Kirjoittaja Aihe: Nuoret lesket  (Luettu 1141 kertaa)

Poissa sandia

 • Moderaattori
 • Viestejä: 4099
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #15 : 04.11.19 - klo:16:38 »
Kirkossa ollessani ja Raamattua lukiessani tuli mieleen, että eihän Raamattu opeta, että Paavali oli synnitön.
En ota kantaa siihen, lasketteliko Paavali omia negatiivisia asenteitaan nuoriin leskiin, vai oliko hän neuvomassa  seurakuntalaisia käytännön tilanteessa.

Mutta eihän meidän uskomme perustu Paavaliin vaan Jeesukseen. Paavali oli vain Jeesuksen palvelija ja omien sanojensa mukaan syntinen yhä, vaikka oli pelastunut.

Eli siis ratkaiseva kysymys uskon kannalta on miten Jeesus suhtautui naisiin.
Siitä ei liene valittamista kenelläkään.

Jotenkin päädyin lukemaan osaksi kuulemani perusteella Maria Magdaleenan suhdetta Herraan. Hän seisoi aivan lähellä Herraa jopa silloin kun tämä oli ristillä. Ja hän oli ensimmäinen joka meni takaisin haudalle kolmen päivän päästä ja Jeesus itse ilmestyi hänelle.

Hänellä oli hyvin läheinen suhde Herraan.

Kiitos kun muistutit tuosta.

Täytyy uskoa mieluummin Jeesusta itseään kuin ……

Minä olen yleensä vältellyt noita kirjeitä mutta nyt tahdoin syventyä niihin ja näin siinä sitten kävi  :(

Ai sä et lue koko Raamattua?
Miksi?

Poissa sandia

 • Moderaattori
 • Viestejä: 4099
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #16 : 04.11.19 - klo:16:45 »
Tämä väittelyhän alkoi aiheesta "nuorten leskien hylkääminen". Koska te niin kovasti arvostatte Raamattua niin te toki olette sitten hyljänneet ne nuoret lesket? Kuinka monta leskeä tunnette? Saako esim One Way auttaa hindulaisia leskiä Intiassa? Hehän eivät ole leskiä pastorin jälkeen!

Minun mielestäni on turha keskustella mistään jakeista jos kuitenkaan kukaan ei niitä noudata vaikka vaatii kovasti niiden arvostusta. Onko se arvostusta ettei niitä noudateta?

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Noudatatteko tätä? Entä jos sanoisin ettei kukaan tuotakaan noudata? Onko synti sanoa se vai onko synti jättää se noudattamatta?

Anteeksi , oikeastaan minä toimin tyhmästi koska vaadin teitä noudattamaan sanaa, ja se johtuu vain siitä että te vaaditte minua arvostamaan sitä sanaa.

Tokihan voimme tehdä sovinnon ja arvostaa sitä vaikka emme noudata sitä?
Siihenhän nämä "riidat" yleensä kuitenkin päättyy.

Juu eilen illalla tiedostin juuri tuon kaksinaisuuden. Minäkin varmaan monta kertaa olen ristiriidassa itseni kanssa sen suhteen kun sanon että sydämestäni uskon Raamatun olevan kokonaisuudessaan Jumalan sanaa. Näin siis uskon. En jätä mitään kirjaa siellä lukematta. Ja silti minut varmaan tapaa elämästä ikään kuin tiettyjä opetuksia ei ole UTssa.


Mutta kenen elämä on 100% johdonmukainen Uuden Testamentin kanssa. En ole vielä tavannut yhtään sellaista. Paitsi siis juuri Jeesus.

Ymmärrän, että olen ulkokultainen jos tuomitsen ihmisen joka ei luota vaikkapa siihen ongelmalliseksi kokemaansa Raamatun kohtaa, minkä toit esille.

Silti päivittäin uskovat rikkoo Jumalan sanaa kovinkaan paljon siitä huolestumatta.

Paavali sanoin juutalaisille, että heidän tähtensa Jumala tulee pilkatuksi. He ulkonaisesti julistavat Kirjoitusten totuutta, mutta kukaan ei sitä noudata.

Jotenkin tuntuu että uskovatkaan eivät tuossa kovin paljon kummempia.

Kaikki riitaisuudet, syyttelyt, avioerot, katkeruus, anteeksiantamattomuus, oman edun tavoittelut, heikompien laiminlyönti, jne. jne uskovan elämässä on täysin Jumalan sanan vastaista.
« Viimeksi muokattu: 04.11.19 - klo:17:13 kirjoittanut sandia »

Poissa Natanael

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 4414
 • Matkalla
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #17 : 05.11.19 - klo:22:34 »
Timoteuskirjeessä Paavali määrittelee kenet pitäisi ottaa avustettavien leskien luetteloon ja ketkä ei.
Seurakunnan piti siis avustaa joitakin ja toisia ei.

