Kirjoittaja Aihe: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi  (Luettu 3522 kertaa)

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« : 19.12.23 - klo:14:33 »
Olen ajatellut välillä modernien arvojen ja yhteiskunnallisten arvostusten kääntymistä ympäri: valkoisesta mustaksi, ylösalaisin. Miten se toimii ja missä se näkyy? Tajuanko asiasta mitään – ja pitäisikö? Miten kehitykseen pitäisi suhtautua?

Paavali kenties viittaa tähän jossakin Raamatun kohdassa ja lisäksi kerrotaan, ettei pitäisi mukautua tähän maailmanaikaan. On myös esitetty, että lopun aikoina tämä ylösalaisin kääntyminen on osa kehitystä, joista olen lueskellut pääasiassa eri blogeista [1]. Toisaalta evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa on taannoin esittänyt, ettei kirkolla edes ole arvoja, vaan olennaista on suhde Jeesukseen.

Blogikirjoittaja Francis Berger on aiemmin tarkastellut seksuaalisten arvojen kääntymistä vastakkaisiksi eräässä blogikirjoituksessaan (https://www.francisberger.com/blog/endorsing-promoting-and-embracing-sexual-perversion-has-become-a-moral-imperative), joka oli minusta oivaltava ja lähihistoriaa havainnollistava.

Viime aikoina hän julkaisi kirjoituksen ”Value Inversions Also Serve to Reflect Metaphysical Assumptions; Or, Why Virtually No Western Church Believes in God Anymore” (https://www.francisberger.com/blog/value-inversions-also-serve-to-reflect-metaphysical-assumptions-or-why-virtually-no-western-church-believes-in-god-anymore), jossa hän nostaa esille Max Schelerin käsityksen arvohierarkiasta ja soveltaa sitä nykymaailmaan ja esimerkiksi kirkon käyttäytymiseen koronaepidemian yhteydessä. Hänen mukaansa käytännössä länsimaiset kirkot eivät usko enää Jumalaan. Mukana on myös metafysiikan ja arvojen yhteys, josta en luultavasti tajua paljoakaan – joskin voi sanoa että uskovan ymmärrys ja esioletukset maailmasta ovat tietysti huomattavan erilaiset kuin ei-uskovan.

Bergerin hieman editoimana (en ole perehtynyt alkulähteisiin) Schelerin arvohierarkia näyttää seuraavalta:

Lainaus
1. Pyhän arvot (jumalallisuus; luomakunta; todellisuus)
2. Hengelliset, psyykkiset ja mentaaliset arvot (totuus, kauneus, hyvyys; moraali, etiikka)
3. Aistilliset arvot (terveys, elinvoima, nautinto, miellyttävä ja epämiellyttävä)
4. Hyödyllisyysarvot (talous, hallinto, politiikka) (Suom. DeepL.com.)

Äkkiseltään arvohierarkia vaikuttaa järkeenkäyvältä, joskin edes ensimmäisen kategorian olemassaolo edellyttää uskoa (ja metafyysisiä oletuksia), jotka ilmeisesti ovat tilastojen perusteella hiipumassa länsimaissa. Ilman uskoa tuskin voi olla ”tehokkaita” pyhän arvoja tai vahvaa toimintaa niiden perusteella, joskin ”pyhä”-sanaa liitetään moneen yhteyteen nykyisin.

Omaan vaatimattomaan ajatteluuni kyseinen hierarkia sopii siten, että Raamatun ja uskon totuuksien sisäistäminen vie aikaa, eikä tapahdu aina aivan automaattisesti. Sekulaarista nykyihmisestä ja hänen arvomaailmastaan on matkaa Raamattuun pohjaavaan näkemykseen maailmasta ja todellisuudesta. Ja silti tuntuu, että pään sisällä kaikki ei ole täysin täydellisessä järjestyksessä – eikä ehkä ihmisellä näin voi täysin ollakaan. Silti kristityn tulisi pyrkiä Jumalan tahdon noudattamiseen ja näkemiseen suhtautumisessaan maailmaan, käyttää sitten arvo-sanaa tai ei.

