityksensä synnistä on ollut äärimmäisen ohut.

Paavalikin sanoi, että synti asui hänessä. Ei kai kukaan väitä, että Paavali ei olisi ollut armon alla? Ja emmekö juuri siksi tarvitse joka hetki armoa.

Armon alla olevalle ei lueta hänessä olevaa syntiä syyksi.

Omasta syntisyydestä pääsee selvyyteen kun tarkastelee elämäänsä rakkauden kaksoiskäskyn valossa.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 21.01.14 - klo:21:25
Vielä yksi näkökulma: luulen että monet nimittävät omaa vajavaisuuttaan synniksi. Koska olen
vajavainen (ja jokainen ihminen varmasti sitä on), niin teen väistämättä väärin joissakin asioissa --> olen syntinen.
Onko tämä ollenkaan oikea päättely, näkeekö Jumala asian näin?

Syntinsä selittäminen vajavaisuudesta johtuvana on vain piiloutumista karulta tosiasialta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 21.01.14 - klo:21:28
Olemme alusta loppuun asti täysin synnin turmelemia
Olen jyrkästi eri mieltä. Jumalako ei siis voi saada yhdenkään ihmisen elämässä mitään aikaan?

Jos uskovan sydämessä on sekä hyvää että pahaa, niin onko paha aina ehdottomasti
voitolla ja elämäämme määräävä tekijä?

"synnin turmelemia" - onko synti tässä nyt nimityksenä vajavaisuudelle tai
heikkoudelle, jotka ovat eri asia kuin synti? Vai tarkoitatko että teemme isompia
ja pienempiä vääriä tekoja niin paljon, että olemme todella loppuun saakka
täysin turmeltuneita?

Onko siis synti sellainen hieman abstrakti käsite, jolla kuvaamme omaa huonouttamme,
vai onko synti aina jokin yksittäinen teko? Tarkoitan, että mitä sana synti ylipäätään
heprean / kreikan kielessä tarkoittaa, onko meillä ehkä siitä väärä käsitys...

Olivatko vaikkapa apostolit täysin synnin turmelemia? Miten sitten on mahdollista,
että heidän kauttaan tapahtui paljon Jumalan tekoja?
Lainaus
Hurskainkaan ei voi odottaa pelastusta puhtaan vaelluksensa takia
Tässä olen samaa mieltä.
En usko (enää), että ihmisen syntisyys muodostuu yksittäisistä teoista siten, että erittäin hurskas, pyhittymisessään pitkälle edennyt olisi vähemmän syntinen kuin
usein usein lankeileva armonkerjäläinenkään.

Oleellista on se, että ihminen myöntää syntisyytensä, tunnustaa muistissaan olevat yksittäiset synnit, pyytää niitä ristin juurella anteeksi, ottaa vastaan Herran armahduksen- ja haluaa tehdä parannuksen pahasta elämästään.

Jokaisella hyvin hurskaallakin on kuolemaansa asti asioita, jotka hänen on selvitettävä armoalttarilla ja joista on tehtävä parannusta.
Lankeilevalla uskovalla syntejä voi olla hieman enemmän, mutta ei ihmisluonnon turmeltuneisuus ole hänellä sen suurempaa kuin suuresti pyhittyneelläkään.
Jumalan kaltaisekseen luoma olento lankesi aikanaan syntiin.

Miten ihminen voisi tietää, onko Jumalan silmissä suurempi synti se, että lankeileva uskova sortuu parannuspyrkimyksistään huolimatta vielä johonkin helmasyntiinsä,
vai esim. se, että korkea-asteisen hurskauden saavuttanut ajattelee yhden rakkaudettoman, kylmän ajatuksen itseään syntisemmäksi kokemastaan?

Jeesus kärsi ristinkuoleman syntisten ja sairaiden vuoksi.
Hän on luvannut meille lunastuksen synneistä ja parannuksen sairauksistamme.

Missään ei ole kuitenkaan sanottu, että uskova ihminen tulisi elämänsä aikana synnittömäksi.
Hän tulee vain tietoisemmaksi syntisyydestään ja Jeesuksen armon välttämättömyydestä.
Hänestä tulee armahdettu, parannuksen tekoon oikeutettu ihminen.

Eihän Jeesus myöskään paranna kaikkien ihmisten sairauksia ennen kuolemaa, mutta Hän tekee ihmiselle mahdolliseksi kestää vaivansa ja vikansa.

Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 22.01.14 - klo:22:20
Hän on luvannut meille lunastuksen synneistä ja parannuksen sairauksistamme.

Missään ei ole kuitenkaan sanottu, että uskova ihminen tulisi elämänsä aikana synnittömäksi.

Jos joku sanoo pystyvänsä luopumaan kaikesta synnistä, hän valehtelee. Mutta ajatellaan, että jospa se olisi edes teoriassa mahdollista, niin hänhän ei enää tarvitsisi lainkaan Vapahtajaa.
En minä toki sitä väitä, että uskova tulisi täysin synnittömäksi.

Mutta Jeesus kyllä sanoi, että hän on tullut kutsumaan syntisiä parannukseen, ei synnin jatkamiseen.
Eihän se niin mene, että me voimme luopua synnistä, vaan Jeesus tekee sen meissä. Ei siis niin,
että me luovumme synneistä emmekä sitten tarvitsekaan Vapahtajaa, vaan toisinpäin: Vapahtaja on se joka
vapauttaa meidät synneistä, eli tekee sen mikä meille on mahdotonta.

Uskoon tullut siirtyy pimeydestä Jumalan valtakuntaan - siinä on se ratkaiseva ero.

"sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä."
Vapahtava - siis vapauttava. Kumma muuten, että raamatunkäännöksissä edelleen on tuo
vanhahtava ilmaisu Vapahtaja, eikä sitä ole uskallettu kääntää sanaksi Vapauttaja...
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 22.01.14 - klo:23:14
Hän on luvannut meille lunastuksen synneistä ja parannuksen sairauksistamme.

Missään ei ole kuitenkaan sanottu, että uskova ihminen tulisi elämänsä aikana synnittömäksi.

Jos joku sanoo pystyvänsä luopumaan kaikesta synnistä, hän valehtelee. Mutta ajatellaan, että jospa se olisi edes teoriassa mahdollista, niin hänhän ei enää tarvitsisi lainkaan Vapahtajaa.
En minä toki sitä väitä, että uskova tulisi täysin synnittömäksi.

