Kirjoittaja Aihe: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.  (Luettu 51736 kertaa)

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #420 : 22.01.23 - klo:00:19 »
Se on hyvä kun teemme tiliä Jumalan edessä ja sitä kautta olemme itsellemme rehellisiä. En ole koskaan toiminut sielunhoitajana seurakunnassa

Mikäli ymmärsin Vilhelmin viestejä oikein hän kirjoitti siitä ilmiöstä länsimaisissa maissa,että ihmisyys tahdotaan määritellä uudestaan ja sitä kautta mm. homoseksuaalisuus nähdään normaalina ja sen näkeminen syntinä on pahaksi.
Ja että tämä ajattelu on jo sisäänmarssinut luterilaiseen kirkkoon ainakin. Siten kirkko muuttuu sellaiseksi, missä on lähinnä syntiä sanoa synniksi ja sitä kautta kirkko omalta osaltaan on johtamassa nuoria lisääntyvään pimeyteen.

Jos huoli tuosta nähdään Raamatulla päähän lyömisenä,niin sitten ole Raamatulla päähänlyöjä.
« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:00:55 kirjoittanut sandia »

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #421 : 22.01.23 - klo:00:58 »
Eli näyttäisi siltä, että se että seurakunta on kaikenlaisen "moninaisuuden" ympäröimä ei liene sinänsä mitään uutta.

Tuossakin ilmenisi se juttu, että kun yhteiskunnan hyvinvointi lisääntyy se johtanee yllä mainittuihin ilmiöihin. Tämä on siis vaan arvelua.

Tulee mieleen kaksi historiaan perehtynyttä ihmistä, jotka muistan: J. D. Unwin ja John Glubb. Unwin on kirjoittanut Sex and Culture -nimisen teoksen (https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_and_Culture), jonka mukaan yhteiskunnan kulttuurinen saavutustaso ja seksuaalinen pidättäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Glubb taas on tarkastellut sivilisaatioiden syklisyyttä ja hänen mukaansa niiden kesto on noin 250 vuotta (juttu aiheesta, Fate of Empires -kirja täällä: http://people.uncw.edu/kozloffm/glubb.pdf). Hän on myös sitä mieltä, että hyvinvointi/raha johtaa rappioon loppuvaiheessa: "there does not appear to be any doubt that money is the agent which causes the decline of this strong, brave and self-confident people.".

Tämän jutun mukaan hän identifioi seitsemän vaihetta sivilisaatioiden kehityksessä: "1. The age of outburst (or pioneers). 2. The age of conquests. 3. The age of commerce. 4. The age of affluence. 5. The age of intellect. 6. The age of decadence. 7. The age of decline and collapse." Rappio tai dekadenssi siis edeltää laskua ja romahdusta.

Nämä ovat minulle lähinnä tuttuja niminä, en ole perehtynyt tarkemmin heidän teoksiinsa. Mutta ne voinee lukea Internetistä, jos haluaa.

Nykytutkijoista ainakin myös nimeltä tuttu Peter Turchin on tutkinut yhteiskuntien syklisyyttä (https://peterturchin.com/secular-cycles/).

Kaikenlaisia nousu- ja laskukausia on siis olemassa, syklisyys lienee osa luomakuntaa ja ihmisyhteisöjäkin. Raamatullisiin arvoihin tiukasti pitäytyminen tosin voisi varmaankin vastustaa tätä kehitystä ainakin jossakin määrin - tai joidenkin (eli uskovien) kohdalla.

Palasin tähän viestiin meinaan lukea ainakin tämän  linkin jutun.
https://www.ucg.org/the-good-news/the-life-cycles-of-empires-lessons-for-america-today

Poissa HelenaM

 • Viestejä: 628
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #422 : 22.01.23 - klo:10:35 »
Olisi mielenkiintoista kuulla luterilaisen kirkon päättäjien selvitys siitä, miten he ymmärtävät roomalaiskirjeen 1. luvun. Tähän mennessä en ole tällaista missään havainnut. Tässä luvussa puhutaan mm. luonnollisesta ja luonnonvastaisesta yhteydestä. Jotain viittauksia aikakausiin ja sikäläisiin asioihin olen nähnyt kirkon taholta, ja sitä, että silloin ei tunnettu nykyisenlaista samaa sukupuolta olevien välistä, solmittua parisuhdetta. Nämä tällaiset eivät kumoa luonnollisuutta ja luonnonvastaisuutta.

