Kirjoittaja Aihe: Karismaattisuuden arviontia  (Luettu 25457 kertaa)

Poissa Pökkelö

 • Viestejä: 695
Karismaattisuuden arviontia
« : 01.03.16 - klo:20:41 »
Ohessa Juhani Aitomaan pohdintaa.

Älkää eksykö ja Koetelkaa kaikki – varoitusta nyt monelta suunnalta


Viime aikoina eräät suomalaiset kristityt vaikuttajat ovat heränneet vastustamaan ainakin osaa väärästä karismaattisesta liikkeestä. Hyviä kommentteja ovat antaneet Ristin Voiton päätoimittaja Leevi Launonen ja Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela. One Way Missionin johtaja Tapani Suonto on jo pidemmän aikaa puhunut erityisesti menestysteologiaa vastaan.

Nämä veljet olivat myös mukana Älkää eksykö -illassa Helsingin Vanhassa kirkossa marraskuussa 2015. En ollut kuulijana mutta katsoin tilaisuuden netistä. Hyvä tilaisuus, jossa Kirsi Rostamo ja Leevi Launonen mainitsivat kristillisen median vastuun viitaten, että pitäisi valottaa Suomeen tulevien opettajien ja oppien taustoja. (Jota KF:kin on tehnyt kohta 20 vuotta). Tapani Suonto puhui erinomaisesti menestysteologiaa vastaan. Pääpuhuja oli intialainen pastori Prem Kodali, joka valotti Intian tilannetta ja myös menestysteologian väärää evankeliumia: kristilliset (amerikkalaiset) satelliittiTV -kanavat suoltavat lihallisen mielen mukaista evankeliumia ja TV -saarnaajat ”etovaa ihmeiden tuottamista”. Kodalin puhe oli peruskristillinen ja hyvä: ”julistamme ristiinnaulittua Kristusta”, ”ei tarvitse juosta siunausten perässä jos sinulla on Jeesus”. Myös Marttyyrien ääni -järjestön Juhani Huotarilla oli puheenvuoro. Tilaisuuden järjestivät Uusi Tie, Ristin Voitto, One Way TV ja Radio Dei.

Onnistunut ilta ja hyvää sanaa, jota aikamme tarvitsee. Mutta kun katsoin ohjelmaa TV7 nettipalvelusta, tuli jo heti alussa kylmää vettä niskaan - nimenomaan koskien ”median vastuuta”. Ilta oli videoitu kolmeen osaan joiden alussa oli mainostamista. Mainostettiin Elijah-House -järjestöä, joka on saanut jalansijan myös Suomeen. Maailmalla Elijah Housilla on yhteydet Healing Rooms -liikkeeseen. Kumpikin liike kuuluu ns. uuteen apostoliseen uskonpuhdistusliikkeeseen. Elijah Housen johtajat ovat Paula ja John Sandford. Heidän mentorinsa puolestaan oli Agnes Sandford niminen henkilö. John Sandford kuvaa itseään ”super-spook mystikko (super-spook on slangisana tarkoittaen hyvin voimallista ja menestyksekästä vakoilijaa, myös informaation etsijää), näen kaiken aikaa unia, näkyjä ja saan aivan erityisiä kokemuksia” (Kirja: Healing the wounded spirit).

Toinen oli Heidi Baker -nimisen tunnetun amerikkalaisen karismaatikon kirjamainos. Heidi Baker on yksi liikkeen ”profeetta” ja toimii New Apostolic Reformation (NAR)-yhteydessä. Hyväntekeväisyyttä hän harjoittaa Afrikassa järjestönsä kautta. Nämä liikkeet ja opettajat tulevat usein yleisesti hyväksytyiksi juuri hyväntekeväisyyden nimissä. Asiaa ei auta vaikka Baker ei kirjassaan mainitsisi yhteyksiään ja vaikka Elijah House tekisi hyvältä vaikuttavaa opetustyötä. On mentävä näiden toimijoiden juurille ja taustoihin ettei joudu tukijaksi sellaiselle, joka ei lopulta toimikaan raamatullisen evankeliumin hyväksi.

Kristillisen median vastuu ei ole Suomessa toiminut kaikilta osiltaan. Kristillinen ”tuotevastuulaki” ei toimi. Niin syvälle ja niin laajalle väärän karismaattisuuden erilaiset versot on maahamme juurrutettu. Samassa paketissa välillä varoitetaan ja eksytetään. Monet kristilliset kustantajat ovat julkaisseet jo vuosien ajan äärikarismaattisuutta tukevaa kirjallisuutta. Patmos/Kuvan ja Sanan julkaisu- ja mediatoiminta on ollut merkittävässä osassa. TV7 osuus tässä on tänä päivänä suuri.

