Kirjoittaja Aihe: Käskyt ja kiellot  (Luettu 1612 kertaa)

Poissa HelenaM

  • Viestejä: 345
Vs: Käskyt ja kiellot
« Vastaus #15 : 30.01.23 - klo:20:56 »
Vielä tuohon edelliseen jatkoksi: itselleni on kyllä hieman epäselvää, miten ja mihin ihmisen osiin/toimintoihin/ominaisuuksiin pyhitys tai Pyhän Hengen vaikutus voi vaikuttaa - tai yleensä tekee. En siis oikein tiedä juuri mitään aiheesta.

Omat sanani ja ajatukseni ovat aika hajanaisia. Äkkinäinen muutos psykopaatista uskovaksi on mahdollista (David Wood YouTubessa), mutta tämä lienee ääritapaus. Kaikenlainen muutos on varmaankin mahdollista ja tapauskohtaisuutta esiintynee. Jumala tietää mitä tekee ja mikä on tarpeellista, siihen voi luottaa.

Oman kilvoittelun osa ja vaikutus sitten on vaikeampi kysymys. Kaikki muutos ei ole usein helppoa tai ehkä omin neuvoin edes toteutettavissa. Ihmiset ovat erilaisia.

Eli tästä(kään) aihepiiristä en osaa paljoa varmaksi sanoa.
Laaja aihe, ja koko elämänmittainen ja -laajuinen. Pyhitys on kasvua uskovana Jumalan yhteydessä, näin lyhyesti jos yritän sitä luonnehtia. Raamatussa puhutaan mm. "Kristuksen täyteyden täyden iän määrästä", jonka ymmärrän olevan uskovan kasvun päämäärä. Kaikki alkaa uudestisyntymästä, jolloin ihminen luetaan ja julistetaan syyttömäksi Jumalan edessä ja silmissä Jeesuksessa. Tästä alkaa "synnin ruumiin kukistaminen" Raamatun sanoin, Jeesusta seuraten. Jeesuksen seuraaminen merkitsee mm. itsensä kieltämistä, mikä pitää sisällään itsekkäiden motiivien kuolettamista, oman edun, kieroilun, vilpillisyyden, nurjien asenteiden, rakkaudettomuuden, ulkokultaisuuden ym ym pois panemista. Kaikki tapahtuu Pyhän Hengen, Totuuden Hengen valaisussa.

Oma ymmärrykseni on, että kaikki ihmiset ovat kovin syntisiä. Kyse on vain siitä, onko ihminen tietoinen tästä. Jumalan Henki on äärettämän hienotunteinen, Hän ei syytä eikä häpäise omiaan siitä, miten heikko, syntinen ja särkynyt joku on. Jeesus on haavoitettu jokaisen ihmisen rikkomusten tähden ja rangaistu jokaisen syntien tähden. Hän johdattaa viisaalla kädellä jokaista ja iloitsee omista teoistaan ihmisen elämässä. Ja kun jotain pois pantavaa kuolee uskovan elämässä, aina myös jotain uutta ja kaunista nousee tilalle ylösnousemusvoimassa.

Poissa Korpima

  • Viestejä: 276
Vs: Käskyt ja kiellot
« Vastaus #16 : 31.01.23 - klo:17:01 »
Kyllä, onhan tässä aiheessa ymmärtämistä: käskyistä ja kielloista kaikenlaiseen muuhunkin pyhittymiseen. Käskyjä ja kieltoja on tavallaan helppo noudattaa, mutta syvällisempi muutos ja ymmärrys voi varmastikin viedä aikaa. Ja alueita on runsaasti, samoin synnin syvyys voi tulla esille, kuten se peruskallio siivottujen kivien jälkeen jossain vertauksessa, jonka luin.

Olavi Peltolan sivuilta löytyi myös eräs teksti pyhityksestä: https://rovasti.fi/node/343. Tässä oli myös vähän samaa pohdintaa kuin itselläni yhdessä kohtaa, että "kaikki kristityt jatkuvaan kurssitukseen ja modernit psykologiset ym. menetelmät käyttöön". Eli ei kai välttämättä näin.

Mutta varmastikin tuossa kirjoituksessa mainittu "yhteyteen ja elämään Jumalan kanssa" on olennaista. Onneksi kaikkea ei tarvitse ymmärtää viimeistä piirtoa myöten - ainakaan heti.
« Viimeksi muokattu: 31.01.23 - klo:17:10 kirjoittanut Korpima »

Poissa HelenaM

  • Viestejä: 345
Vs: Käskyt ja kiellot
« Vastaus #17 : 31.01.23 - klo:19:16 »
Niinpä, mitään ymmärtämispaineita ei ole. Jeesuskin kutsui opetuslapsia "olemaan kanssaan". Se on kokonaisvaltainen, elämän läpäisevä oleminen.

Poissa sandia

  • Moderaattori
  • Viestejä: 5454
Vs: Käskyt ja kiellot
« Vastaus #18 : 12.02.23 - klo:16:41 »
Yritän vastata tähän vaikka lähtökohtani on melko subjektiivinen, joten en uskalla yleistää, kerron vain oman kokemukseni,minkä toki olen kertonut aiemmin.

Jo vuosia sitten, joskus 2000 luvun alussa,jotain 2004 tai 2005 olin lukemassa 2.Korinttolaiskirjeen 5. lukua. Jae 10 teki minuun sillä hetkellä hyvin voimakkaan vaikutuksen.
Kun luin sitä, ikäänkuin "näin" Jeesuksen valtaistuimellaan ja itse siis oli. hänen edessään.
Hänen olemuksensa huokui hiljaisuutta ja nöyryyttä. Se oli niinkuin tosi iso vastakohta: valtaistuimella, mutta syvän nöyrä ja hiljainen olemus.

Se oli hyvin vahva henkilökohtainen kokemus minulle, ja tajusin, että siinä valossa oli todella helppo nähdä kaikki oma "metelöinti", joka lähtee omasta vähemmän nöyrästä ja hiljaisesta olemuksesta. Oli todella helppo nähdä siinä valossa mikä on pimeyttä ja syntiä minussa ja tajusin että se tulee hyvin helposti esille eri tilanteissa ja että ne asiat ovat juuri sellaisia mitkä on hyvä tuoda valkeuteen Herran eteen ja tunnustaa ne.

Omat lähtökohdat ovat niin erilaisia kuin Herran. Ja kaikki omasta lähtökohdasta suoritetut päätelmät ovat enemmän tai vähemmän väärin.Eivätkä kestä Herran edessä.

Siinä ei todellakaan ollut kyse käskyistä ja kielloista vaan ihan jostain muusta.
Tuo jäi minulle jotenkin "päälle" sen suhteen miten näen synnin itsessäni.

Poissa sandia

  • Moderaattori
  • Viestejä: 5454
Vs: Käskyt ja kiellot
« Vastaus #19 : 12.02.23 - klo:16:44 »
Ups, olisi kai hyvä laittaa se Raamatun jae mistä puhun.

Sillä kaikkien meidän pitää ilmestymän Kristuksen tuomioistuimen eteen, että kukin saisi sen mukaan, kuin hän ruumiissa ollessaan on tehnyt, joko hyvää tai pahaa.

2. Kor. 5:10