Toisaalta Raamatussa ei ole kerrottu kaikkea ja nykymaailma on monimutkainen ja erilainen silloiseen verrattuna, joten ymmärrys voi vaatia aivovoimistelua ja -treeniä. Minkälainen ajattelu ja teologia on hyvää ja sopivaa? Entä sopiiko tämä Schelerin jaottelu arjen työkaluksi vai enemmänkin älykköjen teoreettiseen ajatteluun? Miten jonkinlainen arkiajatteluni toimii tosiasiallisesti kaiken keskellä?

Berger tuo kuitenkin kirjoituksessaan esille käytännössä sen, että hänen mielestään länsimaiden arvot ovat kokeneet kääntymisen ylösalaisin. Hän kirjoittaa seuraavasti:

Lainaus
Havainnollistukseksi tarjoan seuraavan käänteisten arvojen hierarkian, joka edustaa nykyistä aikaamme ja paikkaamme, jälleen kerran järjestettynä korkeammasta alempaan:

- [1] Hyödyllisyysarvot (totalitaarinen valvonta tieteen, asiantuntijoiden ja median kautta; epärehellinen politiikka, riistävä voodoo-talous, ilmastonmuutoshysteria, rasisminvastaisuus, massamaahanmuutto, alkuperäisväestön mustamaalaaminen lännessä, itsetuhoinen altruismi, sairausepidemia ja piikitys jne.)

- [2] Aistilliset arvot (homo- ja trans-agendat, hedonismi, feminismi, ruttopelko, ”kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa” jne.)

- [3] Hengelliset arvot (korruptoituneet kirkot ja instituutiot, oikea on väärää, vulgaari ei-taide tai anti-taide, valheet filosofiana, korruptoitunut koulutus, media ja sosiaalinen media, materialismi, mindfulness jne.)

- [4] Pyhän arvot (tekopyhyys, hyödyllisyysarvoihin perustuva käsitys jumalallisesta).

Pidimme siitä tai emme, yllä oleva käänteisten arvojen hierarkia on luultavasti tarkka kuvaus siitä, miten nykymaailmamme järjestää ja asettaa arvonsa järjestykseen. Lisäksi tämä käänteisten arvojen hierarkia heijastaa erillistä metafyysistä oletusta, joka nykymaailmallamme on todellisuuden perimmäisestä luonteesta. (Suom. DeepL.com.)

Tämä kriittinen esitys herättää ajatuksia siitä, miten pitkälle omatkin arvoni ovat ”kääntyneet ylösalaisin” ympäristöni mukana? Tai toiminko tai ajattelenko useinkin kovin maailmallisesti ja juuri kuten käänteisessä hierarkiassa kuvataan? Huomaanko edes koko asiaa? Osaanko ajatella riittävän hyvin? Tämä kuvaus liittyy myös siihen kysymykseen, pitäisikö kirkon muuttua maailman mukana vai muuttaa sitä.

Jos maailman arvohierarkia on täysin vastakkainen kristittyjen tai kirkon arvohierarkian kanssa, niin konflikteja voi väistämättä syntyä. Toisaalta Jeesus ja profeetat olivat maailmaa vastaan, eikä hengellisiä pyhyyden arvoja aina oteta vastaan ilolla, jos ne menevät esimerkiksi aistillisia tai hyödyllisyyden arvoja vastaan.

Jumalan tahtoa tulisi kuitenkin raamatullisesti etsiä ensin, siis pyhyyttä, ei noita muita maailmallisempia arvoja. Niistä tuskin on puutetta muutenkaan, kun taas Jumalan olemassaolon, Raamatun viestin ja hengellisen elämän tulisi toivon mukaan valaista muuta toimintaamme.