Olen myös lukenut, että homoseksuaalille on todella kipeä asia se, että olisi seksuaalisesti poikkeava. Tällaiset puheet poikkeavuudesta kai luokitellaankin vihapuheeksi nykyisin. Ja jos joku homoseksuaali kertoo elävänsä selibaatissa, hän saattaa saada "omiltaan" negatiivista ja rumaakin palautetta.

Jotkut/moni uskova homoseksuaali elää/on elänyt elämänsä sinkkuna ja selibaatissa. Eivät ole tehneet asiasta numeroa, eivät välttämättä edes kertoneet kenellekään olevansa homoseksuaaleja. Joku joskus on jossain yhteydessä tätäkin puolta valottanut elämästään, siksi se on tullut tietoon, jossain tapauksessa jo vanhemmalla iällä.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 1083
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #423 : 22.01.23 - klo:11:27 »
Raamatulla päähän lyöminen tarkoittaa sitä, että toiminta on taitamatonta ja sopimatonta, vahingoittavaa. Raamatussa ohjeistetaan, että pitäisi olla ymmärrys, miten vastata itsekullekin. Pitäisi olla  tilannetaju eri ihmisten kanssa. Vastakohta voisi lähinna olla taidollisuus. Viisas voittaa sieluja. Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi. Koskee kaikkea hengellistä toimintaa.

Minusta Raamatulla päätän lyönnistä tulee todellakin mieleen taitamaton ohjeistus ja ahdistava kirjoitusten sovellutus. Voisin maalailla vaihtoehdoiksi vaikka:

-- Raamatun käyttämättä jättäminen: huono vaihtoehto.
-- Raamatun taitava käyttö, ohjaavasti, rakentavasti ja hyvin: sopivaa.
-- Raamatulla päähän lyönti: taitamaton ja pahoinpitelevä käyttö huolimattomasti tai ei. Päähän lyönti merkitsee väkivaltaa.
-- Raamatulla pahoinpitely: tarkoituksella ihmisen raateleminen ja esim. kulttimainen kontrolloiminen. Hengellinen väkivalta -termi sopii kuvaan. Vaikkapa lastenkasvatus jatkuvasti helvetillä ja demoneilla pelotellen Jeesuksen ja turvallisen rakastavuuden sijaan.

Toki enemmänkin Raamatulla päähän lyöminen liittynee ihmisten omiin tulkintoihin ja ilmaisutapoihin kuin sinänsä puhtaaseen Raamatun lainauksien suoraan käyttöön. Jos motivaatiot ovat pahoja ja raatelevia, niin Raamatullakin ja uskonnon ilmaisutavoilla saanee helposti pahaa aikaan. Toki myös vain sillä, että on taitamaton, eikä osaa ottaa kaikkea huomioon voi tuottaa huonoja tuloksia, vaikka tarkoitus ei olisikaan paha itsessään.

Toisaalta suora kielenkäyttö ja standardien ylläpito voidaan kokea kovaksi, vaikka se tehtäisiinkin rakkaudesta käsin. Tulkintakysymyksiä monesti, jotka riippuvat tilanteesta ja taitavuutta vaaditaan.

Tyhmyys-tutkielmasta Älä ole tyhmä - Tutkielma tyhmyydestä Saarnaajan kirjassa (PDF) (s. 68-69):

Lainaus
Viisas ja tyhmä toimivat päinvastaisesti, viisas osaa välttää sellaisen toiminnan, johon tyhmä sortuu. Vihan ja itsevarmuuden voidaan siis tulkita olevan pahoja asioita. Itsevarmuuteen liitetty negatiivisuus voi liittyä kuuntelemattomuuteen, josta kerroin alaluvussa 4.4. -- Eli siis tyhmä on vihainen ja riitaisa, mistä aiheutuu ongelmia ennen kaikkea hänelle itselleen -- Tyhmyyteen yhdistyy siis useita negatiivisia asioita, kuten viha ja pimeys. Tyhmä valitsee joko tietämättömyyttään tai tarkoituksella tien, joka on synkkä ja tekee hänen elämästään vaikeaa --

