Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Oloneuvos tänään kello 00:35 »
Esim. täältä löytyy yksi pikkuvihko, jota saa vapaasti kopioida ja levittää (kts sivu 22) http://www.kristitynfoorumi.fi/oikeanerott.pdf.

Luin läpi ajatuksella, kiirehtimättä. Eräs parhaimmista -ehkä parhain- lyhyt kirjanen minkä olen lukenut netissä. Sopii sekä "vauva- että vaari-ikäisille" uskoville. 

Sellainen ajatus minulle lukiessani syntyi, että sen sanomaa ja sisältöä ei voi ymmärtää uskosta osaton ihminen. Vai voisiko se jollakin tavalla herätellä vielä pelastuksen ulkopuolellakin olevia ihmissieluja?
2
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 15.09.19 - klo:22:08 »
Tottakai suurin osa luterilaisten messujen saarnoista on hyviä. Joskus pääsee sellaista yleistä humaania pohdiskelua jopa keittiöpsykologiaa saarnoihin, pohdiskelua joka ei liity varsinaisesti uskoon.

Sitten on jotakin näitä Earth Hour saarnoja ja muita viherpesutapahtumia.

Oma lukunsa on populääriviihteseen viittaaminen saarnoissa. Siinä pappi haluaa snobbailla, että tuntee populaarikulttuurin mm. elokuvia ja musiikkia. Se on aika turhaa ja helppoa. Antaa tyhmän kuvan.
3
Laki ja evankeliumi / Vs: Uskoon ilman kastetta
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:22:00 »
Eiköhän netistä löydy video ko. toimituksesta.
Pappi ajaa pois perkeleen lapsesta.

Tietenkin uskosta osatonta voi järkyttää kohtikäypä julistus.

SAKSANNETTU JA UUDISTETTU KAAVA
MARTTI LUTHER
Armoa ja rauhaa Herrassamme Kristuksessa kaikille kristityille lukijoille! Joudun päivittäin näkemään ja kuulemaan, että kasteen korkea, pyhä ja lohdullinen sakramentti toimitetaan lapsille perin huolimattomasti ja vailla vakavuutta, etten sanoisi piittaamattomasti. Syynä on, niin arvelen, ainakin se, etteivät läsnä olevat ymmärrä mitään siitä, mitä puhutaan ja tehdään. Siksi pidän hyödyllisenä ja jopa välttämättömänä, että kaste toimitetaan äidinkielellä. Niinpä olen saksantanut kastekaavan ja ruvennut kastamaan saksaksi, että kummit ja muut avustajat heräisivät lujempaan uskoon ja vakavampaan hartauteen. Kastetta toimittavien pappienkin on tästä lähtien oltava tunnollisempia kuulijoiden tähden.
Pyydän kristillisen uskollisuuden nimessä kaikkia kastajia, kummeja ja muita läsnäolijoita: koettakaa tajuta, kuinka tärkeä toimitus tämä on ja kuinka vakavasta asiasta siinä on kysymys. Kasterukousten sanoista kuulet, kuinka monin valituksin ja kuinka vakavin mielin kristillinen kirkko kantaa lapsen esiin; vakain, varmoin sanoin se tunnustaa Jumalalle, että lapsi on joutunut Perkeleen valtaan, synnin ja vihan lapseksi, palavasti se rukoilee apua ja kasteen armoa, että hänestä tulisi Jumalan lapsi.

Niinpä sinun olisi syytä ottaa huomioon, ettei ole leikin asia käydä Perkeleen kimppuun. Kasteessa ei vain karkoteta Perkelettä lapsen luota, vaan toisaalta tuo mahtava vihollinen ärsytetään ahdistamaan kastettua koko elämän ajan. Sen vuoksi on todella tarpeen, että koko sydämestä ja lujassa uskossa autamme lapsiparkaa ja pyydämme niin hartaasti kuin osaamme, että Jumala ei vain rukouksemme sanojen mukaisesti vapauttaisi lasta Perkeleen vallasta, vaan että hän myös vahvistaisi lasta, niin että tämä jaksaisi ritarin tavoin taistella Perkelettä vastaan koko elämän ajan ja vielä kuoleman hetkellä. Kun kastetut ihmiset usein turmeltuvat niin kelvottomiksi, se saattaa mielestäni johtua siitä, että kaste on toimitettu kylmän välinpitämättömästi ja että kastettavan puolesta on toimituksen aikana rukoiltu täysin vailla tosi tarkoitusta.