Käytännössä se ei varmastikaan ole aina helppoa, koska asioiden huomaaminen ja saati prosessointi ei ole itsestään selvää. Varmaankin on kuitenkin hyvä huomata, missä mennään. Omaa toimintaa voi muokata ja varjella parhaansa mukaan, mutta Jumalan tahdon etsiminen ja noudattaminen olisi hyväksi myös koko luomakunnalle.

Toisia tai ympäröivää yhteiskuntaa ei kuitenkaan voi pakottaa, vaan pyrkiä hyväntahtoiseen ja rakkaudelliseen asenteeseen. Paavalin ”parempi tie” on todella parempi, mutta ymmärrys ei ole aina helppoa. Vastakulttuurisuus ja ”vasta-arvoisuus” suhteessa ympäröivään kulttuuriin vaatii juurtumista ja jaksamista, eikä sitäkään kannata yrittää tehdä liian hampaat irvessä, vaan rakkaudesta ja lempeydestä.


« Viimeksi muokattu: 19.12.23 - klo:15:10 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #1 : 19.12.23 - klo:15:42 »
Niin. Aika ja kulttuuri ja arvot ja koko yhteiskunta ovat muuttuneet.
Se kulttuuri ja yhteiskunta, minka sisalla mina tulin uskoon, lienee ollut lahempana perinteisia kristillisia arvoja kuin nykyinen kulttuuri.

Talla hetkella paavi siunaa homopareja. Se on ehka yksi jaavuoren huippu tassa arvojen muuttumisessa.
Katolinen kirkko on tahan asti edustanut hyvin paljon perinteeseen sitoutunutta organisaatiota.
Ja kuten jo jossain aiemmen mainitsin, naiivisti oletin, etta se pysyy aina samanlaisena.

Mutta jos ei ole juurtunut Kristukseen, niin aikakausi, kulttuuri vievat mennessaan.

Varmaan todella haastellista erotella Jumalan sana, vanhat perinteet ja nykyinen kulttuuri. Ne kaikki lienevat toisistaan poikkeavia.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #2 : 19.12.23 - klo:16:13 »
Juu, onhan ajan tapahtumissa aika paljon diagnosointia ja analysointia, jos haluaa pysyä jotenkin kärryillä. Tai sitten kehittää vain kaikkea uutta vastustavan känkkäränkkä-asenteen. Varmuuden vuoksi vastustan kaikkea. :) Ja varmasti esim. jokin homo-kysymys on helpompi nähdä ja hyvin selkeä itsessään, kun taas vaikkapa Bergerin blogikirjoituksessa mainittu kirkkojen korona-toimenpiteiden kritiikki on vaikeampi pala.

Jotenkin vaikea myös nähdä omaa tilaa, missä tilassa omat arvot ja asenteet ovat suhteessa (1) Raamattuun ja Jumalan totuuteen ja (2) nykymaailmaan. Toivottavasti Pyhä Henki voi ikään kuin kylvettää Raamatun totuudessa, koska oma ajattelu on kuitenkin rajallista. Tai siltä se tuntuu. Ymmärrys syntyy hitaasti ja vaivalloisesti.

Osaako siis itse pitää pyhän arvot tärkeimpinä, vai valuvatko omat prioriteetit joihinkin alempiin kategorioihin (aistillisiin tai hyödyllisyysarvoihin)? Kuuntelin äsken Mika Tapion videota "Mikä on tärkeintä?" (sattumoisin tuli vastaan Youtubessa), jossa muisteltiin että nuorena rukouksessa joskus tärkeää oli että kaupungissa oli hampurilaispaikka ja jääkiekkojoukkue, kun taas vanhemmiten Jumalan näkemyksistä on tullut tärkeämpiä. Mutta ehkä nykyään voisi melkein odottaa Bergerin analyysin perusteella, että kirkko pitäisi olla hampurilaispaikan vieressä ja kehitetään jääkiekko-teemainen messu...

