Puimatanner > Laki ja evankeliumi

Vallanpitäjät ja alhaiset, valtahierarkiat

(1/5) > >>

Korpima:
Lueskelin Luukkaan evankeliumia, jossa Marian kiitosvirressä (Luuk. 1:46-56) sanotaan että "hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan ja korottanut alhaiset" sekä "-- rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois."

Tämä herätti hieman ajatuksia ja mietteitä kristityn suhtautumisesta esivaltaan ja asemaan. Itse kun tulin uskoon kahdeksisen vuotta sitten, niin voi olla että olen pyrkinyt  suhtautumaan hierarkioihin ja asemiin kunnioittavammin. Toisaalta tässä voi ajatuksissa mennä sekaisin "taivaallinen hierarkia" ja "ihmisten hierarkia": Jumala on hengellisessä hierarkiassa korkeimmalla, mutta vastaavasti ei ole niin että ihmishierarkian huipulla olevat ovat hyviä tai täydellisiä.

Ihmisten hierarkia ei aina vastaa Jumalan tahtoa? Entä kirkon hierarkiat, onko arkkipiispa viisain ja Jumalan tehtäväänsä asettama? Kuka on voideltu mihinkin tehtävään? Maallista ja hengellistä asiantuntemusta löytyy monelta taholta. Ensimmäisessä aikakirjasssa (29:12) sanotaan: "Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot." Ehkä tämä viittaa mahdollisuuteen, mutta ehkä näin ei aina tai useinkaan tapahdu synnin maailmassa (erityisesti Israelin tai kirkon ulkopuolella?), jossa kaikki (johtajatkin) ovat epätäydellisiä?

Paavali jossakin kohtaa kirjoittaa että esivalta ei kanna miekkaa turhaan ja varmaan muitakin kohtia on, jossa annetaan ohjeistusta suhtautumisessa vallanpitäjiin ja hierarkioihin. Toisaalta synnin maailmassa kritiikki vallanpitäjiäkin kohtaan on usein järkevää ja perusteltua, mutta oletettavasti asiallisesti ja rakentavasti. Tosin Johannes Kastaja menetti päänsä tästä hyvästä ja profeettojakin kohdeltiin kaltoin, samoin Jeesuksella oli ongelmia fariseusten kanssa (hengellinen asema: Jeesus, Jumalan poika, maallinen, joskin uskontohierarkkinen asema: fariseukset). Jeesuksen, Pyhän Hengen ja apostolien toimesta syntyi kirkko, uusi hierarkia, jonka edustajia ja johtajia tulisi kunnioittaa, vaikka tämä on aika sirpaleista. Paavi ei ole protestanttien johtaja.
 
Lisäksi jossain kerrotaan että ihmisiin pitäisi suhtautua tasapuolisesti, rikkaisiin ja köyhiin. Toisaalta muistelisin (voin olla väärässä) että jossain viisauskirjallisuudessa (sananlaskuissa?) mainittiin kuninkaan kunnioitus.

Mitä ajatuksia tämä aihepiiri herättää? Pahoittelen, jos tätä aihetta on jo käsitelty jossakin, en ole käynyt läpi kaikkia keskusteluja.

sandia:
Minulle ensiksi tuli mieleen ajatuksia alussa mainitsemastasi  Raamatun kohdasta: hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan ja korottanut alhaiset" sekä "-- rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois."

Tuossa on, että hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan. Eli siis se viittaa Jumalaan, ei ihmiseen. Siis tuota ei todennäköisesti voi soveltaa siten, että minäkin voin yrittää syöstä vallanpitäjät paikoiltaan.
Tuskin tuosta voisi myöskään tehdä oletusta, että Maria oli suunnittelemassa vallankaappausta tuon laulaessaan.
Eli jostain muusta oli ilmeisesti kyse.

Uskon että kullakin vallanpitäjällä on Jumalan asettama raja mitä hän ei voi ylittää. Eli loppu tulee sille vallanpitämiselle tavalla tai toisella Jumalan säätämänä aikana. Uskon, että tuo on yhä voimassa.

Jeesus opettaa, että uskovan ei ole hyvä yrittää taistella pahaa vastaan. Arvelen, että Jeesus tiesi että siitä ei tulisi hyvää jälkeä.

Kaikki vallanpitäjät ovat syntisiä siinä missä muutkin. Eli mikään vallanvaihto ei johda täydellisen hyvään lopputulokseen.

Kirjoitit, että Jeesuksella oli ongelmia fariseusten kanssa. Joo, melko isoja. Hehän lopulta käyttivät kirkollista valtaa ja syyttivät Jumalan pilkasta, mikä johti lopulta Jeesuksen kuolemantuomioon.