Silloin ei ollut nykyisenkaltaista systeemiä yhteiskunnassa Kelan tukia ja eläkejärjestelmää esimerkiksi.

Kun kuusikymppinen leski otettiin seurakunnan avustettavaksi, ei olla kovin kaukana siitä ajatuksesta, että srk maksoi eläkettä leskelle.

Nuorten leskien hylkääminen tarkoittaa siis sitä, että häntä ei otettu avustettavien luetteloon. Tuohan ei tietenkään poissulje sitä, etteikö nuorta leskeä tai ketä tahansa voitaisi satunnaisesti avustaa.

Kysymystä voisi lähestyä sitä kautta miksi seurakunnan pitäisi maksaa eläkettä kaksikymppiselle leskelle, mutta ei kaksikymppiselle nuorelle naiselle, joka ei ollut aviossa.
Naimaton nainen eli isänsä kodissa ja sai sieltä elatuksensa.
Miksi nuori leski olisi pitänyt ottaa seurakunnan elätettäväksi? Eikö hän voinut palata takaisin isänsä kotiin?
Elinikä tuohon maailmanaikaan oli ymmärtääkseni suhteellisen lyhyt. 60v. leskinaisen ei voi kohtuudella odottaa saavan elatustaan kasikymppisiltä vanhemmiltaan.

Mitä järkeä siinä olisi, että nuoret lesket olisivat kiertäneet kyliä seurakunnan kustannuksella?
Koska he olivat olleet jo naimisissa ja avioelämää kokeneet, Paavalin kommentti himoista on aika helppo ymmärtää.

Olenko ihan ulapalla ajatusteni kanssa?

Poissa sandia

 • Moderaattori
 • Viestejä: 4099
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #18 : 05.11.19 - klo:23:18 »
No siitä naimisiin haluamisesta taisi tulla heille ykkösasia, mikä ei itsessään ole väärin vaan jopa suositeltavaa. Eli se pääasian vaihtuminen painaa, ei avioon haluaminen.

Eli täytyy osata lukea rivien välistä ja tietää että tuo käsky koskee vain niitä jotka sydämessään vaihtavat uskon keskiöstä pois ja laittavat keskiöön jonkin muun asian.

Pointti siis on että joku tietää mitä on sydämessä. Mutta miten Paavali tietää mitä on nuoren lesken sydämessä. Tai miten nykyseurakunta tietää mitä on minun sydämessä kun osaavat niin yleisesti pitää minua halpa-arvoisena? Näkyykö se naamasta?

Tuskin vielä naamasta, mutta ehkä käyttäytymisestä.
Kuten Jeesus sanoi, ihmisen "hedelmät" ovat vääjämätön osoitin siitä missä ihmisen sydän on.

Poissa Oloneuvos

 • Viestejä: 911
  • Oloneuvoksen kotosivut
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #19 : 06.11.19 - klo:02:04 »
Itse ymmärrän käsiteltävän asian  hyvin samalla tavoin kuin Natanael tuossa aikaisemmin
( http://puimatanner.net/index.php?topic=1149.msg47621#msg47621 ).

Pari sanaa vielä apostolien arvovallasta kun he perustivat paikallisia seurakuntia ja antoivat ohjeita uskoviksi tulleille. Apostolien arvovalta perustui Jeesuksen heille antamaan valtuutukseen "sitoa ja päästää". Helluntain jälkeen Jumala rakensi seurakuntansa apostolien ja profeettojen perustukselle, joiden julistama sana oli Jumalalta ja yhtä luotettavaa ja varmaa kuin vanhan testamentin profeettojen julistamat Jumalan sanat. Apostolisen ajan jälkeen ei seurakunta ole saanut eikä tule saamaan Jumalalta lisää ilmestystietoa (apokalypsis). Raamatussamme on kaikki mitä tarvitsemme "elämään ja jumalisuuteen" ja meillä on se nyt kirjoitetussa muodossa siten kuin Jumala antoi sen Pyhässä Hengessä apostoleilleen. Meidän tulee uskoa apostoliset kirjoitukset Jumalan sanana ja siltä osin kuin emme ymmärrä niitä tulee meidän nöyrästi rukoilla: "Herra, opeta meitä ja selitä sanasi."


Poissa Natanael

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 4414
 • Matkalla
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #20 : 06.11.19 - klo:18:02 »
Olisi varmaan aiheellista kysyä miksi nuorten miesleskien tilanteeseen Paavali ei ota mitään kantaa eikä vanhojen ukkojenkaan tilanteeseen, kun he ovat jääneet leskeksi.

Minulla on tietty ajatus heihin liittyen, mutta laitoinpa ensin kysärin.

Poissa peneriktus16

 • Viestejä: 236
Vs: Nuoret lesket
« Vastaus #21 : 06.11.19 - klo:20:41 »
Olisko se, että miehillä oli tuolloin elatusvelvollisuus eikä naisella. Tilanne ei hirveästi muutu jäädessä leskeksi.