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #3 : 20.12.23 - klo:10:16 »
Mutta jos ei ole juurtunut Kristukseen, niin aikakausi, kulttuuri vievat mennessaan.

Varmaan todella haastellista erotella Jumalan sana, vanhat perinteet ja nykyinen kulttuuri. Ne kaikki lienevat toisistaan poikkeavia.

Tästä lueskelin äsken Bruce Charltonin ajatuksia vasemmistolaisten ideoiden ja oletusten pesiytymisestä pääkoppiin, https://charltonteaching.blogspot.com/2021/07/residual-unresolved-leftism-is-enemy-in.html

Lainaus
Vasemmistolaisuus (esim. vasemmistolaiset käsitykset tasa-arvosta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, moninaisuudesta, ympäristönsuojelusta, rasisminvastaisuudesta, feminismistä, seksuaalisesta vallankumouksesta, valtavirran hedonistisesta utilitaristisesta moraalista jne.) on yleisenä taustaolettamuksena läsnä julkisessa keskustelussa.

Hyvin harvat ihmiset länsimaissa ovat täysin vapaita näistä vääristä, tarkoitushakuisista ja pahuuteen pyrkivistä ajatuksista - ja kristityt, kuten useimmat muutkin, vaalivat usein tällaisia ihanteita - tai yrittävät tehdä niin.

RUL (Residual Unresolved Leftism, " jäljellä oleva selvittämätön vasemmistolaisuus") siis hämmentää pahuuden erottelukykyämme, sillä vasemmistolaisuus on ollut merkittävä (luultavasti tärkein) pahan strategia nykymaailmassa.

Näin ollen maailmassa on pahuutta, joka vaikuttaa henkilökohtaiseen elämäämme, mutta koska jokin pahuus itsessämme vastaa tuota ulkoista pahuutta, emme tunnista sen todellista luonnetta.

Translated with DeepL.com (free version)

Eräänlaista kulttuurikritiikkiä siis huomata se, että oma ajattelu ei välttämättä ole suurelta osin raamatullusta tai hengellistä, vaan koostuu maailmallisista ideologioista. Miten sitten korvata nämä oletukset, niin ajattelu ei ole ihan helppoa... Ja onhan kristittykin aina osaltaan maailmassa ja alttiina kaikenlaisille ideoille. Ovatko nämä sitten yhteensopivia hengellisten totuuksien kanssa, niin arviointikykyä tarvitaan. Ei ihan helpolta kuulosta.
« Viimeksi muokattu: 20.12.23 - klo:10:32 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #4 : 20.12.23 - klo:12:03 »
Juu muistan hyvin, kun aloin tiedostaa, että en ollut edes hoksannut pohtia, onko minun käsitykseni avioliitosta Raamatun opetuksen mukaista. Niitä vaan piti itsestäänselvyytenä. Piti tiedostaa, että oma ajattelu oli todella "primitiivistä" siinä mielessä, että tuskin olin edes asiaa pohtinut.  :-[ Ja olin jo naimisissa. ???
« Viimeksi muokattu: 20.12.23 - klo:12:16 kirjoittanut sandia »

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #5 : 20.12.23 - klo:13:00 »
Omakohtaisesti jos miettii noita arvoja ennen ja jälkeen uskoon tuloa, niin onhan niissä varmasti eroa. Mutta myös edelleen jatkuvaa opettelua. En oikein usko, että kaikkia ongelmakohtia ja puutteita saa äkkiseltään korjattua - viiden minuutin ajattelulla, tai edes vuoden. Katvealueita ja huonoja oletuksia on varmasti runsain mitoin ajattelussa piilossa - ja näkyvilläkin, jos huomaisi.