Mutta Jeesus kyllä sanoi, että hän on tullut kutsumaan syntisiä parannukseen, ei synnin jatkamiseen.
Eihän se niin mene, että me voimme luopua synnistä, vaan Jeesus tekee sen meissä. Ei siis niin,
että me luovumme synneistä emmekä sitten tarvitsekaan Vapahtajaa, vaan toisinpäin: Vapahtaja on se joka
vapauttaa meidät synneistä, eli tekee sen mikä meille on mahdotonta.

Uskoon tullut siirtyy pimeydestä Jumalan valtakuntaan - siinä on se ratkaiseva ero.

"sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä."
Vapahtava - siis vapauttava. Kumma muuten, että raamatunkäännöksissä edelleen on tuo
vanhahtava ilmaisu Vapahtaja, eikä sitä ole uskallettu kääntää sanaksi Vapauttaja...
Jeesus tuli ihmiseksi ja kärsi ristinkuoleman vapauttaakseen ihmiset synnin ja kuoleman laista,
luomaan Uuden liiton Jumalan ja oman kansansa välille, joka koskee pakanakansojakin.

Jeesus vapahti meidät synnistä, siis syntisyytemme ja syntiemme tuottamasta kadotustuomiosta.

Uskova on edelleen syntinen ja tekee syntejä, mutta synti ei hallitse häntä, koska Jeesus on voittanut saatanan.
Jumala tuomitsee synnin, mutta ei syntistä uskovaa,
joka on vanhurskautettu Jeesuksen verihaavoissa.

Jeesuksen armon ja rakkuden perusteella meillä on myös mahdollisuus pyrkiä puhtaampaan elämään, tekemään mahdollisuuksien mukaan parannusta synneistämme.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 23.01.14 - klo:04:52
Mutta Jeesus kyllä sanoi, että hän on tullut kutsumaan syntisiä parannukseen, ei synnin jatkamiseen.
Eihän se niin mene, että me voimme luopua synnistä, vaan Jeesus tekee sen meissä. Ei siis niin,
että me luovumme synneistä emmekä sitten tarvitsekaan Vapahtajaa, vaan toisinpäin: Vapahtaja on se joka
vapauttaa meidät synneistä, eli tekee sen mikä meille on mahdotonta.

Uskoon tullut siirtyy pimeydestä Jumalan valtakuntaan - siinä on se ratkaiseva ero.

"sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä."
Vapahtava - siis vapauttava. Kumma muuten, että raamatunkäännöksissä edelleen on tuo
vanhahtava ilmaisu Vapahtaja, eikä sitä ole uskallettu kääntää sanaksi Vapauttaja...

Mehän aletaan päästä samoille linjoille. Tästä opimme sen, että keskustelu on hyödyllistä. Valitettavasti seurakunnat eivät (hajaannuksen pelossa) suosi avointa keskustelua. Siksi harhat pääsevät niin helposti sisälle.

Armoon keskittyvää julistajaa pidetään synnin suosijana ja "löysäläisenä". Siksi lain julistaminen on niin suosittua, vaikka se suorastaan ajaa siihen, minkä se kieltää. En kuitenkaan tiedä mitään muuta niin tehokasta "lääkettä" syntiin kuin armo. Se suorastaan kasvattaa pois synnistä (Tiit. 2:11-14).
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 23.01.14 - klo:18:32
Jeesus vapahti meidät synnistä, siis syntisyytemme ja syntiemme tuottamasta kadotustuomiosta.

Uskova on edelleen syntinen ja tekee syntejä
Kyllähän se niin on, että uskoontullut palkkamurhaaja tuskin jatkaa ammattiaan,
uskoontullut juomari lopettaa juomisen, varas lopettaa varastamisen, jopa poliitikkokin
saattaa tulla rehellisemmäksi.

Sitten mennäänkin hienojakoisempiin asioihin, kun puhutaan uskoon tulevasta
"kelpo porvarista" tms.

Luulenpa että itsekukin meistä on kokenut, miten Jumala näyttää meille vähän kerrassaan
asioita, jotka eivät ole elämässämme oikein. Eli Hän tekee työtään meissä, "armo kasvattaa".
Esiin saattaa tulla - ja varmasti tulee, jos etsimme Jumalan valtakuntaa ja Hänen varhurskauttaan -
kummallisia asioita: näemme itsessämme pieniä tai joskus myös järkyttävän suuria pielessä olevia
asioita, joita emme ole ennen pitäneet synteinä tai ehkä emme ole edes mitenkään noteeranneet.

Vaatii rehellisyyttä kohdata nämä asiat, ja etsiä niihin apua.
"Se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään", mutta se on "suloinen" tie kun sitä saa kulkea.

Jotakin tällaista tarkoitan sillä, kun sanon että en hyväksy uskovan olevan "täysin synnin turmelema" tms.
Meillä on tie, joka vie poispäin synnin turmeluksesta! Synnin vallassa oleva taas kulkee elämässään
syvemmälle synnin orjuuteen - eli uskovan ja syntisen tiet kulkevat vastakkaisiin suuntiin.
Pyhä pyhittyköön edelleen, ja saastainen saastukoon edelleen.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 23.01.14 - klo:18:53
Jotakin tällaista tarkoitan sillä, kun sanon että en hyväksy uskovan olevan "täysin synnin turmelema" tms.
Meillä on tie, joka vie poispäin synnin turmeluksesta! Synnin vallassa oleva taas kulkee elämässään
syvemmälle synnin orjuuteen - eli uskovan ja syntisen tiet kulkevat vastakkaisiin suuntiin.
Pyhä pyhittyköön edelleen, ja saastainen saastukoon edelleen.

Tuo "Täysin synnin turmelema" voidaan ymmärtää kahdella eri tavalla. Jokainen uskova on sitä itsessään, ja se tulee esille, jos Jumala ottaa varjelevan kätensä pois. Joskus Jumala sallii turmeluksen tulla esille, että ihminen oppisi tuntemaan itsensä. Siis uskova on täysin turmeltunut "lihassa", mutta täysin pyhä "Hengessä". Ja nämä sotivat toisiaan vastaan elämän loppuun saakka. Uskova on siis täysin syntinen ja täysin pyhä samanaikaisesti.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 23.01.14 - klo:19:00
Uskova on siis täysin syntinen ja täysin pyhä samanaikaisesti.
Miksi sitten sanotaan, että saastainen saastukoon ja pyhä pyhittyköön edelleen?
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 23.01.14 - klo:19:28
Paavali myönsi nöyrästi oman syntisyytensä:

 "Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen tekijä en enää ole minä, vaan synti, joka minussa asuu.
 Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni;

 sillä sisällisen ihmiseni puolesta minä ilolla yhdyn Jumalan lakiin,
 mutta jäsenissäni minä näen toisen lain, joka sotii minun mieleni lakia vastaan ja pitää minut vangittuna synnin laissa, joka minun jäsenissäni on.

 Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?
 Kiitos Jumalalle Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta!

Niin minä siis tämmöisenäni palvelen mielellä Jumalan lakia, mutta lihalla synnin lakia."  (Room. 7: 20-25)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Natanael - 23.01.14 - klo:21:07
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?
Asema pysyy ja tila muuttuu. Hieman (vain hieman) sinne päin esimerkki: Omistan omakotitalon. Se on joka kuukausi vähän enemmän oma kuukausittaisen lainaerän lyhennyksen jälkeen.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 23.01.14 - klo:21:14
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?
Asema pysyy ja tila muuttuu. Hieman (vain hieman) sinne päin esimerkki: Omistan omakotitalon. Se on joka kuukausi vähän enemmän oma kuukausittaisen lainaerän lyhennyksen jälkeen.
Asema ja tila, hmmm. Tuota voisi miettiä...
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 23.01.14 - klo:21:29
"Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään." (Hepr. 10:14)

Tuossa jakeessa tulee aika hyvin esille asema ja tila. Asema on täydellinen, tila vaatii pyhittymistä, joka sekin tapahtuu Jumalan toimesta (=pyhitetään).

Uskova on siis täysin syntinen ja täysin pyhä samanaikaisesti.
Miksi sitten sanotaan, että saastainen saastukoon ja pyhä pyhittyköön edelleen?
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?

Lyhyesti voisi muuttumisen ilmaista siten, että Minän valta pienenee.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 23.01.14 - klo:21:34
"Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään." (Hepr. 10:14)

Tuossa jakeessa tulee aika hyvin esille asema ja tila. Asema on täydellinen, tila vaatii pyhittymistä, joka sekin tapahtuu Jumalan toimesta (=pyhitetään).
Hyvin sanottu.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lydia - 23.01.14 - klo:21:52
Aika mielenkiintoista huomata että foorumilla on kuin punainen lanka miltei joka ketjussa, miten kelpaan Jumalalle.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 24.01.14 - klo:03:58
Aika mielenkiintoista huomata että foorumilla on kuin punainen lanka miltei joka ketjussa, miten kelpaan Jumalalle.

Eipä se mikään ihme ole, koska juuri se on tänä(kin) aikana lähes täysin hukassa. Luen juuri Andrew Murrayn (synt. 1828) kirjaa: Kuuliaisuus (Päivä Oy, 2006). Jos ottaisin kirjan todesta, minulla ei olisi mitään mahdollisuuksia pelastua (=kelvata Jumalalle).

Otan pari kappaletta kirjasta, vaikka samankaltaisia on monia muitakin:

"Paratiisi, Golgata, taivas – kaikki julistavat yhteen ääneen: Jumalan lapsi, ensimmäinen ja viimeinen asia, mitä Jumala sinulta pyytää, on yksinkertainen, yleinen, muuttumaton kuuliaisuus."

"Kuuliaisuus maan päällä on avain Jumalan sydämen miellyttämiseen. Tiesitkö sen? Oletko kuullut saarnattavan siitä? Oletko uskonut siihen ja kokenut sen todeksi? Elleivät Jumalan kokosydäminen rakkaus ja meidän kokosydäminen rakkaudellinen kuuliaisuutemme jotenkin muistuta toisiaan, Kristus ei voi ilmestyä meille, Jumala ei voi viipyä meissä emmekä me voi viipyä hänen rakkaudessaan."

Kysynpähän vain, kuinkas Paavalille kävikään Damaskon tiellä? Entä ryövärille ristillä? Ja eiköhän historiasta löydy esimerkkejä siitä, kuinka Kristus ilmestyy kaikkein kelvottomimmallekin?

Murray sekoittaa täydellisesti toisiinsa uskon kuuliaisuuden ja lain kuuliaisuuden. Siitä huolimatta, että hän kirjan lopulla koettaa selvittää tätä eroa puhumalla lain kuuliaisuudesta ja evankeliumin kuuliaisuudesta. Mutta sanoo sitten heti perään: "Saamme nauttia hänen rakkaudestaan, jos teemme niin kuin hän käskee." Näitä jos-sanoja kirjassa riittääkin.

On täysin käsittämätöntä, että kristillinen kustantaja suoltaa tuommoista sekasotkua mukamas kristillisenä kirjana!
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 24.01.14 - klo:12:20
Aika mielenkiintoista huomata että foorumilla on kuin punainen lanka miltei joka ketjussa, miten kelpaan Jumalalle.

Eipä se mikään ihme ole, koska juuri se on tänä(kin) aikana lähes täysin hukassa. Luen juuri Andrew Murrayn (synt. 1828) kirjaa: Kuuliaisuus (Päivä Oy, 2006). Jos ottaisin kirjan todesta, minulla ei olisi mitään mahdollisuuksia pelastua (=kelvata Jumalalle).

Otan pari kappaletta kirjasta, vaikka samankaltaisia on monia muitakin:

"Paratiisi, Golgata, taivas – kaikki julistavat yhteen ääneen: Jumalan lapsi, ensimmäinen ja viimeinen asia, mitä Jumala sinulta pyytää, on yksinkertainen, yleinen, muuttumaton kuuliaisuus."

"Kuuliaisuus maan päällä on avain Jumalan sydämen miellyttämiseen. Tiesitkö sen? Oletko kuullut saarnattavan siitä? Oletko uskonut siihen ja kokenut sen todeksi? Elleivät Jumalan kokosydäminen rakkaus ja meidän kokosydäminen rakkaudellinen kuuliaisuutemme jotenkin muistuta toisiaan, Kristus ei voi ilmestyä meille, Jumala ei voi viipyä meissä emmekä me voi viipyä hänen rakkaudessaan."

Kysynpähän vain, kuinkas Paavalille kävikään Damaskon tiellä? Entä ryövärille ristillä? Ja eiköhän historiasta löydy esimerkkejä siitä, kuinka Kristus ilmestyy kaikkein kelvottomimmallekin?

Murray sekoittaa täydellisesti toisiinsa uskon kuuliaisuuden ja lain kuuliaisuuden. Siitä huolimatta, että hän kirjan lopulla koettaa selvittää tätä eroa puhumalla lain kuuliaisuudesta ja evankeliumin kuuliaisuudesta. Mutta sanoo sitten heti perään: "Saamme nauttia hänen rakkaudestaan, jos teemme niin kuin hän käskee." Näitä jos-sanoja kirjassa riittääkin.

