Kirjoittaja Aihe: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....  (Luettu 1763 kertaa)

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #15 : 29.12.22 - klo:14:21 »
Pitäisi ottaa aikaa ottaa tuosta selvää. Onko Charlton krisitty?

Siis se auttaisi hieman hahmottamaan hänen lähtökohtiaan.

Jossain viestissäsi mainitsit rasismin. Siitä minulla on ajatuksia viime vuosien havaintojen pohjalta. Etsin sen kohdan missä kirjoitit siitä ja yritän vastata. Myöhemmin.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1161
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #16 : 29.12.22 - klo:14:44 »
Pitäisi ottaa aikaa ottaa tuosta selvää. Onko Charlton krisitty?

En nyt tiedä onko esim. Charltonin ajattelu kaikille hyödyllistä tai mielenkiintoista tai kannattaako siihen käyttää paljoa aikaa. Se on myös melko hajallaan mm. hänen blogissaan, ei ole helppoa tapaa esim. viitata vaikka johonkin kirjaan.

Sanoisin että hän on ainakin jonkinlainen kristitty, hän ottaa pohjaksi oman tulkintansa Johanneksen evankeliumista ja lisäilee ajatteluunsa aineksia vähän sieltä ja täältä, myös jotakin mormoneilta.

Vähän aikaa sitten oli debattia siitä, onko Charltonin "romanttinen kristinusko" (https://charltonteaching.blogspot.com/2022/12/the-romantic-epiphany-in-christianity.html) todellisen kristinuskon vihollinen, Orthospere-blogissa kirjoitus:

On Branding Romantic Christians Enemies of Christianity https://orthosphere.wordpress.com/2022/08/01/on-branding-romantic-christians-enemies-of-christianity/

Lainaus
I know the Romantic Christians are men of good will, and lovers of Christ. I know they don’t *want* to be enemies of the Body and Word of Christ. I wish all this were not so. But it is.

Charltonin näkemys: What is the "Orthosphere debate" (concerning the Altar-Civilization Model) ultimately About? https://charltonteaching.blogspot.com/2022/07/what-is-orthosphere-debate-concerning.html

Lainaus
I think the ultimate question is something like this:

Is The Christian Church (in some sense of The Church) in-charge-of human salvation - or is salvation primarily a matter for each individual.

(Pahoittelen paljosta linkittelystä, ei noita kaikkia todellakaan tarvitse lukea.)

Charltonista voisi sanoa, että hän on ajattelija, joka luottaa enemmän omaan intuitioonsa ja ajatteluunsa kuin kirkonkaan perinteisiin. Mutta hän kuitenkin pitää itseään (romanttisena) kristittynä ja ottaa ainakin Johanneksen evankeliumin vakavasti.

Itse lähestyn Charltonia siten melko varovaisesti, että hänellä on mielenkiintoisia ajatuksia, jotka eivät kuitenkaan välttämättä ole tosia tai oikeita tulkintoja asioista.
« Viimeksi muokattu: 29.12.22 - klo:15:16 kirjoittanut Korpima »

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1161
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #17 : 29.12.22 - klo:15:54 »
Jännää tässä on myös se, että joku (eli Charlton) luottaa intuitioonsa ja ajatteluunsa niin paljon, että uskaltaa esittää kaikenlaisia tulkintoja ja näkemyksiä hengellisistä asioista. En tiedä, onko se viisautta vai tyhmyyttä. Itse kun kallistun enemmän sen kannalle, että kannattaa kuunnella uskon asioissa asiantuntijoita ja pitäytyä perusasioissa - mutta toisaalta en olekaan mikään professori. Olisihan etenkin se kurjaa, jos johtaisi ihmisiä väärille poluille - tässä suhteessa Charltonia voisi jopa suositella vältettävän.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1161
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #18 : 30.12.22 - klo:13:21 »
Vielä vähän lisää Charltonista ja hänen näkökulmastaan kristinuskoon ja sen mahdollisuuksiin. Uusimmassa blogipostauksessaan hän käsittelee (https://charltonteaching.blogspot.com/2022/12/why-is-superman-necessary-from.html) luovien nerojen suhdetta kristinuskoon. Lähinnä siis sitä, että hänen mainitsemillaan neroiksi luokitelluilla ihmisillä (Nietzsche, Bernard Shaw) suhde kristinuskoon oli välttelevä, "mitä tahansa muuta paitsi ei kristinuskoa."