Mutta toivottavasti elämä, Pyhä Henki ja Raamatun opiskelu auttaa hiljalleen hengellisen perspektiivin kehittymisessä (tai pyhän arvoissa ja hengellisissä arvoissa). Vaikka varsinainen suuri maailmankuvallinen mullistus on tapahtunut ja sitä voi ilolla ihmetellä, mutta ihminen on epätäydellinen. Tänne kirjoittelu voi auttaa myös.

Ja kuitenkin voin pyrkiä ottamaan edes jotenkin vähäisen ymmärrykseni perusteella Jumalan ja lähimmäisen huomioon toiminnassa. Myös ajatella korkeampia arvoja, eikä vain mammonaa (hyödyllisyysarvoja) ja aistillisia arvoja (viihde, seksuaalimoraalittomuus). Aiemmin harvemmin näitä korkeampia tuli tietoisesti ajateltua, eikä mitään ulkoista absoluuttista mittapuuta ollut (eikä tietenkään Jumalaa lainkaan, kun uskoa ei ollut).

Ihan hyödylliseltä vaikuttaa tuo Schelerin arvohierarkia siinä mielessä, että esim. omaa toimintaa ja prioriteetteja voi sen avulla koettaa ymmärtää paremmin. Olenko yhtään linjassa?

Tästä tuli myös mieleeni vanha kysymys arjessa: "What would Jesus do?" ("Mitä Jeesus tekisi?") Minusta tämä on kyllä monesti aika hankala toteuttaa ja muistaa/käsittää, mutta joskus varmasti hyvä mittatikku tai muistutus omalle käytännön toiminnalle. Eli korkeampia standardeja (arvoja) on, niitä voi yrittää toteuttaa. Kaikki ei ole vain rahaa, nautinnonhakuisuutta ja politiikkaa.
« Viimeksi muokattu: 20.12.23 - klo:13:21 kirjoittanut Korpima »

Poissa Janne

  • Viestejä: 665
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #6 : 07.01.24 - klo:23:12 »
Ketjun aloituksessa on kohta, jossa mainitaan että länsimaiset kirkot eivät usko enää Jumalaan.

Elämme erikoista aikakautta, koska lieviä viitteitä on nähtävillä että tiedemaailmassa usko Jumalaan tai vähintäänkin luojaan/älykkääseen suunnittelijaan on kasvussa.

En nyt löydä linkkiä, mutta Youtubesta katsoin videota jossa sanottiin että kaikista kosmologeista alle puolet uskoo Jumalaan, mutta nuorista kosmologeista yli puolet uskoo Jumalaan. Todennäköisesti tulevaisuudessa jossakin vaiheessa suurempi osa kosmologeista siis uskoo Jumalaan kunhan vanhoista aika jättää.

Yleisesti ottaen tiedemaailmassa usko älykkääseen suunnittelijaan on kasvanut. Multiversumin (joka voisi sulkea luojan pois) todennäköisyyttä pidetään pienenä (ja kuka olisi luonut multiversumin?). Nykyinen ainutlaatuinen maailmankaikkeus taas itsestään syntyneenä aiheuttaa liian paljon kysymyksiä ja mahdottomuuksia/minimaalisia todennäköisyyksiä joten useat tieteen edustajatkin ovat kallistuneet uskomaan Jumalaan.

Vaikka tiede kallistuisikin Jumalan/luojan/älykkään suunnittelijan kannalle reilustikin, niin eihän se vielä tarkoita että kaikki uskoisivat nimenomaan kristinuskon Jumalaan ainakaan heti aluksi (toivottavasti löytävät Jeesuksen kunhan ensin hoksaavat että maailmankaikkeus on luotu),

Osa uskoo myös, että elämme matrixissa/simulaatiossa. Tällöinkin takana olisi kuitenkin luoja.

Kuitenkin summa summarum mielenkiintoista jos tiede alkaa uskomaan luotuun maailmankaikkeuteen ja luojaan kun taas kirkot luopuvat uskostaan.


Poissa Janne

  • Viestejä: 665
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #7 : 08.01.24 - klo:07:58 »
Eli: Jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.