On täysin käsittämätöntä, että kristillinen kustantaja suoltaa tuommoista sekasotkua mukamas kristillisenä kirjana!
Kuulostaa kaamealta.
Nuo lainaamasi tekstit ovat niin kaukana evankeliumin ytimestä ja apostolien opetuksesta,
että tulee melkein mieleen harhaoppi.

Jos tuollaisten kirjojen perusteella luodaan oppeja, joita jokin seurakunta tai -ryhmittymä noudattaa, mennään pieleen.
Olisiko niin hiukan joskus käynytkin?
Onhan tuo Murray kai aika luettu ja arvostettu.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 24.01.14 - klo:13:32
Kuulostaa kaamealta.
Nuo lainaamasi tekstit ovat niin kaukana evankeliumin ytimestä ja apostolien opetuksesta,
että tulee melkein mieleen harhaoppi.

Myös ylistyksestä on tehty harhaoppi, joka voi edelleenkin hyvin monissa seurakunnissa. Harhan juuret ulottuvat aika kauas, mutta varsinaisesti se löi Suomessa itsensä läpi 90-luvun puolivälissä. Olen tallettanut tutkimusmielessä useita tällaisia kirjoja. Vanhimpiin kuuluu Lähetysnuorten kustantamana Bob Mumfordin kirja (1982) Ylistyksen kautta Jumalan läsnäoloon.

Kirjan loppupuolella on otsikko:
"Älä tule Herran eteen tyhjin käsin - tuo jotain mukanasi!

Tekstistä selviää, että ylistys on se jotain.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Taisto - 24.01.14 - klo:16:57
Aika mielenkiintoista huomata että foorumilla on kuin punainen lanka miltei joka ketjussa, miten kelpaan Jumalalle.
Onko siis niin, että Jumalalle kelpaaminen ei olekaan meillä ollenkaan selvä asia?
Minkäslaisessa uskossa me sitten olemmekaan eläneet tähän ikäämme saakka?

Vai onko niin, että vasta nyt alamme olla siinä hengellisesä iässä tai kasvun vaiheessa,
että tämä asia on tullut tärkeäksi...
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 24.01.14 - klo:17:04
Onko siis niin, että Jumalalle kelpaaminen ei olekaan meillä ollenkaan selvä asia?

Juuri näin on. Ja on ollut kautta kristikunnan historian. Ajoittain joku on siihen saanut ymmärryksen, mutta sellaiset on yleensä torjuttu. He ovat olleet niitä, jotka julistavat ansaitsematonta ja vastikkeetonta armoa syntisille. Eihän se voi niin helppoa olla, onhan sitä sentää itsekin jotain tehtävä. Ehdollisen armon julistajilla on aina ollut tilaa seurakunnassa ja heidän etunsa turvatut.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 25.01.14 - klo:19:02
Jos tuollaisten kirjojen perusteella luodaan oppeja, joita jokin seurakunta tai -ryhmittymä noudattaa, mennään pieleen.
Olisiko niin hiukan joskus käynytkin?
Onhan tuo Murray kai aika luettu ja arvostettu.

Seurakunnan kirjapöytä on paikka, josta näkee seurakunnan tilan hyvin helposti, jos on vähänkään perehtynyt kirjojen sisältöön. Jos sieltä löytyy esim. tämä Päivän kustantama kirja Kuuliaisuus, niin voi sanoa, että valvominen on unohtunut ja että seurakunnassa ei tiedetä, missä mennään.

Tuo kirja avasi (jälleen kerran) silmäni siitä, että erityisesti vapaat suunnat ovat otaksuneet katoliset harhaopit. Vahvistaakseni edellä sanotun, otan vielä lainauksen kirjasta:

"Rohkaisu edelläsi menneiden Jumalan pyhien elämästä. Pyhä Teresa (Avilan Teresa 1515-1582. espanjalainen karmeliittauudistaja, mystikko ja kirjailija) kirjoitti, että uskoontulonsa jälkeen hän vietti yli kahdeksantoista vuotta surkeasti yrittäen tehdä sovintoa Jumalan kanssa ja syntisen elämänsä kanssa. Mutta lopulta hän pystyi kirjoittamaan:

'Olen vannonut, etten koskaan loukkaa Jumalaa pienimmässäkään asiassa. Olen vannonut, että mieluummin kuolisin tuhannesti kuin tekisin tietoisesti mitään senkaltaista - se oli kuuliaisuutta kuolemaan asti. Olen vakaasti päättänyt, etten jätä koskaan tekemättä mitään, minkä ajattelen olevan vielä täydellisempää ja suuremmaksi kunniaksi Herralle.'

Pyhä Teresa kirjoittaa myös:

'Olemme kovin hitaita luovuttamaan sydämemme Sinulle. Etkä Sinä halua sallia meidän omistaa Sinua ilman, että maksamme hyvin noin kallisarvoisesta omaisuudesta. Koko maailmassa ei ole mitään muuta, millä voisimme ostaa sydämiimme vuodatetun rakkautesi, kuin oman sydämemme rakkaus, Jumala ei koskaan pidätä itseään niiltä, jotka maksavat tämän hinnan ja sinnikkäästi etsivät häntä. Vähä vähältä, silloin tällöin hän vahvistaa ja virkistää etsijän sielua, kunnes se on lopulta voitokas.'

'Gerhard Tersteegen (1697-1769, saksalainen virsirunoilija) oli nuoruudestaan lähtien etsinyt ja palvellut Herraa. Jossain vaiheessa hän kadotti Jumalan armon tunnun ja viisi pitkää vuotta hän oli kuin kaukana valtamerellä, missä ei näy aurinkoa eikä tähtiä. 'Mutta toivoni oli Jeesuksessa.' Yhtäkkiä hänen ylleen lankesi valo, eikä se sammunut enää koskaan, ja hän kirjoitti omista suonistaan valutetulla verellä Herralle Jeesukselle kirjeen, jossa hän sanoi:

Tästä illasta ikuisuuteen saakka tapahtukoon Sinun tahtosi, ei minun. Käske, hallitse ja vallitse minussa. Antaudun varauksetta ja lupaan Sinun avullasi ja voimallasi ennemmin antaa viimeisen veripisaranikin kuin tietoisesti tai tieten tahtoen olla uskoton Sinua kohtaan."
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Tosikko - 25.01.14 - klo:21:24
Jos tuollaisten kirjojen perusteella luodaan oppeja, joita jokin seurakunta tai -ryhmittymä noudattaa, mennään pieleen.
Olisiko niin hiukan joskus käynytkin?
Onhan tuo Murray kai aika luettu ja arvostettu.