Charltonin mukaan olisi ollut hyvä ja maailmasta olisi tullut parempi, jos nerot olisivat kääntäneet katseensa kristinuskoon. Perinteinen käsityshän on, että kirkko ja kristinusko on perinnettä ja valmiiksi määritelty, eikä tarvitse uudistuksia tai uutta ajattelua. Itsekin olen hieman niillä linjoilla, että Jumala antoi Raamatun ja kirkon ja kaikki muutos on hieman epäilyttävää (pelastuuko sielu enää, jos tulisi muutoksia?). Raamattu ja uskonto siis nähdään enemmänkin ilmestyksenä, jota ei pidä liikaa muutella tulkitsemalla tai ainakaan sotkea mitenkään - luova ajattelu on vaarallista. Kaikki on jo saatu kuntoon, luovaa ajattelua ei tarvita. Jos keskiverto-ihminen suhtautuisi uskontoon "luovana projektina", niin tulisiko siitä mitään hyvää?

Mutta Charlton siis on eri linjoilla ja hän pyrkii tekemään itsekin nähdäkseni kristinuskosta tavallaan "oman näköisensä" luovalla ajattelulla ja soveltamalla. Monellehan tämä varmaan kuulostaa kauhealta ja vaaralliseltakin.

Lainaus
If Nietzsche, Shaw, and the modern Transhumanists would have expended a tithe of their efforts on grappling fundamentally with Christianity, in understanding What It Is experientially (each for himself and from himself); in the deepest and most sustained way of which they are capable...

Well, the history of the world would have been very different - and probably much better.

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #19 : 30.12.22 - klo:14:08 »
Mielestäni inhimillinen ajattelu sinänsä ei koskaan ole mitenkään uhka kristinuskolle. Jeesuskin sanoi: "olkaa älykkäitä kuin käärmeet, viattomia kuin lampaat"
Jotenkin noin.

Jeesuksella oli kyky laittaa jauhot suuhun hänet väittelyyn haastaneilta tyypeiltä.

Toisaalta paljonhan UT puhuu siitä että ihminen väittäessään viisaaksi itseään, tuleekin tyhmäksi.
Paavali useamminkin mainitsee, että on olemassa viisauden nimellä kulkevaa ajattelua, mikä tulkitsee evankeliumin hullutukseksi.

Itse en ajattele, että ihminen voi luoda Jumalalta saamiensa aivojen avulla mitään niin älykästä ja viisasta, että se kumoaa Jumalan.
Eli ajattelen että aivoja saa käyttää niin paljon kuin haluaa.

Kristilliseksi ajattelijaksi joskus nimitetty A.W. Tozer kirjoitti, että maailma kipeästi tarvitsee kristittyjä ajattelijoita.
Hänen mielestään uskovat eivät käytä aivojaan tarpeeksi.

Tuo Charlton kommenttiesi perusteella kuulostaa samalta kuin se kaveri, jota Päivi Räsänen mainosti joskus syksyllä. Peterson tai joku, taisi olla kanadalainen. Hän oli Suomessa puhumassa joitakin viikkoja sitten.

Olen kuunnellut häntä youtubesta ja jotenkin minulle tulee sääli häntä.
Hän kanssa näyttää kipuilevan kristillisen ajattelun suhteen, ja on alkanut kallistua siihen suuntaan ehkä hieman samalla tavalla kuin Charlton.

Tuntuu että he molemmat ehkä jotenkin ovat huolissaan tiettyjen yleisesti ennen hyväksyttyjen ajattelutapojen häviämisestä. Jotenkin tuntuu että he yrittävät huutaa joukoille, että älkää heittäkö järkeänne roskiin, tai jotain.
Mutta heiltä mielestäni puuttuu premissi mistä lähtökohdasta ikäänkuin peräänkuuluttavat "perinteisiä arvoja"
« Viimeksi muokattu: 30.12.22 - klo:14:13 kirjoittanut sandia »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #20 : 30.12.22 - klo:14:17 »
Mutta jos on aikaa, todella aion ehkä viikonlopulla lukea hieman Charltonin juttuja lisää.