Eli kai pääsääntöisesti uskovan on hyvä kunnioittaa esivaltaa kuten mielestäni Jeesus ja Paavali opettavat. Mutta uskovan on hyvä olla pelkäämättä ketään, edes vallanpitäjiä tai ajatella, että he olisivat erehtymättömiä. Ja voi tulla tilanteita missä on pakko olla esivaltaa vastaan, vaikkapa jos esivalta kieltää Raamatun luvun tai julkisen keskustelun Raamatusta. Silloin on kai hyvä olla tottelematta. Seurauksista huolimatta.

Malakia:
Itse pyrin noudattamaan lakeja, ja tietenkin rukoilen Suomen poliitikoille ja viranhaltijoille viisautta tehdä Suomen kannalta hyviä päätöksiä, ja säätää lakeja mitkä eivät ole Jumalan Sanan vastaisia.

Korpima:

--- Lainaus käyttäjältä: sandia - 24.11.22 - klo:14:38 ---Siis tuota ei todennäköisesti voi soveltaa siten, että minäkin voin yrittää syöstä vallanpitäjät paikoiltaan.
--- Lainaus päättyy ---

Kyllä, minusta tuollainen toiminta ei kai yleensä ole suositeltavaa ainakaan oman tulkintani mukaan. Tulkaa toimeen kaikkien kanssa, jos mahdollista, kuten Paavali sanoi jossain. Enemmän pitäisi pyrkiä edustamaan hengellisiä periaatteita siinä asemassa missä on. Vaikeaa tosin voi olla jos joutuisi natsi-Saksaan, Neuvostoliittoon tai vastaavaan, mutta siinäkin ymmärtääkseni pitäisi luottaa Jumalaan ennen kaikkea.


--- Lainaus käyttäjältä: sandia - 24.11.22 - klo:14:38 ---Uskon että kullakin vallanpitäjällä on Jumalan asettama raja mitä hän ei voi ylittää. Eli loppu tulee sille vallanpitämiselle tavalla tai toisella Jumalan säätämänä aikana. Uskon, että tuo on yhä voimassa.
--- Lainaus päättyy ---

Vanhassa testamentissa Jumala puuttuu vallanpitäjien toimintaan hyvin suoraankin, muistan ainakin että nuoli osui johonkin kuninkaaseen taistelukentällä ja hän kuoli.


--- Lainaus käyttäjältä: sandia - 24.11.22 - klo:14:38 ---Jeesus opettaa, että uskovan ei ole hyvä yrittää taistella pahaa vastaan. Arvelen, että Jeesus tiesi että siitä ei tulisi hyvää jälkeä.
--- Lainaus päättyy ---

Se on hyvä pitää mielessä. Pitäisi keskittyä mieluummin hyvään ja "omaan tekemiseen". Toisaalta pitäisi paljastaa väärintekemiset ja pimeyden työt, jos niitä tulee vastaan.


--- Lainaus käyttäjältä: sandia - 24.11.22 - klo:14:38 ---Kirjoitit, että Jeesuksella oli ongelmia fariseusten kanssa. Joo, melko isoja. Hehän lopulta käyttivät kirkollista valtaa ja syyttivät Jumalan pilkasta, mikä johti lopulta Jeesuksen kuolemantuomioon.
--- Lainaus päättyy ---

Olen lukenut evankeliumit aika monta kertaa ja täytyy myöntää etten osaisi heti sanoa miten tuo nyt tarkalleen menikään, muisti ei ole kovin tarkka. Mutta joo, kyllä he yrittivät saada Jeesuksen hengiltä muistaakseni ihan tarkoituksella.


--- Lainaus käyttäjältä: sandia - 24.11.22 - klo:14:38 ---Ja voi tulla tilanteita missä on pakko olla esivaltaa vastaan, vaikkapa jos esivalta kieltää Raamatun luvun tai julkisen keskustelun Raamatusta. Silloin on kai hyvä olla tottelematta. Seurauksista huolimatta.
--- Lainaus päättyy ---

Päivi Räsänen jonkinlaisena kotimaisena esimerkkinä tästä, miten sitten asiaan muuten suhtautuukaan.

Tuli myös TV-dokumentissa mainittu Jeanne d’Arc mieleen tällaisena valtahierarkioiden kanssa olleena tapauksena, Wikipediasta: "Jeanne d’Arc on myös nimetty erityisesti kirkollisia auktoriteetteja vastustavien suojeluspyhimykseksi." Toisena esimerkkinä Lutherillahan oli erimielisyyksiä katolisen kirkon kanssa.

sandia:
Mikäli olen ymmärtänyt Jeesus pidätettiin Jumalan pilkasta. Mikä lienee melko ristiriitaista. Koskapa hän on Jumala.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta