Kirjoittaja Aihe: Uskoon ilman kastetta  (Luettu 27931 kertaa)

Poissa Jopo

  • Viestejä: 358
Vs: Uskoon ilman kastetta
« Vastaus #840 : 04.11.18 - klo:09:38 »
Lainaus
Aivan pelkistetysti tiivistäen voitasiin ehkä sanoa, että Apostolien teoissa kastettiin pelastusta tarvitsevia. Silloin meidän ei tarvitse alkaa keksimään kasteelle omia kuvaannollisia merkityksiä

Kerrohan mihin kastetta tarvitaan silloin kun jonkun "korvaavan toiminnon" kautta ihminen on jo tullut uskoon?

Eikö meidän pitäisi pyrkiä pitäytymään Raamatun sanassa, eikä spekuloida korvikkeilla?

Jumala yksin on tuomari, sellaiseksi en aio ryhtyä kenenkään kohdalla.

Tosiasia kuitenkin on, että tässäkin maassa ainakin tuhannet ovat tulleet uskoon ilman vesikastetta.
Kerrohan mihin silloin Raamatussa pitäisi pitäytyä.

Jos ketä ei ole aiemmin kastettu, Raamatun perusteella ymmärtäisin, että heidän pitäisi antaa kastaa itsensä Jeesuksen nimeen. Siinä ainoassa kohdassa Apt:ssa jossa Pyhän Hengen kerrotaan tulleen ennen kastetta, Pietari "käski" kastaa heidät välittömästi. Se oli edelleen tarpeellinen.

En lähtisi tuossa uhmaamaan Jumalan ilmoitusta vastaan. Vaikka en voi tuomariksikaan ryhtyä. Jumalan edessä me teemme tiliä itsestämme, emme toisista.
"Ääretön meri armoa on Kristuksessa, en luule voivani koskaan käsittää sitä. On myös ääretön määrä syntiä sydämessäni. En usko koskaan täydellisesti voivani käsittää sitä"(Antti Achrenius)

Poissa Jopo

  • Viestejä: 358
Vs: Uskoon ilman kastetta
« Vastaus #841 : 04.11.18 - klo:10:09 »
Meidän luonnollinen järkemme ei oikein tavoita Jumalan sanan tarkoituksia. Sen kanssa joutuu jatkuvasti kamppailemaan.

Kasteen varsinaista merkitystä on mielestäni kierretty ainakin kahdella tavalla. Vertauskuvallisuudella ja fyysisen kirjaimellisuuden mahdottomuudella.

Hieman pelkistäen:
Ensiksi selittämällä Jeesukseen ja Hänen kuolemaansa kastaminen vertauskuvalliseksi. Kastettu "vartauskuvallisesti" Kristukseen. Haudattu "vertauskuvallisesti" yhdessä Jeesuksen kanssa kasteen kautta kuolemaan. Mitähän se sitten olisikaan? Ja mitä olisi "vertauskuvallinen" syntien pois peseminen?

Sitten on otettu esille "kirjaimellinen" tulkinta ja sen mahdottomuus. Olemmehan elossa - ainakin kaikki jotka tänne raapustelemme? Eihän meitä ole "kirjaimellisesti" haudattukaan. Hautajaiset vielä pitämättä. "Kirjaimelinen" tulkinta siis saadaan näyttämään suorastaan naurettavalta.

Niinpä niin. Noinko siis vahvistuu se, että täytyy olla kyse vartauskuvallisuudesta?

1.Kor.2:"Siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamin sanoin vaan Hengen opettamin, selittäen hengelliset asiat hengellisesti. Sielullinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä on Jumalan Hengestä, sillä se on hänelle hullutusta, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska sitä on tutkittava hengellisesti"

(Sanon varalta: Tällä lainauksella en väitä ketään sielulliseksi)

Vertauskuvallisen ja fyysisen tulkinnan lisäksi on hengellinen näkökulma. Ulkoisen lisäksi on näkymätön hengellinen todellisuus. Emme tee oikeutta teksteille, jos asian varsinainen tärkein hengellinen sisältö vesitetään vartauskuvalliseksi. Aistimme tavoittaa vain ulkonaisia, vettä ja sanoja. Paavali kehoittaa lukemaan sen mitä kirjoituksissa lukee. Ja tutkistelemaan niitä hengellisesti. Ne on Paavalin omia ohjeita kirjoitustensa tutkistelemiseen.

Paavali sanoo esim:"Sillä Kristuksen rakkaus vaatii meitä, jotka olemme tulleet tähän päätökseen: yksi on kuollut kaikkien edestä, siis myös kaikki ovat kuolleet".

Onko tuossakin kyse vertauskuvallisuudesta? Tai fyysisestä kuolemasta? Vai kenties hengellisestä todellisuudesta? (Jota saamme koettaa tutkistella, emmekä edes pysty paljoa sitä selittämään, pilaamatta itse asiaa)
"Ääretön meri armoa on Kristuksessa, en luule voivani koskaan käsittää sitä. On myös ääretön määrä syntiä sydämessäni. En usko koskaan täydellisesti voivani käsittää sitä"(Antti Achrenius)

Poissa Natanael

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 4301
  • Matkalla
Vs: Uskoon ilman kastetta
« Vastaus #842 : 06.11.18 - klo:17:24 »
Tässä Raamatun opetusta aiheesta pelastava kaste.

https://youtu.be/CIUxrezWvSA

https://youtu.be/hoQFs-i_atg