Tässä yksi Jordan Petersonin puhe.
https://www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54


Poissa Korpima

  • Viestejä: 1161
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #21 : 30.12.22 - klo:17:01 »
Hän kanssa näyttää kipuilevan kristillisen ajattelun suhteen, ja on alkanut kallistua siihen suuntaan ehkä hieman samalla tavalla kuin Charlton.

Minusta tässä taitaa kuitenkin olla se ero, että Charlton uskoo Jumalan lupauksiin esimerkiksi kuoleman jälkeisestä elämästä, henkien vaikutuksessa maailmassa ja maailmasta luomistyönä (kristillinen metafysiikka), uskoo Pyhään Henkeen ja Jeesuksen työhön ja uskoo etenkin Johanneksen evankeliumiin. Tätä en varmaankaan tuonut tarpeeksi hyvin esille. Monessa suhteessa Charlton siis on varsin kristillinen ajattelija.

Peterson ymmärtääkseni ei ole kristitty, eikä usko, vaikka ehkä ja toivottavasti menossa siihen suuntaan. Charlton kuitenkin käsittelee kristinuskon käsitteitä ja ajatuksia "uskon sisältäkäsin", Peterson ei. Joskin jotkin Charltonin sovellutukset ja ajatukset voivat mennä vastoin perinteisiä kirkon opetuksia, mitä saattaa joutua varomaan.

Ajattelu tietysti sinänsä ei ole vaarallista, mutta jos sotkee esimerkiksi perinteisiä uskon totuuksia tai kirkon opetuksia omien ajatustensa perusteella, niin siitä voi saada kritiikkiä.

Olen välillä lueskellut Vox Dayn blogia. Hän antaa kovaa kritiikkiä Jordan Petersonille (esim. https://voxday.net/2022/12/11/james-delingpole-catches-up/) ja on myös neljä vuotta sitten kirjoittanut kriittisen kirjan nimeltä Jordanetics: A Journey Into the Mind of Humanity's Greatest Thinker. Kirjan kuvauksessa Jordan Peterson saa kovaa kyytiä ja kannessa hän on pakkopaidassa, Vox Day syyttää häntä myös kristinuskon vastaisuudesta. https://www.amazon.com/Jordanetics-Journey-Humanitys-Greatest-Thinker-ebook/dp/B07JY9XV38

Kriittinen 15-minuuttinen Voxiversity-video Petersonista, "The Madness of Jordan Peterson": https://www.bitchute.com/video/P0PPrH4DmtSo/ Katsoin tuon äsken ja onhan Petersonissa kritisoitavaa kristillisestä näkökulmastakin kaiken muun lisäksi, vaikka ehkä hän on muuttunut viime aikoina parempaan, en tiedä? En ole niin lukenut että osaisin poimia kaikki Petersonin virheet, vaikka lukisin hänen teoksiaankin. Mutta itse en osaa sanoa tarkemmin tai perehtynyt syvemmin, olen kyllä katsonut joitakin Petersonin psykologia-aiheisia videoita ja sen yhden kuuluisan haastattelun (juu, tuon Sandian edellä linkittämän), hänhän kai on ollut psykologian professori.
« Viimeksi muokattu: 30.12.22 - klo:18:40 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #22 : 30.12.22 - klo:23:45 »
Minäkin olen skeptinen Jordan Petersonin suhteen. Ja tuntuu että hän markkinoi itseään ja tekee rahaa. Se ei tietty ole pahaksi, kaikkien meidän on hyvä tehdä työtä ansaitakseen elantonsa. Mutta hänen" syvällinen ajattelunsa" alkaa ehkä lipua liikaa markkinatavaraksi.

Poissa Opo

  • Viestejä: 345
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #23 : 31.12.22 - klo:11:04 »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #24 : 31.12.22 - klo:17:53 »
Niin hänen lähtökohtansa lienevät että hän kasvoi uskovassa kodissa,mutta sitten erikani kristinukosta.
Eli hänelläkin saattaa olla melko paljon tietoa.

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #25 : 31.12.22 - klo:18:21 »
Vielä vähän lisää Charltonista ja hänen näkökulmastaan kristinuskoon ja sen mahdollisuuksiin. Uusimmassa blogipostauksessaan hän käsittelee (https://charltonteaching.blogspot.com/2022/12/why-is-superman-necessary-from.html) luovien nerojen suhdetta kristinuskoon. Lähinnä siis sitä, että hänen mainitsemillaan neroiksi luokitelluilla ihmisillä (Nietzsche, Bernard Shaw) suhde kristinuskoon oli välttelevä, "mitä tahansa muuta paitsi ei kristinuskoa."