Tyhmän ihmisen elämä on hankalaa, sillä hän ei osaa tehdä hyviä päätöksiä. Hän myös käyttäytyy sopimattomasti sekä puhuu liikaa eikä kuuntele. Itsevarmuudessaan hän ajattelee, ettei tarvitse muiden neuvoja. Tyhmä ei kenties edes ymmärrä toimivansa haitallisesti. -- Kaiken kaikkiaan tyhmyys tiivistyy tietämättömyyteen, ajattelemattomuuteen sekä välinpitämättömyyteen. Tyhmyyteen liittyy myös ajatus moraalittomuudesta, koska tyhmä toimii vastoin Jumalan sääntöjä. Tyhmällä ei ole ymmärrystä asioiden oikeasta ajoituksesta. --  Selvää kuitenkin on, että kuka tahansa voi muuttua tyhmäksi.
« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:12:17 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #424 : 22.01.23 - klo:16:18 »
Wow,tuo tyhmyystutkielmakin gradu! :D

Mielenkiintoinen tapa laittaa viittaukset, numeroida ja sitten viittaukset sivun loppuun.

Muuten tässä lienee yksi alkuperäinen kirjoitus, mihin Korpima viittasi yllä. En tosin tarkistanut oliko Korpima jo laittanut linkin.

http://people.uncw.edu/kozloffm/glubb.pdf

HE FATE OF EMPIRES and SEARCH FOR SURVIVAL
Sir John Glubb

Tuossa lainaus yllä mainitusta kirjoituksesta älyllisyyden yliarvioinnista.

"Perhaps the most dangerous by-product of
the Age of Intellect is the unconscious
growth of the idea that the human brain can
solve the problems of the world. Even on the
low level of practical affairs this is patently
untrue. " Sivu 12.

Suomeksi.

Ehkä vaarallisin älyllisyyden aikakauden sivutuote on alitajuinen ajattelun kehitys, että ihmisaivot voivat ratkaista maailman ongelmat. Jo ruohonjuuri tasolla käytännön tehtävissä tämä on ilmeisen epätosi oletus.
« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:16:47 kirjoittanut sandia »

Poissa Korpima

 • Viestejä: 1083
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #425 : 22.01.23 - klo:16:34 »
Tuli mieleen Raamatulla päähän lyömisestä erottelu: Raamatulla rakastaminen vs. Raamatulla vihaaminen. Kumpaakin voinee ihmisille tehdä.

Lisäys edelliseen viestiin viitaten: Syntiongelmaa tai muutenkaan hengellisiä ongelmia ei usein älyllä ratkaista.

Toinen lisäys: tyhmyystutkielma taisi olla jokin muu tutkielma kuin gradu.
« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:16:43 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #426 : 22.01.23 - klo:16:40 »
Tuli mieleen Raamatulla päähän lyömisestä erottelu: Raamatulla rakastaminen vs. Raamatulla vihaaminen. Kumpaakin voinee ihmisille tehdä.

Niin. Itse ajattelen, että olen vastuussa siitä mitä sanon. Ja olen valinnut uskoa siihen, että Raamattu on totuus.
 Ja jos sitten kerron tämän toisille ja jos joku tulkitsee minut Raamatulla päähänlyömisena, sille en voi mitään. En näe itselläni olevan oikeutusta väittää toisin.

Tosin en myöskään väitä, että tietäisin kaikki totuudet Raamatusta.

Se,olenko sitten kova ja armoton toiselle ihmiselle ilmenee siinä hetkessä, miten kommunikoin tämän kanssa. Ja siitäkin olen vastuussa Jumalalle.

« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:16:52 kirjoittanut sandia »

Poissa Korpima

 • Viestejä: 1083
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #427 : 22.01.23 - klo:18:10 »
Eiköhän se ole hyvä pitää omasta vakaumuksesta ja näkemyksistä kiinni. Itse en ole varmaankaan vielä koskaan joutunut tilanteeseen, jossa minua voitaisiin syyttää Raamatulla päähän lyömisestä - ainakaan livenä. Kun en ole esim. paljon keskustellut. Rapatessa ei ole roiskunut.