Maaliskuun 5 päivä 2016 vääriä oppeja vastustetaan jälleen Helsingin Lähetysseurakunnassa teemalla ”Koetelkaa kaikki”. Mainostetun seminaarin järjestävät Aikamedia Oy, Helsingin Lähetysseurakunta, Patmos Lähetyssäätiö, Uusi Tie -lehti, One Way Mission, Ristin Voitto -lehti ja Radio Dei. Puhujina Tapani Suonto, Heimo Embuska, Esa Hyvönen, Pasi Turunen, Petri Mäkilä ja Niilo Närhi. Iltatilaisuudessa puhuu Leif Nummela ja paljastetaan Aikamedian uusi, 45 euron hintainen kirja äärikarismaattisuuden ilmiöistä. Nummelan kirjoituksen 24.2 mukaan kirja on ”merkkipaalu” eikä siinä mitassa äärikarismaattisuutta (Nummela mainitsee erityisesti New Apostolic Reformation -liikkeen) ole Suomessa arvioitu milloinkaan ennen. Nummela myös viittaa siihen, että ”jo vuosia sitten” harhat olivat näkyvissä. Miksi silloin seurakuntien johdossa ei haluttu ottaa perusteltuja varoituksia ja varoittajia todesta?

Ehkä Leif Nummela ei ole seurannut sitä jo vuosia jatkunutta äärikarismaattisen ja myös NAR -liikkeen arviointia, jota Suomessa itseasiassa on käyty mutta jota monet kristilliset toimijat eivät ole halunneet nähdä ja tunnustaa. Jo vuonna 1991 RV julkaisi helluntailiikkeen veteraanisaarnaaja Matti Pyykkösen erinomaisen kirjan karismaattisesta eksytyksestä ”Jumala juoksupoikana – ihmiskeskeisen teologian diagnoosi”. Matin kirja herätteli aikanaan suuresti myös minua. On mielenkiintoista nähdä, kuinka laajalti kirja käsittelee väärää karismaattisuutta tai miltä osin se esittää sellaista jota esim. Matti Pyykkönen, Olavi Peltola, Per-Olof Malk, Jouko Nieminen, Ceta Lehtniemi, Pauli Koskinen ja monet muut allekirjoittanut mukaan lukien netissä, kirjallisesti ja lueenoilla eivät ole esittäneet jo vuosien ajan.

Onko kirjassa sellaista tietoa, jota maksaja ei ole voinut saada jo ennenkin julkaistuista kirjoista tai netistä (tänä päivänä on monia suomalaisiakin sivustoja, joilla arvioidaan kriittisesti karismaattista eksytystä), jopa ilmaiseksi? On kiitettävä asia, että edellä mainitut järjestöt ja henkilöt ottavat kantaa äärikarismaattisuutta vastaan. Mutta kiusallista on, että eräiden mukana olevien järjestöjen ja henkilöiden toiminnassa sama äärikarismaattisuus on mukana – järjestöstä ja henkilöstä riippuen eri tavalla ja eri mitassa.

Menestysteologiasta puhuttaessa yksi suurimpia menestysteologeja on amerikkalainen elämäntaito-opettaja Joyce Meyer. Kuvan ja Sanan kustantamia hänen kirjojaan myyvät useat muutkin kustantajat. Seminaarissa puhuva Niilo Närhi on helluntailiikkeen Avainmedia -järjestön johtaja. Järjestö julkaisee samannimistä lehteä, jossa on jo hyvän aikaa ollut Joyce Meyerin kolumni. Äskettäin julkaistussa ”Salvation not for sale” -kirjasessa Sarah Wilson mainitsee Joyce Meyerin esimerkkinä siitä, kuinka rikkaat amerikkalaiset saarnaajat imevät hyväuskoisten kristittyjen säästöt taskuihinsa ”...ja sitten menevät ja ostavat 23 000 dollarin WC-istuimen, kuten evankelista Joyce Meyer teki. Se on suorastaan rikollista...” Entä Benny Hinn -ihannointi? Kuka on ollut edistämässä Suomeen vaikkapa Bill Johnsonin ja Bethel Church'in väärää karismaattisuutta? Voisin mainita muitakin esimerkkejä.