Charltonin mukaan olisi ollut hyvä ja maailmasta olisi tullut parempi, jos nerot olisivat kääntäneet katseensa kristinuskoon. Perinteinen käsityshän on, että kirkko ja kristinusko on perinnettä ja valmiiksi määritelty, eikä tarvitse uudistuksia tai uutta ajattelua. Itsekin olen hieman niillä linjoilla, että Jumala antoi Raamatun ja kirkon ja kaikki muutos on hieman epäilyttävää (pelastuuko sielu enää, jos tulisi muutoksia?). Raamattu ja uskonto siis nähdään enemmänkin ilmestyksenä, jota ei pidä liikaa muutella tulkitsemalla tai ainakaan sotkea mitenkään - luova ajattelu on vaarallista. Kaikki on jo saatu kuntoon, luovaa ajattelua ei tarvita. Jos keskiverto-ihminen suhtautuisi uskontoon "luovana projektina", niin tulisiko siitä mitään hyvää?

Mutta Charlton siis on eri linjoilla ja hän pyrkii tekemään itsekin nähdäkseni kristinuskosta tavallaan "oman näköisensä" luovalla ajattelulla ja soveltamalla. Monellehan tämä varmaan kuulostaa kauhealta ja vaaralliseltakin.

Lainaus
If Nietzsche, Shaw, and the modern Transhumanists would have expended a tithe of their efforts on grappling fundamentally with Christianity, in understanding What It Is experientially (each for himself and from himself); in the deepest and most sustained way of which they are capable...

Well, the history of the world would have been very different - and probably much better.

On luonnollista, että ei-uskova ajattelee, että mikä tahansa paitsi kristinusko.
Raamattu ilmaisee selvästi, että omassa luonnossaan ihminen hylkää Jumalan, on jopa Jumalan vihollinen.

Siis Charlton käsittelee tuossa artikkelissaan 1900 luvun alussa eläneen kirjailijan ajatuksia yhteiskunnan muuttumisesta paremmaksi? Noin kömpelösti sanoen.
Siinä myös viitattiin 1800 ja 1900 lukujen vaihteessa perustetun Fabian Societyn  perusolettamuksiin. En tuntenut sitä ja jouduin tsekkaamaan että se oli englantilainen sosialimia ajava/ajanut järjestö.

Charlton pohtii oman maansa ajattelun kehitystä, ehkä hän yleistää sitä laajemminkin.

Eli hän kai kritisoi ajatusta, että koska on todettu että ihminen itse on esteenä idealistisen yhteiskunnan kehittymisestä, tarvitaan Supermiestä? Mutta Jeesus ja kristinusko hylätään heti eikä edes anneta sille mahdollisuutta. Kuten mainitsin, se juuri on ihmisen perusolemus ja on mielestäni melko idealistista edes toivoa tai kuvitella että yhteiskunnassa ilmenisi ajattelijoita jotka päätyvät siihen että kristinuskolla on potentiaalia johtaa yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Melko pinnallisesti yritin saada hieman selvää Charltonin artikkelista.

Mutta eikö hän ole hieman idealistinen jos edes mainitsee että mitä jos Nietzsche oli ottanut kristinuskon perusajatukset vakavammin. Sanoisin, että jos näin olisi käynyt, Nietzche EI olisi kuuluisa ajattelija. :(

« Viimeksi muokattu: 31.12.22 - klo:23:51 kirjoittanut sandia »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #26 : 31.12.22 - klo:18:38 »
Toivottavasti pinnallinen tutustuminen ei ollut täysin virheellinen.
Heh, kysyin äsken mieheltä, että miten ihmeessä Nietzsche kirjoitetaan.
Ja mies sitten kommentoi:"Oliko se Nietzsche joka keksi supermiehen?"

Eli jotkut tietää jostain mistä minä en ole tiennyt mitään. ???