Seurakunnan kirjapöytä on paikka, josta näkee seurakunnan tilan hyvin helposti, jos on vähänkään perehtynyt kirjojen sisältöön. Jos sieltä löytyy esim. tämä Päivän kustantama kirja Kuuliaisuus, niin voi sanoa, että valvominen on unohtunut ja että seurakunnassa ei tiedetä, missä mennään.

Tuo kirja avasi (jälleen kerran) silmäni siitä, että erityisesti vapaat suunnat ovat otaksuneet katoliset harhaopit. Vahvistaakseni edellä sanotun, otan vielä lainauksen kirjasta:

"Rohkaisu edelläsi menneiden Jumalan pyhien elämästä. Pyhä Teresa (Avilan Teresa 1515-1582. espanjalainen karmeliittauudistaja, mystikko ja kirjailija) kirjoitti, että uskoontulonsa jälkeen hän vietti yli kahdeksantoista vuotta surkeasti yrittäen tehdä sovintoa Jumalan kanssa ja syntisen elämänsä kanssa. Mutta lopulta hän pystyi kirjoittamaan:

'Olen vannonut, etten koskaan loukkaa Jumalaa pienimmässäkään asiassa. Olen vannonut, että mieluummin kuolisin tuhannesti kuin tekisin tietoisesti mitään senkaltaista - se oli kuuliaisuutta kuolemaan asti. Olen vakaasti päättänyt, etten jätä koskaan tekemättä mitään, minkä ajattelen olevan vielä täydellisempää ja suuremmaksi kunniaksi Herralle.'

Pyhä Teresa kirjoittaa myös:

'Olemme kovin hitaita luovuttamaan sydämemme Sinulle. Etkä Sinä halua sallia meidän omistaa Sinua ilman, että maksamme hyvin noin kallisarvoisesta omaisuudesta. Koko maailmassa ei ole mitään muuta, millä voisimme ostaa sydämiimme vuodatetun rakkautesi, kuin oman sydämemme rakkaus, Jumala ei koskaan pidätä itseään niiltä, jotka maksavat tämän hinnan ja sinnikkäästi etsivät häntä. Vähä vähältä, silloin tällöin hän vahvistaa ja virkistää etsijän sielua, kunnes se on lopulta voitokas.'

'Gerhard Tersteegen (1697-1769, saksalainen virsirunoilija) oli nuoruudestaan lähtien etsinyt ja palvellut Herraa. Jossain vaiheessa hän kadotti Jumalan armon tunnun ja viisi pitkää vuotta hän oli kuin kaukana valtamerellä, missä ei näy aurinkoa eikä tähtiä. 'Mutta toivoni oli Jeesuksessa.' Yhtäkkiä hänen ylleen lankesi valo, eikä se sammunut enää koskaan, ja hän kirjoitti omista suonistaan valutetulla verellä Herralle Jeesukselle kirjeen, jossa hän sanoi:

Tästä illasta ikuisuuteen saakka tapahtukoon Sinun tahtosi, ei minun. Käske, hallitse ja vallitse minussa. Antaudun varauksetta ja lupaan Sinun avullasi ja voimallasi ennemmin antaa viimeisen veripisaranikin kuin tietoisesti tai tieten tahtoen olla uskoton Sinua kohtaan."

Kiitos kirjavinkistä, pitää hankkia tuokin kirja.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 25.01.14 - klo:21:50
Kiitos kirjavinkistä, pitää hankkia tuokin kirja.

Jossain määrin keräilen näitä kirjoja. Joskus on hyödyksi nähdä, mitä virtauksia seurakunnissa on ja mitä on tulossa. Aika moneen olen joutunut kirjoittamaan etusivulle: "Varo tätä oppia!" Mielestäni kaikkia harhaoppisia kirjoja ei pidä hävittää, vaan merkitä ne. Nehän voivat päätyä minun jälkeeni kenelle tahansa.

Em. kirjaan olen kirjoittanut ekasivulle: "Katolista mystiikkaa."
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 26.01.14 - klo:12:02
Uskova on siis täysin syntinen ja täysin pyhä samanaikaisesti.
Miksi sitten sanotaan, että saastainen saastukoon ja pyhä pyhittyköön edelleen?
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?

Selasin erästä vanhaa hyllyssäni olevaa kirjaa, jossa puhuttiin tästäkin asiasta. Oli kirjoittanut viimeiselle sivulle:

"Pyhitys on pyrkimystä asemamme edellyttämään tilaan."

Voiko se olla noin?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Soltero - 26.01.14 - klo:12:49
Uskova on siis täysin syntinen ja täysin pyhä samanaikaisesti.
Miksi sitten sanotaan, että saastainen saastukoon ja pyhä pyhittyköön edelleen?
Miten täysin pyhä voi pyhittyä vielä enemmän? Mikä uskovassa silloin muuttuu?

Selasin erästä vanhaa hyllyssäni olevaa kirjaa, jossa puhuttiin tästäkin asiasta. Oli kirjoittanut viimeiselle sivulle:

"Pyhitys on pyrkimystä asemamme edellyttämään tilaan."

Voiko se olla noin?
Jos se on noin, silloin se tarkoittaa, että pyhitys on vanhurskaan elämän opettelua.
Se on aika raamatullistakin.

Silloin on kuitenkin kysymys uskosta ja toivosta, mielenlaadusta ja halusta ottaa vastaan Jumalan apu,
eikä pidä sortua epätoivoiseen pinnistelyyn muuttua paremmaksi pyhittymisohjeita opettelemalla.

"Mutta töitä tekevälle ei lueta palkkaa armosta, vaan ansiosta,
 mutta joka ei töitä tee, vaan uskoo häneen, joka vanhurskauttaa jumalattoman, 
sille luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi." 
(Room. 4: 4-5)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Tosikko - 26.01.14 - klo:19:57
Kiitos kirjavinkistä, pitää hankkia tuokin kirja.

Jossain määrin keräilen näitä kirjoja. Joskus on hyödyksi nähdä, mitä virtauksia seurakunnissa on ja mitä on tulossa. Aika moneen olen joutunut kirjoittamaan etusivulle: "Varo tätä oppia!" Mielestäni kaikkia harhaoppisia kirjoja ei pidä hävittää, vaan merkitä ne. Nehän voivat päätyä minun jälkeeni kenelle tahansa.