Pidä siis mielessäsi, että kastetoimituksen liitännäiset merkitsevät kovin vähän, sellaiset kuin kasvoihin puhaltaminen, ristinmerkkien tekeminen, suolan paneminen suuhun, syljestä ja mullasta tehdyn tahnan siveleminen korviin ja nenään, rinnan ja olkapäiden voiteleminen öljyllä, päälaen voitelu krismalla, kastepaitaan pukeminen, palavan kynttilän antaminen käteen jne. Kaikkea sellaista ihmiset ovat lisäilleet kaunistaakseen kastetoimitusta, mutta ilman niitäkin on kaste toimitettavissa, sillä ei Perkele noita keinoja kavahda eikä kammoa. Hän ei piittaa isommistakaan konsteista, hänet on otettava vakavasti.

Pidä ennemmin huoli siitä, että seisot kastetoimituksessa oikeassa uskossa lujana, kuulet Jumalan sanan ja otat vakaalla mielellä osaa rukoukseen. Kun pappi sanoo: "Rukoilkaamme", hän todella kehottaa sinua rukoilemaan mukana. Kaikkien kummien ja muiden siinä seisovien tulee sydämessään lausua Jumalalle papin rukouksen sanat yhdessä hänen kanssaan. Siksi papin on lausuttava rukouksensa sangen selvästi ja hitaasti, niin että kummit voivat ne kuulla ja ymmärtää. Kummien tulee yksimielisinä sydämessään yhtyä papin kanssa rukoilemaan, esittämään lapsen hätä vakavin mielin Jumalalle, käydä kaikin voimin taisteluun lapsen puolesta Perkelettä vastaan ja tehdä tämä kaikki täydellä vakavuudella, koska se ei Perkeleestäkään ole leikkiä.

Tämän vuoksi on oikein ja kohtuullista, ettei juopuneita eikä maallismielisiä pappeja päästetä kastamaan ketään eikä kummeiksi kelpuuteta kevytmielisiä ihmisiä. Käytettäköön arvokkaita, nuhteettomia, vakavamielisiä ja hurskaita pappeja ja kummeja, sellaisia, joilta voi odottaa, että he toimittavat kasteen vakain mielin ja oikeassa uskossa. Eihän meidän pidä antaa tätä korkeaa sakramenttia Perkeleen pilkattavaksi emmekä saa häpäistä Jumalaa, joka siinä antaa äärettömän ja pohjattoman armonsa rikkauden tulvia ylitsemme ja joka itse on antanut sille nimeksi "uusi syntyminen", koska me siinä pääsemme kaikesta Perkeleen hirmuvallasta vapaiksi, eroon synnistä, kuolemasta ja helvetistä, elämän lapsiksi ja kaikkien Jumalan aarteiden perillisiksi, Jumalan omiksi lapsiksi ja Kristuksen veljiksi.

Rakkaat kristityt! Älkäämme hoitako tätä Jumalan sanomattoman kallista lahjaa niin huolimattomasti kuin tähän asti. Onhan kaste ainut lohdutuksemme, pääsy kaikkien Jumalan aarteiden ääreen ja kaikkien pyhien yhteyteen. Siihen Jumala meitä auttakoon. Aamen. 4

Kastaja lausuu:
"Lähde ulos, sinä saastainen henki, ja anna tilaa Pyhälle Hengelle." Sitten hän tekee ristinmerkin kastettavan otsaan ja rintaan ja lausuu: "Ota pyhän ristin merkki otsaasi ja rintaasi.
Rukoilkaamme. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, sinua minä huudan avuksi tämän palvelijasi (nimi) tähden, joka pyytää sinun kasteesi lahjaa ja tahtoisi hengellisessä uudestisyntymässä saada sinun iankaikkisen armosi. Herra, ota hänet vastaan. Niin kuin itse olet sanonut: Matt. 7:7 'Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte, kolkuttakaa, niin teille avataan', niin ojenna nyt lahjasi sille, joka pyytää, avaa ovi sille, joka kolkuttaa, jotta hän saisi tämän taivaallisen pesun iankaikkisen siunauksen ja pääsisi lupaamaasi armon valtakuntaan Kristuksen, meidän HerTamme kautta. Aamen.

