Kirjoittaja Aihe: Pelastus lakia noudattamalla  (Luettu 4441 kertaa)

Poissa Vilhelm

  • Viestejä: 66
  • aavikkosutten veli ja kamelikurkien kumppani
Vs: Pelastus lakia noudattamalla
« Vastaus #30 : 06.06.18 - klo:12:00 »
Analogia lapsen ja isän suhteesta ei ole kattava.

Se on vain kielikuva joka kuvaa joltain osin parhaalla tavalla jotain asiaa.

Joten edelleen annan luvan jokaiselle miettiä itsekin mikä Jumalaa miellyttää.
'Sille, joka voittaa, annan valkoisen kiven ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja.'

Poissa crystalvoice

  • Viestejä: 313
Vs: Pelastus lakia noudattamalla
« Vastaus #31 : 06.06.18 - klo:16:54 »
Lain ja evankeliumin erottaminen on teoriassa helppoa, käytännössä vaikeaa.Tuon ajatuksen olen lukenut aikoinaan Lutherilta.

Jos uskonnollinen ihminen elää sen harhakäsityksen vallassa, että ideaali on todella saavutettavissa, jos hän vain oikein ponnistaa, se on yksi syy ahdistuksen voimistumiseen, koska uskonnollinen ihminen toisaalta täydellisyyden vaatimuksen edessä näkee koko ajan puutteellisuutensa ja kokee siitä tuomionalaisuuden synnyttämää tuskaa.

Koska myös monen ei-uskonnollisen ihmisen mielialat vaihtelevat paljon päivän aikana (esim. maanisdepressiivinen sairaus varsinkin aiheuttaa voimakkaita "heilahteluita"), ja koska pelkästään ajattelemalla tai tahdonpäätöksellä ahdistunut ihminen ei ihan luonnollisista syistä voi muuttaa tunnetilaansa (väkinäinen yritys tunteiden kontrollointiin päinvastoin vain lisää negatiivisten tunteiden voimaa), on mielestäni sangen selvää, miksi lainalainen uskonnollinen ihminen, jos hän kaiken lisäksi muutenkin, siis ilman uskonnollisuuttakin, kokee voimakkaita mielialanvaihteluita, ei voi ihan luonnollisista syistä johtuvaa huonoa mielialaansa muuttaa toisenlaiseksi pelkällä ajattelulla tai rukoilulla, esim. yrittämällä toistaa itselleen, että laki on täytetty tai rukoilemalla ahdistuksen aikana, että Jumala kirkastaisi armonsa. Päinvastoin idealistinen lainalainen uskonnollisuus tässä tapauksessa pahentaa ihmisen luonnollisista syistä johtuvaa ahdistuneisuutta, ihminen kun lisäksi sekoittaa luonnollisista syistä johtuvan ahdistuksensa Jumalan lakiin, kuvitellen ahdistuksensa johtuvan siitä. Monien ihmisten ahdistukset tai mielialanvaihtelut ovat suuressa määrin ihmisen käsitemaailmasta riippumattomia, mutta psyykkinen kuorma tulee vain suuremmaksi, jos mieleen on juurrutettu idealistisia käsityksiä, joihin uskotaan, ja joiden vallassa ahdistuksen kuorma vain kasvaa.