Em. kirjaan olen kirjoittanut ekasivulle: "Katolista mystiikkaa."

Jotkut tekevät jopa kirjaston kirjoihin vastaavia merkintöjä. Kerran luin kirjaa jossa oli vähintään toistakymmentä sanaa korjattu tussilla. Alkuperäinen oli sutattu niin ettei siitä saanut aina selvää.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 26.01.14 - klo:20:30
Jotkut tekevät jopa kirjaston kirjoihin vastaavia merkintöjä. Kerran luin kirjaa jossa oli vähintään toistakymmentä sanaa korjattu tussilla. Alkuperäinen oli sutattu niin ettei siitä saanut aina selvää.

Toisen omaisuuden tuhriminen on rikos.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Tosikko - 31.01.14 - klo:20:27
Jotkut tekevät jopa kirjaston kirjoihin vastaavia merkintöjä. Kerran luin kirjaa jossa oli vähintään toistakymmentä sanaa korjattu tussilla. Alkuperäinen oli sutattu niin ettei siitä saanut aina selvää.

Toisen omaisuuden tuhriminen on rikos.

Tuossa tapauksessa tekijä varmaan koki tekevänsä jumallista tehtävää...
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 06.01.16 - klo:19:00
Lueskelin aikani kuluksi tämänkin ketjun lähes kokonaan. Hyvin mielenkiintoista pohdiskelua. Suosittelen muillekin näiden ketjujen kertausta.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 12.10.17 - klo:11:37
Lueskelin aikani kuluksi tämänkin ketjun lähes kokonaan. Hyvin mielenkiintoista pohdiskelua. Suosittelen muillekin näiden ketjujen kertausta.

Luin toisenkin kerran. Taas sama juttu.  :)
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 13.06.19 - klo:19:54
Onko sinulla Jumalan rauha? Näin kysyi minulta eräs nuori ihan vakavissaan.

Olin keväällä täyttänyt 16 vuotta.  Joku oli saanut minut houkutelluksi paikallisen seurakunnan kesäkodille pelaamaan lentopalloa. Säännöt edellyttivät, että pelit keskeytetään iltahartauden ajaksi ja oli toivottavaa, että niihin myös osallistuttaisiin.

Mukana oli joitakin nuoria, joissa oli jotain erilaista kuin minussa. En pitänyt heidän tavastaan ”tyrkyttää” evankeliumia. Kuitenkin sisälläni oli tunto siitä, että asiani eivät ole niin kuin pitäisi.

Kiusallinen kysymys, mutta jotain siihen olisi vastattava.

Vastasin totuudenmukaisesti, että ei. Ja lisäsin vielä kysymyksen, että mikä se semmoinen on? Jonkinlainen käymistila alkoi sisäisessä maailmassani. Kysyjä ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen, vaan hän teki toisen kysymyksen: ”Tahdotko saada sen?”

Tajusin, että tuohon kysymykseen vastaaminen saattaisi merkitä jotain aivan ratkaisevaa. Tuli myös ajatus, että tällainen tilanne ei ehkä milloinkaan tule toistumaan. Niinpä en jäänyt pohtimaan kaikkia asiaan kuuluvia ja kuulumattomia ja vastasin: ”Tahdon”.
 
Saattoi olla, että sen jälkeen luettiin joitakin Raamatun jakeita ja rukoiltiin, enää en kaikkea muista. Mutta sen muistan, että joku julisti minulle synnit anteeksi, vaikka minulla ei ollut edes synnintuntoa.

En kokenut mitään enkä tuntenut mitään. Ja niin sekin ilta päättyi ja menin  asuntooni.

Sitten tapahtui jotain outoa ja kummallista, minusta alettiin siinä yövuoteella taistella. En voi sanoa kuulleeni mitään ääniä, mutta parempaakaan sanaa ei oikein ole, sillä selvästi tiedostin tämän taistelun.  Siinä kamppailussa käytiin läpi sitä, mikä illalla alkoi. Toinen ”ääni” koetti saada minut palaamaan takaisin sanomalla, että mitä hullua olet mennyt tekemään, johan kaveritkin sinulle nauravat. Toinen ”ääni” kehotti lempeästi jatkamaan ja pitämään kiinni siitä, mitä olin sanonut tahtovani.

Taistelu kävi niin kuumana, että muistini mukaan en nukkunut edes ”silmällistä” sinä yönä. Lopulta koin selvästi, että minun tulee asettua jommankumman puolelle ihan itse ja niinpä päätin, että otan vastaan mieluummin kaverien pilkan ja jatkan eteenpäin. Niinpä sitten kerroin aamulla vanhemmilleni asiasta ja että olen sanonut ”kyllä” Jeesukselle.

Alkoi tapahtumaan jotain odottamatonta. Sain tavattoman innon lukea Raamattua. Se alkoi avautua ja yllätyksekseni se alkoi puhua ymmärrettävällä tavalla juuri minulle. Sain myös uusia ystäviä, joiden kanssa voin jakaa sitä uutta, mitä olin saanut. Tuli halu päästä sinne, missä julistettiin Jumalan sanaa.
 
Sittemmin jouduin yhteyksiin, joissa oli itsestään selvää, että uskovan tulee olla myös  hyödyllinen siinä yhteisössä, johon kuuluu. Uskoville ei paljoakaan puhuttu armosta, vaan enemmän siitä, mitä me teemme ja saamme aikaan. Mitä suurempaa, sen parempi. Uskova, joka on antanut kaikkensa Jumalalle, oli mallina meillekin, jotka emme siihen kyenneet. Henrik Renqvist on sanonut, että ”Siinä on tehtävä tihiästi ja kiintiästi ikään kuin vastatuuleen soutaessa, muuten ei pääse perille eikä maailman rakkaudesta Jumalan rakkauteen.”

Tässä opissa oli yksi paha pulma. Jos kristillisyys on kiinni koko ajan siitä, millainen minä olen ja mitä minä teen, niin minusta ei ole siihen. Eikä kenestäkään toisesta.
 
Vasta erinäisten kriisien jälkeen aloin etsiä vastausta siihen, miksi en pystynyt elämään sellaista kristityn elämää, jota pidettiin ihanteena. Sillä minun on ollut rehellisesti tunnustettava, että olen edelleen syntinen ja joskus jopa kauhistun omia ajatuksiani.
 