Rukoilkaamme. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, sinä joka ankaran tuomiosi mukaan vedenpaisumuksen tulvalla tuhosit epäuskoisen maailman, mutta suuren laupeutesi mukaan varjelit uskovan Nooan ja seitsemän muuta, sinä joka hukutit paatuneen faraon kaikkine joukkoineen Punaiseen mereen, mutta kuljetit kansasi Israelin kuivin jaloin sen poikki. Näin sinä tahdoit ennalta kuvata tätä pyhän kasteesi pesua. Rakkaan Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kasteella sinä pyhitit ja määräsit Jordanin ja kaikki vedet pelastavaksi tulvaksi, joka puhdistaa kaikista synneistä. Tämän pohjattoman laupeutesi perusteella me rukoilemme sinua, katso armossasi tähän (nimi) ja lahjoita Pyhän Hengen kautta hänelle oikea usko, niin että tämä pelastava tulva hänestä hukuttaa ja tuhoaa kaiken synnin, minkä hän on Aadamilta synnynnäisenä perinyt ja itse lisäksi tehnyt. Anna hänen epäuskoisten joukosta erotettuna varjeltua kristikunnan arkissa kuivana ja turvassa, niin että hän aina palavana hengessä ja iloisena toivossa palvelisi sinun nimeäsi, jotta hänet yhdessä kaikkien pyhien kanssa katsottaisiin arvolliseksi saamaan omakseen lupaamasi iankaikkinen elämä Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta. Aamen.

Minä manaan sinua, sinä saastainen henki Isän (ristin merkki) ja Pojan (ristin merkki) ja Pyhän Hengen (ristin merkki) nimeen, että sinä poistut tästä Jeesuksen Kristuksen palvelijasta (nimi) ja väistyt hänen luotaan. Aamen.
Kuulkaamme nyt Markuksen pyhää evankeliumia:
Siihen aikaan he toivat Jeesuksen tykö lapsia, että hän koskisi heihin; mutta opetuslapset nuhtelivat tuojia. Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: (Mark 10:13) 'Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisen on Jumalan valtakunta. Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle. Ja hän otti heitä syliinsä, pani kätensä heidän päällensä ja siunasi heitä."

Sitten pappi panee molemmat kätensä lapsen päälle ja rukoilee Isä meidän -rukouksen polvistuneena yhdessä kummien kanssa: "Isä meidän, joka olet taivaassa . . ."

Sen jälkeen lapsi viedään kastealtaan ääreen ja pappi lausuu: Ps. 121:8
"Herra varjelkoon sinun tulosi ja lähtösi nyt ja iankaikkisesti."

Sen jälkeen pappi antaa lapsen kummiensa suulla sanoutua irti Perkeleestä näin:
"(Nimi), luovutko Perkeleestä?"
"Luovun."

"Luovutko kaikista hänen teoistaan?"
"Luovun."

"Luovutko kaikesta hänen petoksestaan?"
"Luovun."

Sen jälkeen pappi kysyy:
"Uskotko Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan?"
"Uskon."

"Uskotko Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka syntyi ja kärsi kuoleman?"
"Uskon."

"Uskotko Pyhään Henkeen, pyhän kristillisen kirkon, pyhien yhteisön, syntien anteeksiantamuksen, lihan ylösnousemuksen ja iankaikkisen, kuolemanjälkeisen elämän?'"
"Uskon."

"Tahdotko, että sinut kastetaan?"
"Tahdon."

Silloin pappi ottaa lapsen, kastaa hänet kastealtaaseen ja lausuu:
"Niin minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

Sitten kummit ottavat lapsen vastaan ja pappi lausuu, pukien samalla lasta kastepaitaan: "Kaikkivaltias Jumala, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, joka on sinut uudesti synnyttänyt veden ja Pyhän Hengen kautta ja antanut sinulle kaikki syntisi anteeksi, vahvistakoon nyt sinua armollaan iankaikkiseen elämään. Aamen. Rauha sinulle."
"Aamen."

4
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:52 »
Niin ja olen kuullut, että osa yleisöstä vapaissa suunnissa menee melkein aina alttarikutsun aikana eteen ja haluaa tulla aina uskoon ja Jeesuksen elämäänsä. Siis samat ihmiset viikosta toiseen.

Ev.lut messussa taasen on aikaa puhua saarnassa joskus  asioita joita kuvittelisi lukevan vain kiinalaisen onnenkeksin mietelauseissa.

Taas kärjistin, mutta jotakin perää.

Kärjistystystä, mutta varsinkin ensimmäisessä on perää.

Luterilaisessa messussa viimeisien vuosien aikana kuulemista kymmenistä, ehkä parista sadasta saarnasta selkeä enemmistö liittyi melko tai hyvin vahvasti kirkkovuoden päivän tekstiin. Toki joskus huomaa että saarnan pitäjä ei oikein ole osannut tai viitsinyt paneutua saarnan aiheeseen. Joidenkin järjestöjen kirkkopyhät on välillä haasteellisia, kun niitäkin halutaan saarnapuheessa muistaa jotekin. Toki minullakin on kuulijana ennakkoasenteita puhujaa tai aihetta vastaan. Hyvä saarna herättää ajatuksia. Täydellisiä floppeja toki muistan.
5
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:38 »
Asiahan on niin, että jos esim paikallisseurakunnassa on 15 000 jäsentä ja nuo alkaisivat vaikkapa kaupassa ja kadulla aina kohdatessaan papin juttelemaan työajan ulkopuolella olevan papin kanssa, niin pappi saisi burn outin jossakin vaiheessa.

Asian voisi ainakin osittain ratkaista siten, että pappi pitäisi mukanaan pikkukirjasia, joissa pelastusta koskevat ydinasiat olisi selvästi kirjoitettuna. Jos papilla ei ole aikaa jäädä keskusteluun, hän voisi antaa kyselijälle tämmöisen kirjasen. Nykyisin on olemassa tekniikkaa, jolla näitä kirjasia voi itsekin tehdä.

Esim. täältä löytyy yksi pikkuvihko, jota saa vapaasti kopioida ja levittää (kts sivu 22) http://www.kristitynfoorumi.fi/oikeanerott.pdf.

Jotenkin outo kirjanen tarjota jollekin ahdistuksessa elävälle, ainoa käyttötarkoitus voisi olla jos seurakuntalainen on kertonut alkaneensa käymään jossakin kirkkoon kuulumattomassa uskonnollisessa harrastuksessa esimerkiksi helluntai tai baptisteissa. Siihenkin tuo aika heikko esitys, kuka on sen kohderyhmä. Anteeksi jos sen kirjoittajat pahastuu, mutta vähän voisi skarpata.
6
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 15.09.19 - klo:21:35 »
Niin ja olen kuullut, että osa yleisöstä vapaissa suunnissa menee melkein aina alttarikutsun aikana eteen ja haluaa tulla aina uskoon ja Jeesuksen elämäänsä. Siis samat ihmiset viikosta toiseen.

Ev.lut messussa taasen on aikaa puhua saarnassa joskus  asioita joita kuvittelisi lukevan vain kiinalaisen onnenkeksin mietelauseissa.

Taas kärjistin, mutta jotakin perää.
7
Laki ja evankeliumi / Vs: Raamatun mukainen lahko
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:33 »
Varmasti on unohtumaton kokemus. Onko se kristillinen onkin sitten toinen asia?

Muistan kun esikoiseni kävi rippikoulun. Mukana oli ateisti perheen poika joka halusi saada vastauksia hengellisiin asioihin, jotka kotona pilkaten kiellettiin. Kirkkoherra oli tunnustava kristitty vielä silloin, nyt eläkkeellä ja tilalla nainen. Herätysliikkeistä tulleet nuorisotyöntekijät.
Heillä oli kova tarve vakuuttaa nuoret asiallaan. Ohjelmaan oli panostettu ja sitä riitti koko leirin ja sitä edeltävien oppituntien ajan.
Nuoren miehen alun vilpittömän sydämen kysymyksiin ei ollut aikaa vastailla ohjelmalliselta opetukselta.
Nuori mies ja myös muut olivat hämmentyneinä vailla vastauksia yhä konfirmaation jälkeen.

Kun on liturgiat, kaavat, ohjelmat ja osaaminen. Aito kohtaaminen jää.
Muistan itsekin nuorenamiehenä herännenä lain ahdistaessa peittäen armon.
Eipä uskovalla kirkkoherralla ollut aikaa kirkonmenojen jälkeen jäädä sielunhoidollisen keskusteluun, kun lihapata odotti kotona.

Antionosmi, legalismi ja sakramentalismi. Siinä kolme kovaa eksyttäjää, jotka vierottavat pois Kristuksesta.
Onneksi on Jeesus, joka kaitsee laumaansa, kun palkka paimenet eivät jouda.

Eli ei ollut kristillinen kun ateistiperheen poika tullutkaan uskoon? Vai onko kyse siitä että sanaa rippikoulu ei löydy raamatusta, ei sieltä löydy sanaa uskovienkaste eikä monta muutakaan uskontomme käyttämää fraasia tai sanaa.
8
Yleinen keskustelu / Vs: Tasa-arvoinen avioliitto
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:31 »
Jos joku haluaa avioliittoon koiransa kanssa, niin pappi ei voi kieltäytyä vihkimästä, koska kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä asiaa ei nimenomaan ole kielletty.  >:(

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006145786.html

Et kai usko tuota persu provoa/Oinosen aivopieru?
9
Seurakunta / Vs: Sakramenttioppi
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:26 »
Jotenkin kummallinen aloitus, mutta jospa annettaisiin Katolisen kirkon kertoa mitä he ymmärtävät sakramenteilla. Siellä on myös videoita aiheesta.

https://katolinen.fi/sakramentit/

ja


https://hyviauutisia.wordpress.com/2015/01/12/pentti-heiska-kirkkolaitosinstituution-pylvaat-ja-pelastuksen-tie/#comment-6031
10
Yleinen keskustelu / Vs: Uskosta, politiikasta ja vähän muustakin
« Uusin viesti kirjoittanut Tosikko 15.09.19 - klo:21:19 »

Kun pakolaiset tulivat Suomeen lähinnä Tornion kautta, niin puikoissa olivat pääministerinä uskovainen Juha Sipilä ja ulkoministerinä uskovainen Timo Soini.

Katsoin itse Juha Sipilän haastattelun (hänen tultua pääministeriksi), jossa kysyttiin hänen suhdettaan uskoon ja Jumalaan. Hän vastasi kääntyneensä 16-vuotiaana (ilmeisesti tarkoittaen uskoon tuloa), mutta sitten hän rikastui ja tuli hetki jolloin hänen piti valita mammonan ja Jumalan välillä ja "minä valitsin mammonan".

Timo Soinin kääntyminen katolilaiseksi johtui merkittäviltä osin aborttikysymyksestä. Katolilaisena hän kykeni uskoonsa vedoten pysymään aborttivastaisten näkemystensä takana. Itse pidän myös aborttia lapsenmurhana ja siksi kunnioitan korkeassa virassa olevia, jotka uskaltavat sanoa oman mielipiteensä aborttilakejamme vastaan. Sen he tekevät tietysti yksityishenkilöinä, sillä ministeri ei lienee voi julkisesti esiintyä lakejamme vastaan ministerivalansa vannottuaan.

Tuo "minä valitsin mammonan" tuskin on autenttinen kommentti? Sipilä ei ole halunnut tehdä politiikkaa uskonnolla kuten Päivi Räsänen.

Enkä tiedä mitä lakia vastaan Soini olisi rikkonut olleessaan abortista jotakin mieltä.

Ehkä samaa mitä, Räisäsen on epäilty rikkovan ollessaan homoseksuaalisudesta jotakin mieltä?

Räsänen on politikoinut asialla niin paljon ja huomasi taas että profiilin noston paikka. Tutkinta pyyntö on normaalia tässä twitter loukkaantumisen kulttuurissa. Toki jotkut uskovat kokevat että vaino osoittaa heidän olevan oikeassa :D

 En ole ennen seurannut Räsästä, mutta siis kerrot että hän käyttää vastaavia tilanteita profiilin nostoon?

Hän on tunnettu siitä, että hänen esiintyminen homo-illassa aiheutti kymmenien tuhansien eron luterilaisesta kirkosta. Ilmeisesti osa luuli että hän edustaa kirkkoa. Pitänyt aihetta sopivasti esillä ja viimeisin kohu liittyi siihen että hän twitterissä Pride päivien aikana julkaisi viestiä.
Ehkä hän on vain niin raamatullinen  vapaan käännöksen mukaan 2.Timoteuksen kirje:
4:2 saarnaa sanaa, astu esiin sopivalla ja varsinkin sopimattomalla ajalla, nuhtele, varoita, kehoita, kaikella pitkämielisyydellä ja opetuksella.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10