Tämä sekavuus sattuu ihan sydämeen saakka. Toisaalta arvostan kaikkia näitä edellä mainittuja toimijoita ja henkilöitä ja haluan kiittää näitä pyrkimyksiä. Toisaalta näen kuinka ristiin ja rastiin tässä vaikutetaan. Eikö jo voitaisi tunnustaa, että karismaattinen liike on pääosiltaan mennyt kaiken aikaa vain epäterveeseen suuntaan? Vuosia sitten siitä on varoitettu ja varoittaminen on kaiken aikaa jatkunut. Liikkeestä varoittaminen voi olla uutta näille henkilöille mutta ei se muutoin alkuunkaan ole uusi asia. Sellaista kuvaa ei pitäisi antaa. Pikemminkin tässä ollaan jo jälkijunassa. Jälkien korjaaminen on paljolti jo mahdotonta. Suomessa on monia uskovia, jotka kokevat jääneensä seurakuntiensa ulkopuolelle, koska eivät ole hyväksyneet sinne tulleita karismaattisia vaikutuksia. Moni on myös ollut mukana karismaattisessa liikkeessä pettyen pahasti sen moniin perusteettomiin lupauksiin.


Kattava tietopaketti:
Uusi Apostolinen Uskonpuhdistus, New Apostolic Reformation (NAR): Näkökulma -lehti nro 2/2015 lataa ilmaiseksi: www.kristitynfoorumi.fi/nakokulma2.pdf

Vain pieni osa muuta asiaan liittyvää:
Uusi Viini Juovuttaa kirja: www.kristitynfoorumi.fi/pdf/uvj.pdf
Joyce Meyeristä jo n. 10 vuoden takaa: www.kristitynfoorumi.fi/meyer.htm
Elijah House ja Sandfordit: www.kristitynfoorumi.fi/outojayhteyksia.htm
Oikean ja väärän erottaminen: http://www.kristitynfoorumi.fi/oikeanerott.pdf
Väärä karismaattisuus, parantajat ja mesmerismi http://www.kristitynfoorumi.fi/karismesmer.html

Kirjoja
-UVJ (ilmainen edellä olevasta linkistä)
-Katso Jumalan Karitsa (Matti Pyykkönen, Paavo Suihkonen, Olavi Peltola, Paavo Lievonen, Juhani Aitomaa, Per-Olof Malk) mm. menestysteologiasta ym.
-Olin voitelussa, Jouko Nieminen
-Kulissien takana, Yves Brault
-Karismaattinen vaiko hengellinen, Matti Pyykkönen
-Nykyajan harhat (Aitomaa, Lehtniemi, Malk, Nieminen, Peltola – mm. uudesta apostolisesta liikkeestä, väärästä henkivalta-opetuksesta, mesmerismin ja henkisten oppien vaikutuksesta äärikarismaattisuuteen, sielunhoidosta suhteessa Healing Rooms/torontolaisuuteen ym., karismaattisista ilmiöistä ja liikkeistä, jne.)
Edellä on mainittu vain osa materiaalista joka on ollut saatavissa jo vuosien ajan.
Tilattavissa Evankeliumin opintoyhdistys ry. PL 17, 05831 Hyvinkää
http://www.evankeliumikoulu.fi/tuote-osasto/kirjat/


Juhani Aitomaa

Poissa Taisto

 • Viestejä: 1850
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #1 : 01.03.16 - klo:20:54 »
Pökkelö: hyvä että laitoit tänne asiallista tietoa karismaattisuuden valheellisuudesta ja sekavuudesta.

Poissa Mice

 • Viestejä: 1618
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #2 : 02.03.16 - klo:10:17 »
One Way Mission otti muuten julkisesti kantaa esim. David Herzogiin. He varoittivat omilla nettisivuillaan ihan julkisesti.
Toissa kesänä mainitsin asiasta, kun Juhani kysyi, että onko mikään seurakunta tai yhteisö julkisesti ottanut kantaa Herzogiin ja varoittanut asiasta. Minusta siihen mainitsemaani asiaan suhtautuminen oli vähättelevä. Itselleni se oli merkittävä asia, että joku oli ottanut kantaa ja sen halusin mainita. Aina asiat eivät mene eteenpäin sillä, että ei huomata mitään hyvää, vaan pelkkää luopumusta. Tosi asia siis oli, että jokin yhteisö oli ottanut kantaa.


Itse en jaksa uskoa, että ns. isot seurakunnat tulevat koskaan jatkossakaan ottamaan julkisesti kantaa harhoihin. Mielestäni ei pitäisi liikaa vastakkain asetella tässä asiassa, vaan olla iloinen siitä, että jotkut ottavat vielä kantaa.

Lisäys: tämä kirjoitus ei ole kuitenkaan piirunkaan vertaan epäluottamuslause Juhanin pointeille tai itse asialle. Paljon olen oppinut hänen opetuksistaan ja työstään. Saatoin olla liian herkkä, koska aika harvoin itse julkisesti avaan tilaisuuksissa suutani. En kuitenkaan toivo, että "mitäs me sanottiin"  -henki alkaa repimään rivejä.
« Viimeksi muokattu: 02.03.16 - klo:10:34 kirjoittanut Mice »
Ihmisroska

Poissa Mice

 • Viestejä: 1618
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #3 : 02.03.16 - klo:12:19 »
Itseäni häiritsee melkoisesti juuri Juhaninkin mainitsema kristillisten medioiden sekamelska. Minusta olisi oikein ottaa selvemmin kantaa sisällön voimalla siihen mitä kannatetaan ja mitä ei.
Ihmisroska

Poissa Paulus

 • Viestejä: 6014
 • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #4 : 02.03.16 - klo:18:06 »
Itseäni häiritsee melkoisesti juuri Juhaninkin mainitsema kristillisten medioiden sekamelska. Minusta olisi oikein ottaa selvemmin kantaa sisällön voimalla siihen mitä kannatetaan ja mitä ei.

Samoin. Lisäksi minua häiritsee melkoisesti se, että isotkin kristilliset kustantajat levittävät kirjallisuutta, joka on myrkkyä sille asialle, jota heidän tulisi edistää.
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa Pökkelö

 • Viestejä: 695
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #5 : 03.03.16 - klo:20:08 »
Tämä raportti eksytyksistä on vähän samanlaatuista tutkimusta kuin vanhuspsykiatrian osaston G1 sisäinen tutkimus.
Todetaan väärinkäytöksiä olleen, mutta ei aiheuta toimenpiteitä ja jatketaan samoin kuin ennenkin.

Poissa Paulus

 • Viestejä: 6014
 • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #6 : 03.03.16 - klo:20:29 »
Tämä raportti eksytyksistä on vähän samanlaatuista tutkimusta kuin vanhuspsykiatrian osaston G1 sisäinen tutkimus.
Todetaan väärinkäytöksiä olleen, mutta ei aiheuta toimenpiteitä ja jatketaan samoin kuin ennenkin.

Ilmeisesti nämäkin asiat kytkeytyvät tavalla tai toisella rahaan. Harvat ihmiset jaksavat itse ottaa asioista selvää, he ovat niin pieni vähemmistö, ettei se isompaa systeemiä hetkauta merkittävästi puoleen tai toiseen. Epäkohdista vaikeneminen takaa jatkuvuuden, näin eritoten seurakunnassa. Mitä arvokkaampi vakanssi jollakin henkilöllä on, sitä vähemmän tällaisella henkilöllä on varaa keikuttaa venettä.

Kts. viesti 60:
http://puimatanner.net/index.php?topic=77.msg24672#msg24672
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa Mice

 • Viestejä: 1618
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #7 : 03.03.16 - klo:23:36 »
Itse toivon, että jotain vaikutusta olisi. En usko, että isoihin kirkkoihin ja seurakuntiin, mutta yksilöihin. On hyvä, että tunnetut kristityt vaikuttajat ottavat kantaa harhoihin. Ja toivon, että ristinmiehessä roikkuvat olisivat yhtä.
Ihmisroska

Poissa Paulus

 • Viestejä: 6014
 • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #8 : 16.05.16 - klo:07:04 »
Aitomaan mainitseman Heidi Bakerin touhuja voi hieman seurailla syrjäsilmällä. Oli juuri Helsingissä. Kammottavaa.
« Viimeksi muokattu: 16.05.16 - klo:16:33 kirjoittanut Paulus »
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa hanski

 • Viestejä: 96
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #9 : 18.05.16 - klo:22:18 »
Katsoin joitakin Espoon tilaisuuden taltiointeja tv7:lta. Eivät olleet niin hirveitä, kuin jotkut videot, mitä olen Bakeristä nähnyt aiemmin. Mutta jotkut videot ovat olleet niin kammottavia, ettei tulisi mieleenikään mennä tilaisuuteen, missä Baker on. Niissä videoissa joko Baker itse on ollut sellaisessa tilassa, jossa hän on täysin kykenemätön hallitsemaan itseään, eikä vain hetken tai minuutteja, vaan siis koko puheensa ajan. Tai sitten on niitä videoita, joissa hän "siirtää" samankaltaisen tilan ihmiseen, jonka puolesta rukoilee. Tämä ihminen on sitten sätkinyt pakkoliikkeiden vallassa selvästi tuskaisena. Raamattu nimenomaan opettaa Pyhän Hengen toiminnasta, että se eiole tuollaista, eikä vaikuta tuollaisia tiloja.