Vastauksia hätääni löytyi ennen muuta vanhoista kirjoista. Kyse oli siitä, että Raamattu jää suljetuksi kirjaksi, jos ei osata erottaa lakia ja evankeliumia toisistaan. Ja juuri se opetus puuttui. Olin ymmärtänyt vain sen, mitä laki vaatii, mutta en sitä, että juuri siksi tarvitsen armon evankeliumia. Jatkuvasti, joka päivä.

Kun uskossaolovuosia on kertynyt jo yli 60, niin olen oppinut tuntemaan itseäni ja eräs totuus on kirkastunut ykkösasiaksi: “Ellen pelastu yksin armosta, en pelastu lainkaan.”
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Oloneuvos - 14.06.19 - klo:00:56
Onko sinulla Jumalan rauha? Näin kysyi minulta eräs nuori ihan vakavissaan.

Olin keväällä täyttänyt 16 vuotta.  Joku oli saanut minut houkutelluksi paikallisen seurakunnan kesäkodille pelaamaan lentopalloa. Säännöt edellyttivät, että pelit keskeytetään iltahartauden ajaksi ja oli toivottavaa, että niihin myös osallistuttaisiin.

Mukana oli joitakin nuoria, joissa oli jotain erilaista kuin minussa. En pitänyt heidän tavastaan ”tyrkyttää” evankeliumia. Kuitenkin sisälläni oli tunto siitä, että asiani eivät ole niin kuin pitäisi.

Kiusallinen kysymys, mutta jotain siihen olisi vastattava.

Vastasin totuudenmukaisesti, että ei. Ja lisäsin vielä kysymyksen, että mikä se semmoinen on? Jonkinlainen käymistila alkoi sisäisessä maailmassani. Kysyjä ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen, vaan hän teki toisen kysymyksen: ”Tahdotko saada sen?”

Tajusin, että tuohon kysymykseen vastaaminen saattaisi merkitä jotain aivan ratkaisevaa. Tuli myös ajatus, että tällainen tilanne ei ehkä milloinkaan tule toistumaan. Niinpä en jäänyt pohtimaan kaikkia asiaan kuuluvia ja kuulumattomia ja vastasin: ”Tahdon”.
 
Saattoi olla, että sen jälkeen luettiin joitakin Raamatun jakeita ja rukoiltiin, enää en kaikkea muista. Mutta sen muistan, että joku julisti minulle synnit anteeksi, vaikka minulla ei ollut edes synnintuntoa.

En kokenut mitään enkä tuntenut mitään. Ja niin sekin ilta päättyi ja menin  asuntooni.

Sitten tapahtui jotain outoa ja kummallista, minusta alettiin siinä yövuoteella taistella. En voi sanoa kuulleeni mitään ääniä, mutta parempaakaan sanaa ei oikein ole, sillä selvästi tiedostin tämän taistelun.  Siinä kamppailussa käytiin läpi sitä, mikä illalla alkoi. Toinen ”ääni” koetti saada minut palaamaan takaisin sanomalla, että mitä hullua olet mennyt tekemään, johan kaveritkin sinulle nauravat. Toinen ”ääni” kehotti lempeästi jatkamaan ja pitämään kiinni siitä, mitä olin sanonut tahtovani.

Taistelu kävi niin kuumana, että muistini mukaan en nukkunut edes ”silmällistä” sinä yönä. Lopulta koin selvästi, että minun tulee asettua jommankumman puolelle ihan itse ja niinpä päätin, että otan vastaan mieluummin kaverien pilkan ja jatkan eteenpäin. Niinpä sitten kerroin aamulla vanhemmilleni asiasta ja että olen sanonut ”kyllä” Jeesukselle.

Alkoi tapahtumaan jotain odottamatonta. Sain tavattoman innon lukea Raamattua. Se alkoi avautua ja yllätyksekseni se alkoi puhua ymmärrettävällä tavalla juuri minulle. Sain myös uusia ystäviä, joiden kanssa voin jakaa sitä uutta, mitä olin saanut. Tuli halu päästä sinne, missä julistettiin Jumalan sanaa.
 
Sittemmin jouduin yhteyksiin, joissa oli itsestään selvää, että uskovan tulee olla myös  hyödyllinen siinä yhteisössä, johon kuuluu. Uskoville ei paljoakaan puhuttu armosta, vaan enemmän siitä, mitä me teemme ja saamme aikaan. Mitä suurempaa, sen parempi. Uskova, joka on antanut kaikkensa Jumalalle, oli mallina meillekin, jotka emme siihen kyenneet. Henrik Renqvist on sanonut, että ”Siinä on tehtävä tihiästi ja kiintiästi ikään kuin vastatuuleen soutaessa, muuten ei pääse perille eikä maailman rakkaudesta Jumalan rakkauteen.”

Tässä opissa oli yksi paha pulma. Jos kristillisyys on kiinni koko ajan siitä, millainen minä olen ja mitä minä teen, niin minusta ei ole siihen. Eikä kenestäkään toisesta.
 
Vasta erinäisten kriisien jälkeen aloin etsiä vastausta siihen, miksi en pystynyt elämään sellaista kristityn elämää, jota pidettiin ihanteena. Sillä minun on ollut rehellisesti tunnustettava, että olen edelleen syntinen ja joskus jopa kauhistun omia ajatuksiani.
 
Vastauksia hätääni löytyi ennen muuta vanhoista kirjoista. Kyse oli siitä, että Raamattu jää suljetuksi kirjaksi, jos ei osata erottaa lakia ja evankeliumia toisistaan. Ja juuri se opetus puuttui. Olin ymmärtänyt vain sen, mitä laki vaatii, mutta en sitä, että juuri siksi tarvitsen armon evankeliumia. Jatkuvasti, joka päivä.

Kun uskossaolovuosia on kertynyt jo yli 60, niin olen oppinut tuntemaan itseäni ja eräs totuus on kirkastunut ykkösasiaksi: “Ellen pelastu yksin armosta, en pelastu lainkaan.”

Tämä oli hyvä todistus.
Herra Jeesus Sinua siunatkoon.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Oloneuvos - 14.06.19 - klo:01:12
Luettuani tuon Pauluksen erinomaisen todistuksen nousi mieleeni tämä virsi, jonka sanat tahdon vielä tähän taltioida. Tämä varmasti kuvaa veljeni Pauluksen ja minunkin tuntojani.

1. Olen vankina täällä ja ymmärrän sen,
mitä kuoleman korpea kuljen.
Olen kahleiden kantaja, hoipertelen,
tosi onnelta sieluni suljen,
kun aarteita maan
pyrin kuormaksi matkalla kartuttamaan.