Hieman olen kyllä irvistellyt ihmisille joskus huonoista syistä.

Lisäys: vähän tuli tästä tematiikasta mieleen nyt lukemani Jobin kirja. Ja Jobin ystävät, jotka eivät olleet aina kovin tukevia. Tässä on opettelua. Ja tärkeätähän on puhua totta niin kuin asiat ymmärtää, raamatullisesti ja muutenkin.
« Viimeksi muokattu: 22.01.23 - klo:20:28 kirjoittanut Korpima »

Poissa pax

 • Viestejä: 1621
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #428 : 23.01.23 - klo:08:37 »
Ihmisen pitää saada kokea että minua rakastetaan totuudessa ja armossa.

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #429 : 23.01.23 - klo:16:03 »
Ihmisen pitää saada kokea että minua rakastetaan totuudessa ja armossa.

Ajatteletko, että tässä jotkut ketjussa kirjoittaneet ovat eri mieltä tässä asiassa?
Jos näin on, en voi ymmärtää mistä sellaisen johtopäätöksen voi tehdä.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 1083
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #430 : 23.01.23 - klo:16:23 »
"Rakastaminen totuudessa ja armossa" ei varmaan ole aina ihan helppoa tai yksinkertaista tai automaattista. Ainakin itsellä sellaisessa asenteessa ja toiminnassa on varmasti opettelua.

Olen joskus miettinyt, että tässäkin voisi olla "palikka-ajattelijoille" jonkinlainen kurssitus hyväksi tai vaikka vertailu: mitä se ei ole, mitä se on, ja miten se tapahtuu eri tilanteissa. Joissa vaikka puuttuu totuus tai puuttuu armo - tai rakkautta on muttei totuutta. Jne.

Ei siis ihan selkeää itselleni, miten tapahtuu käytännön tilanteissa.

Huomaan tosin, että usein etsin hengellisiin juttuihin käytännön empiirisiä ratkaisuja, mikä ei ehkä aina toimi kovin hyvin. "Kaikki kristityt jatkuvaan kurssitukseen ja koulutukseen ja testaukseen!" Toki tavallaanhan koko elämä on jo tätä tietyssä mielessä. Mutta kirkko ei ole ryhtynyt tällaiseen kurssittamiseen jotain alfa-kursseja lukuun ottamatta, varmaan hyvistä syistä.

Poissa pax

 • Viestejä: 1621
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #431 : 23.01.23 - klo:16:49 »
Ihmisen pitää saada kokea että minua rakastetaan totuudessa ja armossa.

Ajatteletko, että tässä jotkut ketjussa kirjoittaneet ovat eri mieltä tässä asiassa?
Jos näin on, en voi ymmärtää mistä sellaisen johtopäätöksen voi tehdä.

Tarkoitan että asia on hyvin yksinkertainen ja selkeä Raamatun pohjalta.

Poissa sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 6244
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #432 : 23.01.23 - klo:17:16 »
Niin on.

Poissa pax

 • Viestejä: 1621
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #433 : 23.01.23 - klo:20:11 »
Kuten Korpima pohtii, voi olla haasteellista löytää erilaisissa tilanteissa miten toimia, miten toteutuu rakkaudessa totuus ja armo. Juuri siksi ja ihan muutoinkin tarvitaan Pyhän Hengen johdatusta ja armolahjoja sielunhoitotyöhön.

Poissa Vilhelm

 • Viestejä: 148
 • aavikkosutten veli ja kamelikurkien kumppani
Vs: Mitä nyt puitaisiin? Tällaista nyt.
« Vastaus #434 : 28.01.23 - klo:23:27 »
Toissapäivänä vihdoin sain luuni pihalle ja sain havaintolistaan merkinnän komeetan C/2022 E3 (ZTF) näkemisestä.

Kiikarilla pienen karhun tähdistön alapuolelta se heti löytyi. Helppo kohde.

Astronomia on mielenkiintoista.
'Sille, joka voittaa, annan valkoisen kiven ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja.'