Poissa Mice

 • Viestejä: 1618
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #10 : 19.05.16 - klo:10:50 »
Suomeen tulevat julistajat ovat kyllä ottaneet selvää millaiselle hengelliselle maaperälle ovat tulossa. Eivät kaikki heti iske pöytään kaikkia korttejaan, vaan hieman tunnustelevat kuinka pitkälle voivat mennä. Maaperää täytyy ensin möyhiä. Se, että joku julistaja ei aina sekoile yhtä paljon, ei vielä tosiaankaan todista mitään.
Ihmisroska

Poissa Paulus

 • Viestejä: 6014
 • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #11 : 19.05.16 - klo:12:46 »
Tuli tässä mieleen yksi ajatus, joka perustuu melko pitkään kokemukseen (myös keskustelufoorumeilla). Kaikki sellainen "kristillisyys", mikä ei kestä arviointia ja koettelemista, kannattaa heti kättelyssä heittää yli laidan. Yksi erittäin hyvä tuntomerkki tästä kestämättömyydestä on se, että kaveri suuttuu (=raivostuu), jos vähänkään vihjaa arvioinnin suuntaan.
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Jees-mies

 • Vieras
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #12 : 19.05.16 - klo:14:52 »
Yksi erittäin hyvä tuntomerkki tästä kestämättömyydestä on se, että kaveri suuttuu (=raivostuu), jos vähänkään vihjaa arvioinnin suuntaan.
Niin, voihan näitä taisteluita seurata vaikka ennytsanomiltäfoorumilta Suomessa 24 tuntia vuorokaudessa.

Argumentit ovat aika lailla 20 viime vuoden aikana vakiintuneita:

- Rakkaudettomat fariseukset
- Megapuhuja X:n kokouksissa "tuhannet/sadat tuhannet ovat tulleet uskoon/parantuneet".
- (Edellisen jatkoksi) "Montako sielua olet itse johdattanut Kristuksen luokse?"
- Pitäisi olla menoa ja meinkiä kuten näillä isoisilla julistajilla, eikä käyttää aikaa arviointeihin
- Arvioijat ovat väärässä hengessä
- Arvioijat ovat lihallisia, eivätkä siten ymmärrä hengellisiä
- Pitääkö muka olla täydellinen oppi, kaikkihan ovat erehtyväisiä
- Vanhan viinin juojat kuolleissa seurakunnissaan arvostelevat Hengen työtä
- Vastustus on varma merkki toiminnan oikeellisuudesta: "Ainahan Jumalan uutta työtä on vastustettu".

Ja niin edelleen...


Poissa Paulus

 • Viestejä: 6014
 • "…olitte eksyksissä niinkuin lampaat…" (1.Piet. 2)
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #13 : 19.05.16 - klo:17:04 »
"Onhan siinä jotain hyvääkin…"
Lainaus
Vaatii huomattavaa tietoisuutta käsittää oman tietämättömyyden laajuus.”
—   Thomas Sowell

Poissa Mice

 • Viestejä: 1618
Vs: Karismaattisuuden arviontia
« Vastaus #14 : 20.05.16 - klo:14:52 »
Tervettä karismaattisuutta (kristillistä uskoa) tarvittaisiin tässä ajassa. Jo ihan senkin vuoksi, että voisimme pysyä irti harhaopettajista ja vääristä hengistä.

Itse en usko loppuviimein siihen, että ihmisen oma ymmärrys ja järki riittävät perkaamaan oikean väärästä. Se on hyvä apu ja Jumalan luoma väline. Mutta uskoville on tarkoitettu myös ne lahjat, joiden kautta emme ole vain oman tietomme varassa.

Ja uskon, että ne lahjat ovat tarkoitettu juuri laumaa kaitseviksi, ei laumaa väkisin laajentaviksi.
« Viimeksi muokattu: 20.05.16 - klo:15:43 kirjoittanut Mice »
Ihmisroska