2. Hyvin tunnen jo turhiksi antimet maan,
jopa parhaatkin arvottomiksi.
Ja kun turhia etsin, niin tuskia saan.
Nekö kelpaavat lohduttajiksi?
Ja viihdynkö näin,
kun on mahdoton kulkea taivasta päin?


3. Miten syntiä suosiva, vilpillinen,
perin uskoton matkassa pysyn?
Olen kristitty joukossa kristittyjen,
yhä maailman kiitosta kysyn.
Taas kauhistelen
tätä kurjuutta luontoni valheellisen.


4. Yhä, Herrani, synneistä synteihin vie
katu tuttu, kun käyn sitä pitkin.
Se on uusien raskaiden askelten tie,
vaikka juuri sen itkuja itkin.
Näin matkalla maan
kovin työlästä taakkaani raahata saan.


5. Tykö armosi istuimen ääneti käyn
kuten syntinen nainen jo ammoin.
Näet, laupias Herrani, entisen näyn:
polo ihminen, särkevin vammoin,
nyt luoksesi jään
sydän itkien tuskaani nyyhkyttämään.

6. Pysy luonani, laupeus loppumaton,
sinä kurjalle anteeksi annat.
Tämä huolteni keskellä toivoni on:
sinä armahdat, kuormani kannat.
Ja murheellisen
otat luoksesi laaksosta kyynelien.

Hyvää yötä, Jeesus myötä.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: ullamaija - 14.06.19 - klo:08:17
Kiitos,Oloneuvos.Tuostapa itsensä löytää!
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 14.06.19 - klo:10:19
Kiitos Oloneuvokselle tuosta vanhasta virrestäkin, joka ei ollut ennestään tuttu.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Paulus - 23.08.19 - klo:13:34
On täysin käsittämätöntä, että kristillinen kustantaja suoltaa tuommoista sekasotkua mukamas kristillisenä kirjana!

Murrayn kirja palasi pitkältä reissulta jälleen kotiin. Monta kertaa olin sitä hyllystäni etsinyt muistamatta lainkaan, mihin olin sen lainannut. Tekisi mieli lukea se jälleen kerran, mutta tyydyn toistaiseksi vain selailemaan ja lukemaan merkitsemiäni kohtia.

On todella ihmeellistä ja käsittämätöntäkin, että tällaisi kirjoja myydään jatkuvasti kristillisinä kirjoina! Jos joku ottaa kirjan sanoman vakavasti, niin on odotettavissa, että hän tulee jossain vaiheessa siihen toteamukseen, ettei minusta ole kristityksi. Ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.  :( :( :(

Tämäkin kirja tuhoaa sitä työtä, jota seurakunnan tulisi edistää.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Marjatta - 23.08.19 - klo:14:25
On täysin käsittämätöntä, että kristillinen kustantaja suoltaa tuommoista sekasotkua mukamas kristillisenä kirjana!

Murrayn kirja palasi pitkältä reissulta jälleen kotiin. Monta kertaa olin sitä hyllystäni etsinyt muistamatta lainkaan, mihin olin sen lainannut. Tekisi mieli lukea se jälleen kerran, mutta tyydyn toistaiseksi vain selailemaan ja lukemaan merkitsemiäni kohtia.

On todella ihmeellistä ja käsittämätöntäkin, että tällaisi kirjoja myydään jatkuvasti kristillisinä kirjoina! Jos joku ottaa kirjan sanoman vakavasti, niin on odotettavissa, että hän tulee jossain vaiheessa siihen toteamukseen, ettei minusta ole kristityksi. Ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.  :( :( :(

Tämäkin kirja tuhoaa sitä työtä, jota seurakunnan tulisi edistää.
Kertomastasi päätellen uskoontulo on ohjeistettu niin monimutkaisesti, että lukija "tukehtuu" kokien avuttomuuden. Onneksi meillä on Jumalan Sana, jossa se on yksinkertaisempi esimerkiksi Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Oloneuvos - 24.08.19 - klo:13:19
On täysin käsittämätöntä, että kristillinen kustantaja suoltaa tuommoista sekasotkua mukamas kristillisenä kirjana!

Murrayn kirja palasi pitkältä reissulta jälleen kotiin. Monta kertaa olin sitä hyllystäni etsinyt muistamatta lainkaan, mihin olin sen lainannut. Tekisi mieli lukea se jälleen kerran, mutta tyydyn toistaiseksi vain selailemaan ja lukemaan merkitsemiäni kohtia.

On todella ihmeellistä ja käsittämätöntäkin, että tällaisi kirjoja myydään jatkuvasti kristillisinä kirjoina! Jos joku ottaa kirjan sanoman vakavasti, niin on odotettavissa, että hän tulee jossain vaiheessa siihen toteamukseen, ettei minusta ole kristityksi. Ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.  :( :( :(

Tämäkin kirja tuhoaa sitä työtä, jota seurakunnan tulisi edistää.
Kertomastasi päätellen uskoontulo on ohjeistettu niin monimutkaisesti, että lukija "tukehtuu" kokien avuttomuuden. Onneksi meillä on Jumalan Sana, jossa se on yksinkertaisempi esimerkiksi Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.

Eräs minulle rakkaimpia kohtia Raamatussa on Jesaja 45:22. Se kertoo pelastuksen yksinkertaisuudesta ja Herramme suuruudesta. Hän on Pelastaja eikä muuta ole. Jaakon käännöksessä kohta kuuluu näin:

"Look unto me, and be ye saved, all the ends of the earth: for I am God, and there is none else." Katsokaa Minuun ja pelastukaa (olette pelastetut) kaikki maan ääret; sillä Minä olen Jumala eikä muuta ole. Aika lähelle se noin kääntyy suomeksi, vai mitä sanovat kieli-ihmiset?
Otsikko: Vs: Miten usko syntyy? Miten tulit uskoon?
Kirjoitti: Lemmikki - 24.08.19 - klo:17:10
Englannin kieli on monessa kohtaa käsittämättömän armollinen. Siksi ihmetyttää miksi suomenkieleen on saatu niin ankara käännös. Ikäänkuin olisi ollut tarkoitus alistaa jo tarpeeksi kurjaa korven asukasta.

Tästä juuri käy ilmi sekin että kun Jumala saoo niin se tapahtuu. Hän sanoo "pelastu" ja ihminen pelastuu. Mutta suomi antaa sen käsityksen että ihmisen pitää nyt pohtia kaikilta puolin miten itse toteuttaa tuo Sana.