Eli Korpiman pohdinnat osuvat erittäin hyvin aloituksen otsikkoon!!! Katso kuva.

https://www.timesnownews.com/world/america-needs-a-superhero-donald-trump-launches-digital-trading-cards-showing-him-as-superman-see-article-96278407
« Viimeksi muokattu: 31.12.22 - klo:18:48 kirjoittanut sandia »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #27 : 31.12.22 - klo:23:55 »
Tosin tuossa artikkelissa Charlton viittaa myös termiin transhumanism. Sekin on minulle uusi. Pitää googlata.

Tuossa on suomenkielinen wikijuttu siitä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Transhumanismi

Aika epärealistinen idea, mutta ihminen pyrkii kaikin tavoin kieltämään kuolevaisuutensa ja rajallisuutensa.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 1161
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #28 : 02.01.23 - klo:15:00 »
Kuten mainitsin, se juuri on ihmisen perusolemus ja on mielestäni melko idealistista edes toivoa tai kuvitella että yhteiskunnassa ilmenisi ajattelijoita jotka päätyvät siihen että kristinuskolla on potentiaalia johtaa yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Toisaalta onhan ainakin ollut kristillisiä ajattelijoita, joilla on ollut paljonkin vaikutusvaltaa. En nyt ole mikään asiantuntija, mutta ainakin C. S. Lewis tulee mieleen (no, täytyy myöntää ettei paljon muuta tulekaan). Ja olihan keskiajalla esim. Tuomas Akvinolainen ja skolastikot. Joskus olen kuullut mainittavan R. J. Dushdoonyn, vaikka en tiedä tarkemmin, https://en.wikipedia.org/wiki/R._J._Rushdoony

Mutta eikö hän ole hieman idealistinen jos edes mainitsee että mitä jos Nietzsche oli ottanut kristinuskon perusajatukset vakavammin. Sanoisin, että jos näin olisi käynyt, Nietzche EI olisi kuuluisa ajattelija. :(

Voihan näin olla, toisaalta ehkä asiat olisivat voineet menneet toisinkin, kuten Charlton toivoo.

Heh, kysyin äsken mieheltä, että miten ihmeessä Nietzsche kirjoitetaan.

Onneksi nykyään on leikkaa/liimaa-toiminto. :)

Ja mies sitten kommentoi:"Oliko se Nietzsche joka keksi supermiehen?"
Eli jotkut tietää jostain mistä minä en ole tiennyt mitään. ???

Täytyy myöntää, että itsekin tietoni filosofian historiasta perustuvat ehkä pariin kirjaan. Teologian historiasta varmaan vielä vähemmän.

Eli Korpiman pohdinnat osuvat erittäin hyvin aloituksen otsikkoon!!! Katso kuva.
https://www.timesnownews.com/world/america-needs-a-superhero-donald-trump-launches-digital-trading-cards-showing-him-as-superman-see-article-96278407

Huh huh, tuo Trump Teräsmiehenä keräilykortti-idea on kyllä jo melkoista Amerikan meininkiä. Pisti hymyilyttämään. Vaikea kuvitella Suomessa  - ainakaan ihan vielä Tarja Halosta tai Martti Ahtisaarta. :)

Tosin tuossa artikkelissa Charlton viittaa myös termiin transhumanism. Sekin on minulle uusi. Pitää googlata.

Jossakin määrin transhumanismi on ollut kai pinnalla, muistan myös että Skywatch TV (Tom Horn ym.) teki joskus vuosia sitten DVD-sarjan transhumanismista, jota mainostettiin. Katselin joskus aiemmin heidän juttujaan YouTubesta. Yksi kirjoitus: https://www.skywatchtv.com/2015/07/05/inhuman-part-5-the-spirit-behind-transhumanism/
« Viimeksi muokattu: 02.01.23 - klo:15:07 kirjoittanut Korpima »

Poissa sandia

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 6330
Vs: Vihdoin kristityt alkavat toteamaan Trumpista tämän....
« Vastaus #29 : 03.01.23 - klo:13:56 »
No joo onhan todella ollut jonkin sortin kristittyjä ajattelijoita, jotka ovat ehkä levinneet laajempaan tietoisuuteen eikä siis vain ole kuuluisa kristittyjen parissa.
Itseäni C.S. Lewis on aina jotenkin ahdistanut enkä ole paljon lukenut hänen juttujaan. Jonkinlainen OCD luonne tulee läpi hänen kirjoituksistaan.  Mutta hänestäkin tiedän kovin vähän.