Mikäli kirkko ei usko Jumalaan, niin kivet alkavat huutamaan. Tiedekin pystyy tällöin kertomaan maailmankaikkeuden Luojasta.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #8 : 08.01.24 - klo:13:49 »
Ketjun aloituksessa on kohta, jossa mainitaan että länsimaiset kirkot eivät usko enää Jumalaan.

Tämä taisi olla yhden blogikirjoittajan ja hänen kavereidensa näkemys aiheeseen. Se perustuu kai (?) kirkkojen toimintaan koronaepidemian aikana. En nyt itse oikein tiedä, kertooko yksi tapahtuma välttämättä paljoakaan. Ja muistaakseni esim. Lutherkin suhtautui aikanaan ruttoon käytännölliseen tyyliin.

Ja vaatiihan tuollaisen diagnoosin esittäminen aika hyvää analyysikykyä. Itse en oikein tiedä, miten moista juttua edes lähestyisi. Jos kaikki olisivat liberaaliteologeja, maailman poliittiset jutut olisivat tärkeintä kirkollekin? Vaikka voisihan tällöinkin olla "heikkoa uskoa", vaikka Jumala ei olisikaan enää tärkeintä ja olennaisinta.

Elämme erikoista aikakautta, koska lieviä viitteitä on nähtävillä että tiedemaailmassa usko Jumalaan tai vähintäänkin luojaan/älykkääseen suunnittelijaan on kasvussa.

Minäkin olen nähnyt joitain viitteitä/uutisia tähän suuntaan, vaikka en ole mitenkään hyvin perehtynyt. Vaikka tosiaan onhan siitä huomiosta, että universumi on tarkoituksella suunniteltu, vielä matkaa siihen että Jeesus Kristus on se Jumala.

Poissa Janne

  • Viestejä: 665
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #9 : 08.01.24 - klo:14:25 »


Elämme erikoista aikakautta, koska lieviä viitteitä on nähtävillä että tiedemaailmassa usko Jumalaan tai vähintäänkin luojaan/älykkääseen suunnittelijaan on kasvussa.

Minäkin olen nähnyt joitain viitteitä/uutisia tähän suuntaan, vaikka en ole mitenkään hyvin perehtynyt. Vaikka tosiaan onhan siitä huomiosta, että universumi on tarkoituksella suunniteltu, vielä matkaa siihen että Jeesus Kristus on se Jumala.

Suunnittelusta on matkaa Jeesukseen se on totta.

Toisaalta näen asian silti positiivisena jo itse tieteen kehittymisenkin kannalta. Jos aletaan tutkia luotua maailmaa eikä itsestään syntynyttä. Uskon, että tiede ja tieteelliset saavutukset ovat suurempia kun lähtökohta on oikea.

Aikoinaan maailman kaikki suuret tiedemiehet ja keksijät uskoivat luotuun maailmaan ja tarkastelivat maailmaa tästä lähtökohdasta käsin.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #10 : 08.01.24 - klo:14:29 »
Omista selaimen kirjanmerkeistäni löytyi muutaman vuoden vanha juttu, joka käsittelee simulaatioteoriaa, kvanttifysiikkaa, yhteyksiä tietokonepeleihin sun muuta: https://hackernoon.com/the-great-simulation-why-quantum-physics-artificial-intelligence-and-eastern-mystics-all-agree-b6c185213a18

Yhdestä lukemastani kristillisestä blogista nousi esille mielenkiintoinen idea, että todellakin maailman taustalla voi olla suuri hengellinen systeemi ja lukemattomia vaikuttavia persoonia/tekijöitä (enkelit jne.), pienistä asioista suuriin. Eli matka materiaalisesta maailmankuvasta (atomeita vain) hengelliseen voi olla todella suuri. Vaikka onhan se näkymätöntä todellisuutta, eli vaikea tietää miten kaikki menee.

Poissa Janne

  • Viestejä: 665
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #11 : 08.01.24 - klo:14:36 »
Mielenkiintoinen juttu  :)

Hienoa, että ihmiselle on luotu kyky pohtia tälläisiakin asioita.


Poissa Korpima

  • Viestejä: 1267
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #12 : 08.01.24 - klo:14:48 »
Aika vähän oli kristillistä sisältöä sinänsä tuossa jutussa, mutta hieman:

Lainaus
Kristillisessä perinteessä on myös ajatus kahdesta enkelistä kummallakin hartialla ja ajatus taivaaseen tai helvettiin pääsemisestä (ja kiirastuleen joutumisesta). Jälleen kerran meillä on sama ajatus: pelaajan pelitila, joka ladataan jonnekin mallinnetun maailman "ulkopuolelle". (Suom. DeepL.com.)

Lisäksi Jumalaa verrataan tekoälyyn:

Lainaus
Siirrytään idästä länteen, perinteisempään uskonnolliseen kehykseen. Näissä uskonnoissa kaikki rukoilevat Jumalaa. Oletetaan hetkeksi, että Jumala on todellinen. Mikä on Jumala? Millainen älykkyys, jos sellainen olisi olemassa, voisi pitää kirjaa niin monista, miljardeista yksittäisistä rukouksista ja aikajanoista? Mikä voisi pitää kirjaa siitä, joutuuko ihminen tuomiopäivänä pelin syvemmälle, vähemmän miellyttävälle tasolle ("helvetti") vai korkeammalle, miellyttävämmälle tasolle ("taivas"). Arvasit sen - erittäin kehittynyt tekoäly.

No, onhan Jumala kuitenkin Jumala eli hyvin erilainen äly verrattuna pieneen ihmiseen. Enemmän kyllä voisi sanoa, että Jumala on "aito äly" kuin tekoäly. Hyvä, että asioita kuitenkin mietitään ja Jumalakin on kuvassa mukana, vaikkei tämä oikein perinteistä teologiaa olekaan.

Lopussa pohditaan seuraavaa:

Lainaus
Kuten kaikki simulaatiot, maailmamme voi olla todellinen vain "simulaation" ollessa käynnissä.

Tästä tulee mieleeni brittiläisen intellektuellin Havelock Ellisin sitaatti unista. Hän sanoi: "Unet ovat todellisia niin kauan kuin ne kestävät. Voiko elämästä sanoa enempää?"

Voimmeko todellakin?

Kristityllähän on jonkinlaista tietoa lopun ajoista ja Jeesuksen toisesta tulemisesta Raamattuun perustuen. Eli tämäkin luomistyö päättyy joskus - kun on sen aika.
« Viimeksi muokattu: 08.01.24 - klo:15:04 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6456
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #13 : 08.01.24 - klo:15:58 »
Eli: Jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.

Mikäli kirkko ei usko Jumalaan, niin kivet alkavat huutamaan. Tiedekin pystyy tällöin kertomaan maailmankaikkeuden Luojasta.

Usalaisessa mediassa työnnetään paljon juttuja siitä, että miksi enää kannattaa uskova Jumalaan. Ikäänkuin mainostetaan että usko ja seurakunnat ovat aikansa elänyt ilmiö.
Jännä (tai ehkä "jännä" ) ei ole oikea sana, nähdä mihin tuollainen ajattelu johtaa.

Poissa Janne

  • Viestejä: 665
Vs: Arvojen hierarkian muuttuminen käänteiseksi
« Vastaus #14 : 08.01.24 - klo:18:09 »
Ihmisen DNA on koodattu:

https://luominen.fi/pekan-blogi/tiedon-alkuperan-arvoitus

Sinänsä "tekniikalla" ei ole merkitystä, miten maailmankaikkeus ja ihminen on luotu. Eikä me sitä ymmärretä. 

Sanalla se kuitenkin luotiin. Jeesus Kristus on Jumalan Sana.