Kirjoittaja Aihe: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista  (Luettu 1108 kertaa)

Poissa wiivi

 • Viestejä: 73

Laitan tänne linkin Olavi Peltolan sivuille. Sieltä löytyy mielestäni paljon hyvää ja selkeää opetusta esimerkiksi
uskosta, evankeliumista, laista, armosta ja varmasti paljosta muusta, mikä voi mietityttää ja kiinnostaa. Roseniuksen päivän sanaakin on sieltä tullut lueskeltua silloin tällöin.

https://rovasti.fi/

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #1 : 27.05.23 - klo:23:34 »
https://youtu.be/s0cRMy2HB_g

Erittäin hyvää pohdintaa seurakunnan tilasta.

Paikalla sandia

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 5718
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #2 : 28.05.23 - klo:17:43 »
En voi sanoa,että tuo pätee  täkäläisiin paikallisiin uskoviin seurakuntiin tällä hetkellä.
Ehkä se sittenkään ei ole universaali  ilmiö tälläkään hetkellä.

Ymmärrän, että suomalaisena uskovana minäkin varmaan ajattelen noin, mutta voisiko ajatella, että tämäkin on kulttuurisidonnainen juttu. Eli siis tietyissä olosuhteissa tämä asia on kuten videossa sanotaan.
Luulisin, että Suomessakin on seurakuntia missä tuo ei ole totta.
Ei ehkä luterilaisessa kirkossa kovin paljon, ei ehkä enää niin paljon yleisimmissä vapaissa suunnissa.
Mutta onko Suomessa uskovia ryhmiä, joihin tuo ei päde?

Arvelisin, että on.

Eli tuo keskustelu varmaan pätee melko suureen osaan Suomen kristillisyyteen mutta ei varmaan  kaikkeen.

Suomessa ei enää voi luottaa siihen status quo'hon mikä näytti vakiolta joitakin kymmeniä vuosia.
Suomi ei ole enää yhdenmukainen kristillinen maa kulttuuriltaan.
Uskovien varmaan pitää päivittää käsityksensä siitä minkälaisessa maassa elävät tällä hetkellä.

Luulen, että uskovan on hyvä myöntää olevansa omassa maassaan vähemmistö ja ehkä myös hänen ajattelunsa on ympäröivän kulttuurin kanssa konfliktissa. Eihän tuo mitään uutta sinänsä ole.

Kansankirkko organisaationa varmaan on jo täysin elänyt aikansa.
« Viimeksi muokattu: 28.05.23 - klo:17:50 kirjoittanut sandia »

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #3 : 28.05.23 - klo:23:58 »
Ei varmaan päde yleisesti eikä kaikki edellä kuvatut asiat ole yhdessä ja samassa seurakunnassa.
En tunnista näitä omassa seurakunnassani. Erämaa aikoja kyllä koetaan Suomen seurakunnissa ja tiedostetaan että tarvitaan Pyhää Henkeä joka tekee eläväksi.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #4 : 29.05.23 - klo:12:08 »
Tuossa videossa oli hyvin nostettu esiin, että seurakunnan tulisi olla erilainen kuin maailma - noudattaa Jumalan paljon korkeampia standardeja mahdollisimman hyvin. Itselläni tosin voisi kenties helposti mennä siihen, että sitten varjelee niitä muureja ja standardeja, eikä muista Jumalan pelastavaa tahtoa. Siis rakkaus ihmisiin sitten unohtuu standardien vahtimisessa...

Ja onhan etenkin evankelis-luterilaisen kirkon maallistuessa tämä vähän vaikeaa, kun varmaan kohta kukaan (no, ehkä ei ihan vielä) ei ota Raamatullisia standardeja vakavissaan. Tai kehitys menee siihen suuntaan jatkuvasti. Jumalan standardithan ovat kuitenkin täydelliset ja hyvin perinteiset ja kristillisen konservatiiviset, eivät nykymaailmaa vastaavat. Ja kuka voi väittää niitä täysin noudattavansa? Mutta mihin vetää raja, raja pitäisi kuitenkin olla? Maailma = kirkko, ei kai näin voi olla, jos maailma etenee yhä kauemmaksi Raamatun ajatuksista.

Vähän sama tuli mieleen lukiessani Kotimaan Heinimäen kolumnia avioliittoaiheesta: https://www.kotimaa.fi/artikkeli/kolumni-kirkko-tarvitsisi-avioliittoneuvontaa/ Etenkin seuraava kohta: "Mestarinsa esimerkkiä rohkeasti seuraava kirkko olisi paljon kutsuvampi ja tervetulleeksi toivottavampi kuin tämä nykyinen alati huolestunut evankelis-luterilainen kerho."

Jotenkin tuntuu siltä, että Jeesushan on kutsuva, mutta pitää kiinni myös pyhistä standardeistaan, esimerkiksi hänen tiukkaa avioliittokäsitystään opetuslapsetkin ihmettelivät. Samoin Vanhan testamentin puolella pidettiin tiukka hajurako muihin kansoihin. Rakkaus vaatii rajoja ja standardeja (lakiakin), koska ne ovat hyväksi ja ne toimivat ihmisten elämässä.

Pitäisi siis yhdistää kutsuvuus ja rakkaus, mutta ylläpitää myös muurin sisäiset pyhyyden standardit.
« Viimeksi muokattu: 29.05.23 - klo:12:16 kirjoittanut Korpima »

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #5 : 29.05.23 - klo:17:20 »
Musiikki seurakunnissa kertoo myös missä mennään, jos musikaalise nuoret pääsee esiintymään eikä biiseissä enää voi kokea Pyhän Hengen kosketusta. Tuossa juttelivat siitäkin kun opetetaan että ylistämällä pääsee Jumalan yhteyteen tjsp kun oikeasti Jeesuksen sovintoveren kautta meillä on pääsy kaikkein pyhimpään.
Minä en semmosia jollotuksia jaksaisi kuunnella.🫣
« Viimeksi muokattu: 29.05.23 - klo:22:09 kirjoittanut pax »

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #6 : 30.05.23 - klo:14:43 »
Itselleni ei musiikki varsinaisesti ole ollut hengellisesti mitenkään olennaista, joskus tuntuu että keskityn esimerkiksi lyriikoiden kritisoimiseen. En sanoisi että ymmärrän musiikista tai sen hengellisistä ulottuvuuksista paljoakaan.

Radio Deiltä olen kuullut modernia hengellistä musiikkia ja joissakin hengellisissä tilaisuuksissa myös samanlaisia kappaleita, kun taas jumalanpalveluksissa on ollut perinteisiä virsiä uruilla.

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #7 : 30.05.23 - klo:17:27 »
Minulle lauluilla on ollut suuri merkitys, varsin kun ovat syntyneet Pyhän Hengen vaikutuksesta ja niissä on evankeliumi.

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #8 : 19.06.23 - klo:06:37 »
https://www.tv7.fi/arkki/cafe-raamattu/mita-jeesuksen-ylosnousemuksesta-seuraa-elamaamme_p90372/

Kylläpä oli hyvää pohdintaa ylösnousemuksesta Tapio Puolimatkalta.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #9 : 20.06.23 - klo:11:56 »
Näin tuosta ohjelmasta lopun, kun kanavasurffailin joskus TV7:llä. Katsoin tuon nyt kokonaan ja hyvää asiaa. Onhan tosiaan Kristuksen kuolleista ylösnousemus keskeinen opinkappale, joka tuo toivoa ja näköalaa. Helposti menee itselläni syntien voivotteluksi.

Näköjään tuo on 5-osainen haastattelusarja Tapio Puolimatkan uuteen kirjaan liittyen, josta on julkaistu 2 osaa. Täytynee katsoa vielä tuo ykkösosa.

Nykyään tosin voi olla vaikeampi saada ihmisille menemään läpi viesti ylösnousemuksesta, kun monet on niin marinoitu "tieteellisessä maailmankuvassa", johon ei mahdu Jumalan ihmeitä.

Paikalla pax

 • Viestejä: 1327
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #10 : 20.06.23 - klo:12:18 »
Mulle tämä alkoi elämään. Todellakin Jeesus nousi kuolleista ja tämä jos mikä on todistus hänen jumaluudestaan. Teoriassa sen tiedämme, kunpa se eläisi meissä tuoden suunnatonta iloa matkan vaivoissakin, kaikki lopulta päättyy ihmeellisesti Herran luona, siellä se todellinen elämä on.
Vaikka tiedämme ettei enää voi olla hirveän pitkiä vuosikymmeniä edessä pidämme kynsin hampain kiinni katoavasta.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #11 : 21.06.23 - klo:12:41 »
Tuo "teoriassa tiedämme" on osuva huomio. Tosiaan tuon Jeesuksen ylösnousemus -tosiasian pyörittely ja sen tajuaminen ja liittäminen kaikkeen ajatteluun ja arkielämään vaatii työtä.

Ainakin itseltäni, joka elin pitkään ilman uskoa (laskin, olen ollut vasta 22 % elämästäni uskossa).

Toisaalta ei pidä tästäkään stressata liikaa tai asettaa paineita, toivottavasti kuitenkin ilo ja tajuaminen lisääntyy. Jotenkin kyseessä on niin valtavan isot  ja mullistavat ja hämmentävän erilaiset asiat, että niiden sisäistäminen voi olla hankalaa.

"Kyllä, todella, ihan oikeasti Jeesus nousi kuolleista! Totta! Totta! Totta! Varmasti, varmasti, varmasti."

Tietäähän ja uskoohan sen uskon kautta, mutta täysi konkretisoituminen ja toiminen arjessa sen pohjalta voi olla vaikeampaa. Yhdestä katsomasta Torinon käärinliina -videosta (https://www.youtube.com/watch?v=cZ7qyl5l_aw) oli kyllä itselleni hieman apua.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #12 : 22.06.23 - klo:18:34 »
Katselin lisää Tapio Puolimatkan äskettäisiä opetuksia, tämä seuraava video käsitteli nykyajan ilmiöitä ja missä nyt mennään. Muun muassa Kristuksen keskeisyyttä ihmisten tasa-arvolle, ihmisoikeuksille ja muille yleville arvoille, jotka ovat rappeutumassa.

Mielenkiintoisia viittauksia myös esim. koronaan ja kuolemanpelkoon (hallitusten tarkoituksellinen kuolemanpelon lietsonta), talousasioihin ja Kanadan eutanasiatilanteeseen. (Näin itsekin uutisen, jossa taisi olla että myös Kanadassa jopa useita kymmeniä prosentteja piti mahdollisena eutanasian suosittelua köyhille - köyhiltä nirri pois.)

Tapio Puolimatka Multialla 7.5. 2023: "Vartija, mikä hetki yöstä on?" (https://www.youtube.com/watch?v=CmVsNNEb1is, 1t 4 min.)

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #13 : 22.06.23 - klo:22:40 »
Kuuntelin Kujalla-haastattelun "Miksi kaikki eivät usko? Miikka Ruokanen" (https://www.youtube.com/watch?v=0KEdQuSXu28, 53 min).

Käsitellään uskon perustavaa laatua olevia kysymyksiä, kuten ihmisen osuus pelastumisesta (Lutherin näkemys on vapauttava siinä mielessä, että sen jättää Jumalan haltuun ja vastuulle). Myös valinnasta on mietteitä.

Myös se, että Pyhän Hengen vaikutus on mysteeri, mutta todistaa voi.  Eli ihminen voi tehdä jotain. Lopussa mainitaan että kristinusko perustuu ketjulle todistajia ja tosiasioita. Eikä aivan kaikkea voi Raamatun perusteella tietää tai ymmärtää, Jumalastakin tiedetään VT:n toiminta ja ja UT:n Kristuksen toiminta, mysteerejä on.

Poissa Korpima

 • Viestejä: 524
Vs: Opetusta uskosta ja siihen liittyvistä asioista
« Vastaus #14 : 06.09.23 - klo:19:10 »
Jukka Norvanto: Enkö koskaan tule paremmaksi (https://www.youtube.com/watch?v=uJxP2_fFQNA, 49 min.)

Käsittelyssä mm. ihmisluonnon itsekkyys, ylpeys, ahneus ja niin edelleen. Eli se yhden toisen kirjan synnin kalliopohja tai peruskallio myös.

Jotakin tämän tyylistä (ei ihan sanatarkasti): "Synti riippuu meissä kiinni ja olemme riippuvaisia Jumalan armosta. Liha ja turmeltunut ihminen ei suostu kuolemaan ja tahtoo ansaita."

"Rukoukset eivät auta, vaan Hän jonka puoleen käännyt."